Retkeily

Testissä Tactical Foodpack retkiruoat

Tactical Foodpack- retkiruoat on kehitetty erikoisjoukkojen sotilaiden tarpeisiin, mutta ruoat soveltuvat mainiosti myös retkeilijöiden ja vaeltajien käyttöön sekä kaikkien muidenkin, jotka haluavat nauttia maukkaista ja monipuolisista aterioista ilman aikaa vievää kokkaamista.

Ei ole samantekevää, millaista ruokaa vaelluksella syödään ja nautitaan. Monipuolinen ja riittävästi energiaa sisältävä ruoka on tärkeä osa onnistunutta vaellusta. Vaellusruokien pitäisikin olla hyvin säilyviä, keveitä kantaa, nopeita valmistaa sekä maukkaita ja ravitsevia.

Riittävä ravinnonsaanti vaikuttaa merkittävästi mielialaan ja jaksamiseen. Kesken vaelluksen ilmaantunut energiavaje lisää huonojen päätösten riskiä ja nälkäisenä kaikki asiat tuntuvat muutenkin kurjemmilta. Ravinnepitoisen ruoan turvin energiaa riittää läpi vaelluksen ja mielialakin pysyy virkeänä.

Tässä artikkelissa esittelemme Tactial Foodpack- retkiruokia, jotka ovat erinomaisten ravinto- ja makuominaisuuksien lisäksi myöskin innovatiivisesti pakattuja, jonka ansioista ruoat ovatkin kokonaisuutta ajatellen yksi markkinoiden parhaimmista ruoista retkeily- ja vaelluskäyttöön.

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä mökkimies.com- verkkokaupan kanssa. Osa tuotteista on saatu käyttöön testaamista varten. Kaikki tämän artikkelin ruokiin liittyvät mielipiteet ovat kuitenkin testaajien henkilökohtaisia mielipiteitä.

Vaellus maistuu parhaalta, kun mukana on kunnon eväät. Mikään ei voita fiilistä kun välillä pääsee nauttimaan kunnollisen retkilounaan. Retkiruoka on myös elämys, joka laittaa suut messingille.

Helppo ja nopea valmistaa

Tactial Foodpack- retkiruoat ovat esikypsennettyjä ja 100% pakastekuivattuja, jolloin ruokien valmistukseen tarvitaan vain kuumaa tai kylmää vettä. Kuumaan veteen valmistettuna ruoka on kuitenkin monin verroin parempaa. Äärimmäisissä tilanteissa ruokaa voidaan syödä myös kuivina paloina ja muruina ilman veden sekaan valmistamista.

Ruoan valmistaminen tapahtuu repäisemällä pakkaus merkatusta kohdasta auki ja poistamalla sen jälkeen ruoan seasta hapenpoistaja. Seuraavaksi lisätään vesi pakkauksen sisäpuolella sijaitsevaan täyttöviivaan asti samalla sekoittaen. Tämän jälkeen pakkaus suljetaan huolella. Kun ruoka on hautunut noin kymmenen minuuttia, sekoitetaan ruoka vielä kertaalleen ennen nauttimista.

Ruoka on syötävissä suoraan pakkauksesta, jolloin vältytään myös astioiden tiskaamiselta. Tactial Foodpack- pakkaukset ovatkin optimaalisesti muotoiltuja. Pakkauksen sisäkulmat ovat pyöristettyjä, jonka ansiosta annoksen viimeisiä rippeitä ei tarvitse kaivella pakkauksen nurkista.

Tactial Foodpack- retkiruokapakkaukset ovat valmistettu kestävästä mutta turvallisesta materiaalista, joka mahdollistaa pakkausten lämmittämisen tulta vasten. Pakkauksista ei siis vapaudu ruokaan haitallisia aineita.

Joskus voi olla myös tilanteita, jolloin avotulen tai retkikeittimen käyttäminen ruoan lämmittämiseen ei ole mahdollista. Silloinkin Tactial Foodpack- retkiruokien lämmittäminen onnistuu tuoteperheeseen kuuluvalla ”Tactical Heater Bag” systeemillä, joka siis mahdollistaa ruoan ja veden lämmittämisen ilman tulta tai liekkiä. Tarkemmin tuotteesta artikkelin loppupuolella.

Ennen veden lisäämistä pakkaukseen poistetaan ruoan seasta hapenpoistaja.
Ruoan voi valmistaa kylmään tai kuumaan veteen. Vesi kaadetaan pakkauksen sisäpuolella sijaitsevaan merkkiviivaan saakka. Kuumaan veteen valmistettuna ruoka on huomattavasti parempaa.

Ateriarytmi ylläpitää jaksamista

Olitpa sitten lyhyemmällä retkellä tai pidemmällä vaelluksella, säännöllinen ateriarytmi on erittäin tärkeää, jotta saat tarpeeksi energiaa vaeltamiseen sekä palaudut päivän rasituksesta. Toimiva ateriarytmi muodostuu aamupalasta, lounaasta ja päivällisestä sekä aterioiden välissä nautittavista välipaloista.

Koska vaelluksella tarvitaan paljon energiaa, kannattaa myös välipaloja nauttia säännöllisesti. Välipaloina toimivatkin parhaiten energiapitoiset tuotteet, kuten suklaapatukat (raakasuklaa), energiapatukat, kuivalihat, kuivatut hedelmät ja pähkinät. Välipalojen tarkoitus on antaa energiaa ja auttaa pitämään verensokeri tasaisena läpi päivän.

Tactical Foodpack Weekpack Alpha sisältää yhden viikon ruoat yhdelle henkilölle, eli 21 ateriaa. Jokaiselle päivälle on siis tarjolla aamiainen, lounas ja päivällinen. Ruokavaranto sisältää energiaa yhteensä 10 440 kcal ja proteiinia 426 grammaa.

Esimerkkinä Weekpack Alpha – viikon retkiruoat yhdelle

Tactical Foodpack Weekpack Alpha on suunniteltu yhden henkilön viikon ruokavarannoksi. Weekpack Alpha sisältää yhteensä 21 ateriaa. Jokaiselle päivälle on tarjolla aamupala, lounas ja päivällinen. Viikon ruokavaranto sisältää energiaa yhteensä 10 440 kcal ja proteiinia 426 grammaa.

Retkeilijän ja vaeltajan energian tarpeeseen vaikuttavat olosuhteet, kantamusten määrä, vaelluksen pituus ja tietenkin henkilön ikä ja paino. Eri arvioiden mukaan energiankulutus vaelluksella on noin 2500 – 4500 kcal vuorokaudessa. Vaativimmilla vaelluksilla ja talvella kulutus voi olla vieläkin suurempi.

Tactical Foodpack- retkiruoista saatavan energian määrä kolmella aterialla päivässä ei välttämättä riitä tyydyttämään vaeltajan päivän energian tarpeita, joten mukaan tarvitsee varata lisäksi energiapatukoita tai muita energiaa sisältäviä välipaloja.

Riisipuuro vadelmilla on herkullinen aamiainen, johon on lisätty 10% murskattuja vadelmia. Energiapitoinen puuro antaa voimaa päivän aloittamiseen. Puurossa on energiaa 425 kcal.

Aamupalaksi puuroa

Tactical Foodpack Weekpack Alpha tarjoaa aamupalaksi puuroa, kuten esimerkiksi riisipuuroa vadelmilla neljälle aamulle ja omenapuuroa kolmelle aamulle. Kahden puurovaihtoehdon ansiosta ei tarvitse koko viikkoa syödä aamupalaksi samaa puuroa.

Kaurapuuro kuuluu monen suomalaisen aamupalarutiineihin. Sanonnan mukaisesti, “puuro miehen tiellä pitää, vellillä ei jaksa kuin veräjälle” pitäneekö paikkansa? Kokemuksemme mukaisesti puuron avulla pötkii jo pitkälle.

Monenlaisiin puuroihin tottuneena maistui Tactical Foodpack- kaurapuurokin mainiolle. Lieneekö syynä se, että kaikki luonnossa maistuu yleensä paremmalle. Myöskin riisipuuro vadelmilla oli jokaisen testaajan mieleen. Jos luonnosta löytyy marjoja, kuten esimerkiksi mustikoita, voi puuron sekaan heittää muutaman mustikan ja näin tuunaamalla saada puuroon lisää makua.

Oikeanlaisen ravinnon turvin ihmisen keho pystyy palautumaan nopeammin ja ihminen pysyy myöskin suorituskykyisenä vaelluksen jälkeenkin.

Päivän muut ateriat

Weekpack Alpha ruokavarannosta löytyy jokaiselle päivälle puuron lisäksi myös kaksi muuta ateriaa, kuten lounas, päivällinen tai illallinen. On siis makuasia, millä nimillä päivän kahta viimeistä Tactical Foodpack- ateriaa haluaa vaelluksella kutsua.  

Lounaan olisi kuitenkin hyvä olla hieman kevyempi ateria, jos tarkoituksena on jatkaa matkaa heti ruokailun jälkeen. Esimerkiksi Tactical Foodpack- ruokien valikoimasta liha- ja nuudelikeitto sopivat mainiosti kevyemmäksi lounasvaihtoehdoksi. Molempia keittoja on ruokavarannossa kaksi ateriaa, eli yhteensä neljälle päivälle.

Puurojen ja keittojen lisäksi viikon muonapaketti sisältää kanakarria riisillä, spagetteja ja naudanlihaa tomaattikastikkeessa, perunamuusia pekonilla, possupataa riisillä sekä kana-nuudelivuokaa. Jokaista ateriavaihtoehtoa on siis kaksi. Kaikki testatut ruoat maistuivat testaajille, eikä ainuttakaan huonoa kokemusta mainittu. Tietenkin ruoat ovat aina makuasioita, eikä makuasioista voi kiistellä.

Tactical Foodpack- retkiruokien lisäksi varasimme vaeltajaa kohden jokaiselle päivälle kaksi energiapatukkaa sekä 100 grammaa kuivalihaa. Useimpina iltoina laitoimme vielä erillisen iltapalan, johon sisältyi pienet maistiaiset nuotion ääressä laitettua ja itse pyydettyä kalaa. Kahtena iltana paistoimme myöskin lettuja ja nautimme niistä tuoreiden lakkojen ja mustikoiden kera.

Mainittakoon vielä tässä kohtaa, että ruokia on testattu kalastusvaelluksen lisäksi myös lyhyemmillä retkillä kevään, kesän, syksyn ja talven aikoina.

Tactical Foodpack Weekpack Alpha retkiruokien koostumus

Riisipuuro vadelmilla 90 grammaa (Rice Pudding and Berries). Herkullinen aamiainen, johon on lisätty 10% murskattuja vadelmia. Energiapitoinen puuro antaa voimaa uuden päivän aloittamiseen. Ei sisällä säilöntä- tai lisäaineita. Energiapitoisuus annosta kohti on 425 kcal. Ainesosat: Riisi (72%), maito, vadelma (10%), kerma, sokeri, suola. 

Omenapuuro 90 grammaa (Oatmeal and Apples). Maistuva aamupala, jonka kruunaa kylmäkuivatut omenan palat. Tuotteeseen on lisätty aitoa 82 % voita, jotta aamupala olisi ravitsevampi. 100 % luonnollinen, säilöntä- ja lisäaineeton. Energiapitoisuus annosta kohti on 390 kcal. Ainesosat: Kaurahiutaleet (72 %), maito, omena (10%), voi, sokeri, kaneli, suola. 

Lihakeitto 90 grammaa (Meat Soup). Perinteinen lihakeitto on herkullista vaihtelua pääruoille. Ruoan sakeutta voi muunnella mieltymyksen mukaan. Valmistaja suosittelee sekoittamaan keittoon noin 400 ml vettä. 100% luomutuote, ei sisällä myöskään säilöntä- tai lisäaineita. Energiapitoisuus annosta kohti on 440 kcal. Ainesosat: Suolakurkku, sipuli, sianliha (20%), tomaattipyree (tomaatti 30 %, vesi), rapsiöljy, sokeri, vehnä, suola, mausteet. 

Mausteinen nuudelikeitto 70 grammaa (Spicy Noodle Soup). Mausteinen kana-nuudelikeitto sisältää herkkusieniä ja kookosmaitoa. Mausteisuutta voi säädellä lisättävän veden määrällä. Virolainen 100% luomutuote, joka ei sisällä säilytys- ja lisäaineita. Energiapitoisuus annosta kohti noin 346 kcal. Ainesosat: Nuudeli (20%) (vehnä, vesi, kurkuma), kanafilee (17%), porkkana, kookosmaito, säilykeherkkusieni, tomaattimurska, tomaatti, mausteet, suola. 

Kanakarri riisillä 100 grammaa (Curry Chicken and Rice). Kermainen karriannos on maustettu miedosti. Vähentämällä veden määrää saa annoksesta mausteisemman. Virolainen 100% luomutuote, joka ei sisällä säilytys- ja lisäaineita. Energiapitoisuus annosta kohti on 500 kcal. Ainesosat: Riisi (40%), kanafilee (17%), kerma, kanaliemi, rapsiöljy, tomaatti, paprika, currytahna, yrtit, mausteet, suola. 

Spagetteja ja naudanlihaa tomaattikastikkeessa 115 grammaa (Beef Spaghetti Bolognese). Valmistajan versio klassisesta spagetti bolognese -annoksesta. Ruoassa on käytetty naudan jauhelihaa. Mausteena on selleriä. Virolainen 100% luomutuote, joka ei sisällä säilytys- ja lisäaineita. Energiapitoisuus annosta kohti on 542 kcal. Ainesosat: Spagetti (41%) (vehnä, vesi, kurkuma), tomaattimurska, naudanliha (13 %), sipuli, varsiselleri, rapsiöljy, mausteet, valkosipuli, suola. 

Perunamuusi pekonilla 110 grammaa (Mashed Potatoes and Bacon). Perinteinen perunasose kunnon perunoista ja maidosta sekä rapea pekoni. Ruoan energiapitoisuus on korkea ja ruoka onkin saavuttanut asiakkaiden keskuudessa kovan suosion. 100% luomutuote, joka ei sisällä säilytys- ja lisäaineita. Energiapitoisuus annosta kohti on 601 kcal. Ainesosat: Peruna (66%), savupekoni (20%), maito, sipuli, porkkana, suola. 

Possupataa riisillä 115 grammaa (Rice and Pork). Riisiruoka tomaattikastikkeessa, jossa lisäksi sianlihaa sekä erilaisia vihanneksia. 100% luomutuote, joka ei sisällä säilytys- ja lisäaineita. Energiapitoisuus annosta kohti on 523 kcal. Ainesosat: Riisi (42%), sianliha (15%), porkkana, sipuli, tomaattipyree (tomaatti 30%, vesi), sokeri, suola, mausteet. 

Kana-nuudelivuoka 115 grammaa (Chicken and Noodles). Nuutelit ja paistettu kana kookosmaidolla. Lisäksi erilaiset mausteet antavat omat vivahteensa. 100% luomutuote, joka ei sisällä säilytys- ja lisäaineita. Energiapitoisuus annosta kohti on 550 kcal. Ainesosat: Nuudeli (45%) (vehnä, vesi, kurkuma), kana (15%), porkkana, kerma, kookosmaito, mungpavut, paprika, sokeriherne, purjo, herne, sieni, persilja, suola, mauste. 

Mitä mieltä olimme?

Tactical Foodpack- retkiruoista jäi positiivinen vaikutelma niin maukkaan ruoan kuin monipuolisen valikoiman puolesta. Erityisesti moni testaajista antoi kiitosta ruokapakkauksen muodosta ja käyttömukavuudesta. Tactical Foodpack- retkiruokien pakkaus on varmasti markkinoiden parhaimpia.

Niin kuin artikkelin alkupuolella mainittiin, ruokapakkauksen sisäkulmat ovat pyöristettyjä, jolloin kulmiin ei jää ruokaa ja ruoka tulee nautittua tarkemmin. Pakkauksen muoto on myös erinomainen, jolloin sormet eivät likaannu pakkauksen reunaan tarttuneeseen ruokaan.

Testasimme ruokaa myöskin kylmänä ja maistelimme koemielessä murkinaa myös kuivina paloina. Kylmänä ruoka ei ollut kovinkaan herkullista, mutta hätätilanteessa varmasti silläkin tavalla nälkä siirtyy. Kuumaan veteen valmistettuina suurin osa ruoista maistuikin erittäin maukkaalta. Suosittelemme maistamaan!

Hinta ja saatavuus

Tactical Foodpack Weekpack Alpha ruokapaketin suositushinta on 149,90 euroa. Halutessanne voitte tilata Tactical Foodpack -retkiruokia mökkimies.com- verkkokaupasta *TÄSTÄ.

Tactical Foodpack- retkiruokia on saatavilla aamupaloja, keittoja ja monia muitakin pääruokia. Valikoimista löytyy myös jälkiruokia sekä kuivalihaa. Ruoat sopivat retkeilijöiden ja vaeltajien lisäksi matkustajille tai selviytymisruoaksi mahdollisia hätätilanteita varten sekä pahan päivän varalle.

Pakastekuivauksella kahdeksan vuoden säilyvyys

Pakastekuivaamisella ruoasta poistetaan kosteus, jonka jälkeen mikrobit eivät kykene kasvamaan ruoassa, ja näin ruoka ei voi pilaantua. Kuivatut tuotteet säilyttävät makunsa, värinsä ja ravintoaineensa vähintään kahdeksan vuotta.

Pakastekuivatut Tactical Foodpack- retkiruoat ovat helppoja ja kevyitä kuljettaa, vievät vähemmän tilaa ja säilyvät vuosia. Pakastekuivauksen ansioista parasta ennen päiväys on valmistuksen jälkeen noin kahdeksan vuotta.

Taktisen Heater Bagin käyttäminen veden lämmittämiseen

Taktisen Heater Bagin käyttäminen veden lämmittämiseen on helppoa. Pakkauksessa on kaksi pussia, josta pienemmän pussin, eli lämmittimen suojakuori avataan ja asetetaan takaisin isompaan Heater Bag -pussiin. Sen jälkeen Tactical Foodpack ruokapakkauksen pohja asetetaan lämmitintä vasten ison pussin sisällä. Heater Bag -pussiin lisätään 150 millilitraa vettä pussin sisällä sijaitsevaa viivaa myöten ja suljetaan pussi.

Lämmitin reagoi veden kanssa puolesta minuutista kolmeen minuutin kuluessa. Reagointiin vaikuttaa veden lämpötila. Mitä kylmempää vesi on, sitä kauemmin lämmittimellä kestää reagoida veden kanssa. Ruoan annetaan kuumentua pussissa 15-20 minuuttia. Noin 10 minuutin kohdalla ruoka sekoitetaan ja kun ruoka on lämmennyt yhteensä 15-20 minuuttia, on ruoka valmista nautittavaksi.

Heater Bag -pussi on uudelleen käytettävissä noin 10 kertaa. Sen sijaan lämmitin on kertakäyttöinen ja niitä voi hankkia erikseen.

Muutama sana valmistajasta

Tactical Foodpack tuotteita valmistava virolainen yritys Tactical Solution OÜ on perustettu vuonna 2016. Yrityksen tuotevalikoima koostuu monipuolisesta valikoimasta ravitsevia ja helposti valmistettavia retkiruokia.  

Nuoresta iästään huolimatta Brändi tunnetaan innovatiivisten retkiruokien valmistajana. Tuotteet ovat Viron puolustusvoimien käytössä ja tällä hetkellä tuotteita on saatavilla myös ympäri Eurooppaa monista retkeily- ja luontoharrastusvarusteisiin profiloituneissa erikoisliikkeissä ja verkkokaupoissa.

Alkujaan Tactical Foodpack- ruoat on kehitetty erikoisjoukkojen sotilaiden tarpeisiin. Tuotteissa on huomioitu kuluttajien korkea energiatarve ja ravinteiden saanti sekä ruokapakkauksen käyttömukavuus. Raaka-aineina on käytetty ehdottoman tuoreita ainesosia ja valmistusprosessin laatua valvotaan tarkasti.

Palkittu design – valittu vuoden 2017 Bronze Egg- palkinnon voittajaksi tuotepakkauksien luokassa.

Valmistajan yhteystiedot

Tactical Solution OÜ. Riia mnt.54a 71020, Viljandi, Estonia

Käytetyt lähteet: tacticalfoodpack.com

*Tähdellä merkattu on mainoslinkki.


Paras retkiruoka on kevyt kuljettaa, nopea valmistaa ja maukas nauttia. Usein myös ruokien osuus on raskain muihin vaellustarvikkeisiin verrattuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *