Retkeily

Testissä uudistunut Haglöfs L.I.M GTX-kuoritakki

Haglöfs L.I.M GTX on minimalistinen veden -ja tuulenpitävä sekä hengittävä kuoritakki monipuoliseen käyttöön. Takki on parhaimmillaan silloin, kun tarvitaan luotettavaa ja kevyttä kuoritakkia.

Haglöfs L.I.M GTX -kuoritakki perustuu ideaan, ”Less Is More”. Luottamalla tähän minimalistiseen kuoritakkiin, sinun ei tarvitse kantaa mukanasi yhtään enempää kuin on tarve.

Viime keväänä Häglöfs lähetti meille testiin edellä mainitun takin. Selvitimme, millaiseen käyttöön uudistunut L.I.M GTX -kuoritakki parhaiten soveltuu. Takki on ollut aktiivisesti käytössä kevään, kesän ja syksyn aikana. Mainittakoon, että takkia on testattu myös vaativan vaelluksen haasteellisissa olosuhteissa.

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Häglöfsin kanssa. Kaikki tuotteeseen liittyvät mielipiteet ovat kuitenkin testaajien henkilökohtaisia mielipiteitä.

Syksyn vaativalla vaelluksella testasimme Haglöfs L.I.M GTX- kuoritakkia erittäin haastavissa olosuhteissa. Useita päiviä peräkkäin jatkuvat vesi, räntä ja lumisateet yhdistettynä kovaan tuuleen laittoivat takin toiminnalliset ominaisuudet koetukselle.

Haglöfsin L.I.M GTX – kuoritakin ominaisuudet pääpiirteittäin

 • 2,5-kerroksinen GORE-TEX Paclite® PLUS-kangas
 • Vesipilariarvo: > 28 000 mm (kestää runsasta ja pidempiaikaista sadetta)
 • RET-arvo: < 9 (hyvin hengittävä)
 • Kevyt, painaa vain 275 grammaa (koko L)
 • Kerrospukeutumisen mahdollisuus huomioitu istuvuudessa
 • Hyvin istuva huppu
 • Kuminauhat hihansuissa ja helmassa mahdollistavat paremman istuvuuden
 • Turvallisuutta ja ulkonäköä parantavat heijastinmerkinnät
 • Kaksi vetoketjullista käsitaskua verkollisilla ilma-aukoilla
 • Pakattavissa käsitaskuun
 • Bluesign®-sertifioitu

Milloin kuoritakille on käyttöä?

Veden ja tuulenpitävä kuoritakki pitää käyttäjänsä kuivana ja lämpimänä kosteissa ja tuulisissa olosuhteissa. Ulkoillessa kuoritakki on kuitenkin hyvä pitää mukana aina, vaikka käyttöä takille ei juuri sillä hetkellä olisikaan. Olosuhteiden muuttuessa pieneen tilaan pakkautuva kuoritakki on kätevä ottaa käyttöön nopeastikin.

Vesi -ja räntäsadetta! Kunnollinen kuoritakki suojaa hyvin sateelta ja tuulelta. Takin alle tarvitaan kunnollisen aluskerroksen lisäksi eristävä ja kosteutta siirtävä välikerros. Pukeutumalla kerroksittain on vaatetusta helppo säädellä sään ja aktiviteetin mukaisesti.

Haglöfs L.I.M GTX -kuoritkin kestävyys ja laatu

Ensivaikutelma uudistuneesta kuoritakista on mielenkiintoinen juuri kestävyyttä ajatellen. Varsinkin testaamisen alkuvaiheessa askarrutti takin vedenpitävyys lukuisten käyttökertojen jälkeen. Voiko siis erittäin ohueen kankaaseen laminoitu kalvo ylipäätään kestää pidempiaikaista käyttöä ja säilyttää vedenpitävyytensä.

Ajatellessa myöskin L.I.M GTX -kuoritakin kestävyyttä vaelluksella painavan rinkan kanssa. Kestääkö kuoritakin kangas rinkan viilekkeiden hankaamisia, vai kuluuko vedenpitävä ePTFE-kalvo nopeasti puhki.

Kuitenkin pelko oli turha, sillä L.I.M GTX -kuoritakin kangas kesti hyvin rinkan viilekkeiden alla, eikä vaurioita kankaaseen testaamisen aikana ilmaantunut. Vaelluskäytön lisäksi testasimme takkia monipuolisesti monissa eri aktiviteeteissa.

Ja mitä kuoritakin työn laadusta voisi mainita, kaikki takin ompeleet ja saumat sekä yksityiskohdat ovat takissa tarkkaan mietittyjä ja hyvin viimeisteltyjä.

L.I.M GTX- kuoritakki on valmistettu Gore-Texin 2,5 kerroksisesta Paclite Plus -kankaasta. Vedenpitävä ePTFE-kalvo on laminoitu kevyeen ripstop-sidospäällisellä vahvistettuun polyamidikankaaseen, jolloin takista on saatu erittäin kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva, mutta kuitenkin erinomaisesti vettä ja tuulta pitävä sekä hyvin hengittävä.
Erittäin hyvin istuva huppu suojaa hyvin sateelta ja tuulelta. L.I.M GTX -kuoritakissa käytetyn kankaan vesipilariarvo on > 28 000 mm, jolloin takki kestää hyvin myös pidempiaikaista ja voimakasta sadetta. Lisäksi takki hengittää hyvin. (RET-arvo on < 9).

Veden- ja tuulenpitävä sekä hengittävä

Haglöfs L.I.M GTX -kuoritakissa tuulen -ja vedenpitävyys perustuu GORE-TEX Paclite® PLUS kankaaseen, teipattuihin saumoihin sekä vetoketjujen alla sijaitseviin vesilistoihin. Kankaan vesipilari arvo on >28 000 mm, jolloin takki kestää hyvin kovaakin ja pitkäkestoista sadetta.

Takin tuuletuksen lisääminen on hoidettavissa kahden käsitaskun ja tarvittaessa myös etuvetoketjun kautta. Käsitaskujen taustat ovat verkkokangasta, joilla on saatu parannettua takin hengittävyyttä ja vähennettyä myöskin painoa.

Vedenpitäväkin takki voi tuntua joskus vuotavalta

Joskus vedenpitäväkin takki voi tuntua vuotavalta, vaikkei todellisuudessa vuotaisikaan. Runsaan kosteuden vaikutuksesta kankaan ulkopintaan saattaa tiivistyä niin paljon kosteutta, ettei takin sisäpuolelle muodostunut vesihöyry ehdi tuulettua riittävän nopeasti ulos. Lopulta kuoren alla olevat vaatteet kastuvat.

Huolimaton pukeminen voi kuitenkin aiheuttaa takin todellista vuotamista. Tämä voi johtua esimerkiksi vetoketjuista, jotka ovat jääneet joko osittain tai kokonaan avoimiksi. Näin vesi on päässyt valumaan aukoista takin sisäpuolelle.

Kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva Haglöfs L.I.M GTX -kuoritakki sopii hyvin myöskin vaelluskäyttöön. Silloin kun takille ei ole tarvetta, voi sen sujauttaa kätevästi rinkan sivutakuun ja ottaa jälleen käyttöön tarvittaessa. Takkia on saatavilla sekä naisten että miesten leikkauksilla ja useilla eri värisävyillä.

Kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva

Gore-Tex Paclite® PLUS – kalvo on laminoitu kevyeen ulkokankaaseen, jolloin takista on saatu kevyt, helposti pakkautuva ja keveydestään huolimatta erinomaisesti suojaava. Kevyt ja toiminnallinen takki mahdollistaa myös mielekkäämän liikkumisen.

L.I.M GTX -kuoritakki pakkautuu kätevästi taskuunsa, joten se on helppo pakata mukaan ja ottaa nopeasti käyttöön tarvittaessa. Takille löytyy käyttöä aina kesän vesisateista syksyn ja kevään kylmiin ja haastaviin olosuhteisiin.

Vesi -ja räntäsateessa kunnollinen kuoritakki nousee arvoon arvaamattomaan. Huonoissa varusteissa voi tulla äitiä ikävä.

Millaiseen käyttöön Haglöfs L.I.M GTX – kuoritakkia voi suositella? 

Moni varmasti pohtii, millainen kuoritakki olisi paras juuri omaan käyttöön ja voiko minimalistisella kuoritakilla selvitä pidemmillä vaelluksilla. Vastaus on, kyllä tai ei.

L.I.M GTX- kuoritakilla varmasti selviytyy lähes kaikista olosuhteista, mutta ääriolosuhteisiin ja vaativaan vaelluskäyttöön kannattaa harkita vahvemmilla kankailla valmistettua takkia. Esimerkiksi vaelluksilla voidaan liikkua pitkiäkin matkoja haastavassa maastossa ja erittäin vaativissakin olosuhteissa. Lisäksi sääolosuhteet voivat vaihtua hetkessä ja vaatteisiin on voitava luottaa kaikissa tilanteissa.  

Viime syyskuussa kävimme vaativalla vaelluksella Ruotsin Lapin puuttoman erämaan tunturialueella. Olosuhteet olivat ensimmäistä vuorokautta lukuun ottamatta erittäin haastavat. Lämpötila vaihteli muutamasta lämpöasteesta pakkaselle. Vettä, räntää ja lunta satoi vaihtelevan tuulen saattelemana. Edellä mainituista olosuhteista Haglöfs L.I.M GTX -kuoritakki selviytyi kuitenkin hyvin.

Ajatellessamme L.I.M GTX -kuoritakin mahdollista kestävyyttä vaelluskäytössä vuosien käytön jälkeen, ei varmaa vastausta kestävyydestä voida antaa. Ainakaan reilun puolen vuoden testaamisen perusteella. Minimalistisuudesta huolimatta takki on varmasti yksi markkinoiden monikäyttöisimmistä kuoritakeista.

Yleensä kuoritakki valitaan käyttötarkoituksen ja osittain vuodenajankin mukaan. Mielestämme Haglöfs L.I.M GTX -takki on varmasti parhaimmillaan retkeily -ja ulkoilukäytössä, mutta soveltuu myöskin vaelluskäyttöön ääriolosuhteita lukuun ottamatta. Erityisesti kevyen painonsa ja pakkautuvuutensa ansiosta takki on helppo ottaa mukaan lähes mihin tahansa.

Tarvittaessa ilmanvaihtoa voidaan hoitaa reilunkokoisten sivutaskujen kautta. Taskujen pohjat ovat verkkokangasta, jolloin ilma pääsee kiertämään. Myös pitkän etuvetoketjun alla on kaksi painonappia (alaosassa ja keskipaikkeilla), jolloin takki pysyy kiinni vetoketjun ollessa auki.
L.I.M GTX -kuoritakki soveltuu mainiosti myös kalastuskäyttöön. Takissa on ehkä sattuman johdosta paikka haavinvapauttajan kiinnittämistä varten.

Hinta ja saatavuus

Haglöfs L.I.M GTX – kuoritakkia on saatavilla naisten ja miesten leikkauksilla sekä useilla eri värisävyillä. Takin suositushinta on 269 euroa.

Kuoritakkia on saatavilla Haglöfsin omasta verkkokaupasta. Kauppaan pääsette *TÄSTÄ.

Hyvä valikoima L.I.M GTX- kuoritakkia ja muitakin Haglöfsin tuotteita on hankittavissa myös Intersport –ketjun kivijalkaliikkeistä ja verkkokaupasta sekä Scandinavian Outdoorin myymälöistä ja verkkokaupasta.

*Tähdellä merkatut ovat mainoslinkkejä.

Vedenpitävyyteen vaikuttavat monet tekijät

Kuoritakin tai vaatteen vedenpitävyys riippuu kankaan vesipilariarvosta, saumojen ja vetoketjujen vedenpitävyydestä sekä vaatteen rakenteesta. Vesipilariarvo siis kertoo, kuinka paksun vesimassan aiheuttaman paineen kuorivaate kestää. Vesipilariarvo ilmoitetaan millimetreinä.

 • 0-5000 mm ei vedenpitävä
 • 5000-10000 mm kestää heikkovoimaista tihkusadetta
 • 10000-15000 mm kestää lyhytkestoista kovempaa sadetta
 • 15000-20000 mm kestää kovempaakin pitkäkestoista sadetta
 • Yli 20000 mm kestää kovat voimakkaatkin sateet

Esimerkiksi retkeily -ja vaelluskäyttöön kannattaa valita vesipilariarvoltaan yli 20 000 mm omaava kuoritakki, jotta takki olisi vedenpitävä kaikissa tilanteessa. Edellyttäen, että takin saumat ja vetoketjut ovat vedenpitävät.

Kuorivaatteen hengittävyys

RET-arvolla ilmaistaan materiaalin hengittävyyden vastusta Pa/m2/W. Mitä pienempi arvo, sitä paremmin kangas hengittää.

 • Alle 6 RET-arvon materiaalit ovat erittäin hyvin hengittäviä
 • RET 6-13, hyvin hengittäviä
 • RET 13 -20 ovat tyydyttävästi hengittäviä
 • RET 20-30 ovat vähän hengittäviä
 • RET 30+ eivät hengitä
Kuoritakki suojaa hyvin myös tuulisissa olosuhteissa.
Uudistunut L.I.M GTX- kuoritakki on äärimmäisen kevyt. Takki painaa vain 275 grammaa. (koko L)

Käytetyt lähteet: Haglöfsin kotisivut, www.haglöfs.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *