Terveys

Borrelioosin kotitestaus!

Borrelioosin testaamiseksi kotioloissa on saatavilla sekä verinäytteestä että puutiaisesta tehtävä pikatesti. Verinäytteestä tehtävällä testillä voit selvittää, onko veressäsi borrelioosiin viittaavaa vasta-ainetta ja puutiaisesta tehtävä testi näyttää, kantoiko punkki borrelia-bakteeria.

Olipa testien tulos mikä tahansa, lopullisen diagnoosin mahdollisesta taudista tekee aina kuitenkin borrelioosiin perehtynyt lääkäri.

Puutiaisesta testattava Medigoo- borrelioositesti

Puutiaisesta testattavalla pikatestillä voit selvittää 98% luotettavuudella, kantaako puutiainen borrelia- bakteeria. Yleensä puutiaisesta tehtävä testi on järkevä tehdä vasta sitten, kun puutiainen on ollut kiinni ihossa.

Testattu positiivinen tulos puutiaisesta ei vielä tarkoita, että tauti olisi tarttunut. Yleisen käsityksen mukaan bakteeri tarttuu ihmiseen yleensä 1-2 vuorokauden kuluttua puutiaisen puremasta, mutta joissakin tutkimuksissa on havaittu bakteerin tarttuvan jo huomattavasti nopeammin.

Puremakohtaan tullut yli viisi senttiä läpimitaltaan oleva punoittava ihomuutos on merkki varhaisvaiheen infektiosta. Ihomuutos ilmestyy puremakohtaan noin 3-30 vuorokauden kuluessa puremasta. Kannattaa myös huomioida se, että ihomuutos saattaa jäädä syystä tai toisesta huomaamatta.

Sen sijaan puremakohtaan tullut muutamia senttejä läpimitaltaan oleva punoitus ei vielä merkitse borreliainfektiota. Punoitus voi tulla, jos esimerkiksi osa puutiaisen imukärsästä on jäänyt puremakohtaan.

Myös flunssan kaltaiset oireet lähipäivien tai viikkojen jälkeen puutiaisen puremasta voivat olla merkki varhaisvaiheen infektiosta.

Puremakohta kannattaa mahdollisuuksien mukaan aina kuvata esimerkiksi kännykkäkameralla, sekä kirjata päivämäärä muistiin. Jos pikatestiä ei ole sillä hetkellä saatavilla, voi puutiaisen pakastaa ja tehdä testin myöhemmin.

Mahdollisen virheellisen negatiivisen tuloksen mahdollisuus kannattaa myös huomioida. Virheellisen tuloksen voi saada esimerkiksi pienestä toukka tai nymfivaiheen puutiaisesta, jossa bakteeripitoisuus on testin reagoinnin kannalta liian matala.

Halutessanne voitte tilata testin TÄSTÄ. linkki on affiliate-linkki, jonka kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

 

Testaaminen:

Irrota punkki ja murskaa se testipakkauksessa olevaan koeputkeen. Ota liuoksesta näyte ja tiputa muutama tippa testikasettiin, 10 minuutin kuluttua testi kertoo, onko tutkitussa punkissa borrelia-bakteeria.

Testipakkaus sisältää nestettä sisältävän koeputken, testikasetin, pipetin ja muovipuikon sekä punkinirrotustyökalun. Pakkaukseen sisältyy myös selkeät käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

Verestä tehtävä Medigoo- borrelioositesti

Verinäytteestä tehtävällä Medigoo testillä on tarkoitus havaita borrelia-bakteerin vasta-aineita (lgM). Verinäytteestä tehtävä borrelioositesti on suositeltavaa tehdä vasta 2-4 viikon kuluttua puremasta, jolloin vasta-aineita on ehtinyt mahdollisesti kehittyä.

Testaamista varten tarvitset vain veripisaran sormenpäästä. Testipaketti sisältää kuvallisen käyttöohjeen (suomi, ruotsi, englanti, venäjä), 2 x steriiliä lansettia, 1 ml pipetointipullon laimennusnesteellä sekä testikasetin, pipetin ja kuivatuspussin sinetöidyssä foliopussissa.

Jos tulos on positiivinen, se tarkoittaa, että veressäsi on borrelia-bakteerin IgM vasta-aineita. Käänny heti lääkärin puoleen ja näytä testin tulos hänelle.

Lääkäri määrää hoidon ja seurannan, jotta mahdollisilta infektion aiheuttamilta komplikaatioilta ja taudin etenemiseltä vältyttäisiin.

Halutessanne voitte tilata testin TÄSTÄ.  linkki on affiliate-linkki, jonka kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Miksi testit voivat antaa vääriä tuloksia?

Verinäytteestä otettava testi voi antaa väärän negatiivisen tuloksen monesta eri syystä.

 • Jos testi tehdään liian aikaisin punkin puremasta, vasta-aineiden tuotanto ei ole vielä ehtinyt muodostua. Varhaisvaiheen aikana vasta-aineiden muodostuminen voi olla vähäistä.
 • Immuunijärjestelmä on huonossa kunnossa, jolloin elimistö ei kykene muodostamaan vasta-ainetta. Esimerkiksi jos on aikaisempia infektioita tai infektiot kestäneet pitkään.
 • Testipäivänä verenkierrossa ei ole spirokeettoja.
 • Jos olet saanut ennen testaamista antibioottihoidon.
 • Elimistö ei tunnista bakteeria. (Esimerkiksi Spirokeetta on lepotilassa L-muoto, jolloin sillä ei ole soluseinämää).
 • Spirokeetat ovat syvällä kudoksissa, esimerkiksi neuroneissa.
 • Borrelia-bakteereista on eri muotoja, kaikki eivät välttämättä näy testeissä.
 • Vasta-aineet ovat sitoutuneet immunikomplekseihin.
 • Spirokeetat ovat elimistön koteloimina.
 • Väärät testin kriteerit.

Pieni punkkipelko aiheellista!

Kauhutarinoita kuultuaan monet ihmiset ovat alkaneet pelkäämään punkkeja. Pieni punkkipelko on kuitenkin aiheellista, mutta paniikkiin ei ole aihetta.

Punkit ovat levittäytyneet uusille alueille, joten niiden kanssa on opittava elämään. Paras tapa välttää punkkien levittämiä sairauksia on suojautumalla. Punkkisyyni kannattaa tehdä myös aina riskialueelta tullessa.

Taudin leviämistapa ja oireet on jokaisen hyvä tietää. Mahdollisen taudin Itämisaika punkin puremasta ensimmäisiin oireisiin on yleensä 3–30 vuorokautta. Sairauden alkuvaihe voi olla myös oireeton, tai siihen voi liittyä kuumetta tai vilustumisen kaltaisia oireita.

Hoitamatta jäänyt varhaisvaiheen borrelioosi voi aiheuttaa vakavia oireita yhdessä tai useammassa elimessä viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien jälkeen.

Medigoo Oy

Medigoo Oy on perustettu vuonna 2007 terveyden ja hyvinvoinnin asioihin ja tuotteisiin keskittyvä yritys.

Yhtiö on tuottanut yli 2000 englanninkielistä lääketieteellistä artikkelia kuluttajille.

Yhtiö on saanut tukea kehitystoimintaansa TEKESiltä ja Uudenmaan ELY-Keskukselta.

Lisätietoja:https://www.medigoo.com/fi/

  

Lopuksi!

 • Tärkeimmät keinot borrelioosin ehkäisyssä ovat suojautuminen vaatetuksella sekä päivittäiset punkkitarkistukset. Mikäli ihosta löytyy punkki, se on syytä poistaa viipymättä. Paras tapa poistaa punkki on ensin jäädyttämällä. https://sickman.fi/terveys/lue-paras-tapa-poistaa-punkki-iholta/
 • Väärän negatiivisen tuloksen mahdollisuus kannattaa huomioida, koska se antaa virheellisen turvallisuuden tunteen. Myös väärä positiivinen tulos on mahdollinen.
 • Suomen terveydenhuollossa borrelioositestinä käytetään pääasiassa ELISA-vasta-ainetestiä. Tämäkään testi ei ole läheskään aina luotettava. Vasta-ainetutkimuksien lisäksi voidaan käyttää viljelyä ja borrelian DNA:n monistamista.
 • Myös lääkäreillä voi olla näkemyseroja taudin toteamisessa sekä hoitamisesta.
 • Eri koulukunnilla on voimakkaat näkemyserot borrelioosista. Toisen koulukunnan mukaan krooninen borrelioosi on borrelioosin yleinen muoto. Toisten mielestä tauti kroonistuu äärimmäisen harvoin. Yhden koulukunnan mukaan hoidoksi riittää muutaman viikon antibioottihoito, toisen mukaan hoitojen tulee olla yksilöllisiä.

Käytettyjä lähteitä:

http://borrelioosi.net/artikkeli_borrelioosista/diagnostiikka

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *