Metsästysvarusteet, Retkeily

Testissä Meindl Dovre Extreme GTX® wide vaellus- ja metsästyskengät

Kunnolliset jalkineet ovat yksi luonnossa liikkuvan tärkeimmistä varusteista. Meindl Dovre Extreme GTX® wide vaellus- ja metsästyskengät pitävät jalkasi mukavina olosuhteista riippumatta.

Suomen suurin metsäalan verkkokauppa Uittokalusto lähetti meille testiin Meindl Dovre Extreme GTX® wide vaellus- ja metsästyskengät. Perinpohjaisen ja yli vuoden kestäneen testaamisen jälkeen voimmekin antaa kengistä kunnollisen arvion.

Testasimme kenkiä monipuolisesti syksyn, kevään ja kesän aikoina. Paikoitellen erittäin haasteelliset maastot ja olosuhteet mahdollistivat kenkien kunnollisen testaamisen. Testimaastoina toimivat Lapissa monin paikoin vaikeakulkuiset tunturimaastot jyrkkine rinteineen, rakkakivikoineen sekä aapasoineen unohtamatta myöskään Itä-Suomen vaihtelevia metsämaastoja rämeineen ja korpineen sekä vetisiä avosoita.

Testaamisen aikana paljastuivat kenkien todelliset käyttöominaisuudet lukuun ottamatta kulutuskestävyyttä vuosien tai vuosikymmenen käytössä. Mainittakoon, että kaikki tässä artikkelissa mainitut mielipiteet kenkiin liittyen ovat testaajan henkilökohtaisia mielipiteitä.

Syksyn 2022 testimaastoa Pohjois-Ruotsin tuntureilla. Pidempivartisista vaelluskengistä oli hyötyä purojen ja jokien ylittämisestä kahlaten. Meindl Dovre Extreme GTX® wide vaellus- ja metsästyskenkien varrenpituus on 24 senttimetriä.
Kuvassa vielä uudenkarheat Meindl Dovre Extreme GTX® wide vaellus- ja metsästysjalkineet. Kengät on valmistettu laadukkaasta nahasta ja kenkien ulkosyrjät ovat vahvistettu kivirantein.

Meindl Dovre Extreme GTX® wide kenkien ominaisuudet pääpiirteittäin

  • Leveälestinen vaellus- ja metsästyskenkä.
  • Nupukkinahkapinta vedenpitävällä ja hengittävällä Gore-Tex – kalvolla.
  • Nahkaa suojaava riittävän korkea kuminen kivirantti.
  • 24 senttimetriä korkea ja tukeva varsi.
  • Vähäsaumainen rakenne
  • Vibram Meindl Multigriff -kumipohja 
  • Kengän jäykkyysluokka B/C
Pohjois-Lapin tunturialueella vaeltajan voi yllättää räntä- ja lumisade jo syyskuussakin ennen varsinaista talvea. Märissä olosuhteissakin pidempivartiset ja vedenpitävät vaelluskengät suojaavat jalkoja kostumiselta säilyttäen jalat mukavina ja lämpiminä. Tälläkin vaelluksella monen vaeltajan kengät kastuivat läpimäriksi, mutta Meindl Dovre Extreme GTX® wide jalkineet säilyivät käyttökuntoisena.
Jyrkillä rinteillä rakkakivikot voivat olla liukkaita ja vaikeakulkuisia. Silloin tarvitaan pitävillä pohjilla varustetut ja riittävän jäykät sekä tukevat vaelluskengät, kuten esimerkiksi Meindl Dovre Extreme GTX® wide vaellus- ja metsästysjalkineet, jotka ovat testaamisen aikoina näissä olosuhteissa hyväksi todettu.

Käyttötarkoitukseen soveltuvat kengät

Kunnollisilla kengillä on mukava liikkua olosuhteista riippumatta. Kenkien valinnassa huomioidaan maasto-olosuhteet, eli millaisessa maastossa on tarkoitus pääosin liikkua ja liikutaanko ilman kantamuksia vai kuorman kanssa. Kenkien on myös oltava oikean kokoiset ja hyvin istuvat. Koska joudumme liikkumaan yleensä hyvinkin erilaisissa maastoissa ja keliolosuhteissa, ovat kengät joiltakin ominaisuuksiltaan kompromissi.

Kenkien valintaa helpottaa kuitenkin Meindlin kehittämä käyttöluokitus A-D. A-luokan kenkä on kategoriassa joustavin, ja D- luokan jäykin. Kenkien jäykkyyden määritykseen vaikuttavat muun muassa kenkien paino, varren korkeus, nahan paksuus, käytetyt materiaalit, rullaavuus sekä pohjan kuviointi.

Testissämme ollut Meindl Dovre Extreme GTX® wide vaellus- ja metsästyskengän käyttöluokitus on B/C. Ominaisuuksiltaan kenkä onkin osoittautunut oivalliseksi vaellus- ja metsästyskengäksi kotoisiin maastoihimme. Lisää kenkien käyttöluokituksesta artikkelin lopussa.

Saksalainen Alfons Meindl kehitti vaelluskenkien luokitusjärjestelmän jo 1970-luvulla. Edelleen luokitusjärjestelmää käytetään määrittelemään vaelluskenkien jäykkyyttä. Vaelluskenkien luokitukseen vaikuttavat jäykkyys, paino, varren korkeus, varren materiaali sekä pohjan kuviointi. Meindl Dovre Extreme GTX® wide vaellus- ja metsästyskenkien jäykkyys on BC, jolloin kengät antavat riittävän hyvin tukea jaloille vaikeissakin maastoissa sekä painavan rinkan kanssa, mutta ovat parhaimmillaan monipuolisessa maastossa.

Testissä vaativissa olosuhteissa

Saimme Meindl Dovre Extreme GTX® wide vaellus- ja metsästyskengät testiin juuri ennen viime syksyn vaativaa vaellusta. Kenkien sisäänajoa emme ehtineet suorittamaan ennen vaellusta. Sisäänajossa kenkien olisi tarkoitus muotoutua käyttäjänsä jalkoihin sopivaksi. Riskillä siis vaellukselle toivoen, ettei rakkoja tai hiertymiä tulisi.

Vaelluksemme suuntautui Ruotsin Lapissa sijaitsevan Abiskon kansallispuiston viereiselle alueelle merkittyjen reittien ulkopuolelle. Vaellusmaasto oli paikoitellen hankalakulkuista rakkakivikkoa jyrkkine rinteineen. Perinteisen avotunturimaaston lisäksi reitille mahtui myös pehmeämpiä suoalueita ja polvenkorkeudelle yltävää vaikeakulkuista varvikkoa.

Testimme kenkämalli ”Meindl Dovre Extreme GTX® wide” oli ollut valmistajan tuotevalikoimissa jo pitkään. Tarkastellessa ennakkoon kuluttajien kokemuksia kengistä olivat asiakaspalautteet hyviä tai jopa erinomaisia. Asiakkaat kehuivat erityisesti kenkien käyttömukavuutta ja kestävyyttä.

Yhden asiakkaan palautteessa edellinen kenkäpari oli ollut aktiivisessa käytössä yli kymmenen vuoden ajan ilman ongelmia. Kertomansa mukaan asiakas halusi hankkia uudet ja jättää vanhat kuluneemmat varakengiksi. Asiakaspalautteiden lukemisen jälkeen ennakko-odotukset kengistä olivat eritäin positiiviset. Kokeillessani kenkiä ensivaikutelma vaikutti hyvältä. Kokonsakin puolesta kengät olivat juuri oikeankokoiset.

Kivirantti suojaa kengän nahkaa kolhuilta lisäten samalla kengän käyttöikää. Testiin saaduista kengistä alkoivat kivirantit irvistelemään ensimmäisen päivän iltana. Olin hämmästynyt, koska kengistä oli aikaisempaa kokemusta yli kymmenen vuoden ajalta ja pelkästään positiivista kokemusta. Kengät olivat olleet vuosia markkinoilla ja muidenkin asiakkaiden palaute kengistä oli vähintäänkin hyvää, jopa erinomaista. Kenkien valmistuksessa oli tapahtunut virhe ja tehdas korjasi kengät kuntoon. Takuun osalta sekä Uittokaluston että tehtaan palvelu olivat kiitettävää. Takuukorjauksella ongelma tuli myöskin kuntoon ja sen jälkeen kengät ovatkin kestäneet tähän päivään (noin vuoden) erittäin kovaa käyttöä.

Rinkkaan oli lastattu varusteet viikoksi ruokineen. Ensimmäiset kilometrit olivat rankkaa nousua puuttomalle tunturialueelle. Alkumatkasta reitillä oli paljon juurakoita, joissa kengät pitivät yllättävän hyvin. Kalliot ja louhikot sekä kivikkoisien purojen ylityksetkin sujuivat myös ilman ongelmia.

Ensimmäisen vaelluspäivän jälkeen huomasin kengissä kuitenkin ongelman. Molemmista kengistä nahkaa suojaava kuminen kivirantti oli haljennut ”irvistämään”. Ihmettelimme, miten on mahdollista, että uusien kenkien kivirantti irtoaa jo näin vähäisellä käytöllä. Heti ensimmäisenä vaelluspäivänä ilmenneen ongelman takia mietitytti mahdolliset muutkin ongelmat, joita kengissä saattaisi ilmetä viikon aikana. Onneksi mitään muita ongelmia ei tullut. Huomautuksena tähän, että juttu kannattaa lukea loppuun, jolloin kiviranttien irtoamisen syykin selviää.

Ensimmäisen päivän jälkeen sääolosuhteet vaelluksella muuttuivat haasteellisimmiksi. Alkoi satamaan vettä ja loppuviikosta sade muuttui rännäksi ja lumeksi. Edellä mainituissa olosuhteissa kenkien hengittävyys ja vedenpitävyys joutuivat koetukselle. Vedenpitävyyttä tarvittiin myös pienien jokien ja tunturipurojen ylityksissä. Aluskasvillisuus oli myös kauttaaltaan märkää. Räntääkin satoi viimeisenä vaelluspäivänä noin 20 senttimetriä. Olosuhteista huolimatta kengät pitivät veden ulkopuolella ja hengittivät myös hyvin. Koko vaellusviikon aikana kenkiä ei ollut mahdollista saada kuivamaan. Suhteellinen kosteus oli teltassakin niin korkea, ettei mitkään varusteet kuivaneet. Nuotionkin tekeminen puuttomalla tunturialueella oli mahdotonta.

Hankalassa maastossa painavan kuorman kanssa liikuttaessa kengät vaikuttivat tukevilta. Kenkien tukevuutta oli mahdollista hienosäätää sopivaksi kiristämällä tai löysäämällä nauhoitusta. Vaelluksen aikana jalat säästyivät myös rakoilta ja hankaumilta, vaikka kengät jäivätkin ennen vaellusta sisään ajamatta.

Samat kengät voivat toimia myös talvikäytössä tietyin varauksin. Sopivankokoisia ja hyvin istuvia kenkiä käytettäessä ei kylmyys ole aina ongelma. Kylmyyden sietäminen on kuitenkin yksilöllistä, joten se on syytä huomioida retkeillessä talvella.

Erinomainen takuu ja palvelu

Kiviranttien irtoamisen takia olin yhteydessä Uittokalustoon heti reissusta palattuani. Saatuaan selvityksen reklamaatiosta, palautuivat kengät takuukorjaukseen tehtaalle. Samalla kuulin, että kyseisten kenkien valmistuserässä oli ollut kiviranttien liimauksessa ongelmaa.

Jotkut muutkin asiakkaat olivat reklamoineet kiviranttien irtoamisesta juuri saman tuotantoerän kengistä. Huomattuaan tehtaalla virheen on syksyn 2022 jälkeen valmistuneissa kengissä ongelma saatu korjattua. Tehtaalta vahvistetun tiedon mukaan ongelmaa oli vain kesän 2022 valmistuserässä.

Reklamaatiosta tulee aina kaikille osapuolille haittaa ja turhaa työtä, mutta sekä Uittokaluston että valmistajan toimesta takuuasia hoituivat kenkien osalta erinomaisesti. Ja mikä parasta, korjauksen jälkeen ongelmaa kengissä ei enää ollut.

Kaikki tekevät joskus virheitä olipa kyse sitten tuotteen valmistuksesta tai jostakin muusta asiasta. Reklamaation erinomaisesta hoitamisesta jäi positiivisen vaikutelma niin Uittokalustoa kuin kenkien valmistajaakin kohtaan. Hyvin hoidetun reklamaation ansiosta niin Uittokalustoa kuin Meindlin kenkiäkin voin kyllä suositella jatkossakin.

Noin vuoden testikäytön jälkeen kengät ovat edelleen erinomaisessa kunnossa. Aikaisemmin mainitun ongelman jälkeen kenkien kivirantti on kestänyt liimauksissaan ja suojaa kengän nahkaa kolhuilta. Mainittakoon, että kenkien nahkainen alaosa on moneen muuhun kenkämalliin verrattuna valmistettu yhdestä kappaleesta, jolloin ompeleiden saumoja on vähemmän. Mitä vähemmän saumoja, sitä parempi kestävyys.

Mitä mieltä olimme?

Takuukorjauksen jälkeen kengät pääsivät heti testiin seuraaville reissuille kevään ja kesän sekä syksyn aikoina. Talvellakin kengät olivat ahkerassa käytössä kovia paukkupakkasia lukuun ottamatta. Kesän ja syksyn aikana kenkiä testattiin kahdella vaativalla vaelluksella sekä muutaman päivän kestoisilla retkillä. Tässä vaiheessa uskaltaa jo huokaista, sillä kivirantit eivät ole enää irronneet. Eikä kengissä ole ollut muitakaan ongelmia.

Heinäkuun vaativalla vaelluksella kantamusta oli noin 40 kilogrammaa sisältäen vaellusvarusteita, kamerakalustoa, kalastusvälineitä, kuten kahluuhousut ja kengät sekä perhovälineitä kolmelle hengelle. Kengät toimivat hyvin raskaan kuorman kanssa antaen myös jaloille riittävästi tukea.

Jäykkyysluokaltaan B/C Meindl Dovre Extreme GTX- kengillä liikkuminen onnistui mukavasti kaikentyyppisissä maastoissa. Askellus sujui myös erittäin jouhevasti niin pehmeällä kuin kovallakin alustalla. Sopivan jäykkänä kenkä taipui päkiän kohdalta ollen kuitenkin samalla riittävästi kiertojäykkä.

Meindl Dovre Extreme GTX® wide vaellus- ja metsästyskenkien pohja vaimentaa hyvin jalkoihin kohdistuvia kivien ja juurien iskuja. Pohjien kuviointi tuo pitävyyttä erityisesti liukkailla alustoilla.

Kengät myös hengittivät hyvin ja pitivät veden ulkopuolella. Ylitimme testin aikana lukuisia vetisiäkin suoalueita, jolloin kenkien vedenpitävyys saatiin varmistettua. Lisäksi kenkien vedenpitävyys varmistettiin seisomalla vedessä 20 senttimetrin syvyydessä kymmenen minuutin ajan. Kenkien hengittävyyteen vaikuttavat monet asiat, kuten esimerkiksi kenkien nauhoituksen kireys ja pohjallisen kunto. Myös kunnollisilla sukilla on vaikutusta kenkien käyttömukavuuteen.

Kun kenkiä on testattu yli vuosi useilla vaelluksilla ja lukuisilla retkillä, on kokemukset kengissä erinomaiset takuukorjauksen jälkeen. Suosittelemme kenkiä monipuoliseen käyttöön niin vaelluksille kuin retkillekin. Kengät ovat parhaimmillaan merkittyjen polkujen ulkopuolisissa maastoissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Meindl Dovre Extreme GTX kengät ovat varteenotettava vaihtoehto laadukasta ja kestävää vaellus tai metsästyskenkää etsivälle.

Jäykkyydeltään BC kategorian Meindl Dovre Extreme GTX® wide vaelluskengät sopivat parhaiten käyttöön kotoisissa maastoissamme. Kengät eivät ole liian jäykkiä päiväretkille pehmeilläkään alustoilla, mutta ovat kuitenkin riittävän tukevat avotuntureidenkin kivikkoisissa maastoissa. 

Hinta ja saatavuus

Meindl Dovre Extreme GTX® wide vaellus- ja metsästyskenkien hinta on 299 euroa. Meindl:in kenkiä on saatavana myös kapeammalla lestillä ja eri mallisina sekä naisten versioina.

Halutessasi voit tilata kengät *TÄSTÄ

*Tähdellä merkatun mainoslinkin kautta tilatuista ostoista saan pienen komission. Komission avulla ylläpidän tätä blogia.

Miten valitsin oikean koon?

Kenkiä tilatessa sain oikean koon selville piirtämällä jalan muodot paperille ja mittasin siitä jalkaterän pituuden. Taulukosta katsoin mitä numeroa kyseinen pituus senteissä vastaa. Pituuteen lisäsin noin 10 millimetriä. Näillä ohjeilla kengät olivat oikean kokoiset, eikä kenkiä tarvinnut vaihtaa.

Jalkaterien mittaamista ei kannata jättää välistä. Yksi tärkeimmistä asioista kenkiä ostaessa on, että jalkaterä mahtuu kenkään siten, että varpailla on riittävästi tilaa. Hyvä kengän ”käyntivara” on noin 10–15 millimetriä. Käyntivara huomioidaan pisimmän varpaan etupuolelle.

Varmiten oikean koon saa aina kuitenkin sovittamalla, varsinkin jos ei ole aikaisempaa kokemusta kyseisistä kengistä. Tärkeä on myös huomioida kengän lesti, sillä joillekin sopii paremmin leveä ja toisille kapeampi.

Vaellus- ja metsästyskenkien kanssa on hyvä käyttää myös kunnollisia säärystimiä. Säärystimet suojaavat kenkiä ja housunlahkeita lialta, kosteudelta ja turhalta kulumiselta. Erityisesti märissä ja korkean aluskasvillisuuden omaavissa maastoissa säärystimet ovat verrattomat varusteet.

Hyväkin kenkä vaatii hoitoa

Kenkien huoltotarve riippuu käyttöasteesta, mutta suositeltavaa on hoitaa kenkiä mahdollisimman usein. Kuivanut ja kulunut nahka kannattaa aina rasvata. Ennen rasvaamista kengät puhdistetaan ja tarvittaessa pestään. Puhdistaminen onnistuu parhaiten rätillä pyyhkimällä tai harjaamalla. Likaantuneet tai kuraiset kengät suihkutetaan vedellä ja tarvittaessa käytetään Meindl Cleaner In & Out -pesuainetta. Kun pesuaine on vaikuttanut muutamia minuutteja, irrotetaan lika harjaamalla ja huuhdellaan pois.

Ennen rasvaamista kengät on kuivattava miedossa lämmössä ja varjoisassa paikassa. Suora auringon paiste ja liian kova lämpötila vaurioittavat kenkien vedenpitävää kalvoa. Kenkien kyllästäminen kannattaa tehdä Meindl Wet-Proof-kyllästeellä, joka suihkutetaan tasaisesti kuivalle pinnalle. Kylläste suojaa nahkaa ja estää kosteuden imeytymisen kengän huokoisiin. Kylläste suojaa kenkiä myös vettymiseltä. Vettynyt nahka estää kenkää hengittämästä ja muutenkin pitkään märkänä oleva nahka haurastuu heikentäen kenkien käyttöikää.

Jos käytät muita kuin Meindl:in omia kenkien hoitoon tarkoitettuja tuotteita, ei kannata käyttää ainakaan kovia rasvoja sisältäviä tuotteita, sillä ne tukkivat nahkan huokoisen rakenteen heikentäen samalla hengittävyyttä.

Kuvan vaelluskengissä keskipitkä varsi (Mid), joka suojaa hyvin nilkkoja kiviltä, risuilta ja käärmeiltä, mutta ei ole kuitenkaan parhaimmillaan vetisissä maastoissa. Sen sijaan samalla reissulla pidempivartiset Meindl Dovre Extreme GTX® wide vaelluskengät pitivät paremmin veden ulkopuolella myös märkien soiden ylityksissä.
 
Kenkiä ei kannata myöskään kuivata liian kuumissa olosuhteissa, kuten liian lähellä nuotion liekkejä. Liika kuumuus vaurioittaa Gore Tex -kalvoa.

Muutama sana valmistajasta

Saksalainen Meindl tunnetaan erityisesti pitkäikäisten ja toiminnallisten vaellus- ja metsästyskenkien valmistajana. Meindlin perinteet kengänvalmistuksessa ulottuvat yli kolmensadan vuoden päähän. Etelä-Saksassa Baijerin alueella Kirchanschöringin kylässä perustettu perheyritys työllistää nykyään yli 200 henkilöä. Vuosien saatossa yritys on voittanut monia arvostettuja palkintoja jalkineistaan.

Meindl-jalkineita valmistetaan yli miljoona paria vuosittain. Tehtaan käsityönä valmistamia korkealuokkaisia jalkineita käyttävät luonto- ja eräharrastajien lisäksi myös ammatikseen maastossa liikkujat, kuten rajamiehet ja poliisit. Jälleenmyyjiä on yli 25 maassa, ja yli puolet tuotannosta menee vientiin Saksan ulkopuolelle.

Suurin osa kenkien valmistustyöstä on edelleen tarkkaa taitoa vaativaa käsityötä. Niinpä Meindl:llä on monia oppisopimuksen kautta alalle kouluttautuvia nuoria vanhempien suutareiden opissa. Vankka ammattitaito ja korkea työmotivaatio varmistavat, että laadukkaista tuotteista tunnettu Meindl seisoo uskottavasti mielikuvan takana.

Käytetyt lähteet: https://meindl.de/product-world/?lang=en

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *