Retkeily

Devold Tuvegga Sport Air – kaksipuolinen merinovillakerrasto monipuoliseen käyttöön

Devold Tuvegga Sport Air merinovillakerraston ominaisuudet vaihtelevat riippuen kummin päin kerrastoa käytät.

Kunnollisen aluskerraston tehtävä on pitää ihosi kuivana siirtämällä mahdollinen kosteus uloimpaan vaatekerrokseen olosuhteista riippumatta. Kerraston tehtävä on myös säädellä kehon lämpötilaa pitämällä käyttäjänsä sopivan lämpöisenä.

Tässä artikkelissa kerromme kokemuksia ja mielipiteitä norjalaisen Devoldin kehittämästä Tuvegga- sarjan merinovillakerrastosta. Innovatiivinen kerrasto on suunniteltu erityisesti korkean intensiteetin aktiviteetteihin olosuhteissa, kun kerrastolta vaaditaan hyvää eristävyyttä ja kosteudensiirtokykyä.

Tähän mennessä kerrasto on ollut aktiivisessa käytössä kahden vuoden ajan. Tuotteisiin liittyvät mielipiteet ovat kuitenkin testaajien henkilökohtaisia mielipiteitä.

Devold Tuvegga Sport Air- kerrastossa on ihonmyönteinen istuvuus. Kankaassa on käytetty kolmea erilaista merinovillaneulosta, kuten 3D- kanavarakenteista, hienoa ja klassista neulosta.

Devold Tuvegga Sport Air – kerraston ominaisuudet pähkinänkuoressa

 • Kaksi kerrastovaihtoehtoa yhdessä (käännettävä kerrasto)
 • Erinomaiset eristävyys- ja kosteudensiirto-ominaisuudet
 • Hengittää erinomaisesti kauttaaltaan, mutta erityisesti selän ja kainaloiden alueilta
 • Säätelee tehokkaasti kehon lämpötilaa
 • Joustava kangas
 • Ihon myötäinen istuvuus
 • Pehmeä materiaali, joka ei hankaa eikä kutita
 • Antibakteerinen, joten ei ime hien hajua itseensä
 • Pidennetyt hihat peukalon rei’illä
 • Hyvin suojaava huppu
 • Kehitetty korkean intensiteetin aktiviteetteihin
 • Pääkangas 99 % merinovilla (250 g/m², 18,7 mikronia) ja 1% elastaania
 • Kontrastikangas 100% (Flat Wool) merinovilla, (190 g/m², 18,7 mikronia)
 • Konepestävä (tarvittaessa)
Kerraston materiaali on erittäin hienoa ja laadukasta merinovillaa, joka on vahvuudeltaan 18,7 mikronia. 3D- kanavarakenteinen neulos ihoa vasten (kuva), eristää kerrasto paremmin lämpöä.
 

Idea kerraston käännettävyydessä

Kerraston toiminnallinen idea on sen käännettävyydessä. Kankaan kaksi erilaista puolta vaikuttavat kerraston ominaisuuksiin riippuen, kumpaa puolta ihoa vasten käytät. Tuvegga- kerrastossa on käytetty kolmea erilaista merinovillaneulosta, kuten 3D- kanavarakenteista, hienoa ja klassista neulosta.

Kankaan sileä puoli ihoa vasten parantaa kerraston hengittävyyttä ja kosteudensiirtokykyä. Uloimpana oleva kanavarakenteinen puoli lisää samalla merkittävästi kankaassa haihtumispinta-alaa, jolloin kosteuden (hien) siirtyminen ja tuulettuminen myös nopeutuvat.

Sen sijaan käytettäessä kohokuvioitua puolta ihoa vasten eristää kerrasto paremmin lämpöä. Neuloksen alle muodostuvat ilmataskut parantavat siis kankaan eristävyyttä huomattavasti.

Tuvegga- merinovillakerrasto lämmittää kylmässä ja viilentää kuumassa, jolloin kehon lämpötilan pysyy tasaisempana.  

Mukavuus ennen kaikkea

Tuvegga- kerrastossa käytetty kangas säätelee tehokkaasti kehon lämpötilaa samalla kun neulos siirtää myöskin kosteutta. Ilmavuutensa ansiosta merinovilla lämmittää kylmässä ja viilentää kuumassa. Näin merinovillasta valmistettu kerrasto pyrkii pitämään kehon lämpötilan tasaisena.

Edellä kerrotut ominaisuudet konkretisoituivat erityisesti syksyn vaelluksella olosuhteiden vaihdellessa nopeasti muutaman asteen lämpötilasta pakkasen puolelle. Muutenkin erittäin kosteissa olosuhteissa hikoilusta syntynyt kosteus ei päässyt tuulettumaan riittävän nopeasti, ja samalla kehon tuottama lämpö varastoitui villan kuiduissa sijaitseviin ilmataskuihin. Vaikka kerrasto kastui välillä märäksi, se ei kuitenkaan tuntunut kylmältä. 

Devold Tuvegga- kerrasto on ihonmyötäisesti istuva, jolloin kerrasto myös toimii tarkoituksen mukaisesti. Kerraston leikkaukset ja vyötärönauha housuissa lisäävät myös istuvuutta. Kaikki saumat ovat litteitä ja tasaisia sekä tarkasti ommeltuja.

Käyttömukavuuteen vaikuttaa myös kerrastossa käytetty villamateriaalin laatu. Kerrasto on valmistettu erittäin hienosta merinovillassa (18,7 mikronia), joka ei hankaa tai ärsytä ihoa.

Kerrastossa on kiinteä, hyvin istuva huppu.  
Kylmissä olosuhteissa hyvin suojaavalla hupulla onkin suuri merkitys. Huppu antaa hyvin suojaa poskille, kaulalle ja pään alueelle.

Hyvin hengittävä ja kosteutta siirtävä

Aktiivisuustason vaihdellessa aluskerrastolta vaaditaan eristävyyden lisäksi myös optimaalista kosteudenhallintaa. Kun samaa kerrastoa tuli pidettyä päällä koko vaelluksen ajan, huomasi kerraston toiminnallisuuden selvästi.

Kankaan sileä puoli ihoa vasten ja kohokuvioitu 3D-neulos uloimpana, siirsi kerrasto kosteutta huomattavasti paremmin ja iho pysyi kuivempana.

Lämmin märkänäkin

Pidemmän vaelluksen aikana olosuhteet muuttuivat välillä erittäin haastaviksi, jolloin kerrastokaan ei välttynyt kastumiselta. Märkä kerrasto ei kuitenkaan tuntunut epämukavalta. Tämä johtuu siitä, että kastuessaan villan lämmöntuotanto tehostuu.

Luonnostaan antibakteerinen

Merinovillan ominaisuuksiin kuuluu myös se, että villa torjuu luontaisesti mikrobien ja hajujen lisääntymistä. Normaalisti bakteerit tarttuvat hikoillessa vaatteisiin, mutta merinovillan kuiduissa on antimikrobisia ominaisuuksia, jotka estävät bakteerien syntymisen. Tämä piti kyllä paikkansa, sillä samaa kerrastoa käytettiin koko vaelluksen ajan, eikä kerrasto alkanut haisemaan pahalta.

Kerrastossa on pidennetyt hihat peukalon rei’illä suojaamassa ranteita. Kuvan kerrasto on ollut aktiivisessa käytössä yli kaksi vuotta, eikä kerrastossa ole ilmennyt minkäänlaisia laatuongelmia. Ommelten saumat ovat litteät ja tasaiset sekä erittäin hyvin viimeisteltyjä.

Mitä mieltä olimme?

Devoldin Tuvegga Sport Air -kerrasto sopii hyvin intensiivisempiin aktiviteetteihin, kuten vaellukselle, suunnistukseen, hiihtoon, lumikenkäilyyn, melontaan, kalastukseen, metsästykseen, mutta myös moneen muuhunkin viileiden ja kylmien olosuhteiden aktiviteetteihin. 

Tätä artikkelia lukiessa kannattaa huomioida, että meissä ihmisissä on eroja mieltymyksien ja tuntemuksien suhteen. Esimerkiksi toiset voivat tuntea eri tavalla kylmyyttä tai hikoilla herkemmin kuin toiset. Kaikki nämä vaikuttavat siihen, miten itse kukin koemme kerraston toimivuuden ja käyttömukavuuden.

Olemme testanneet kerrastoa kahden henkilön voimin. Molempien käyttäjien kokemukset ovat olleet yhteneväiset. Ja mitä voimme kertoa kerraston laadusta, varsinkaan tuotteen kestävyydessä ei ole tähän mennessä ilmennyt minkäänlaisia ongelmia.

Devold Tuvegga Sport Air- kerrasto ei ainoastaan ​​takaa liikkumisvapautta, vaan se on myös erittäin hengittävä ja pitää kehosi mukavana ja lämpimänä. Jos kerrastolta kaipaa monikäyttöisyyttä ja mukautumiskykyä varsinkin viileissä olosuhteissa, suosittelemme kerrastoa varauksitta.

Mainittakoon myös, että Devold Tuvegga Sport Air- kerrasto on voittanut arvostetun ISPO Award -palkinnon, josta voi päätellä myös tuotteen innovatiivisuudesta.

Kerrasto soveltuu monenlaisiin aktiviteetteihin. Esimerkiksi kalastaessa kerrasto toimii hyvin kahluuhousujen alla. Kylmässä vedessä tai erittäin kylmällä kelillä tarvitaan lisäksi hyvin eristävä ja kosteutta siirtävä välikerros.

Hinta ja saatavuus

Devold Tuvegga Sport Air- kerrastosta on saatavilla sekä naisille että miehille oma mallinsa. Lisäksi Tuvegga- sarjan kerrastoja on myös saatavilla tavallisella kaula-aukolla ilman huppua.

Devold Tuvegga Sport Air- kerraston hinta valmistajan verkkokaupassa on hupparin osalta 169 euroa ja housujen 135 euroa.

Huom! Lisäämme tähän pian mahdollisia jälleenmyyjiä Suomessa.

Muutama sana kerraston hoitoon ja pesuun liittyen

Hyvin hoidettuna merinovillakerrasto kestää pitkään. Merinovillakerrastoa ei kannata ainakaan liian usein pestä, sillä antibakteerisena kerrasto pesee tuulettaessa itse itsensä. Käytön jälkeen kerrasto siis tuuletetaan eli raikastetaan ulkoilmassa.

Devoldin merinovillavaatteet ovat pesukonepestäviä. Tarvittaessa kerraston voi pestä ohjeiden mukaisesti 40 asteessa. Huuhteluaineita ei kannata kuitenkaan käyttää. Kannattaa myös huomioida, että vähäisemmät pesukerrat lisäävät tuotteen pitkäikäisyyttä.

Testissämme ollutta kerrastoa on pesty kahden vuoden aikana vain kerran. Juuri ennen tämän artikkelin julkaisua. Kerrasto on syytä pestä vain silloin, kun siihen on tarttunut kiinteämpää likaa, joka ei tuulettamalla puhdistu. Konepesussa kerrasto säilytti kuitenkin hyvin muotonsa, eikä kutistumista tai venymistä tapahtunut.

Merinovillakerrastoa ei kannata välttämättä pestä – ainakaan kovin usein. Yleensä riittää vain kuivaus ja tuuletus. Luonnostaan antibakteerinen merinovillakerrasto ei ala haisemaan pitkänkään käytön jälkeen, jos kerraston tuulettaa säännöllisesti.

Laadukkaita villavaatteita jo vuodesta 1853

Norjalaisen Devold of Norwayn perinteet toiminnallisten villavaatteiden valmistajana juontavat juurensa vuoteen 1853, jolloin yrityksen menestystarina alkoi. Arvot, joiden mukaan Devold on toiminut alusta alkaen, ovat tänä päivänä ajankohtaisempia kuin koskaan aikaisemmin.

Asiakkaan on hyvä tietää, miten tuote on päätynyt kauppaan myytäväksi. Edellä mainituista syystä johtuen Devold käyttääkin laadun varmistamiseksi Sheep to shop- ohjelmaansa. Ohjelman kautta voidaan varmistua tuotteiden ”läpinäkyvyydestä” kaikissa prosessin vaiheissa. Lisäksi tiedetään, ettei tuotteen laadusta, lampaiden hyvinvoinnista tai laidunmaiden ylläpidoistakaan ole tingitty.

Devold hankkii villan suoraan uusiseelantilaisilta tiloilta. Vain parhaimmat osat villasta käytetään merinovillatuotteisiin ja loput materiaalista menevät autoteollisuuden käyttöön. Raaka-aineesta valmiiksi tuotteiksi jokainen työvaihe valmistetaan yrityksen omalla tehtaalla Liettuassa.

Yritys tuntee jokaisen lammasfarmarin, jonka kanssa on solminut sopimuksen villan hankinnasta. Pitkäaikaisen sopimusten avulla lampaiden kasvattajat voivat ennustaa villasta saatavan hinnan. Ja näin menetellen Devold voi varmistua laadukkaimman villan jatkuvasta saatavuudesta. Hyvät ihmiset kasvattavat hyvinvoivia eläimiä, joista saadaan maailman parasta merinovillaa.

Artikkelissa käytetyt lähteet: Valmistajan kotisivut, devold.com.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *