Retkeily

Ahti leuku- erämiehen työkalu!

Ihmisen selviytyminen ankarissa olosuhteissa on synnyttänyt monia tarpeellisia keksintöjä. Näin syntyi myös leuku, jonka juuret ovat syvällä saamelaisessa perinteessä!

Aikoinaan poromiesten kehittämä leuku muotoutui isoksi puukoksi, jolla pystyi tekemään kotapuut, tulitarpeet ja lähes kaikki muutkin paimentolaiselämässä puukon avulla tehtävät työt. Nykyisin leukua käytetään niin eräpuukkona kuin koriste-esineenäkin. Isokokoisena leuku soveltuu erityisen hyvin lyömätyökaluksi, jolla onnistuu niin nuotiopuiden pieniminen kuin risujen pätkiminen. Lisäksi leukua voidaan käyttää muun muassa riistan paloitteluun, sekä moneen muuhunkin puukkoa tarvittavaan työhön. 

Suomalainen eränkävijä on aina luottanut puukkoon. Usein käyttöpuukot ovat leukua pienempiä yleispuukkoja, mutta monet käyttävät myös eri käyttötarkoituksiin soveltuvia erikoispuukkoja. 

Tässä artikkelissa esittelemme erämiehen työkaluna tunnetun Ahti-leu`un. Kauhavalaiset puukkomestarit Reino ja Janne Kamppila ovat valmistaneet Ahti-leukuja kuten myös muitakin Ahti-puukkoja yksilöllisesti käsityönä jo vuosikymmeniä. Kirjoittajalla on myös vuosien kokemus erilaisten Ahti-puukkojen käyttämisestä. Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Kivikangas Oy:n kanssa, jonka kautta Ahti-puukot markkinoidaan kuluttajille joko suoraan tai jälleenmyyjien kautta.

Yksilöllisesti käsityönä!

Leu`un yleistuntomerkkinä pidetään suurikokoista leveää terää sekä kahvan kokoponsia eli paksunnosta. Paksunnos estää käden luistamista, kun leukua käytetään lyömätyökaluna.

Ahti leuku valmistetaan perinteisen puukontekotaidon mukaisesti yksilöllisesti käsityönä. Teränä käytetään Laurin Metallin valmistamaa laatuterää, kahva on tehty visakoivusta ja tuppena kahvansävyinen ”härännahka”.

Ahti leu`un kokonaispituus on 30,5 senttiä, josta terän osuus 18 senttiä. Mustakylkisen terän raaka-aine on korkealaatuista vanadium-hiiliterästä. Vanadium parantaa puukkoteräksen ominaisuuksia tekemällä terästä sitkeämmän ja vahvemman. Korkean 0,80% hiilipitoisuuden ansiosta terän karkaisukovuus on 59HRC, joten terä pysyy pitkään käyttökunnossa. Terä on myös sitkeydestään huolimatta helposti teroitettavissa.

Ahti leu`un, kuten muidenkin Ahti-puukkojen kahvat sorvataan visakoivusta. Yksilölliset visakoivukahvat ovat kestäviä ja erittäin kauniita. Kahvat viimeistellään pellavaöljyseoksella, jolloin visakoivun kauniit loimukuviot tulevat paremmin näkyviin korostaen jokaisen puukon uniikkia ulkonäköä. Lisäksi pellavaöljyseoskäsittely suojaa kahvaa kosteudelta sekä likaantumiselta.

Näyttävä tuppi kruunaa puukon!

Leuku-puukon tuppi on tummaa ”härännahkaa”, joka on koristeltu näyttävällä kotkakuviolla. Kamppilan puukkomestarit ompelevat ja kuvioivat tupet vahvasta parkkinahasta. Jokainen tuppi on valmistettu puukolle yksilöllisesti, mikä takaa puukon parhaan mahdollisen istuvuuden sekä tupessa pysymisen. Leu’ulle on tunnusomaista, että leuku uppoaa tuppeensa lähes kokonaan, vain kahvan leveämpi ponsi päätyheloineen jää näkyviin. Tupen sisälle on asennettu turvallisuutta lisäävä umpilesti, joka estää terää tunkeutumasta tupen läpi.

Lukuisten työvaiheiden jälkeen tinkimättömällä käsityötaidolla ja huolellisuudella valmistettu leuku tai puukko on tarkastusta vaille valmis. Lopullisen laadun takeena on kuitenkin se, että kun puukko istuu hyvin tekijänsä käteen miellyttäen hänen silmäänsä, vasta silloin puukko on valmis.

Ahti leuku eräpuukkona!

Kokemuksemme perusteella Ahti leuku soveltuu eräkäyttöön retkeilijän, metsästäjän ja kalastajan puukoksi tulitarpeiden ja karkeimpien töiden tekoon. Käyttöominaisuudet ovat parhaimmillaan vesurin tapaan vaivaiskoivuista ja muista risuista nuotioon puita kerätessä. Tulen teon lisäksi leuku palvelee myös metsästäjää. Varsinkin suurempien riistaeläinten ruhojen paloittelussa leuku on varsin käyttökelpoinen työkalu. 

Huonona puolena leuku on painava verrattuna pienempiin eräpuukkoihin. Vyöllä roikkuessa leu`un paino voi rasittaa kantajaansa varsinkin pitkillä vaelluksilla. Ongelmalta voi välttyä pakkaamalla leu`un esimerkiksi rinkkaan tai reppuun, mikäli muusta syystä ei tarvitse minimoida kaikkea ylimääräistä painoa. 

Nykyisin leuku ja muutkin puukot ovat nousseen suosioon suosittuina matkamuisto- ja lahjapuukkona. Käsityöstä ja laadukkaista materiaaleista huolimatta Kamppiloiden valmistamissa Ahti-puukoissa hinta-laatusuhde on kohdallaan.

Ahti-puukkoja myydään hyvin varustelluissa erä- ja erikoisliikkeissä kautta maan. Ahti-puukkojen tukkumyyntiä hoitaa Kivikangas Oy, jonka verkkokaupasta tuotteet ovat myös tilattavissa.  Ahti Leuku 18 hinta alkaen 81,00 €.  Kivikangas Oy:n verkkokauppaan tästä.

Ahti Leuku 18 ominaisuudet pääpiirteittäin:

Teräs: Vanadium-hiiliterässeosta

Karkaisukovuus: HRC 58-60

Kahva: Ruskeaksi petsattu visakoivu. 

Tuppi: Kahvan sävyinen ”härännahka”.

Hela: Messinki

Perälevy: Messinki

Paino: 211 grammaa.

Kokonaispituus: Kokonaispituus ilman tuppea 305 milliä.

Terän pituus: Järeällä 180 mm:n terällä.

Terän vahvuus: Kolme milliä.

Valmistus: Puukkomestarit Reino ja Janne Kamppila, Kauhava.

Kauhavalaiset puukkomestarit Reino ja Janne Kamppila!

Kauhavalainen Reino Kamppila aloitti Ahti-puukkojen valmistuksen reilut kaksikymmentä vuotta sitten. Tällä hetkellä perinteikäs puukontekotaito on Kamppilan perheessä jo neljännessä polvessa. Viimeiset viisitoista vuotta Reino on valmistanut puukkoja yhdessä poikansa puukkomestari Janne Kamppilan kanssa. 

Visakahvainen puukko osoittautui menestykseksi ja tähän mennessä Ahti-puukkoja on valmistettu Kamppilan puukkoverstaassa jo kuusinumeroinen luku. Ahti-puukot ovat Kamppiloiden suunnittelemia ja niissä yhdistyy jäljittelemättömällä tavalla hyvä käteenistuvuus sekä kauneus. Pitkä kokemus näkyykin puukkojen loppuun harkitussa muotoilussa ja erittäin hienona viimeistelynä.

Ahti-puukot ovat haluttuja niin kotimaassamme, kuin maamme rajojen ulkopuolellakin. Mallistosta löytyy puukot niin kalastukseen, metsästykseen, retkeilyyn, vuolemiseen kuin moniin muihinkin käytännön töihin sekä askareisiin. Kauniin ja persoonallisen ulkonäkönsä vuoksi Ahti-puukot ovat suosittuja lahjapuukkoina ja liikelahjoina. Puukoista huokuva käsityön leima antaa puukoille arvokkaan ilmeen. Puukoissa kuvastuvat Suomen karun luonnon henki niin värisävyissä kuin muotoiluissakin. 

Puukkojen nimet Kaira, Vaara, Tikka, Korpi, Jänkä, Kaato, Metsä ja monet muut nimet kuvaavat saamaa luonnon kauneutta ja henkeä, kun mitä luonto on aidoimmillaan. Parhaiten Ahti-puukkojen luonne ilmenee kuitenkin käytössä, jonka niin monet käyttäjät ovat tähän mennessä todenneet.

Olitpa sitten eränkävijä, luonnossa liikkuja, puuseppä tai kaikkea näistä, jokaiseen tarpeeseen löytyy sopiva Ahti-puukko.

Puukotkin tarvitsevat hoitoa!

Parhaimmillaan hyvä puukko kestää oikein hoidettuna eliniän jopa pidempäänkin. Siksi puukosta kannattaa pitää hyvää huolta. Käytön jälkeen puukko kuivataan ja puhdistetaan kunnolla. Hiiliteräs on hyvä suojata ruostumiselta öljyämällä esimerkiksi suolattomalla ruokaöljyllä. Tylsynyt terä tarvitsee myös teroitusta, sillä tylsällä puukolla ei saa mitään kunnolla aikaiseksi. Teroituksessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska jos terän kulman teroittaa väärin, puukko ei enää leikkaa tarpeeksi hyvin. Puukon terää tulee hioa aina tasaisesti ja siihen teroituskulmaan, mikä puukossa oli uutena. Viimeisenä mutta ei vähäisempänä, nahkatuppi kannattaa myös hoitaa sopivalla nahanhoitoaineella, koska hoidettuun nahkaan ei lika helposti imeydy. 

Käytettyjä lähteitä:

Ruusuvuori, Anssi: Leuku, saamelaisten tärkeä työkalu.

Leuku ja Lapin puukot: Timo Hyytinen, Suomalainen ja puukko- Suomen Puukkoseura Ry.

Kivikangas.fi Ahti-puukkojen menestystarina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *