Retkeily

Arvioitavana legendaarinen Fjällräven Polar makuupussi

Arktisiin olosuhteisiin suunniteltu Fjällräven Polar makuupussi mahdollistaa levolliset yöunet talven kovimmillakin pakkasilla.

Tässä artikkelissa kerromme kokemuksia Fjällrävenin parhaimmasta talvimakuupussista. Fjällräven Polar -30 untuvamakuupussi on ollut Fjällrävenin mallistossa jo pitkään. Yrityksen ideologiaan kuuluukin; ”miksi muuttaa sellaista, mikä on jo hyvää.”

Testasimme makuupussia talven hyytävimmissä keleissä. Testaamiseen osallistui kaksi kokenutta retkeilijää, joista toisella oli myöskin aikaisempaa kokemusta vastaavista Fjällrävenin makuupusseista. Testaamisen aikana lämpötilat vaihtelivat 7-29 pakkasasteen välillä. Majoitteena käytimme telttaa, mutta muutamina öinä yövyimme myös ”taivasalla”. Makuupussin alla hankea vasten käytimme eristeenä talvikäyttöön soveltuvaa makuualustaa.

Ennen makuupussiin siirtymistä nautimme iltapalan ja lämmintä juomaa. Lisäksi liikuimme sopivasti ennen makuupussiin menoa, jolloin kehon lämmöntuotanto tehostui ennen nukkumaan menemistä. Mainittakoon myös, että käytimme makuupussin kanssa tarkoitukseen soveltuvaa lakanaa ja aluskerrastona merinovillakerrastoa.

Makuupussia testatessa kiinnitimme erityistä huomiota lämpimyyden lisäksi makuupussin käyttömukavuuteen. Lisäksi arvioimme sekä materiaalien että työn laatua. Kaikki tässä artikkelissa mainitut mielipiteet tuotteesta ovat testaajien henkilökohtaisia mielipiteitä.

Kylmiin talviolosuhteisiin suunnitellussa Fjällräven Polar -30 makuupussissa on hyvin säädettävä huppu, joka on varustettu keinoturkiskauluksella. Hupun sai hyvin säädettyä suojaamaan nukkujan kasvoja. Keinoturkiskaulus esti myöskin tehokkaasti nukkujan hengityksestä aiheutuvan kosteuden pääsyn makuupussin muihin rakenteisiin. Makuupussissa on myös monipuoliset vetoketjut, kuten pitkä ja lyhyt vetoketju, jotka mahdollistavat molempien käsien käyttämisen ilman makuupussista poistumista.

Fjällräven Polar -30 Long makuupussin ominaisuudet pääpiirteittäin

 • Kangasmateriaali: 100% polyamidi 20D
 • Vuorikangas: 100% polyesteri 20D
 • Eristetäyte: 95% hanhen untuva, 5% höyhen
 • Untuvan Fill power arvo 800 CUIN
 • Täytteen paino: 1420 grammaa
 • Mukavuuslämpötila naiset (Comfort) -20 °C
 • Mukavuuslämpötila miehet (Limit) -30 °C
 • Äärilämpötila -54 °C
 • Käyttäjän maksimipituus 195 senttimetriä
 • Leveys olkapäänkohdalla 80 senttimetriä
 • Jalkaosan leveys 55 senttimetriä
 • Paino pakkauspussin kanssa 2298 grammaa
 • Pakkauspussi 145 grammaa (sisältyy edelliseen kokonaismassaan)
 • Pakkauspussiin pakattuna 28 x 45 senttimetriä

Eristeenä korkealatuinen untuva

Fjällräven Polar makuupussissa on käytetty eettisesti tuotettua ja jäljitettävissä olevaa korkealaatuista hanhen untuvaa. Untuvaeristeen Fill Power -arvo on 800 (CUIN), ja sisältää 95% untuvaa ja 5% höyheniä.

Makuupussin hyvä eristävyys saadaan aikaiseksi makuupussin untuvan laadulla ja määrällä sekä makuupussin seinämän rakenteella. Rakenteessa untuvat on jaoteltu särmiön mallisiin lokeroihin, jolloin makuupussin seinämään ei jää ”kylmäsiltoja”.

Edellä mainittujen lisäksi makuupussiin lämpimyyteen vaikuttavat oleellisesti hupun tiiveys ja lämpökaulus sekä monet muutkin yksityiskohdat, kuten esimerkiksi vetoketjujen lämpölistat.

Lämpimästä makuupussista ei tarvitse välttämättä tulla ulos suoriutuakseen esimerkiksi aamupalan valmistuksesta talven kylmissä olosuhteissa.

Makuupussin käyttömukavuus

Lämpimyyden lisäksi makuupussin toiminnallisuus on erittäin tärkeää. Talvikäytössä makuupussissa tulisikin olla ylimääräistä tilaa, vaikka toisaalta ylimääräisen tilan lämmittämiseen kuluu turhaa energiaa. Joskus jäätyneet tai kostuneet vaatteet on hyvä saada yöksi suojaan makuupussin sisäpuolelle, jolloin ne ovat mukava pukea ylle seuraavana aamuna.

Monista käyttömukavuutta parantavista ominaisuuksista ja yksityiskohdista johtuen Fjällräven Polar makuupussissa on enemmän massaa ja makuupussi vie myös enemmän tilaa minimalistisiin makuupusseihin verrattuna. Toisaalta talvikäyttöön suunniteltu makuupussi on aina kompromissi lämpimyyden, keveyden ja pakkautuvuuden osalta. Painosta ja pakkautuvuudesta ei kannata nipistää pois ainakaan lämpimyyden ja käyttömukavuuden kustannuksella.

Käytännölliset ja helppokäyttöiset vetoketjut

Monipuolisten vetoketjujen ansiosta Fjällräven Polar makuupussi erottuu edukseen monista muista talvikäyttöön tarkoitetuista makuupusseista. Vasemmalla sivulla sijaitsee pidempi vetoketju ja oikealla sivulla lyhyempi vetoketju. Vetoketjut ovat myös kaksisuuntaisia ja mahdollistavat molempien käsien saamisen makuupussin ulkopuolelle poistumatta makuupussista.

Makuupussin sisäpuolelta vetoketjut on varustettu lämpölistoilla, joka estää lämmön karkaamista vetoketjuista. Jos vetoketjut syystä tai toisesta rikkoutuisivat, toimii suojalistat varasulkumekanismina. Lisäksi vetoketjut on varustettu nahkaisilla vetimillä, jolloin vetoketjujen käyttäminen onnistuu myös hanskat käsissä.

Fjällräven Polar -30 makuupussi mahdollisti yöpymisen vain taivas kattona kovimmillakin pakkasilla. Makuupussin eristeenä käytetty laadukas untuva on lämmön, painon ja pakkauskoon suhteen paras mahdollinen materiaali varsinkin talvimakuupussin eristeenä.

Hyvin suojaava ja helposti säädettävä huppu

Hyvin eristävä ja suojaa antava huppu on tärkeä osa makuupussin toiminnallisuutta ja vaikuttaa ratkaisevasti lämpimyyteen. Huppu on varustettu kätevillä kiristyshihnoilla. Erikoisuutena hupussa on irrotettava keinoturkisreunus, joka estää lämpöä karkaamasta hupun kautta ulos. Hihnojen avulla hupun saa tiivistettyä tarkasti suojaamaan kasvoja. Pään liikkeitä mukailemaan suunniteltu huppu vähentää myös riskiä kostean hengitysilman kulkeutumisesta makuupussiin.

Karvakaulus estää myöskin hengitysilmasta aiheutuvan kosteuden pääsemisen makuupussin pintakankaaseen ja sitä kautta kondensaatioreaktion siirtymisen untuvaan. Tästä johtuen karvakaulus onkin yksi tämän makuupussin tärkeimmistä yksityiskohdista.

Talvikäyttöön tarkoitetussa makuupussissa on hyvä olla sopivasti väljyyttä esimerkiksi vaatteiden säilyttämistä varten. Toisaalta liika väljyyskään ei ole hyväksi, sillä ihmisen keho tuottaa tarvittavan lämmön makuupussin sisäpuolelle. Hyvin eristävä makuupussi estää tehokkaasti lämmön karkaamista makuupussin ulkopuolelle.
Polar makuupussin hupussa irrotettava karvareunus, joka huolellisesti kasvoja vasten kiristettynä estää hengitysilmasta aihetuvan kostean höyryn kulkeutumisen makuupussin kankaisiin ja sitä kautta estää myöskin kosteuden pääsyn untuvaeristeeseen. Lisäksi tiivis karvareunus estää lämmön karkaamista makuupussista.

Paino ja pakkautuvuus

Hyvin eristävässä Fjällräven Polar talvimakuupussissa käytettään untuvaa huomattavasti enemmän, kuin mitä esimerkiksi kolmen vuodenajan makuupusseissa käytetään. Johtuen suuremmasta määrästä untuvaa on makuupussin massa luonnollisestikin paljon suurempi. Valmistajan ilmoittama paino Fjällräven Polar -30 makuupussille on 2200 grammaa. Mitattuna makuupussin massa oli 2298 grammaa sisältäen kuljetuspussin painon.

Makuupussin mukana toimitetaan kestävä kuljetuspussi, joka suojaa makupussia retkien ja vaellusten aikana kosteudelta ja pölyltä. Vedenpitävä suojapussi on varustettu rullattavalla sulkumekanismilla. Lisäksi mukana toimitetaan myös isompi säilytyspussi, joka on varustettu ripustuslenkein.

Talvimakuupussissa paino ja pakkautuvuus ole läheskään niin oleellista, kuin mitä se on esimerkiksi kolmen vuodenajan käyttöön tarkoitetussa makuupussissa. Talviretkeilyssä varusteet kuljetetaan yleensä ahkiossa varsinkin, jos tarvitsee siirtyä pidempiä matkoja. Tällöin ei makuupussin grammoja viilaamalla saa kovinkaan suurta hyötyä. Varsinkaan makuupussin ominaisuuksiin suhteutettuna.

Makuupussin mukana toimitetaan vedenpitävä kuljetuspussi (kuvassa) sekä säilytyspussi. Fjällräven Polar -30 makuupussin paino kuljetuspussin kanssa on yhteensä 2298 grammaa.
 

Mitä mieltä olemme?

Fjällräven Polar -30 makuupussi on mielestämme hinta-laatusuhteeltaan erinomainen valinta talven kylmiin olosuhteisiin. Makuupussista on vaikea löytää moitittavaa ainakaan talvikäyttöä ajatellen. Niin kuin aikaisemmin mainittiin, makuupussin suurempi massakaan ei ole ongelma talvikäytössä. Varsinkaan, jos varusteet kuljetetaan ahkiossa.

Lämpimyyden lisäksi Fjällräven Polar -30 makuupussin käyttömukavuus ja toiminnallisuus ovat vertaistaan vailla moneen muuhun makuupussiin verrattuna. Itseäni lämmitti erityisesti makuupussin molemminpuoliset vetoketjut, jolloin se mahdollisti molempien käsien käyttämisen makuupussin ulkopuolella poistumatta kuitenkaan makuupussista ulos. Tämä oli erinomainen ominaisuus esimerkiksi aamupalaa valmistaessa kylmissä olosuhteissa.

Edellä mainittu ominaisuus on kullanarvoinen myös monessa muussakin tilanteessa. Esimerkiksi luontokuvaaja, joka on viettänyt yön kojussa, voi aloittaa suoraan kuvaamisen poistumatta makuupussista. Varsinkin kun on tarkoitus kuvata esimerkiksi metson soidinta, on tämä ominaisuus makuupussissa lähes välttämätön.

Testaajien kokemusten pohjalta suosittelemme Fjällräven Polar -30 makuupussia varauksetta. Varsinkin silloin Polar makuupussi on vertaansa vailla, kun yöpyy kylmissä olosuhteissa ja tarvitsee edellä mainittuja ominaisuuksia, kuten ”kädet vapaana” ominaisuutta ilman makuupussista poistumista.

Hinta ja saatavuus

Fjällräven Polar -30 untuvamakuupussia on saatavilla alan erikoisliikkeistä ja verkkokaupoista. Makuupussia on saatavilla kahta pituutta (regular ja long). Sama malli (unisex) soveltuu sekä naisille että miehille. Fjällräven Polar -30 makuupussin suositushinta on 1099 euroa sisältäen arvonlisäveron.

Halutessasi voit tilata Fjällräven Polar -30 makuupussin kätevästi suoraan valmistajan verkkokaupasta TÄSTÄ, tai Partioaitasta *TÄSTÄ.

*Tähdellä merkattu on mainoslinkki, jonka kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Mitä kannattaa huomioida makuupussin hankinnassa?

Millaisissa olosuhteissa makuupussissa on tarkoitus yöpyä? Jos on tarkoitus yöpyä talven kylmissä olosuhteissa, kannattaa varustautua kunollisella talvimakuupussilla. Talvimakuupussin hankinnassa on tärkeintä huomioida makuupussin eristävyyden ja oikean koon lisäksi käyttäjän kylmänsietokyky. Makuupussin lisäksi kannattaa huomioida myös makuualusta, yöpyjän vaatetus, energiataso, aineenvaihdunta, vireystila, kunto, sukupuoli sekä ikä.

Oman ja monen muunkin henkilön kokemuksen pohjalta suosittelemme valitsemaan talvikäyttöön mahdollisimman eristävän makuupussin. Lisäksi kannattaa huomioida makuupussin käytännöllisyys, kuten saako makuupussin lämpimyyttä säädettyä, jos lämpötila nousisi makuupussissa liian korkeaksi. Ja haluaako saada kädet vapaiksi makuupussista ilman että tarvitsee tulla makuupussista pois.

Fjällräven ilmoittaa makuupussin mukavuuslämpötilan miehille -30 °C ja naisille -20°C. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kylmän tai lämmön tunteminen on jokaisella yksilöllistä, johon vaikuttavat muun muassa vaatetus, energiataso, aineenvaihdunta, vireystila, kunto, sukupuoli sekä ikä.
Fjällräven Polar -30 makuupussia on saatavilla kahta eri pituutta. Long pituudessa (kuvassa) suositeltava käyttäjän maksimipituus on 195 senttimetriä. Sen sijaan lyhyempää regular pituutta valmistaja suosittelee maksimissaan 180 senttimetriä pitkälle käyttäjälle.

Muutama sana Fjällrävenistä

Fjällräven on varmasti yksi tunnetuimmista retkeilyvaatteita ja -varusteita valmistavista yrityksistä varsinkin laatutietoisten kuluttajien keskuudessa. Yritys tunnetaan ennen kaikkea kestävistä, ajattomista ja toiminnallisista tuotteistaan sekä vastuullisesta kunnioituksesta ihmistä, eläimiä ja luonto kohtaan.

Fjällräven pyrkimys on saada ihmiset aktiivisesti ulkoilemaan ja tehdä luonnosta nauttiminen helpommaksi kaikille. Tässä artikkelissa esitelty makuupussi kuuluu jo nimestäkin päätellen Fjällrävenin Polar-sarjan tuotteisiin. Fjällräven Polarin tarina lähti liikkeelle vuonna 1997 järjestetystä koiravaljakkokilpailusta, joka järjestettiin aina vuosittain vuoteen 2006 saakka.

Vuonna 2012 Fjällräven Polar heräsi jälleen henkiin uudessa muodossaan, jolloin tapahtuma ei ollut enää kilpailu, vaan perinteinen koiravaljakkoretki. Ideana oli saada tavalliset ihmiset osallistumaan ulkoilma-aktiviteetteihin. Vaikka kaikilla osallistujilla ei ollutkaan erityistä ulkoilukokemusta, tapahtuman tavoitteena oli madaltaa ihmisten kynnystä osallistumaan ulkoiluun. Lisäksi tuoda esille, kuinka nautinnollista ulkoilu hyvissä varusteissa voi myös talvella olla.

Käytetyt lähteet: Fjällrävenin kotisivut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *