Retkeily

Testissä GV Winter Trail Spin 929 lumikengät

GV Winter Trail Spin 929 on laadukas ja hyvin kantava yleislumikenkä näppärällä SPIN-siteellä. Lumikenkä soveltuu mainiosti niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin käyttäjälle ja on parhaimmillaan pehmeässä ja syvässä lumessa.

Silloin kun lumen syvyyttä on maastossa pohkeen puoleen väliin tai enemmän, tarvitaan apuvälineitä liikkumisessa. Lumikengät ovat parhaimmillaan paikoissa, joissa suksilla tai liukulumikengillä on vaikeampi liikkua.

Lumikenkiä on saatavilla erilaisiin käyttötarkoituksiin ja olosuhteisiin. Jotkut lumikengistä on suunniteltu pehmeän lumen peittämiin maastoihin ja toiset taas jäisille rinteille tai poluille. Lumikenkien valinnassa huomioidaan olosuhteet ja henkilön sekä mukana kuljetettavien varusteiden massa.

Tässä artikkelissa kerromme kokemuksia GV Winter Trail Spin 929 lumikengistä, jotka Suomen maahantuojana toimiva Bonge Oy lähetti meille testiin artikkelia varten. Testasimme lumikenkiä neljän kokeneen testaajan voimin. Olosuhteet vaihtelivat pehmeästä ja syvästä hangesta suojasäiden jälkeisiin kantohankikeleihin sekä vaativiin tunturi- ja vuoristo-olosuhteisiin.

Olosuhteiden lisäksi kiinnitimme testaamisessa huomiota myös lumikengän käyttömukavuuteen, toimivuuteen sekä kestävyyteen. Perinpohjaisen testaamisen jälkeen voimme vihdoinkin antaa lumikengistä kunnollisen arvion.

Liikkuminen lumikengillä muistuttaa tavallista kävelyä, mutta jalkoja liikutetaan hieman matalammalla ja laahaten. Lumikengillä onnistuu toki juoksukin.
Vaikka GV Winter Trail Spin 929 lumikengät ovat parhaimmillaan liikuttaessa pehmeässä ja syvässä lumessa, voidaan lumikenkiä käyttää myöskin tunturi- ja vuoristo-olosuhteissa. Lumikenkien siteiden kärjessä ja pohjassa sijaitsevien jäärautojen ansiosta lumikengillä voidaan liikkua hyvin myös jäisillä ja kovilla alustoilla.

GV Winter Trail Spin 929 lumikenkien ominaisuudet pääpiirteittäin

 • Kevyt alumiiniputkirunko
 • Entech-kansi on kevyt, pienikitkainen ja hyvin kulutusta kestävä
 • Pitävät jääraudat
 • Hyvä kantavuus, poluilla ei painorajaa
 • Polkujen ulkopuoliseen käyttöön painoraja 36-86 kilogrammaa
 • Koko 23 x 73 senttimetriä
 • Paino 1,98 kilogrammaa
 • Spin-siteet ovat yksinkertaiset ja nopeat käyttää sekä kestävät hyvin kulutusta
 • Elinikäinen takuu materiaali- ja valmistusvirheiden osalta
Alumiinirungossa lumikenkää kiertää alumiininen putkikehikko, jonka keskelle on pingotettu ”entech” pohja. Materiaali kestää kylmiäkin kelejä aina -50°C asti.

Lumikenkien rakenne ja materiaalit

GV Winter Trail lumikengät koostuvat neljästä pääosasta, kuten rungosta, kannesta, jääraudoista ja siteistä. Rungon putkikehikko on valmistettu alumiinista, jonka väliin on kiinnitetty Entech™-tekniikalla valmistettu kansimateriaali (Thermo Plastic Polyolafiini). Materiaali on elastista, kevyttä ja kulutusta kestävää. Lumikengän osat on kiinnitetty toisiinsa joko niiteillä tai pulteilla.

Maaston vaihdellessa tasaisesta mäkisempään on lumikengän jääraudoista (nousuraudasta) hyötyä. Jäärautojen ansiosta GV Winter Trail Spin 929 lumikengät ovatkin huomattavasti monikäyttöisemmät.

Jääraudoilla pitoa

Riittävän pitävät jääraudat (nousuraudat) mahdollistavat lumikenkien monipuolisempaa käyttöä. Varsinkin mäkisissä maastoissa lumikengiltä vaaditaan hyvää pito-ominaisuutta. Lumikenkien pito-ominaisuus korostuukin erityisesti jäisillä ja kovilla alustoilla liikuttaessa.

Testasimme lumikenkien pito-ominaisuutta monipuolisesti jyrkissä ja jäisissä sekä pehmeäpohjaisissa rinteissä. GV Winter Trail Spin 929 lumikengillä liikkuminen onnistui hyvin sekä ylä että alamäessä kovalla alustalla. Pehmeälumisia rinteitä noustessa lumikengät kuitenkin lipsuivat jyrkemmissä paikoissa.  

 Northwave Spin-siteiden käyttäminen on erittäin miellyttävää ja nopeaa. Siteen saa helposti säädettyä sopivaksi kärjeltään, kooltaan ja tukevuudeltaan erilaisille jalkineille. Pyöritettävän lukon avulla siteiden kiristäminen on helppoa ja nopeaa. Side kiristetään rullaamalla vaijerit lukon sisään, ja kiristyksen vapautus onnistuu lukkoa nostamalla.

Helppokäyttöiset SPIN- siteet

Northwave Spin-siteiden käyttäminen on erittäin helppoa ja nopeaa. Side on mahdollista säätää sopivaksi koon, kärkiosan ja tukevuuden osalta erilaisille jalkineille. Sidemalli soveltuu siis hyvin erilaisiin jalkineisiin ja kengät asettuvat siteisiin tukevasti paikoilleen.

Siteen alapuolella sijaitseva metallinen saranoitu akseli mahdollistaa siteen pyörimisen juuri oikeasta kohdasta ”akselinsa ympäri”, jolloin painopiste pysyy ideaalina. Tukeva side yhdessä lumikengän pohjan pituussuuntaisen muotoilun kanssa vaikuttavat lumikenkien suuntavakauteen kävellessä.

Pyöritettävän lukon avulla siteiden kiristäminen onnistui helposti ja nopeasti. Jalka työnnetään siteen kärkiosaan ja siteen kiristäminen tapahtuu rullaamalla vaijerit lukon sisään ja kiristys avataan lukitusta nostamalla. Nilkan taakse asettuva kantapäähihna (kumiremmi) on myös säädettävissä jalkineisiin sopivaksi.

Helppokäyttöisten siteiden käsittely onnistui hyvin sormikkaat kädessä. Siteiden toiminnassa ei testin aikana ilmennyt minkäänlaisia ongelmia. Siteiden kiinnittäminen kenkiin ja käyttäjälleen sopivaksi vei aikaa noin puoliminuuttia.

GV Winter Trail Spin 929 lumikenkien kantavuudesta, eli lumikengän laajemmasta pinta-alasta on hyötyä erityisesti pehmeässä ja syvässä lumessa.
Jyrkässä maastossa kantakorokkeesta olisi hyötyä. GV Winter Trail Spin 929 lumikengistä kantakoroke kuitenkin puuttuu.

Kantavuus ennen kaikkea

GV Winter Trail Spin 929 lumikenkien yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kantavuus. Lumikenkien kantavuus perustuu tavallista kenkää huomattavasti suurempaan pinta-alaan, jolloin lumeen kohdistuva paine jakaantuu suuremmalle alalle ja vähentää uppoamista lumeen.

GV Winter Trail lumikengät kantavat pehmeässä hangessa hyvin, jos vain lumikenkien painosuositus ei ylity. Mikäli käyttäjän massa varusteineen on suurempi kuin lumikenkien suositeltu painoraja, ei lumikenkä kanna pehmeässä ja syvässä lumessa toivotulla tavalla. Mielestämme GV Winter Trail lumikengillä oli helppo liikkua syvässä lumessa maastosta riippumatta.

Noustessa jyrkkiä rinteitä tarvitaan lumikengältä hyvää pito-ominaisuutta. Vaikka GV Winter Trail Spin 929 lumikengät eivät olekaan parhaimmillaan jyrkissä nousuissa, soveltuvat lumikengät kuitenkin vaihtelevaan kumpuavaan maastoon suksia ja liukulumikenkiä paremmin.

Kävelyominaisuudet eri maastoissa ja olosuhteissa

Lumikenkien kantavuuden lisäksi yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on myös kävelyn sujuvuus. Jalan tulisi nousta polvi edellä vartalon alla niin, että lumikengän kärki nousee hangen pinnalle. Sujuvassa lumikenkäilyssä askel rullaa rennosti. Polvi joustaa, takimmaisen jalan päkiä työntää, kantapää nousee irti hangesta ja koko vartalo suuntautuu tiukasti etuviistoon.

Testasimme lumikenkien suorituskykyä erilaisissa maastoissa. Kävelimme rinteitä ylös ja alas. Liikuimme jyrkkiä rinteitä myös viistosti sivuttain vasemmalta oikealle ja päinvastoin. Mäkien nousemista ylös ja laskeutumista alas testattiin niin upottavalla kuin kantavallalla hangella.

GV Winter Trail lumikengistä puuttuu kantapään koroke, jolla voidaan parantaa jalkaterän asentoa ylämäkeä kavuttaessa. Kantaraudan puuttuminen vaikeuttikin liikkumista jyrkemmissä nousuissa. Käännettävä kantarauta parantaisi jalkaterän asentoa ylämäkeä noustessa, jolloin myös akillesjänteen ja pohkeen rasitus olisi vähäisempää. Kantapäätä ei ole myöskään mahdollista lukita lumikenkään kiinni, jolloin esimerkiksi alustan tamppaus ja pienet hypyt onnistuisivat paremmin.

Mielestämme GV Winter Trail lumikenkien kävelyominaisuudet ovat hyvät pehmeässä ja syvässä lumessa ja erittäin hyvät silloin, kun on muodostunut suojasäiden jälkeen kantavia kerroksia. GV Winter Trail lumikengät ovat kuitenkin parhaimmillaan kantohangilla vaihtelevissa kumpuilevissa maastoissa.

Kantohangella lumikengillä on mukava liikkua varsinkin silloin, jos ilman lumikenkiä hanki ei kanna. Kantohangella voivat sukset olla kuitenkin käytännöllisempi liikkumisväline ainakin kuvanmukaisessa maastossa.

Millaiseen käyttöön GV Winter Trail Spin 929 lumikengät soveltuvat

GV Winter Trail Spin 929 lumikenkä on syvän ja pehmeän hangen yleislumikenkä. Vaikka kengissä korostuu kantavuus, onnistuu lumikengillä käveleminen kohtalaisesti myös kovillakin alustoilla.

Lumikenkien hyvä kantavuus, pito-ominaisuudet, tukeva ja helppokäyttöinen side sekä lumikenkien soveltuvuus erilaisille jalkineille tekevät GV Winter Trail Spin 929 lumikengistä varteenotettavan vaihtoehdon monipuoliseen käyttöön.

Plussat

 • Hyvä kantavuus
 • Kätevät ja helppokäyttöiset siteet sopivat useimpiin jalkineisiin
 • Yksinkertainen ja kestävä rakenne
 • Hyvä yleislumikenkä

Miinukset

 • Ei välttämättä paras mahdollinen jyrkillä ja jäisillä rinteillä
 • Ei välttämättä parhaimmillaan kovalla alustalla

Moni varmasti miettii, millaiset lumikengät kannattaisi hankkia. Lumikenkien valinta kannattaa aloittaa pohtimalla millaisissa olosuhteissa lumikenkiä on tarkoitus pääosin käyttää. Niin kuin ymmärrämme, ei ole olemassa yhtä kaikille parasta lumikenkäparia, vaan jokaisen on valittava omaan käyttötarpeeseen soveltuvat lumikengät.

Testin perusteella olemme kuitenkin vakuuttuneet GV Winter Trail Spin 929 lumikenkien kestävyydestä, helppokäyttöisyydestä ja toimivuudesta. Testimme lumikenkämalli on varmasti varteenotettava vaihtoehto monipuoliseen käyttöön. Varsinkin silloin, jos on tarkoitus liikkua enimmäkseen pehmeässä ja syvässä lumessa.

Putkirungolla ja rungon ympärille viritetyllä kansimateriaalilla varustetut lumikengät kantavat erittäin hyvin. Mitä enemmän on massaa (henkilön ja varusteiden paino), sitä isokokoisemmat lumikengät kannattaa valita. Pehmeässä lumessa on hyvä valita mahdollisimman kantavat lumikengät.

Hinta ja saatavuus

GV Winter Trail Spin 929 lumikenkien suositushinta on 249,00 €. Lumikenkiä on saatavissa monista alan erikoisliikkeistä kautta maan. Kovan kysynnän takia tuotteet voivat olla joistakin paikoista tilapäisesti loppuneet.

GV Winter Trail lumikenkien vaihtoehdot:

20 x 53 cm, (8 x 21 tuumaa), kantavuus 27-54 kg.
20 x 61 cm, (8 x 24 tuumaa), kantavuus 27-63 kg.
20 x 69 cm, (8 x 27 tuumaa), kantavuus 27-68 kg.
23 x 74 cm, (9 x 29 tuumaa), kantavuus 36-82 kg. (testissä ollut malli)
25 x 91 cm, (10 x 36 tuumaa), kantavuus 45-91 kg.

GV Winter Trail lumikengillä onelinikäinen takuu koskien materiaali- ja valmistusvirheitä. Käyttäjän huolimattomuudesta ja normaalista kulumisesta johtuvat viat eivät kuulu takuun piiriin.

Halutessanne voitte tilata lumikengät esimerkiksi Scandinavian Outdoor Oy:n verkkokaupasta *TÄSTÄ. GV:n lumikenkiä on myös mahdollista hankkia maahantuojan verkkokaupasta TÄSTÄ. (tarkemmin maahantuojasta tuonnempana)

*Tähdellä merkatut ovat mainoslinkkejä, joidenka kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Komissio ei vaikuta tuotteen hintaan ja mahdolliset saadut tulot käytetään blogin ylläpitämiseen.

Sauvat tehostavat lumikenkäilyä ja helpottavat pystyssä pysymistä varsinkin jyrkemmissä maastoissa. Sopivat sauvat on esimerkiksi vaellussauvat kärkipiikillä ja suuremmilla sommilla varustettuna. Sopiva pituus on yleensä noin 50 senttimetriä vähennettynä käyttäjän pituudesta.

Lisävarusteilla mukavuutta lumikenkäilyyn

Käyttämällä lisävarusteita, kuten sauvoja ja säärystimiä, on lumikenkäily huomattavasti mielekkäämpää. Tärkeimpiä lisävarusteita lumikenkäilyssä ovat siis suurisompaiset teleskooppisauvat ja säärystimet. Lisäksi on syytä kiinnittää huomiota myöskin asianmukaiseen pukeutumiseen. Hyvä lähtökohta pukeutumiseen onkin kerrospukeutuminen sään ja olosuhteiden mukaisesti.

Lumikenkäillessä sauvat auttavat tasapainossa ja helpottavat muutenkin liikkumista vaihtelevissa maastossa. Sauvat myös tehostavat lumikenkäilyä ja helpottavat lumikenkäilijää pysymään pystyssä varsinkin upottavassa lumessa.

Hyvät sauvat ovat esimerkiksi monikäyttöiset teleskooppiset vaellussauvat, jotka on varustettu suuremmilla sommilla ja jääpiikeillä. Sopiva sauvojen pituus on noin 50 senttimetriä vähennettynä käyttäjän pituudesta.

Säärystimet ovat myöskin mainio lisävaruste lumikenkäilyssä. Varsinkin upottavassa lumessa säärystimien tärkeys korostuu. Säärystimet estävät lumen pääsemisen kenkien sisäpuolelle.

Säärystimet puuttuvat. Pehmeässä ja upottavassa hangessa olisi syytä käyttää säärystimiä. Lahkeiden varsien päälle vedettävät säärystimet estäisivät lumen pääsemisen kenkiin.

GV lumikenkien valmistaja

Kanadalainen GV on valmistanut lumikenkiä jo yli 50-vuotta. Yrityksen juuret ovat alkuperäiskansojen taidossa valmistaa toimivia lumikenkiä ja tähän on yhdistetty lisäksi modernin teknologian hyödyntäminen sekä jatkuva kehitys. Yritys valmistaa monenlaisia lumikenkiä alkaen perinteisistä puisista lumikengistä moderneihin alumiini- ja komposiittirunkoisiin uutuuksiin. Kaikki GV- lumikengät valmistetaan yrityksen omissa tuotantopisteissä Kanadan Québecissä. 

Suomalainen perheyritys Bonge Oy tuo GV:n lumikenkiä maahan

Bonge Oy on suomalainen perheyritys jo toisessa polvessa. Yritys on erikoistunut ulkoilun, vapaa-ajan, urheilun ja optisen alan tuotteiden maahantuontiin, brändien rakentamiseen ja markkinointiin sekä myyntiin.

GV- lumikenkien lisäksi Bonge Oy:n edustamia tuotemerkkejä ovat Jack Wolfskin, Lowa, (SN) super.natural, SIGG, Gloryfy unbreakable eyewear, Gerber, Fiskars, NEBO, TRUE ja SKEETER HAWK. Kaikkiedellä mainitut brändit ovat tunnettuja korkeasta laadustaan ja vastuullisista arvoistaan.

Bonge Oy:n toimitilat sijaitsevat Helsingin Lauttasaaressa osoitteessa Itälahdenkatu 25, 00210 Helsinki. Sähköposti: asiakaspalvelu@bonge.fi, puhelin +358 10 440 9180

Bonge Oy:n kotisivuille pääset tutustumaan TÄSTÄ.

Artikkelissa käytetyt lähteet: https://bonge.fi

Lumikenkäily on hyvä tapa hidastaa arjen kiireiden kuormittamaa elämäntahtia ja päästä nauttimaan ikimuistoisista luontoelämyksistä paikoissa, joita kävellen tai suksilla ei läheskään aina ole mahdollista saavuttaa. Lumikenkäilyn hyvä puoli on myös se, että saa liikkua omaan tahtiin turvallisesti vauhtia säädellen. Lumikenkäily sopii mainiosti kaikenikäisille ja -kuntoisille talven keleistä riippumatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *