Retkeily

Opas kerrospukeutumiseen- näin teet sen oikein

Kerrospukeutumisella voimme vaikuttaa vaatetuksen toiminnallisuuteen ja nauttia harrastuksista keleistä riippumatta.

Pukeutumalla kerroksittain vaatteita voidaan helposti lisätä, poistaa tai vaihtaa tarpeen mukaan. Myös samoja vaatteita voidaan käyttää erilaisina yhdistelminä. Jokaisella kerroksella on oma tehtävänsä, mutta yhdessä ne pitävät käyttäjänsä kuivana ja lämpimänä.

Ulkoilijan vaatetus sisältää alus-, väli- ja kuorikerroksen. Paikallaan ollessa lisätään tarvittaessa vielä yksi lisälämpöä tuova kerros päällimmäiseksi. Päällimmäinen niin sanottu taukovaate koostuu usein untuva- tai kuitueristeisestä helposti pakkautuvasta vaatteesta. 

Mitä teet ulkona?

Olipa kyseessä sitten retkeily, kalastus, metsästys tai mikä tahansa ulkoharrastus, valitaan vaatteet liikkumisen aktiivisuuden mukaan. Tärkeintä on huomioida ihoa vasten tuleva vaate, jonka tehtävä on imaista mahdollinen hikoilun aiheuttama kosteus itseensä ja siirtää se seuraavaan kerrokseen.

Aktiivisessa liikunnassa hikoileminen on runsaampaa, mutta jos liikut vähän tai olet paikallaan, hikoileminen on vähäisempää. Liikkumisen aktiivisuus vaikuttaa siis olennaisesti varsinkin aluskerraston valintaan.

Ulkoilija pukeutuu kerroksittain sään mukaan. Hyvissä varusteissa ulkoilusta voin nauttia hymyssäsuin.

Kosteus on ulkoilijan pahin vihollinen! 

Kastumisen ennalta ehkäiseminen kannattaa ottaa huomioon vaatevalinnoissa. Pahasti kostuneet vaatteet tuntuvat epämiellyttäviltä ja keho jäähtyy nopeammin.

Alus- ja kuorikerros ovat tärkeimmissä rooleissa. Aluskerros siirtää kosteuden iholta ja kuorikerros estää ulkoisen kosteuden pääsemisen alempiin kerroksiin. Veden- ja tuulenpitävä kuorivaate suojaa sateelta ja tuulelta.

Lämpimällä pouta- tai sadesäällä aktiivisessa liikkumisessa ongelmia voi tulla kalvollisen kuorivaatteen hengittävyydessä. Kuivalla kelillä kalvollisen kuorivaatteen voi laittaa esimerkiksi reppuun ja pukea tilalle tuulenpitävän paremmin hengittävän vaatteen.

Ulkolämpötila vaikuttaa välikerroksen valintaan  

Kelien salliessa välikerrosta voi pitää myös päällimmäisenä vaatteena kuorivaatteen sijaan. Ulkolämpötila vaikuttaa välikerroksen valintaan. Pakkasella on huomioitava myös niin sanottu nollapiste. Tiettyyn kohtaan kehon ja ulkoilman välille asettuu tuo nollapiste, jonka jälkeen kosteus alkaa jäätymään.

Nollapiste pitäisi saada asettumaan mahdollisimman lähelle kuorikerroksen ulkopintaa. Tämä onnistuu vaihtelemalla välikerroksen paksuutta. Myös kuorivaatteen tuuletukset vaikuttavat osaltaan asiaan.

Aluskerros siirtää kosteuden iholta pitäen ihon kuivana

Aluskerroksen tehtävä on siis pitää iho kuivana. Sen tehtävä on siirtää kosteutta kohti ulompia kerroksia. Aluskerros valitaan käyttötarkoituksen ja aktiviteetit mukaan. Parhaimmat alusasut ovat pääosin keinokuituatai villaa.

Hikiliikuntaan kannattaa valita keinokuituinen alusasu. Keinokuidut eivät ime kosteutta, vaan siirtävät sitä tehokkaasti iholta seuraavaan vaatekerrokseen.

Pitkäkestoiseen ja rauhalliseen liikuntaan kannattaa valita merinovillainen asu. Merinovilla siirtää myös kosteutta, mutta lämmittää myös märkänä. Verrattuna moniin muihin villoihin merinovilla on hienojakoisempaa, joten se ei myöskään kutita. Antibakteerisuus tekee siitä myös hajuttoman.

Välikerros takaa tarvittavan lämmittävyyden

Aluskerroksen päälle puetaan tarvittaessa lämmittävä välikerros, jolla säädellään ulkoilijan lämpötilaa. Välikerros valitaan ulkoilman lämpötilan sekä ulkoilijan aktiivisuuden mukaan. Välikerroksen tärkein tehtävä on pitää keho lämpimänä, ottaa vastaan aluskerroksen siirtämä kosteus ja kuljettaa se edelleen kuorikerrokseen.

Vaatetusta säädellään aktiivisuustason mukaan. Kylmällä ilmalla välikerroksia voi käyttää useitakin päällekkäin. Väliasun voi tarvittaessa ottaa takin alta pois reippaan liikkumisen ajaksi ja pukea takaisin tarvittaessa. Näin vältymme turhalta hikoilemiselta sekä palelemiselta.

Hyviä välikerrosmateriaaleja ovat esimerkiksi huokoiset fleecet, villavaatteet ja jotkut keinokuidusta valmistetut vaatteet. Välikerrosvaatteiden valinnassa kannattaa myös huomioida, miten helppo se on pukea päälle ja miten kevyt kantaa esimerkiksi repussa.

Kuorikerros suojaa tuulelta ja sateelta

Kuorikerrosvaatteiden tehtävä on pitää tuulta ja sadetta. Hyvä kuorivaate estää ulkoilijan kylmettymisen tuulen vaikutukselta sekä alempien kerrosten asujen ja ihon kastumisen ulkopuolisen kosteuden vaikutukselta.

Kuoriasuksi kannattaa valita mahdollisimman hyvin hengittävä vaate. Kuoren on päästettävä aluskerroksesta välikerroksen kautta siirtyneet höyrymolekyylit ulkoilmaan.

Kalvolliset kuoriasut pitävät ulkopuolisen kosteuden poissa, mutta eivät aina hengitä tarpeeksi varsinkaan aktiivisemmassa liikkumisessa. Edistyneimmissä kalvoasuissa hengittävyyttä saadaan kuitenkin lisättyä vetoketjullisten aukkojen kautta.

Kuorivaatteessa on hyvä olla myös säädettävä huppu suojaamaan tuulelta ja sateelta. Laadukkaiden takkien hupussa on kolmipistekiristykset sijaiten molemmissa poskissa ja takana niskassa. Niitä kiristämällä saadaan hupusta erittäin hyvin suojaava, joka kääntyy myös pään mukana.

Markkinoilla on tarjolla monenlaisia kuorivaatteita. Ne voivat olla kalvollisia veden- ja tuulenpitäviä vaatteita tai hyvin hengittäviä tuulta pitäviä vaatteita. On olemassa kankaita, jotka sateella turpoavat vedenpitäväksi. Esimerkiksi Ventile® -kangas on tiukasti kudottua, hyvin hengittävää ja kestävää 100 %:n puuvillaa. Kankaassa ei ole laminointia eikä sivelyjä, vaan puuvillan kuidut turpoavat joutuessaan kosketuksiin veden kanssa ja tekevät siten kankaan tiiviiksi ja vettähylkiväksi.

Kuorivaatetta hankittaessa kannattaa huomioida koko riittävän väljäksi, että sen alle mahtuvat hyvin alus- ja välikerrokset.

Kylmillä keleillä tarvitaan neljäs kerros

Talviulkoilussa tarvitaan lisäksi neljäs kerros taukovaatteeksi. Paikoillaan ollessa kylmä yllättää helposti. Kuoritakin alle tai päälle voi pukea esimerkiksi untuvatakin tai liivin.

Taukovaatteissa kannattaa huomioida, että ne olisivat mahdollisimman kevyitä kantaa ja helppoja pukea päälle. Esimerkiksi kokopitkät sivuvetoketjut housuissa auttavat pukemista myös kengät jalassa. Taukovaate kannattaa pukea mahdollisimman pian ennen kylmän yllättämistä.

Jutun sisältö on varmasti monelle tuttua. Jatkossa on tarkoitus perehtyä aiheeseen esittelemällä ja vertaamalla kerrospukeutumisen tuotteita. Työnalla on myös erilaisia testejä ja vertailuja.

Laadukkaita retkeily- ja vaellusvaatteita voitte tilata esimerkiksi *TÄSTÄ

*Tähdellä merkattu on mainoslinkki, jonka kautta tilatusta tuotteesta saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *