Retkeily

Testissä Osprey Aether Plus 85 – Monipuolinen vaellusrinkka

Amerikkalainen Osprey tunnetaan erityisesti laadukkaista ja innovatiivisista rinkoistaan. Tässä artikkelissa esittelemme uudistuneen Aether Plus 85- rinkan, jonka käyttömukavuus on yksi markkinoiden parhaimmista.

Lähditpä sitten muutaman päivän tai pidemmälle vaellukselle, on kunnollinen rinkka yksi tärkeimmistä varusteista. Rinkkaan tulisi mahtua kaikki tarpeelliset varusteet unohtamatta kuitenkaan rinkan käyttömukavuuteen vaikuttavia ominaisuuksia, kuten kannettavuutta, monipuolisia taskuja sekä hihnoja.

Viime talvena Osprey lähetti meille testiin uudistuneen Aether Plus 85- rinkan. Perinpohjaista arviointia varten olemme testanneet rinkkaa noin kahdeksan kuukauden ajan. Olemme arvioineet rinkan käyttömukavuuteen liittyviä ominaisuuksia, kestävyyttä sekä laatua. Testaamisen aikana olemme kiinnittäneet erityistä huomiota rinkan kannettavuuteen eri kuormilla, kuten 15 ja 30 kilogramman kuormilla.

Rinkkaa testanneet henkilöt eivät olleet sidoksissa mihinkään tuotemerkkiin ja kaikki tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet tuotteesta ovat testaajien henkilökohtaisia mielipiteitä. Tässä yhteydessä mainittakoon, että rinkkaa hankkiessa jokaisen kannattaisi valita itselleen parhaiten soveltuva rinkka. Rinkan sopivuuteen vaikuttavat muun muassa henkilön selän pituus, hartioiden leveys ja rintavuus.

Uudistuneita Osprey Aether Plus-rinkkoja on saatavilla testatun 85- litraisen lisäksi kolmea muutakin kokoa, kuten 60, 70 ja 100 litran tilavuudella. Naisten vastaava rinkkamalli on nimeltään Osprey Ariel Plus ja saatavilla kolmessa koossa, 60, 70 sekä 85 litraa. Lisäksi jokaisesta koosta on saatavilla kaksi alikokoa, kuten S / M ja L / XL koot. Myöskin edellä mainitut rinkkojen litratilavuudet kannattaa huomioida rinkkaa valitessa.

Osprey Aether Plus 85- rinkan kangasmateriaali on laadukasta ja kestävää Bluesign®-hyväksyttyä nailonia, joka on viimeistelty PVC- vapaalla vettä- ja likaahylkivällä DWR- käsittelyllä.

Osprey Aether Plus 85- rinkan ominaisuudet pääpiirteittäin

 • Tilavuus 85 litraa (pienempi alikoko 83 litraa)
 • Suunniteltu enintään 30 kilogramman kuormalle
 • Kangas on 420HD Bluesign®-sertifioitu nailon
 • Hengittävä AirScape™-selkäpaneeli
 • Säädettävät Fit-on-the-Fly™-lantiovyö sekä olkaviilekkeet
 • Korkeussäädettävä rintaremmi hätäpillillä
 • Laajasti avautuva pääosasto
 • Irrotettava yläkansi muuntuu tarvittaessa ”DayLid” päivärepuksi
 • Yhteensopiva juomapussijärjestelmien kanssa, läpiviennit juomaletkulle
 • Vahvistettu pohja tuo lisää kestävyyttä
 • Integroitu ja irrotettava sadesuoja

Taskut ja kiinnityspisteet

 • Sivuilla joustavat verkkotaskut juomapulloille
 • Stow-on-the-Go-kiinnitys vaellussauvoille tai jäähakuille
 • Tasku juomarakolle
 • Taskut lantiovyöllä
 • Kaksi vetoketjullista etutaskua
 • Yläkannen taskussa avainpidike
 • Kompressiohihnat sivuilla
 • Remmit makuualustaa varten
 • Yläkannen päällä neljä kiinnityslenkkiä
Osprey Aether Plus 85- rinkassa on ruiskupuristettu selkäpaneeli ja ergonomisesti muotoiltu pehmuste, joka tekee rinkan kantojärjestelmästä vakaan ja ilmavan. Järjestelmä jakaa siis painon mahdollisimman vähän selkää kuormittavaksi. AirScape- takapaneeli on myös hyvin hengittävä tarjoten erinomaisen ilman vaihdon. Fit-on-the-fly- toiminnoilla onnistuu rinkan säätäminen myös liikkeellä ollessa, eikä rinkkaa tarvitse ottaa varta vasten selästä pois.

Innovatiivinen kantojärjestelmä ja säädettävyys

Rinkan kantojärjestelmään kuuluvat lantiovyö, olkahihnat ja tasapainohihnat. Kaikkia näitä osia säätämällä rinkan saa säädettyä kantajalleen istuvaksi. Oikein säädettynä rinkka ei rasita hartioita, sillä suurin osa kuormasta lepää tällöin lantion varassa.

Rinkassa on siis seuraavat säätömahdollisuudet:

 • Vartalon pituuden säädettävyys 
 • Olkahihnojen pehmusteen säädettävyys
 • Lantiovyön pehmusteen säädettävyys

Rinkan muunneltava selänpituus erilaisiin vartalon muotoihin ja kokoihin sekä helposti säädettävät olkaviilekkeet ja lantiovyö tekevätkin Aether Plus 85- rinkasta hyvin istuvan useimpien henkilöiden käyttöön.

Käyttäjälleen sopivuutta ajatellen rinkkaa on saatavilla myös kahdella ”alikoolla”, jotka ovat S/M ja L/XL. Näiden kokojen erot ovat pituudessa ja vartalon istuvuusalueella. Kokojen tekniset tiedot ovat seuraavat:

Koko S/M

 • Tilavuus 83 litraa
 • Paino 2705 grammaa
 • Selän pituus 43-52 senttimetriä
 • Korkeus 81 senttimetriä, leveys 41 senttimetriä sekä syvyys 40 senttimetriä

Koko L/XL

 • Tilavuus 85 litraa
 • Paino 2825 grammaa
 • Selän pituus 49-59 senttimetriä
 • Korkeus 86 senttimetriä, leveys 41 senttimetriä sekä syvyys 40 senttimetriä

Uudistunut AirScape™- takapaneeli

Uudelleen suunniteltu AirScape™- takapaneeli asettaa uuden standardin rinkan vakaudelle ja kuormituksen jakautumiselle. Osprey Archeon- rinkkojen kantavan rakenteen muodostavat kaksi alumiinikiskoa ja ruiskupuristettu vaahtomuovikehys. Takapaneeli pitää osaltaan yllä hengittävyyttä, joustavuutta, istuvuutta sekä kantokykyä. 

AirScape™- takapaneeli pitää kuorman painon lähellä runkoa, joka parantaa rinkan vakautta ja kantomukavuutta. Kantojärjestelmän ansiosta rinkka on ihanteellinen varsinkin raskaiden kuormien kuljettamiseen. Takapaneelin hengittävyys on myös erittäin tärkeä ominaisuus varsinkin lämpimällä säällä. Hengittävyys vaikuttaakin rinkan käyttömukavuuteen merkittävästi.

Naisille suunnitelluissa rinkoissa selänpituus on lyhyempi ja lantiovyö on muotoiltu optimaalisesti juuri naisen vartalolle. Lisäksi olkaviilekkeet ovat lähempänä toisiaan ja muotoiltu kaareviksi. Siitä huolimatta joillekin naisille miesten malli voi kuitenkin olla istuvampi vaihtoehto. Rinkan valinnassa on tärkeä huomioida selän pituus, hartioiden leveys ja muutenkin kantajan koko. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja löytyy varmasti sopiva rinkka.

Hyvin pehmustettu ja muotoiltu lantiovyö

Uuden takapaneelin lisäksi rinkassa on Custom Fit-on-the-Fly™- lantiovyö. Lantiovyö vaikuttaa tukevalta ja on hyvin pehmustettu. Lantiovyö voidaan kiristää sopivaan kireyteen ja lukita pikalukolla. Rinkan istuvuuden kannalta lantiovyö kannattaa asentaa siten, että suoliluun kärkikohdat asettuvat vyön keskipaikkeille.

Pehmustetut olkahihnat, rintahihna ja tasapainoremmit

Osprey Aether Plus 85- rinkassa on kevyesti topatut ergonomisesti muotoillut olkahihnat. Olkahihnat on yhdistetty säädettävällä rintahihnalla, joka tasapainottaa rinkkaa pitäen olkahihnoja paikoillaan hartioilla. Rintahihnaan sisältyy myöskin integroitu hätäpilli.

Olkahihnojen päälle tulevilla tasapainoremmeillä voidaan säätää rinkan kallistusta tarpeen mukaan joko eteen tai taakse.

Pehmustetut ja hyvin muotoillut olkahihnat asettuivat mukavasti jokaiselle testaajalle. Oikein säädettynä rinkka ei myöskään päässyt heilumaan sivusuunnassa. Rinkan hienosäätäminen onnistui hyvin myös liikkeellä ollessa.

Osprey Aether Plus 85- rinkka on suunniteltu raskaille kuormille. Rinkka on erinomainen valinta pitkille tiettömille taipaleille varsinkin silloin, kun tarvitaan kantaa paljon varusteita mukana.

Stow-on-the-Go ™ -järjestelmä  

Lantiovyöhön ja olkahihnaan on asennettu innovatiivinen Stow-on-the-Go™- järjestelmä esimerkiksi sauvojen kiinnittämistä varten. Sauvat vedetään vain kahden joustavan silmukan läpi, jolloin saadaan kätevä ”handsfree”- ratkaisu. Ratkaisu onkin erityisen tarpeellinen sauvojen kanssa varsinkin silloin, kun liikkeellä ollessa tarvitaan molemmat kädet vapaiksi.

Helposti avattava pääosasto

Pääosasto on avattavissa U-muotoisen vetoketjun kautta. Osprey Aether Plus 85- rinkan pakkaaminen ja tavaroiden esille ottaminen onnistuikin helposti pääosaston laajan avaamismahdollisuuden ansiosta. Lisäksi pääosastoon on tarvittaessa mahdollista päästä käsiksi yläpuolella sijaitsevan yläkannen sekä alapuolella sijaitsevan makuupussiosaston kautta.

Rinkan sisäpuolella pääosaston ja yläkannen välissä sijaitsee punainen kompressiohihna, jota kiristämällä tavarat saa tiivistettyä kätevästi paikoilleen. Rinkan sivuilla sijaitsevien kompressiohihnojen avulla vajaankin rinkan saa kiristettyä tiiviiksi, jolloin tavarat eivät pääse turhaan heilumaan ja kantomukavuuskin säilyy hyvänä.

Irrotettava rinkan Daylid- etuosa toimii käytännöllisenä päiväreppuna. Irrotettavan päivärepun hyviä puolia on esimerkiksi se, että rinkan voi jättää selästä leiriin tai majapaikkaan ja käyttää päiväreppua lyhyemmillä retkillä. Päiväreppuun mahtuu hyvin esimerkiksi päivän tarpeelliset vaihtovaatteet ja eväät.

Kelluva yläkansi ja ”DayLid” päiväreppu

Pääosaston yläpuolella sijaitsee ”kelluva” yläkansi. Yläkannen sisäpuolelle jää säilytystilaa monenlaisille tarvikkeille, kuten esimerkiksi ruokailuvälineille tai vaatteille. Yläkannen päällä on neljä silmukkaa, joihin voi kiinnittää esimerkiksi hihnojen avulla teltan ja jopa packraft- kanootin.

Yläkannessa vetoketjullisessa taskussa sijaitsee ”DayLid” päiväreppu. Päiväreppu onkin erittäin kätevä leiristä tai majapaikasta suuntautuville päiväretkille, jolloin rinkan voi jättää huoletta leiriin, eikä näin tarvitse kantaa tarpeettomia tavaroita mukana. 

Päivärepun saa nopeasti käyttökuntoon. Tarvitsee Irrottaa vain kaksi pidikettä rinkan yläosasta, jolloin kansi irtoaa. Kun vetoketju avataan, saadaan päiväreppu vedettyä esille. Tämän jälkeen säädetään olkahihnat sopivan pituisiksi. 

Rinkan yläkannen päällä on neljä silmukkaa, johon saa kätevästi hihnojen avulla esimerkiksi pieneen tilaan pakkautuvan packraft- kanootin sekä melan. Packraft onkin erittäin kätevä kun vaeltamisen yhteydessä tarvitsee ylittää vesistöjä.

Makuupussiosasto

Osprey Aether Plus 85- rinkan alaosassa on vetoketjullinen osasto. Osasto on erotettu sisäisellä jakajalla pääosastosta. Osasto sopii erinomaisesti makuupussin säilyttämiseen jakajan ollessa paikallaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei osastoon mahdu pakattuna paljon tilaa vievä makuupussi. Lisäksi makuupussiosaston ulkopuolella sijaitsee kaksi remmiä, joihin saa kiinnitettyä kätevästi esimerkiksi makuualustan tai teltan.

Rinkassa yhdeksän toiminnallista taskua

Toiminnallisuutta lisäävät helppokäyttöiset taskut.

 • Kaksi vetoketjullista lantiovyötaskua.
 • Kaksi sivutaskua esimerkiksi juomapulloille.
 • Kaksi vetoketjutaskua yläkannessa.
 • Kaksi vetoketjutaskua pääosaston etupuolella.
 • Yksi iso vahvistettu hihnalla kiristettävä joustava etutasku.

Lantiovyössä sijaitsee kaksi vetoketjullista taskua. Taskuissa voi säilyttää esimerkiksi älypuhelinta, energiapatukoita tai muita pientarvikkeita. Rinkan sivuilla sijaitsevat joustavat juomapullotaskut ovat erittäin kätevät. Juomapullot saa otettua käyttöön kätevästi liikkuessa, ilman että tarvitsee ottaa rinkkaa pois selästä.

Yläkannessa sijaitsee kaksi vetoketjullista taskua, joista pienemmässä on avainpidike. Toinen on hieman tilavampi tasku, johon mahtuu kätevästi ruokailuvarusteita tai vaatteita. Pääosaston kansipaneelin molemmin puolin sijaitsevat vetoketjulliset taskut, joihin saa pakattu esimerkiksi vaihtovaatteita, retkiruokia tai pienempiä tarvikkeita.

Pääosaston kansipaneelissa sijaitsee vetoketjullisten sivutaskujen lisäksi myös hihnalla kiristettävä joustava tasku, joka sopii hyvin esimerkiksi kuori- tai taukotakin säilyttämiseen.

Juomarakkotasku

Juomarakko tasku on erittäin tarpeellinen silloin, kun puhdasta juomakelpoista vettä ei ole helposti saatavilla kuljettavan reitin varrelta. Vaelluksilla ja retkillä riittävä veden juominen on ensiarvoisen tärkeää välttääkseen nestehukan. Varsinkin lämpimällä säällä juominen pitäisi aloittaa heti liikkeelle lähdettyä ja juomista on syytä jatkaa tasaisin väliajoin.

Puhtaan veden saatavuus ei ole aina itsestään selvää, vaikka monin paikoin vettä voi juoda lähteistä ja puroista. Osprey Aether Plus 85- rinkka on varustettu juomarakkotaskulla, joka sijaitsee AirScape™- takapaneelin ja rinkan sisäseinämän välissä. Taskuun mahtuu jopa kolmen litran kokoinen nestesäiliö ja se on yhteensopiva Hydraulics™ ja Hydraulics™ LT -juomajärjestelmien kanssa. Juomaletku kiinnitetään olkahihnaan.

Juomajärjestelmä ei kuitenkaan sisälly rinkan vakiovarusteisiin, vaan se on hankittava erikseen. 


Osprey Aether Plus 85- rinkassa on vakiovarusteena Integroitu sadesuoja. Sadesuoja pakkautuu rinkan pohjassa olevan taskuun ja on helppo asettaa rinkan päälle tarvittaessa. Rinkan muotoa mukaileva sadesuoja pysyy paikoillaan reunassa kulkevan kiristyskuminauhan avulla. Sadesuoja suojaa rinkkaa ja varusteita myös tuulen vaikutuksilta ja auringolta.

Integroitu sadesuoja

Aether Plus 85- rinkan vakiovarusteisiin kuuluu myös integroitu sadesuoja, joka sijaitsee rinkan pohjassa vetoketjullisessa taskussa. Sadesuoja onkin tärkeä varuste vaelluksilla, sillä yllättävän sateen sattuessa sadesuojan saa asetettua nopeasti rinkan suojaksi. Pitkäkestoisella sateella sadesuojan merkitys vain korostuu, mikäli haluaa säilyttää vaatteet ja varusteet kuivana.

Rinkkaan integroitu sadesuoja on huomiovärinen (neonvihreä). Huomiovärinen rinkka näkyy kauas, jos esimerkiksi hätätilanteessa olisi tarve saada kiinnitettyä huomio pelastajille.  


Talvella vaeltamiseen liittyy monia riskejä, kuten esimerkiksi äkilliset säänmuutokset. Huonolla säällä matkanteko voi viivästyä. Näihin ongelmiin kannattaa varautua riittävällä varustuksella. Kunnolliset rinkat ovat silloinkin yksi tärkeimmistä varusteista.

Mitä mieltä olimme?

Tämä Osprey Aether Plus 85- rinkka vaikuttaa olevan monipuolisuutensa ja innovatiivisten ratkaisujen ansiosta tähän mennessä paras testaamistamme Ospreyn rinkoista. Aether Plus 85- rinkka soveltuukin erinomaisesti pitkille vaelluksille ja raskaille kuormille. Testasimme rinkan kanto-ominaisuuksia 31 kilon kuormalla. Ihanteellinen kuormasuositus asettuu Aether Plus 85- rinkassa välille 10- 30 kiloa. 

Parasta Aether Plus 85- rinkassa on varmasti käyttömukavuus ja kannettavuus. Rinkan pakkaaminen ja tavaroiden esille ottaminen onnistui niin, ettei tarvinnut purkaa kaikkia tavaroita esille. Rinkan kannettavuus oli hyvä kuormasta riippumatta. Rinkan säädettävyys käyttäjälleen sopivaksi onnistui helposti ja nopeasti.

Rinkka on laadukkaasti valmistettu ja kaikki osat toimivat normaalisti. Ompeleiden saumat ovat tarkasti viimeisteltyjä. Kangas vaikutti kestävältä, vaikka yhdeksän kuukauden testin perusteella ei vielä lopullista arviota kestävyydestä voidakaan antaa. Vetoketjut toimivat moitteettomasti ja vetimistä sai pitävän otteen.

Suosittelemme rinkkaa varauksetta monipuoliseen vaelluskäyttöön, edellyttäen, että rinkka on pakattu oikein ja säädetty kantajalleen sopivaksi.


Kuvassa yhden henkilön kaikki varusteet viikon vaellukselle. Grammoja viilaamalla Osprey Aether Plus 85- rinkkaan mahtuu kevyesti jopa 2-4 viikon varusteet. Monet kokeneet vaeltajat käyttävät 1-2 viikon vaelluksella jopa alle 50- litraisia rinkkoja. Tämä tietysti edellyttää keveitä ja vähän tilaa vieviä varusteita.
 

Hinnat ja saatavuus

Osprey Aether Plus 85 suositushinta 380 euroa. Suomessa Osprey Aether Plus 85- rinkkaa on saatavilla ainakin Partioaitan ja Scandinavian Outdoor Oy:n verkkokaupasta ja myymälöistä.

Halutessasi voit tilata rinkan esimerkiksi *TÄSTÄ (Partioaitta) tai *TÄSTÄ, (Scandinavian Outdoor)

Naisten vastaava malli Osprey Ariel Plus 85- rinkka tilattavissa *TÄSTÄ.

Rinkka on mahdollista tilata myös suoraan valmistajan verkkokaupasta TÄSTÄ.

*Kyseinen linkki on mainoslinkki, jonka kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Komissio ei vaikuta hintaan. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.


Isä ja poika. Lapset on hyvä totutella retkeilyn ja vaelluksen maailmaan jo pienestä pitäen.

Haluatko lukea muitakin artikkeleita Ospreyn tuotteista?

Testissä Osprey Archeon – vaellusrinkka naisille ja miehille! Artikkelin pääset lukemaan TÄSTÄ.

Testissä Osprey Kestrel 68 rinkka! Artikkelin voit lukea TÄSTÄ.

Arvioitavana Osprey Transporter Panel Loader reppu! Lue artikkeli TÄSTÄ.

Käytetyt lähteet: Osprey Europe kotisivut


Vaeltaen läpi tuulen ja tuiskun. Kunnollisilla varusteilla on mukava nauttia luonnosta, vaikka kelikään ei olisi paras mahdollinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *