Pilkkiminen

MA Jiggeri- Saalisvarmuutta pilkkimiseen!

Houkuttelevasti uiva MA Jiggeri tuo saalisvarmuutta pilkkimiseen. Vieheen kalastavuus on parhaimmillaan ison ahvenen, kuhan, sekä jalokalojen pyynnissä.

Uusien jigimallien kehittymisen myötä MA Jiggereillä pilkkiminen on kasvattanut suosiotaan. Vieheessä yhdistyvät tasapainopilkin ja jigin parhaimmat ominaisuudet, jolloin vieheen uinti on houkuttelevaa myös sivuttaissuunnassa. Varsinkin isojen raitapaitojen sekä kiiluvasilmäisten kuhien pyytäjille MA Jiggerit ovat antaneet hyvin saalista.

Missä perinteiset pystypilkit toimivat pienemmille ahvenille, koukuttavat MA Jiggerit usein suurempia körmyniskoja. Kuhien pyynnissä Jiggerit ovat osoittautuneet täsmävertikaalin eli pystyjigauksen tapaan erinomaisiksi pyynnöiksi. 

Jalokalojen pilkkimisessä Ma Jiggerit ovat tehokkaita pohjoisen rautuvesillä sekä kotoisten sisävesien kirjolohien pilkinnässä. Pienemmät Jiggerit kelpaavat hyvin myös harjuksille sekä nirsoimmille siioille.

Myös haukivieheenä Ma Jiggeri on vailla vertaa. Hauki ei voi vastustaa elävästi uivaa suurikokoista ärsykeväristä jiggeriä. Toki jiggerit toimivat hyvin myös kaikkien muidenkin petokalojen pyynnissä niin sisävesien kuin merialueiden pilkkijäillä.

Normaaliolosuhteissa MA Jiggereiden ehdoton etu on sen lähes varma pyytävyys. Vieheen kalastavuus voi kuitenkin olla pienestä kiinni. Heikolla syönnillä passiiviset kalat kiinnostuvat parhaiten pienemmistä ja rauhallisesti uitetuista jiggereistä. Myös väriä ja kokoa vaihtamalla saalisvarmuus yleensä kasvaa. Kesällä jiggeriä voi käyttää pilkkimisen lisäksi normaalin heittokalastuksen tapaan. 

MA Jiggerin uusi elämä!

Ensimmäiset versiot MA Jiggereistä näkivät päivän valon vuonna 1989. Sen ajan Jiggerit valmistettiin ”MA Mutu Leech 2” rungon pohjalle ja viehettä kutsuttiin nimellä ”Jigikirjomutu”. 

Viime aikoina yli kaksikymmentä vuotta sitten kehitetty viehe on noussut pilkkikalastajien suosioon. Uusien jigimallien myötä vieheeseen on tehty pieniä korjauksia, mutta periaate on pysynyt samana. 1990- luvulla jigeinä käytettiin pelkästään sirppijigejä, koska muita vaihtoehtoja ei ollut saatavilla. 

MA Jiggerin tarkkaan muotoiltu jigipää varmistaa houkuttelevan uinnin. MA Jiggeri ui kuin kevennetty tasuri ja koukkuun pujotettu jigipyrstö kruunaa elävyyden. Koukkuna on erittäin terävä kemiallisesti teroitettu BKK-koukku. Jiggerin pään alalenkkiin pujotetaan kolmihaarainen joko tavallinen paljas maha- tai värikoukku. MA Jiggeriä on saatavilla kolmea kokoa, kolmegrammainen nelosen (#4) koukussa, neljägrammainen ykkösen (#1) koukussa sekä kuusigrammainen 2/0 koukussa. Värivaihtoehtoina ovat kaikki perusvärit, mutta väritoiveitakin on mahdollista esittää.

Välineilläkin on väliä!

Pilkkimisessä kaikista tärkeintä on Jiggerin uinti sekä tuntuma vieheeseen, joka saadaan aikaan tunnokkaalla välineyhdistelmällä. Vavalla on suuri merkitys muun muassa vastaiskun sekä kalan tartuttamisen kannalta. Markku Autio suosii monista muista kokeneista pilkkiguruista poiketen 70- 80 sentin mittaisia pehmeimpiä vapoja. 

Keloina hän käyttää 13 Fishingin pilkkikeloja, malliltaan FreeFall Ghost ja Black Betty FreeFall. Pehmeillä vavoilla ongittaessa siima voi olla mahdollisimman ohutta ja vähän venyvää monofiiliä.  Pienimmissä kolmen gramman Jiggereissä käytän 0,16 milliä vahvaa, neljän gramman 0,18 milliä vahvaa ja kuuden gramman Jiggerissä 0,20 milliä vahvaa Stroft LS monofiiliä, kertoo Markku.

Monet jigipilkkijät käyttävät myös kuitusiimoja vahvuudeltaan 0,12- 0,16 milliä. Kuitusiiman jatkeena on yleensä paksu 70-100 senttiä pitkä fluorocarbon peruke (vahvuus 0.45- 0,60), johon on kiinnitetty pilkki- tai perholukko vieheen vaihtoa helpottamaan. Paksu fluorocarbon suojaa paremmin kalojen teräviltä hampailta ja – eviltä, mutta pilkittäessä hidastaa myös jigin vajoamista sekä uintia. 

Jigipyrstöiksi valitaan V-pyrstöisiä kalajigejä monipuolisella värivalikoimalla. Kolmegrammaisiin 3-4 senttiä pitkiä, neljägrammaiseen 5-7 senttiä pitkiä ja kuusigrammaiseen 8-12 senttiä pitkiä jigejä.

Pilkintä aloitetaan mahdollisimman aidolla särjen, kuoreen tai muikun sävyisellä jigillä. Yleensä ”luomuvärit” toimivat hyvin, mutta jos saalista ei tule, vaihdetaan muita värejä. Nyrkkisääntönä kirkkaalla kelillä toimivat usein kirkkaimmat värit ja pilvisellä sekä hämärässä tummat värisävyt. 

Kalojen ollessa passiivisia, kannattaa valita pienempiä jiggereitä ja uittaa viehettä varovasti pienillä liikkeillä. Hyvällä syönnillä kalat kelpuuttavat isompia pyyntöjä aggressiivisemmin uitettuna. 

Yleisohjeena MA Jiggeriä kannattaa uittaa pienellä keinuttelulla ja rauhallisilla nykäisyillä, jolloin pyrstö liikkuu ja värisee. Lisäksi välillä kannattaa tehdä myös voimakkaampia nykäisyjä sekä pitkiä hitaita nostoja.

Markku Autio- Legendaarisen MA Leechin isä!

Ylöjärveläinen Markku Autio valmistaa yli 300 erilaista viehemallia. Markku aloitti vieheiden valmistuksen jo seitsemän vuotiaana. Tullessaan miehen ikään hän pyöritti kaverin kanssa muutaman vuoden pientä kalastusvälinekauppaa. Sen jälkeen hän työskenteli Sportia Pekan palveluksessa kalastuspuolen vastaavana.

Vieheiden kysynnän kasvettua hän jäi pyörittämään omaa yritystään. Alkuun hän hoiti yritystoiminnan ohessa myös Loop- ja Wiggler tuotteiden edustuksen. Viimeiset kymmenen vuotta hän on keskittynyt pelkästään omien tuotteiden valmistukseen. Yksi hänen tämän hetken suosituimmista vieheistään on juuri edellä esitelty MA Jiggeri, mutta valikoimista löytyy monia muitakin tehokkaiksi osoittautuneita vieheitä.

Tällä hetkellä Markku Aution valmistamien vieheiden tuoteperheeseen kuuluu MA Jiggerin lisäksi MA Mutu-Leech ja MA Leech- mallit, sekä mormyska- ja tasapainopilkkimallit, kuten Rautu-Mutu, Perho-Morri, Wolfram Micro-Mutu, Mutu ja Muikku tasapainot.

Kaikki MA-Leech ja MA Mutu-Leech mallit toimivat hyvin pilkkikalastuksessa, koskikalastuksessa, lammilla, järvillä sekä merillä. 

Vieheiden valintaan vaikuttavat kalastustapa, kalalaji, sää, veden syvyys ja lämpötila. Jos puhutaan esimerkiksi MA Mutu- Leechistä, yleisenä ohjeena Markku suosittelee aloittamaan kalastuksen talvella valko/oranssilla ja kesällä vihreä/mustalla Mutu-Leechillä. Edellä mainitut väriyhdistelmät ovat osoittautuneet kalastavimmiksi kotoisilla vesillä.

Mutu-leechillä on voitettu Miljoonapilkki useita kertoja. Muitakin voittoja on tullut vuosien varrella eri kisoista. 

Mistä kalastusharrastus sai alkunsa?

”Hullaannuin kalastukseen jo kuuden vuoden ikäisenä nassikkana. Siihen aikaan kaupoista myytiin tavallisia mato-onkia isoilla kohoilla. Isot kohot eivät mielestäni toimineet kunnolla ja paremman saaliin toivossa aloin tekemään itse pienempiä ja ohuempia kohoja balsasta ja bambutikuista. Saaliit paranivat heti.”

”Seuraavana talvena isäni sai minut innostumaan pilkkimisestä. Aloin heti opettelemaan mormyskoiden valmistusta ja pian sen jälkeen tein jo ensimmäiset tasapainopilkkini. Hurahdin lajiin täysin.” 

Mikä on lempikalasi ja miksi?

”Olen monipuolinen vapakalastaja, minkä takia lempikalalajia on vaikea nimetä. Kuitenkin yksi ylitse muiden on Atlantin lohi. Valitsen sen siksi, että sen pyynnissä on niin paljon mystiikkaa ja uskomuksia. Lohi ei ota viehettä syödäkseen vaan ihan joistakin muista syistä, joita voimme vain arvailla.”

”Kalastan lohta perhovälineillä, joka on myös lempikalastusmuotoni. Lohen kalastaminen on minulle harvinaista herkkua. Vain 1-2 kertaa vuodessa pääsen nauttimaan siitä.”

Mikä on erityisesti mieleen jäänyt kalastusreissusi?

”Mieleenpainuvin reissuni on vuoden 1993 pilkkireissu Kuolan niemimaan Enozero-järvelle. Reissu oli matkustuksellisesti katastrofi, kun venäläiset kunnostivat tietä Raja-Joosepista Murmanskiin. Olimme hinauksessa kahdeksan kertaa erinäisillä tietyökoneilla.” 

”Perillä meitä odotti täydellinen kalastusparatiisi, jollaista en ole koskaan nähnyt. Varzina-joen niskalla hankikorrit kuoriutuivat satojen taimenten napsiessa niitä suihinsa. Meillä ei tietysti ollut perhovälineitä mukana, joten tyydyimme pilkkimään rautuja.”

Mitä kalastaminen sinulle merkitsee?

”Kalastaminen on olut minulle pienestä pitäen se ykkösjuttu. Jo pelkästään luonnossa oleminen on parasta terapiaa, jolloin työ ja muut murheet unohtuvat. Totean niin kuin Ernest Hemingway on sanonut: Jumala ei laske kalassa vietettyjä päiviä pois elinpäivistä.”

Lisätietoja tuotteista: Markku Autio, Ullanpolku 4, 34110 Lakiala, Puhelin +358 50 569 2707. Vieheitä on saatavilla hyvin varustelluista kalastusvälineliikkeistä ja kauppaketjuista kautta maan. 

Sirppipyrstöinen vuoden 1989 ”Jigikirjomutu” sekä uusi MA Jiggeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *