Jigikalastus, Kalastus

Oppaan kanssa kalaan – Ahvenen jigaajan syyssesonki

Syksy on ahvenen kalastajalle kulta-aikaa. Olitpa sitten kalastuksen noviisi tai kokeneempi konkari, ammattitaitoisen kalastusoppaan avulla voit viettää ikimuistoisen kalastusretken.   

Ahvenen jigaajan paras sesonki alkaa syyskuussa vesien viiletessä ja jatkuu jäiden tuloon saakka. Helpoin tapa tutustua syksyiseen raitapaitojen jigikalastukseen on varata kalastusretki vesistön hyvin tuntevalta kalastusoppaalta. Ammattitaitoinen kalastusopas neuvoo, miten ja mistä ahvenia kannattaa milloinkin pyytää sekä millaiseen jigiin kalat parhaiten nappaavat.

Tämän artikkelin tiimoilta vierailimme Pohjois- Savossa suurten raitapaitojen kotivesillä Pielavesi- järven pohjoisosissa. Kalastusoppaan matkassa pääsimme tutustumaan haastavaan, mutta mielenkiintoiseen ahvenen jigikalastukseen. Pielavesi onkin tunnettu suurista körmyniskoistaan, joiden saaminen siiman päähän ei ole välttämättä aina helppoa.

Samalla tutustuimme monikäyttöiseen Alucat W10- veneeseen, joka soveltuikin erinomaisesti heittokalastukseen. Katamaraanirunkoinen vene vaikutti erittäin vakaalta ja turvalliselta kovassakin aallokossa. Kahdeksan paikkaisessa veneessä mahtui kalastamaan väljästi neljä henkilöä. Veneen mielenkiintoinen ominaisuus oli lisäksi se, että Alucat soveltuu erinomaisesti myös liikuntarajoitteisille kalastajille.


ALUCAT® W10 on katamaraani­runkoinen monikäyttövene, joka soveltuu erinomaisesti heittokalastukseen. Erittäin vakaalla veneellä on turvallista käyttää asiakkaita niin kalassa kuin retkilläkin.

Veneessä on loistavat kulkuominaisuudet, erinomainen kantavuus ja käyttötarpeen mukaisesti muunneltavissa oleva kansitila. Kalastusopas Teemu Hiltunen (toinen vasemmalta) asiakkaiden kanssa lokakuisella kalastusretkellä.

Alucat on yksilöllisen rakenteensa ansiosta erittäin vakaa ja kestää suurtakin laitakuormaa. Veneessä on helppoa nousta seisomaan kalastaessa ja liikkua muutenkin turvallisesti. Ohjattu kalastusretki sopii hyvin niin vasta-alkajille kuin kokeneimmillekin kalastajille.

Syksyllä ahvenet parveutuvat

Syksyllä viilenevien vesien myötä ahvenet parveutuvat ja siirtyvät syvempiin vesiin popsimaan pikkukaloja. Parveutuminen on pääosin tapahtunut, kun veden lämpötila on laskenut alle 12 asteen.

Parveuduttuaan ahvenet ovat yleensä hyvällä syönnillä, mutta voivat muuttua välillä myös erittäin passiivisiksi. Passiivisten raitapaitojen koukuttaminen siiman päähän onkin erittäin haastavaa. Kovalla työllä voi kuitenkin joitakin ahvenia saaliiksikin saada.

Olosuhteiden muuttuessa körmyniskat vaihtavat paikkaa nopeasti. Jos kalat eivät ole aktiivisesti ravinnon haussa, etsivät ne ympäristöstään suojaisan paikan ja kasaantuvat pohjaan jurottamaan.


Lowrance HDS Live 12 on monikosketusnäytöllinen kaikuluotain/karttaplotteri kalastukseen sekä muuhunkin veneilyyn ja navigointiin. HDS Live tarjoaa käyttöösi tiedot, joita hyödyntämällä veneilysi vesillä on turvallista ja nautinnollista. Samanaikaisesti näet syvyyslukemia, sijaintitietoja, tutkatietoja, akkujännitettä sekä muitakin tärkeitä tietoja. Luotainnäkymistä näet niin yksittäiset kalat kuin parvetkin helposti.

Lowrance Active Imagin 3in1 kaikuanturi tarjoaa erittäin tarkkaa ja helposti luettavaa kaikuluotainkuvaa HDS Live sarjan laitteisiin. Tässä näkyy kolme kaikutekniikkaa, kuten perinteinen, alaspäin kuvantava sekä viistokaiku. Kuvissa näkyy pikkukalaparvia (muikkua) sekä ahvenia.

Ahvenet pikkukalaparvien perässä  

Syksyn viiletessä ahven siirtyy matalammilta karikoilta syvemmille selkävesille. Silloin raitapaidat löytyvät yleensä syvyydestä 6-8 metriä ja seuraavat pikkukalaparvien perässä, kuten esimerkiksi muikkujen.

Tyynessä olosuhteissa voi joskus nähdä, kuinka raitapaidat saalistavat aktiivisesti ja ajavat pikkukaloja pintaan. Tapahtuma näyttää samanlaiselta kuin taimenten salakka-ajot alkukesällä koskilla.

Lokakuussa ahvenparvet ovat kasvaneet monin paikoin massiivisiksi, ja joukossa on aina muutama kookkaampikin yksilö. Suurimmat ahvenet ovat yleensä varovaisempia ja tarkkailevat tilannetta erillään muusta parvesta. Nämä isoimmat körmyniskat aktivoituvat vasta silloin, kun pienempien raitapaitojen syönti on jo kiivaimmillaan.


Körmyniskaisen ahven suomuissa ja evissä on hienoja värejä. Rakkaalla lapsella on myös monta nimeä, kuten ahven, körmyniska, raitapaita ja abborre. Kuvassa Hirvenselän körmyniska ja saamamies Niko Hyvärinen.
 

Suuren körmyniskan koukuttaminen vaatii tiedon ja taidon lisäksi myöskin hyvää tuuria.

Kalastusopas takaa onnistuneen kalastusretken

Helpoin tapa tutustua syysahvenen kalastukseen on ammattitaitoisen kalastusoppaan johdolla. Paikallinen kalastusopas tuntee alueen ja vie asiakkaansa parhaille ottipaikoille. Ottipaikan valintaan vaikuttavat muun muassa saaliskalat, virtaukset, veden lämpötila, valoisuus, tuulen suunta ja tietenkin vuodenaika.

Ei ole väliä, oletko kalastanut aikaisemmin. Opas neuvoo ja nautit vain kalastuksesta. Vaikka olisitkin kokenut kalastuksen harrastaja, oppaan avulla saat varmasti lisäarvoa kalastukseen.

Kalojen löytyminen ei ole aina itsestään selvyys. Usein kaloja on etsittävä monistakin paikoista, ennen kuin aktiivisia kaloja löytyy. Lisäksi oppaan tehtävä on löytää myös kaloille kelpaava viehe ja huolehtia asiakkaiden turvallisuudesta.


Ahvenparven löydyttyä aloitetaan kalastus. Perinteinen heittojigaus onkin yksi tehokkaimmista menetelmistä saada körmyniskat innostumaan, mutta ei sovi myöskään unohtaa muitakaan kalastustapoja. Vertikaalijigaus sekä venepilkintä voivat olla myöskin tehokkaita kalastusmenetelmiä.

Pyörivät kalastustuolit eli ”Heittoistuimet” tuovat mukavuutta kalastukseen, jolloin ei tarvitse koko aikaa kalastaa seisten.

Luotaaminen kaiken A ja O

Kaikuluotaintekniikka on kehittynyt viime vuosina valtavasti ja kalojen löytäminen on entistä helpompaa. Luotaimen avulla on helppo nähdä penkat, pakat, syvänteet, vedenalaiset karikot ja kivet sekä muutkin vedenalaiset pohjanmuodot.

Vaikka vesistön tuntisi kuinka hyvin tahansa, on kunnollinen kaikuluotain kalastajan paras kaveri. Olosuhteista riippuen ahvenet voivat vaihtaa paikkaa nopeastikin. Ilman kunnollista kaikuluotainta kalojen seuraaminen ja uudelleen löytäminen olisi tällöin hankalaa, jopa mahdotonta. Tyhjästä paikasta on paha nyhjästä, vaikka kaikki muut asiat kalastuksessa olisivatkin kunnossa. 


Kalastusmatkailu perustuu riittävään saalisvarmuuteen. Joskus kalojen saaminen voi olla kuitenkin haastavaa, jolloin yksikin onnistuminen kruunaa kalastusretken.

Kalastusoppaan avulla varmistat onnistuneen kalastusretken. Kalastusopas Teemu Hiltusen (vasemmalla) matkassa asiakkaat pääsevät nauttimaan ikimuistoisia hetkiä.

Jigin mallin ja värin valitseminen

Kaupoissa myytävien Jigien valikoima on valtava. Valikoimista löytyy monentyyppisiä jigejä, joilla kaikilla on oma uintiliikkeeseen vaikuttava toiminto. Ahvenelle saattaa kelvata millainen jigi tahansa, mutta päivän ottisävy antaa parhaiten saalista. Vaihtamalla ja kokeilemalla eri värejä löytyy varmasti tehokkain ottiväri.

Parhaat ahvenjigit ovat yleensä 3−4 -tuumaisia, mutta joskus voidaan tarvita suurempiakin jigipyrstöjä. Myös pieniä toukka- ja matojigejä kannattaa tarjota, sillä nekin maistuvat usein nälkäisille ahvenille.

Kun ahvenparvi on löytynyt, aloitetaan valitsemalla mahdollisimman luonnonmukaista saaliskalaa matkiva jigi. Jos kalastajia on useampi, kannattaa valita toisistaan poikkeavia jigimalleja ja-värejä. Kun toimiva jigi on löytynyt, voivat kaikki käyttää samanlaista jigiä.

Loppusyksyllä kannattaa kokeilla myöskin poikkeavia värisävyjä, kuten keltaista, oranssia tai muitakin kirkkaita värisävyjä. Varsinkin passiivisille kaloille edellä mainitut värisävyt jigeissä ovat kelvanneet joskus hyvin.


Moottoriöljynvärisen jigin hyväksynyt pannukarkea raitapaita saa kalastusopas Teemu Hiltusen suun messingille.

Syysahvenen jigaustekniikka

Syysahvenen jigauksessa kalastus tapahtuu yleensä pohjasta, mutta joskus myös välivedestä. Ahvenet houkutellaan iskemään erilaisilla uittotekniikoilla riippuen kalojen aktiivisuudesta. Tärkeä seikka on myös kalastaa oikean painoisella jigipäällä.

Jigipään valinnassa huomioidaan veden syvyys, virtaukset, tuulen vaikutus sekä kalojen käyttäytyminen. Kalastaessa pyritään pitämään hyvä tuntuma pohjaan. Oikeanpainoista Jigipäätä käytettäessä ahven tarttuu kunnolla kiinni ensimmäisestä tärpistä. Mikäli tärppien osuus on liian suuri, on syytä vaihtaa jigipään painoa. Loppusyksyllä raitapaidat ovat löytyneet yleensä montuista tai penkkojen reunoilta syvyydeltään 6-9 metriä. Jigipäiden painot vaihtelevat tällöin 8-12 gramman välillä.

Ratkaisevan tärkeä on myös oikea tekniikka. Jigin vajottua pohjaan viedään vapa samaan linjaan siiman kanssa. Suorassa linjassa tärpit erottuvatkin paremmin ja kalojen tartutus on varmempaa. Näin menetellen kalojen tärpit välittyvät suoraan kelan jarruun asti.

Jigaamisen yksi tärkeimpiä asioista on huomioida jigin uinti. Jigi pitäisi saada uitoissa ”leijaamaan”, jolloin kuitusiimat jatkoksi liitetään noin 70 senttimetrin pituinen fluorocarbon- tapsi vahvuudelta 0,40 millimetriä tai vahvempi. Paksu fluorocarbon siima jarruttaa sopivasti jigin uppoamista ja näin jigi saadaan sopivasti ”leijaamaan”.

Heittojen lomassa ahvenet hivuttautuvat usein lähemmäksi venettä ja pian veneen alapuolella voi olla kokonainen parvi aktiivisia körmyniskoja. Tällöin jigaamisen sijasta voi kokeilla kalastaa myös pysty- ja tasapainopilkkeillä.


Kalasumppu on tärkeä varuste, jolloin kalat pysyvät mahdollisimman hyväkuntoisina edellyttäen, että sumpussa vesi vaihtuu kunnolla ja happea riittää. Kun ahven on syönnillään, voi saalistakin saada.

Vastuullista kalastusta

Tämän päivän arvoja ovat ikimuistoiset elämykset ja virkistäytyminen kalavesien äärellä. Kalastusmatkailussa liiketoiminta perustuu riittävään saalisvarmuuteen. Terveet ja hyvinvoivat kalakannat ovat kalastusoppaiden elinkeinon harjoittamisen perusedellytys. Sen takia on hyvä tiedostaa omien valintojen merkitys kalavesien tilaan ja kehittymiseen.

Kalastuksella tiedetään olevan paljon suurempi vaikutus kalakantoihin, kuin mitä on yleisesti uskottu. Saaliiksi otetaan vain välimitan kaloja ja suuret, alamittaiset ja rauhoitetut kalat vapautetaan takaisin vesistöön. Esimerkiksi ahvenien osalta kannattaisi vapauttaa kaikki yli 40 senttiset yksilöt, koska ne ovat perimältään kaikista parhaimpia suvun jatkajia.

Mahdollinen saalis käytetään omassa taloudessa. Näin toimien arvostetaan ammatikseen kalastavia, eikä syödä heidän leipäänsä jakamalla kaloja ulkopuolisille. 

Vastuulliseen kalastukseen kuuluu myös kunnioitus luontoa ja muita kalastajia tai vesillä liikkujia sekä mökkiläisiä kohtaan. Pidetään luonto siistinä roskien, jätteiden ja luontoa kuormittavien materiaalien osalta ja viedään asiallisesti kierrätykseen tai jätteisiin.


Oppaan tehtävä on viedä asiakkaat ikimuistoiselle kalastusretkelle. Aina ei välttämättä suuria saaliitakaan saada, mutta kalastusretkeen sisältyy paljon muutakin virkistävää yhdessäoloa.
Alucat W10- veneen kyydissä oleminenkin voi olla jo elämys – Varsinkin jos ei ole aikaisempaa kokemusta. 

Esteetöntä kalastusta

Esteettömäksi kehitetty vene on suunniteltu alalla toimivien esteettömyysasiantuntijoiden sekä pyörätuolikäyttäjien kanssa. Vene mahdollistaa kalastus- ja luontokokemukset myös liikuntarajoitteisille. Mahdollisuus on myös rantautua saariin tai esteettömille eräpaikoille. Hydraulisen keularampin kautta pyörätuolin voi kelata tai työntää helposti veneeseen. Veneen paikallaan ollessa pyörätuolilla voi liikkua veneen tasaisella pohjalla.

Yritys järjestää luonto- ja kalastusretkiä myös liikuntarajoitteisille. Myöhemmin on tarkoitus kirjoittaa liikuntarajoitteisille suunnatuista retkistä erillinen artikkeli.


Kalastuksen lomassa on hyvä pitää välillä taukoja. Esimerkiksi makkaran paistaminen tai nokipannukahvit virkistävät mieltä ja kehoa.

Eräkorven kalastuskeskus Poukama

Kalastajan unelmakohde Poukama sijaitsee aivan Pielavesi-järven rannalla. Tällä hetkellä Poukamasta löytyy majoitustilat noin kymmenelle hengelle. Kohteessa on hyvä varustus myös yritysasiakkaita silmällä pitäen. Poukama soveltuu hyvin palaverien ja virkistäytymispäivien pitopaikaksi.

Kohteessa on langaton nettiyhteys. Lisäksi erillinen hyvin varusteltu rantasauna, pesuhuone, wc, jääkaappi, takka. Pihapiiristä löytyy myös koiratarha sekä hirsinen lämmitetty koirankoppi kahdelle koiralle.

Opastettu kalastusretki soveltuukin erityisen hyvin ohjelmanumeroksi yrityksesi henkilökunnan virkistäytymispäivänä tai asiakkaallesi kokouksen yhteydessä. Hyvän yhteistyöverkoston ansiosta onnistuu palvella myös isommatkin ryhmät. Lisää kalustoa on liikuteltavissa yhteistyökumppaneiden kohteista.

Ammattitaitoiset oppaat vievät sinut ja ryhmäsi parhaille kala-apajille Pielavesi- järvelle tai Koivujärvelle.

Lisätietoja ja tarkennuksia voitte tiedustella puhelimitse tai sähköpostilla:

Sähköposti: info@erakorpi.net

Puhelin: 044- 2371028


Poukama sijaitsee kauniilla paikalla Pielavesi- järven rannalla. Rantakalliolta avautuu mahtava Hirvenselkä.

Seuraavan kesän ja syksyn luonto- ja kalastusretket varattavissa nyt

Opastettuja kalastusretkiä yrityksille ja yksityisille sekä majoitusta saunalla ja paljulla. Veneily-, kalastus- ja luontoretket soveltuvat kaikille ikää ja kuntoa katsomatta. Kalastusmatkat suuntautuvat pääosin Pielavesi- järven ja Koivujärven alueelle. Mahdollisuus harrastaa myös vesihiihtoa ja sup-lautailua. Aktiviteetit ja retket on räätälöitävissä toiveiden mukaan.

Järjestämme myös erilaisia kursseja kalastukseen, valokuvaukseen ja moniin muihinkin luontoharrastuksiin liittyen. Kysy rohkeasti lisää.

Sähköposti: info@erakorpi.net


Alucat W10 on turvallinen katamaraanirunkoinen vene, jonka voimanlähteenä on Mercury FourStroke 150 perämoottori. Kalojen löytämistä varten vene on varustettu Lowrancen HDS 12 LIVE- 3in1 luotaimella.
 
Lisäksi varustukseen luuluvat MotorGuide Xi3 70lbs keulasähkömoottori, kalastusistuimet, kalasumppu sekä hydraulinen keularamppi. Kalastajia varten veneestä löytyvät kaikki kalastuksessa tarvittavat välineet sekä varusteet.
 
Veneellä on mukava rantautua. Hydraulinen keularamppi mahdollistaa helpon pääsyn veneeseen niin liikuntarajoitteisille kuin kaikille muillekin veneessä matkustaville.
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *