Retkeily

Majoitu taivasalla – Testissä Nordisk Gormsson Curve makuupussi ja monikäyttöinen Jorund Tech Bivy

Kaksi vuotta sitten mökkeilyyn ja eränkäyntiin keskittynyt verkkokauppa Mökkimies.com lähetti meille testiin Nordisk Gormsson -2°C Curve makuupussin ja Nordisk Jorund Tech Bivyn. Perinpohjaisen testaamisen jälkeen on aika julkaista arvio.

Gormsson -2°C Curve-makuupussi on suunniteltu kolmen vuodenajan käyttöön. Makuupussissa on kuitenkin monia innovatiivisia ratkaisuja, jotka tekevät tuotteesta monipuolisemman moniin muihin makuupusseihin verrattuna.

Toinen tuotteista Jorund Tech Bivy on suunniteltu monikäyttöiseksi. Varuste soveltuukin makuupussin suojaksi, tärpiksi (sadekatos), sadeviitaksi (poncho), riippumaton aluspeitoksi, sekä riippuen olosuhteesta myös makuupussiksi tai peitoksi.

Tuotteet on saatu käyttöön testaamista varten. Testiin on osallistunut useita kokeneita retkeilijöitä ja vaeltajia. Kaikki artikkelissa mainitut mielipiteet ja käyttökokemukset liittyen tuotteisiin ovat testaajien henkilökohtaisia mielipiteitä.

Nordisk Gormsson -2° Curve makuupussin tärkeimmät ominaisuudet

 • Ulkopuolen kangas 100 % nylonia, Rip-Stop 20D, sisäpuolen kangas 30D
 • Kuitutäyte Norguard S-PO Eco 100 % kierrätettyä polyesteriä
 • Väri ulkopuolelta artisokanvihreä/musta, sisäpuolelta sinapinkeltainen
 • Kolmen vuodenajan makuupussi
 • Mukavuuslämpötila: 4 °C (naiset), -2 °C (miehet)
 • Äärilämpötila -20 °C
 • Testattu eurooppalaisen standardin EN 13537 mukaisesti
 • Kahteen suuntaan avautuva sivuvetoketju
 • Toinen vetoketju olkapään kohdalla, jonka saa avattua käsien käyttöä varten
 • Sisällä tasku arvotavaroille ja lämpökaulus
 • Tilava jalkatila vetoketjulla avattava
 • Curve muotoilu ja 3D huppuosa
 • Pituus: 205 cm (koko L). Saatavana eri kokoja
 • Leveys hartioiden kohdalta 77 cm, polvien kohdalta 66 cm ja jalkaosa 55 cm
 • Soveltuu pituudeltaan 185–195 senttisille
 • Kokonaispaino ilman kompressiopussia 1130 grammaa
 • Koko pakattuna: 21 x 31 cm
Makuupussi on varustettu monipuolisilla vetoketjuilla. Toisella sivulla on pidempi kaksisuuntainen vetoketju ja toisella sivulla lyhyempi vetoketju. Vetoketjut mahdollistavat molempien käsien käyttämisen makuupussin ulkopuolella poistumatta kuitenkaan itse makuupussin ulkopuolelle.
Vetoketjulla avattava jalkopää mahdollistaa myös pienimuotoisen liikkumisen riisumatta makuupussia. Lisäksi vetoketjun avulla voi tarvittaessa säätää tuuletusta.  

Monipuolinen makuupussi

Nordisk Gormsson -2° Curve makuupussissa on monia innovatiivisia yksityiskohtia, jotka mahdollistavat makuupussin monipuolisemman käytön. Makuupussin sivulla on kaksisuuntainen vetoketju ja lisäksi vastakkaisella puolella olkapään tasolla sijaitsee lyhyempi vetoketju. Vetoketjujen ansiosta molemmat kädet saa makuupussin ulkopuolelle poistumatta itse makuupussista.

Gormsson Curve-makuupussin jalkatila on myös varustettu vetoketjulla. Avaamalla vetoketjun saat jalkaterät kätevästi makuupussin ulkopuolelle. Tällöin on mahdollista myös pienimuotoinen käveleminen poistumatta kokonaan makuupussista. Vetoketjujen avulla on mahdollista säädellä myös makuupussin lämpimyyttä.

Edellä mainitut makuupussin ominaisuudet ovat joskus tarpeellisia. Esimerkiksi, kun yövyt ulkona kylmissä olosuhteissa, ja herättyäsi haluat valmistaa aamiaista, sinun ei tarvitse poistua lämpimästä makuupussista ulkopuolelle.

Makuupussin sisäpuolella on pieni vetoketjullinen tasku, jossa voi säilyttää yöpymisen aikana pieniä tarvikkeita tai varusteita, kuten esimerkiksi kännykän.

Luonnossa yöpyminen on kiinni hyvistä varusteista. Monikäyttöinen Nordisk Gormsson -2° Curve- makuupussi sopii käytettäväksi kesän viileistä keleistä syksyn ja kevään pikkupakkasille.

Nordisk on kehittänyt ”curve”-muotoisen makuupussin. Curve-muodolla saadaan paras mahdollinen lämmön hyötysuhde perinteiseen makuupussiin verrattuna. Valmistaja perustelee ”curve”-muotoa myös ihmisten nukkuma-asennolla, koska iso osa ihmisistä nukkuu ”juoksuasennossa”, jolloin vartalo asettuu nukkuessa s-muotoon. Curve-muotoisena makuupussi myös vie vähemmän tilaa.

Makuupussin eristeenä on käytetty valmistajan kehittämää Norguard S-PO 85 kuitutäytettä, joka on osoittautunut erinomaiseksi eristeeksi vaihtelevissa olosuhteissa. Polyesteristä valmistettu synteettinen kuitueriste on myös pitkäikäinen ja tarvitsee vähemmän huoltoa kuin perinteinen untuvaeriste. Lisäksi synteettinen kuitueriste säilyttää paremmin eristyskykynsä myös kosteissa ja märissä olosuhteissa. 

Lämmön pitävyyden varmistamiseksi makuupussi on varustettu lämpökauluksella, joka estää tehokkaasti lämmön karkaamista makuupussin suuaukon kautta ulkopuolelle.

Jorund Tech Bivyn ominaisuudet

 • Voidaan käyttää makuupussina, ponchona, pressuna, aluspeitteenä ja vilttinä
 • Sisäänrakennettu huppu
 • Vedenpitävä ja hengittävä kuorikangas
 • Monitoiminen vetoketju
 • Mitat 270 x 160 cm
 • Mitat taitettuna 16 x 25 cm
 • Max käyttäjäpituus 175–200 cm
 • Ulkokangasmateriaali100% polyamidi
 • Vuorimateriaalit 100 % polyesteri
 • Täytemateriaali polyesteri mikrofill
 • Paino: 1210 grammaa
Jorund Tech Bivyä voi käyttää makuupussina, makuupussin suojana, ponchona, tarppinä, vilttinä ja riippumaton aluspeittona. 
 
Nordisk Jorund Tech Bivy soveltuu hyvin toiminnalliseksi sadeponchoksi eli sadeviitaksi. Alapuolelta avoimen sadeviitan etuna on parempi hengittävyys sadetakkiin ja -housuihin verrattuna.
Käytettäessä Jorund Tech Bivyä sadeviittana, mahtuu viitan alle suojaan esimerkiksi reppu, pieni rinkka tai muitakin varusteita.

Monipuolinen Nordisk Jorund Tech Bivy

Nordisk Jorund Tech Bivyä voidaan käyttää niin makuupussin suojana, tärppinä, ponchona kuin riippumaton aluspeittonakin. Näistä eniten käytetty tarkoitus on varmasti makuupussin suojana eli bivynä. Bivyn avulla makuupussin mukavuuslämpötilaa saadaan nostettua ja samalla makuupussi on suojassa sateelta.

Tärppinä Jorund Tech Bivy toimii myös loistavasti. Varsinkin tuote soveltuu hyvin yhden henkilön tärpiksi. Suojaan mahtuu käyttäjänsä lisäksi myös tarvittavat varusteet. Jorund Tech Bivy toimitetaan kompressiopussissa ja mukana tulee myös kuusi käytännöllistä narua tärpin kiristämiseksi paikoilleen. Tärpin etureunassa voi käyttää salkoina joko vaellussauvoja tai valmistaa salot paikan päällä sopivasta materiaalista.

Sadeviittana Jorund Tech Bivy on erittäin käyttökelpoinen. Vedenpitävä kangas suojaa sateelta ja viitan alle mahtuu käyttäjän lisäksi myös varusteita. Jorund Tech Bivyssä on integroitu sadehuppu, joka on käytännöllinen ja helposti säädettävissä. Kun tuotteen käyttötarkoitus vaihtuu, saa hupun sujautettua kätevästi vetoketjulliseen taskuunsa.

Pieneen tilaan pakkautuvana Nordisk Jorund Tech Bivy on erinomainen varuste jokaisen vaeltajan, retkeilijän tai eränkävijän monikäyttöiseksi varusteeksi.

Jorund Tech Bivyyn on integroitu toiminnallinen huppu, jonka saa säädettyä käyttäjälleen sopivaksi.

Yöpyminen taivasalla – makuupussi ja bivy

Yöpyminen taivasalla on aina mielenkiintoinen kokemus ja saattaa vaatia rohkeutta varsinkin ensimmäistä kertaa yöpyvältä. Kunnollisilla varusteilla yöpyminen kuitenkin onnistuu olosuhteista riippumatta. Makuupussin ja bivyn lisäksi tarvitaan myös kunnollinen makuualusta. Ilman asiallista alustaa tulee kylmyyden kanssa ongelmia. Syksyn ja kevään olosuhteisiin tarvitsemme vähintään R‑arvon 3 makuualustan.

Testasimme Nordisk Gormsson -2°C Curve makuupussia ja Jorund Tech Bivyä taivasalla nukkumiseen lukuisilla reissuilla. Yhdistelmä on erittäin käytännöllinen kevään, kesän ja syksyn olosuhteissa. Mielenkiinnosta halusin testata yhdistelmään myös viime talvena eräoppaiden talvivaellusharjoituksessa. Olosuhteen olivat silloin kolmen vuodenajan makuupussille kuitenkin turhan ankarat, kun pakkasta oli yöllä -19°C.

Vaikka Gormsson -2°C Curve makuupussia ja Jorund Tech Bivyä ei ole tarkoitettu käytettäväksi edellä mainituissa olosuhteissa, sujui yöpyminen kuitenkin mallikkaasti. Emme kuitenkaan suosittele kokeilemaan makuupussia suositeltuja comfort tai limit arvoja kylmemmissä olosuhteissa varsinkaan ilman aikaisempaa kokemusta taivasalla yöpymisestä. Kylmän sietäminen on aina henkilökohtaista.

Tärppi eli sadekatos suojaa yöpyjää vesisateelta, tuulelta ja vähän myös kylmyydeltä. 

Lopuksi!

Sekä Nordisk Gormsson -2° Curve-makuupussin että Jorund Tech Bivyn materiaalien laadussa eikä myöskään työn laadussa ollut moitittavaa. Ompeleet olivat siististi viimeisteltyjä, vetoketjut toimivia ja vetoketjuista sai pitävän otteen myös sormikkaat kädessä. Testin aikana ei myöskään tullut esille ongelmia tuotteiden kestävyydessä.

Oikean koon valinnassa kannattaa kuitenkin olla takkana. Curve-mallinen makuupussi on jo luonnostaan napakka. Mainittakoon, että L- kokoinen makuupussi oli juuri sopivan kokoinen 183 cm/ 86 kg henkilön käytössä.

Jos et ole yöpynyt taivasalla, niin edellä mainituilla varusteilla se onnistuu. Olosuhteista riippuen voit kokeilla makuupussin ja bivyn yhdistelmää tai yöpyä makuupussissa tärpin alla. Raittiissa ilmassa on mukava nukahtaa leppoisaan uneen ja herätä aamulla uuteen päivään virkistyneenä. Kunnollisten varusteiden turvin luonnossa on aina mukava yöpyä.

Hinnat ja saatavuudet

Nordisk Gormsson Curve- makuupusseja on saatavilla Mökkimies.com verkkokaupasta. Makuupussin suositushinta on 179,90 euroa sisältäen alv:n 24 %. Suora linkki tämän artikkelin testattuun tuotteeseen löytyy *TÄSTÄ.

Nordisk Jorund Tech Bivy suositushinta on 299,90 euroa sisältäen alv:n 24 %. Tuotteen saatavuutta pääset katsomaan *TÄSTÄ

*tähdellä merkityt ovat mainoslinkkejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *