Retkeily

Arvioitavana Patagonia Fitz Roy untuvatakki

Patagonia Fitz Roy on hyvin eristävä ja pieneen tilaan pakkautuva untuvatakki, joka on suunniteltu monipuoliseen käyttöön talven kylmissä olosuhteissa.

Kunnollinen untuvatakki on talviretkeilijän tärkeimpiä varusteita. Untuvatakkeja on saatavilla monia eri malleja. Mallista riippuen untuvan laatu ja määrä vaihtelevat sekä muissakin ominaisuuksissa on eroja.

Untuvatakki valitaankin juuri käyttötarkoituksen ja -ajankohdan mukaan. Kevytuntuvatakit soveltuvat käyttöön viileinä kesäiltoina tai pikkupakkasilla, kun taas kaikkein paksuimmat untuvatakit ovat parhaimmillaan erittäin kylmissä olosuhteissa.

Tässä artikkelissa esittelemme erityisesti kylmiin olosuhteisiin soveltuvan Patagonia Fitz Roy untuvatakin. Artikkeli on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä addnature.fi verkkokaupan kanssa. Untuvatakki on saatu käyttöön testaamista varten. Kaikki takkiin liittyvät mielipiteet ovat testaajien henkilökohtaisia mielipiteitä.

Patagonia Fitz Roy untuvatakin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on sen lämmöneristävyys, joka on aivan omaa luokkaansa. Hyvin eristävä untuvatakki pitää sinut lämpimänä kovillakin pakkasilla.

Patagonia Fitz Roy untuvatakin ominaisuudet pääpiirteittäin

Patagonia Fitz Roy untuvatakissa on ergonominen leikkaus, säädettävä ja hyvin muotoiltu huppu, helmakiristys, kaksi lämmittelytaskua ja käytännölliset rintataskut sekä tilava sisäpuolen tasku.

Takin eristeenä on käytetty erittäin laadukasta hanhen untuvaa, jonka fill power- arvo on 800. (tarkemmin fill power- arvosta tuonnempana) Takin kangas on 100% kierrätettyä ripstop Pertex® Quantum- nailonkangasta, joka on fluorihiilettömästi DWR-käsitelty.

Fitz Roy untuvatakista on saatavilla sekä naisten että miesten mallit. Naisten takeista on saatavilla koot XXS-XL ja Miesten XS-XXL.

Takki on varustettu laadukkaalla ja toimivalla Vislon® vetoketjulla, jonka sisäpuolella on tuulilista. Vetoketjun yläpäässä on myös suojalokero, jolloin vedinkään ei pääse kosketuksiin iho vasten leuassa tai kaulassa.
Untuvatakki kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Kuvassa Patagonia Fitz Roy untuvatakki ja Patagonia Down Sweater kevytuntuvatakki. Patagonia Fitz Roy on parhaimmillaan kylmissä olosuhteissa. Sen sijaan Patagonia Down Sweater kevytuntuvatakkia voidaan käyttää ympäri vuoden.

Monikäyttöinen untuvatakki

Untuvatakeista löytyy monikäyttöisiä malleja niin vapaa-aikaan kuin urheilullisempaankin talvikäyttöön. Patagonia Fitz Roy on tyylikäs ja monikäyttöinen untuvatakki talven kylmiin olosuhteisiin, joka pitää sinut lämpimänä hyödyntäen kehosi tuottamaa lämpöä.

Vaikka Patagonia Fitz Roy untuvatakki on erinomaisen lämmin takki – on se samalla ajattoman tyylikäs. Ulkonäkönsä puolesta takki soveltuu mainiosti myös urbaaniseen käyttöön. 

Testaamisen perusteella Patagonia Fitz Roy untuvatakki on kuitenkin parhaimmillaan taukotakkina sekä matalan intensiteetin aktiviteeteissa.

Taukotakkina Patagonia Fitz Roy untuvatakki on erinomainen.
Patagonia Fitz Roy untuvatakki on hyvin istuva, mutta tarpeeksi reilun kokoinen, jolloin alle sopii tarvittaessa myös välikerros tai kaksi talven erittäin kylmissä olosuhteissa.

Taukotakiksi kylmiin olosuhteisiin

Liikkuessa ihmisen keho tuottaa lämpöä ja paikallaan ollessa lämmöntuottaminen hiipuu lähes kokonaan. Sen takia untuvatakin valinnassa on tärkeä huomioida sääolosuhteet, kuten millaisissa olosuhteissa taukotakkia käyttää.

Kylmällä säällä hyvin eristävä taukotakki on luonnossa liikkujan välttämätön vakiovaruste. Kun intensiivisempi liikkuminen loppuu, puetaan taukotakki nopeasti päälle ennen kuin vilu yllättää. Kunnollisen taukotakin tulisikin olla mahdollisimman kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva sekä helposti puettava.

Patagonia Fitz Roy untuvatakki onkin ideaali juuri taukotakiksi. Takki ei vie kovinkaan paljon tilaa ja takin saa kätevästi puettua kaiken muun vaatetuksen päälle. Taukotakiksi soveltuva untuvatakki kannattaa pitää aina mukana, vaikka takille ei juuri sillä hetkellä tuntuisikaan olevan tarvetta.

Joskus muutaman tunnin päiväreissu voi syystä tai toisesta venähtää pidemmäksi jopa yön yli reissuksi. Silloin untuvatakille voikin olla käyttöä.

Lämmin, kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva Patagonia Fitz Roy untuvatakki soveltuu monipuoliseen käyttöön talven kylmissä olosuhteissa.

Hyvin eristävä ja pieneen tilaan pakkautuva

Erinomainen eristävyys suhteessa pakkautuvuuteen tekee untuvasta ylivoimaisen materiaaliin takkien eristeenä verrattuna mihin tahansa muuhun eristemateriaaliin. Untuvan, kuten muidenkin eristeiden toiminta perustuu ilman liikkumisen rajoittamiseen sulkemalla ilmaa eristemateriaalin sisään.

Untuvan pienet ilmataskut eristävät kehon luovuttaman lämmön. Kastuessaan untuva menettää kuitenkin eristävyytensä. Luonnossakin untuva pitää kylmän loitolla vesilinnulla, kun untuvaa suojaava höyhenpeite suojaa untuvakerrosta kosteuden vaikutukselta. Saman periaatteen mukaisesti untuvatakin pintakangas käsitellään kosteutta ja likaa hylkivällä DWR- kyllästeellä.

Patagonia Fitz Roy untuvatakin eristeenä on käytetty fill power- arvoltaan 800 hanhen untuvaa, jonka ansiosta takki on lämmin ja pieneen tilaan pakkautuva. Kokoonsa nähden takki pakkautuukin yllättävän pieneen tilaan, eikä kärsi myöskään sullomisesta. Painollakaan takkia ei ole pilattu, sillä Fitz Roy untuvatakki painaa vain 498 grammaa (koko L).

Hyvin eristävässä Patagonia Fitz Roy untuvatakissa on ergonominen leikkaus, säädettävä hyvin muotoiltu huppu, helmakiristys, kaksi käsienlämmittelytaskua, kaksi rintataskua ja tilava sisäpuolen tasku.
Hyvin istuvan takin helma on muotoiltu ja se on takapuolelta hiukan pidempi. Takin helman sisäpuolella sijaitsee kuminauha, jota säädetään helman sisäpuolella sijaitsevasta kiristyssoljesta.

Patagonia Fitz Roy untuvatakin istuvuus

Fitz Roy untuvatakissa on ergonominen leikkaus, mutta takin istuvuus on suunniteltu tukemaan aktiivista liikkumista ilman rajoituksia. Pieni väljyys ei tietenkään ole pahasta, sillä se pitää takin käyttäjän paremmin lämpimänä. Väljempänäkin takki näyttää sopivalta, kun se vain istuu hyvin hartioilta.

Patagonia Fitz Roy untuvatakki soveltuu monen muotoisille vartalotyypeille. Takin istuvuutta saa helposti säädettyä, jolloin istuvuus säilyy myös alus- tai välikerrosvaatteiden päälle puettuna. Takin hihojen suissa on joustavat resorit.

Helmassa on nyörikiristys, josta istuvuutta on helppo säätää sopivaksi. Säätäminen onnistuu hyvin yhdelläkin kädellä. Takin helma on muotoiltu ja se on hiukan pidempi takapuolelta. Helma ja hieman pidempi takaosa parantavat liikkuvuutta.

Takin istuvuus on kuvan henkilölle varsin sopiva (koko L, pituus 184 senttiä). Sopivan kokoisena takki istuu alla olevista vaatekerroksista huolimatta hyvin ja näyttää myöskin tyylikkäältä.

Erittäin hyvin suunniteltu ja muotoiltu huppu on takissa kiinni kiinteästi. Hupun säätäminen tapahtuu takaraivon kohdalla sijaitsevasta kiristysjärjestelmästä.
Tarvittaessa huppu on säädettävissä hyvin myös kypärän päälle. 

Monipuolinen säädettävä huppu

Takissa on tarkkaan suunniteltu ja hyvin muotoiltu huppu ja korkea kaulus, joka suojaa hyvin tuulelta. Huppu vaikutti erittäin miellyttävältä, lämpimältä ja tuulenpitävältä. Huppu on tehty riittävän isoksi, jotta sitä voidaan käyttää myös kypärän päällä, mutta ei kuitenkaan liian suuri, jotta tuntuisi hankalalta ilman kypärää.

Hupun saa säädettyä helposti oikean kokoiseksi ja istuvaksi. Hupun reunassa sijaitsee joustava kiristysnauha, jonka kireyttä on helppo säätää. Hupun säätäminen tapahtuu pään takaraivon kohdalla sijaitsevasta lukkosoljella varustetusta kiristysjärjestelmästä. Säädettynä huppu kääntyy hyvin pään mukana myös ilman kypärää.

Kestävät kankaat ja vetoketjut

Patagonia Fitz Roy untuvatakin päällyskangas on kevyttä ja kestävää 20-denierin 100% kierrätettyä ripstop Pertex® Quantum nailon- kangasta, joka tarjoaa suojaa säätä ja tuulta vastaan.

Kangas on DWR käsiteltyä (Durable Water Repellet – pintakäsittely, joka tekee kankaasta lujan vettä ja likaa hylkivän). Vettä hylkivän viimeistelyn ansiosta takki suojaa kosteudelta, mutta varsinkin vesisateella takin päälle kannattaa pukea vedenpitävä kuorikerros.

Sisäpuolen vuorikangas on 10 denierin ripstop Pertex® Quantum nailon- kangasta. Kankaan sisäpinta vaikuttaa pehmeältä, joustavalta ja sopivan liukkaalta, jolloin takki on helppo pukea päälle.

Takki on varustettu vahvalla ja tukevalla Vislon® vetoketjulla, jonka sisäpuolella on kaksi senttimetriä leveä tuulilista. Vetoketju on myös varustettu yläpäästä suojalokerolla, jolloin vedin ei pääse kosketuksiin ihoa vasten leuassa tai kaulassa.

Taskut ovat myöskin varustettu laadukkailla vetoketjuilla. Vetoketjut toimivat moitteettomasti ja käyttäminen onnistui hyvin myös käsineet käsissä.

Patagonia Fitz Roy untuvatakin sisäpuolella sijaitsee myös tilava tasku, jossa sopii säilyttämään monenlaisia varusteita ja tarviketta.

Tilavat ja käytännölliset taskut

Patagonia Fitz Roy untuvatakki on myös varustettu monipuolisilla taskuilla. Takin etuosassa sijaitsevat alempana käsienlämmittelytaskut ja rintataskut. Takin sisäpuolella on vetoketjuton suurempi tasku.

Kaksi lämmittelytaskua ovat suunniteltu pitämään kätesi lämpiminä tai säilyttämään esimerkiksi tarvikkeita tai välipaloja. Taskut ovat sopivalla korkeudella myös silloin, jos on rinkka tai reppu selässä. Nämä taskut ovat kooltaan 25 x 18 senttimetriä, jolloin taskuihin sopii mainiosti myös isommatkin kourat. Taskujen vetoketjujen pituus on 19 senttimetriä.

Rintataskut ovat molemmin puolin takkia nimensä mukaisesti juuri rintojen korkeudella. Taskut ovat kooltaan ovat 25 x 15 senttimetriä, eli reilut taskut nämäkin. Rintataskujen vetoketjut ovat 23 senttimetrin pituiset.

Takin sisäpuolella sijaitseva suuri vetoketjuton tasku on kooltaan noin 35 x 28 senttimetriä. Tämä tasku on tarkoitettu esimerkiksi välikerrosvaatteen, kuoritakin tai muun tarpeellisen säilytykseen silloin kun niitä ei tarvitse käyttää.

Patagonia Fitz Roy untuvatakin täytteenä on laadukas hanhen untuva, jonka fill power-arvo 800. Yleensä takeissa arvot vaihtelevat välillä 300-900. Untuvan kyky lämmittää ilmoitetaan fill power-arvolla, eli kuvataan sitä, että kuinka monta kuutiotuumaa yksi unssi (28,35 grammaa) untuvaa täyttää.

Mitä mieltä olimme?

Patagonia Fitz Roy on laatutietoiselle kuluttajalle suunnattu monikäyttöinen kylmiin olosuhteisiin soveltuva untuvatakki. Tätä takkia käytettäessä kovatkaan pakkaset eivät ainakaan takin osalta pilaa päivää. Testasimme takkia vaihtelevissa olosuhteissa ja monissa eri aktiviteeteissa. Lämpötilat vaihtelivat muutamasta lämpöasteesta yli kolmenkymmenen asteen pakkaselle.

Lauhemmilla talvikeleillä Patagonia Fitz Roy untuvatakki soveltuu paikallaanoloon, mutta myöskin matalan intensiteetin aktiviteetteihin, kuten ulkoiluun, jää- ja vuorikiipeilyyn sekä lasketteluun. Eristävyys, pakattavuus, teknisyys ja kestävyys tekevät Patagonia Fitz Roy untuvatakista monipuolisen ja varteen otettavan vaihtoehdon talvikäyttöön. Varsinkin taukotakkina Patagonia Fitz Roy untuvatakki on erinomainen.

Ja lopuksi, Patagonia Fitz Roy untuvatakki on varmasti pitkäaikainen sijoitus, jota et helposti kadu – varsinkaan jos huolehdit takista oikein.

Patagonia Fitz Roy untuvatakkia on saatavilla useilla eri väreillä.

Hinta ja saatavuus

Patagonia Fitz Roy untuvatakin suositus hinta on 420 euroa. Takkia on saatavilla muutamassa eri värisävyssä. Halutessanne voitte tilata takin esimerkiksi addnature.fi – verkkokaupasta *TÄSTÄ.

Fitz Roy untuvatakkia on myös saatavilla erikseen naisille. Voitte tilata takin kätevästi esimerkiksi *TÄSTÄ.

*Tähdellä merkatut ovat mainoslinkkejä.

Laadukas untuvatakki kestää pitkään

Talvitakki on parhaimmillaan pitkäikäinen hankinta, joten laatuun kannattaa panostaa ja valita omaan käyttöön parhaiten soveltuva takki. Patagonian untuvatakit ovat kestäviä niin materiaaleiltaan kuin ulkonäöltäänkin ja vuodesta toiseen takki säilyttää ominaisuutensa.

Kun tiedostaa myös sen, että untuvatakeissa on huomattavia eroja. Hankkimalla hyvälaatuisen untuvatakin on se varmasti järkevin investointi, joka maksaa itsensä takaisin pitkän käyttöiän aikana. Hyvin pidettynä ja huollettuna untuvatakki säilyttää eristävyyden yli 20 vuotta.

Eettistä untuvaa

Vuonna 2018 Patagonian tuotantotapa läpäisi Advanced Global Traceable Down -standardin vaatimukset ensimmäisenä vaatebrändinä maailmassa. Traceable Down untuvan tuotannolla tarkoitetaan valvottua tapahtumaketjua, jolla untuvan alkuperä voidaan jäljittää aina lintutilalta vaatetehtaaseen. Sertifioitu untuva on siis peräisin hanhista, joita ei ole pakkosyötetty ja untuvaa ei ole myöskään nypitty eläviltä linnuilta. 

Lisäksi untuva saadaan elintarviketeollisuuden sivutuotteena, jolloin takissa käytettyä untuvaa voidaan pitää ekologisena tuotteena. Tiesithän, ettei untuvan boikotointi myöskään lopeta lintujen kasvattamista, koska untuvan arvo on vain kymmenen prosenttia koko linnun tuotantoarvosta.

Muutama sana valmistajasta

Vaikka monelle laatutietoiselle kuluttajalle Patagonia on yrityksenä tuttu, tässä muutama sana muistin virkistämiseksi. Amerikkalainen Patagonia on ollut jo pitkään edelläkävijä ympäristöystävällisten ja eettisten vaatteiden sekä varusteiden tuottajana.

Patagonia tunnetaan erityisesti ympäristön ja kestävän kehityksen omaavasta tuotekehityksestä sekä vahvaan ihmisläheiseen yritysfilosofiaan ja markkinointiin perustuvasta toiminnasta.

Vaatteiden tuotanto jättää aina jäljen, mutta Patagonia haluaa tehdä tästä jäljestä mahdollisimman pienen. Vaikka ympäristön hyvinvointi ja vastuullisuus ovat Patagonialle tärkeitä, niin on myöskin tuotteiden laatu ja toimivuus. Mottona on siis laatu ennen määrää ja toimivuus ennen ulkonäköä.

Bluesign® -standard partnerina Patagonia on ollut vuoden 2012 maaliskuusta lähtien. Kyseessä on siis maailmanlaajuinen standardi, joka mittaa tuotantoketjujen kestävyyttä ja turvallisuutta tarkastelemalla käytettyjä raaka-aineita, kemikaaleja ja niiden vaikutuksia luonnolle sekä ihmisille.

Patagonia osallistuu myös aktiivisesti luonnon ja harrastuskohteiden suojelemiseen lahjoittamalla yhden prosentin vuotuisesta myynnistään 1% For The Planet -organisaatiolle.

Kaiken muun lisäksi Patagonialla on myöskin erinomainen takuu- ja korjauspalvelu, joka varmistaa, että saat rahoillesi varmasti vastinetta. 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *