Retkeily

Testasimme Warmpeacen makuupussit talvikäyttöön!

Warmpeacen talvimakuupussit mahdollistivat hyvät yöunet testiryhmälle. Makuupussit pitivät testaajat lämpiminä ja kuivina läpi talven olosuhteiden.

Tšekkiläinen Warmpeace tunnetaan erityisesti tuotteidensa tinkimättömästä laadusta sekä käyttömukavuudesta. Syksyllä 2018 keskustelimme Warmpeacen omistajiin kuuluvan Pavel Habětín kanssa mahdollisuudesta testata talvikäyttöön suunniteltuja makuupusseja. Keskustelun pohjalta saimme testiin Solitaire 1000 ja Viking 1200 makuupussit viidelle testaajalle. Perinpohjainen testaaminen suoritettiin hyödyntämällä talvikauden vaihtelevia sääolosuhteita.

Kylmät, karut ja vaihtelevat sääolosuhteet asettavat haasteita makuupussissa yöpyville. Niin myös testin aikana kohtasimme haasteita. Varsinkin alkutalven vaihtuvat sääolosuhteet pakkasesta vesikeliksi sekä päinvastoin aiheuttivat ongelmia kosteuden kanssa. Kosteus on kylmyyden ohella retkeilijän pahin vihollinen. Sääolosuhteiden lisäksi makuupussin käyttömukavuuteen vaikuttavat toki myös monet muutkin asiat, kuten makuualusta, testaajien vaatetus, sukupuoli, ikä, kunto, väsymys, ravinto sekä aineenvaihdunta.

Lämpöä makuupussiin antaa nukkujan oma ruumiinlämpö ja makuupussin tehtävä on pitää kehon lämpötila mahdollisimman vakaana. Toimiakseen makuupussi tarvitsee kunnollisen makuualustan eristämään alapuolista kylmyyttä. Testissä käytimme kahta makuualustaa päällekkäin, joista alimmaisena ohutta solumuovista ja sen päällä ilmatäytteistä makuualustaa.

Alusasuina käytimme merinovillakerrastoja, sekä tarvittaessa hyvin hengittäviä ja kosteutta siirtäviä välikerrastoja. Lisäksi käytimme merinovillaisia sukkia, kaulahuivia sekä windstopper- pipoa. Testin aikana nukuimme tilanteesta riippuen taivasalla, riippumatoissa tai laavussa. Lämpötilat vaihtelivat kahdesta lämpöasteesta jopa -23°C pakkaseen.

Testaamisessa kiinnitimme erityistä huomiota makuupussin eristävyyteen, hengittävyyteen, vedenhylkivyyteen, painoon sekä pakattavuuteen. Makuupussien avulla testaajat saivat nauttia mukavista yöunista lähes täydellisesti. Huomasimme, miten eri testaajat kokivat kylmyyden eri tavalla. Kaksi testaajista koki lievää palelemista, mutta kolme testaaja ei kokenut kylmyyttä lainkaan. Testin perusteella makuupusseille luvatut mukavuuslämpötilat pitivät kuitenkin paikkansa ja makuupussit eristivät jopa luvattua paremmin.

Warmpeace Solitaire 1000 on luvattua parempi! 

Keväällä 2017 markkinoille tullut Solitaire 1000 on Warmpeacen talvimakuupussien lippulaiva. Toimivaksi todettu muumioleikkaus pitää makuupussin samaan aikaan tilavana ja tiiviinä. Korkea lämpöarvo on saatu aikaan laadukkaalla ja paksulla untuvatäytteellä sekä lomittaisella rakenteella. Täytteenä on käytetty erittäin korkealaatuista hanhen untuvaa. (90% untuvaa ja 10% höyhentä). Untuvan fill power- arvo on 750. Untuva on eettisesti tuotettua VDFI:n ja EDFA:n sertifioimaa ja peräisin saksalaiselta Karl Sluka GmbH yhtiöltä. Makuupussit myös viimeistellään Saksassa.

Solitaire 1000 makuupussin laboratoriossa mitattu EN 13537 -standardin mukainen comfort arvo on -12ºC, jolloin kyseisessä lämpötilassa normaalikuntoisen naisen pitäisi nukkua mukavasti heräämättä kylmyyteen. Limit arvo -20ºC tarkoittaa lämpötilaa, jossa normaalikuntoisen miehen pitäisi nukkua mukavasti heräämättä kylmyyteen. Extreme arvo -43ºC tarkoittaa lämpötilaa, jossa nukkuja selviää hengissä vähintään kuusi tuntia menehtymättä hypotermiaan. 

Solitaire 1000 makuupussia on saatavilla extra feed- tuotteena, jossa on 30% ylimääräistä täytettä. Eristävyys on silloin myös parempi.

EN 13537 -standardin mukaiset luvut on saatu laboratorio-oloissa ilman mitään ulkoisia vaikuttavia tekijöitä. Käytännössä arvot kuitenkin muuttuvat kosteuden, tuulen ja maasta tulevan kylmyyden vaikutuksesta. Tarkemmin EN 13537 standardista tuonnempana.

Testauksen aikana valmistajan lupaamat arvot pitivät paikkansa jopa luvattua paremmin, jos makuupussi pysyi kuivana. Ongelmia eristävyydessä ilmeni välittömästi makuupussin kastuessa. Kastumista aiheutti muun muassa taivasalla nukuttaessa puista putoileva märkä lumi. Maakupussin ulkokankaan vettä- ja likaahylkivä DWR- käsittely suojaa hyvin kosteudelta, mutta ei ole täysin vedenpitävä.

Solitairen sisä- ja vuorinkangas on kevyttä 15D Colibri -polyesterikangasta, joka sallii untuvatäytteen kerätä ilmaa nopeasti, jolloin myös makuupussi on käyttövalmis nopeammin. Materiaali myös tuntuu iholla pehmeältä ja mukavalta. Lisäksi kangas on hyvin hengittävää, jolloin makuupussin mahdollinen kosteus tuulettuu pois. Käytön jälkeen makuupussit tuuletettiin hyvin, ja pakattiin kompressiopusseihin. 

Lämpötilavaihtelut aiheuttavat haasteita lämmönsäätelyssä, jolloin kaksipuoliset vetoketjut ovat käteviä tuuletussäädöissä. Erityisesti kevään testeissä asia tuli esille useita kertoja, kun yöllä pakkanen kiristyi jopa -12 ºC lukemiin ja auringon noustessa lämpötila nousi nopeasti lämpöasteille. Vetoketjujen avulla tuuletusta sai lisättyä, jolloin makuupussi säästyi hikoilun aiheuttamalta kosteudelta. 

Makuupussin sisäpuolella oleva tasku on tarpeellinen esimerkiksi kännykän suojaamiseksi kylmyydeltä.
Lämpökaulus estää lämmön karkaamista makuupussista. Kiristysnyörin ja nyörilukon avulla kauluksen saa säädettyä tiiviiksi.

Lisäksi vetoketjut sulkeutuivat erittäin tiiviiksi. Suljettaessa paksu eristekerros laskeutuu vetoketjun eteen ja estää lämmön pääsemisen ketjun kautta ulospäin. Mittasimme mahdollisia lämpövuotoja lämpökameran avulla. Suurin lämpövuoto tapahtuu juuri vetoketjujen kohdalla, mutta ei kuitenkaan merkittävänä. Selkeitä normaalista poikkeavia lämpövuotoja rakenteessa ei kuitenkaan paljastunut. 

Hartioiden kohdalla oleva lämpökaulus pitää lämmön sisäpuolella. Kauluksen saa säädettyä tiiviiksi joustavan nyörin ja nyörilukon avulla. Jokainen testaaja antoi kiitosta lämpökauluksen säädettävyydestä. Lisäksi Solitaire on varustettu sisäpuolisella pientarviketaskulla. Tasku on kätevä esimerkiksi kännykän suojaamiseksi kylmyydeltä.

Solitairen huppu on erittäin hyvin istuva tarjoten erinomaisen suojan kylmyyttä vastaan. Hupun sai säädettyä tarkasti nyörisäädön avulla ja näin muun muassa hengitysilman kosteus ohjautui makuupussin ulkopuolelle. 

Solitaire 1000 talvimakuupussi on erinomainen varuste talviretkeilijälle. Se myös pakkautuu kätevästi kompressiopussin avulla. Vaikka Solitaire 1000 on talviolosuhteisiin suunniteltu, voi sitä käyttää mainiosti myös syksy- ja kevätretkien majoittumisiin.

Solitaire 1000 makuupussin ominaisuudet pääpiirteittäin!

 • Materiaali: Colibri 15D
 • Pintamateriaali ja vuori: 15D 100% polyesteri
 • Täyte: 90% hanhenuntuva, 10% höyhen
 • Täytteen paino: 1090 grammaa
 • Makuupussin paino: 1520 grammaa. (180 cm)
 • Fill power-arvo: 750
 • Koko pakattuna: 24 x 35 senttiä
 • Tilavuus: 9,5 litraa
 • Mukavuuslämpötila: -12 °C (naiset)
 • Mukavuuslämpötila: -20 °C (miehet)
 • Äärilämpötila: -43 °C
 • Kätisyys: Saatavilla oikea- tai vasenpuolisella vetoketjuilla.

Makuupussia on saatavilla myös extra feed- tuotteena, jossa on 30% ylimääräistä täytettä. Warmpeacen makuupusseja on saatavilla Partioaitasta. Hinta alkaen 479,00 €.

Viking 1200 makuupussissa hinta ja laatu kohtaavat!

Warmpeacen Viking 1200 on hinta laatusuhteeltaan varmasti yksi markkinoiden parhaimmista talvimakuupusseista. Muumiomallisen makuupussin muoto huppuineen on hyvin viimeistelty ja istuva. Makuupussissa on käytetty Saksassa viimeisteltyä fill power- arvon 600 untuvaa. Makuupussin seinämän Z- rakenteessa untuvalokerot kaartavat toistensa päälle minimoiden lämpöhävikin. 

Viking 1200 makuupussin mukavuuslämpötila naisille on -10°C ja miehille -18°C. Äärilämpötila on -38 °C, jossa makuupussin käyttäjä selviää kuusi tuntia hengissä menehtymättä hypotermiaan. Testin aikana huomasimme mukavuuslämpötilojen pitävän paikkansa. Eristävyys oli jopa luvattua parempi.  

Sisäkankaissa tärkeimpinä ominaisuuksina ovat usein hengittävyys ja miellyttävä ihotuntuma. Ulkopuolen kankaissa hengittävyyden ja tuulenpitävyyden lisäksi myös vedenpitävyys. Viking 1200 makuupussin pintakangas on likaa ja vettä hylkiväksi käsiteltyä nailonia. Sisäpuolen kangas tuntui mukavalta ja siirsi hyvin kosteutta. Kosteuden siirto on hyvä ominaisuus, koska aikuinen mies voi haihduttaa jopa 750 millilitraa vettä yhden yön aikana. Paras keino makuupussin eristävyyden säilyttämiseksi on saada pidettyä se kuivana. 

Huppua arvioitaessa keskityimme sen istuvuuteen sekä lämpökauluksen toimivuuteen. Päätä käännettäessä huppu kääntyi hyvin mukana ja tuntui kasvoilla miellyttävältä. Tilava huppu supistui tarvittaessa pieneksi erinomaisen nyörikiristyksen ansiosta. Nyörisäädöt olivat toimivia ja helppoja käyttää. Lämpökauluksen sai säädettyä riittävän kireälle, jolloin lämpö pysyi makuupussin sisäpuolella. Myöskin Viking 1200 makuupussissa on sisäpuolella tasku älypuhelinta tai muita pientarvikkeita varten. Tasku on kooltaan sopiva ja toimiva.

Vetoketjut ovat kokopitkiä kahteen suuntaan avautuvia YKK-vetoketjuja. Vetoketjut toimivat moitteetta suojalistoineen. Pitkän vetoketjun avulla makuupussiin saa avattua tuuletusta tarpeen mukaan. Viking 1200 pakkautuu kompressiopussin avulla noin kolmentoista litran tilavuuteen (26 x 54 senttiä). Mukana myös tilavampi säilytyspussi. Warmpeacen Viking 1200 makuupussi on laadukas makuupussi syksyn, talven ja kevään retkien yöpymisissä ja hinta- laatusuhteeltaan erinomainen. 

Warmpeace Viking 1200 ominaisuudet pääpiirteittäin!

 • Pintamateriaali ja vuori: 100% polyamidi
 • Täyte: 90% hanhenuntuva, 10% höyhen
 • Makuupussin paino: 1720 grammaa
 • Täytteen paino: 1540 grammaa
 • Fill power-arvo: 600
 • Koko pakattuna: 26 x 54 senttiä
 • Tilavuus: 13 litraa
 • Mukavuuslämpötila: -10 °C (naiset)
 • Mukavuuslämpötila: -18 °C (miehet)
 • Äärilämpötila: -38 °C

Hinnat alkaen 349,00 €. Warmpeacen makuupusseja on saatavilla Partioaitasta.

Warmpeace!

Prahassa vuonna 1986 perustettu Warmpeace on ulkoiluvaatteisiin ja makuupusseihin erikoistunut yritys. Yritys sai alkunsa, kun pieni ulkoilusta innostunut ryhmä alkoi valmistaa untuvavaatteita sekä makuupusseja omaan ja ystäväpiirinsä käyttöön. 

Vuosien kuluessa pieni ja innovatiivinen yritys nousi kuluttajien tietoisuuteen ja tunnettiin erityisesti tuotteidensa tinkimättömästä laadusta ja käytömukavuudesta.

Nykyään Warmpeace on kasvanut pienestä kivijalkayrityksestä kansainväliseksi ulkoiluvaatteita sekä makuupusseja tarjoavaksi yhtiöksi. Suomessa Warmpeace- tuotteita edustaa Partioaitta.

Yrityksen kotisivuille TÄSTÄ.

Lämpöarvot mitataan laboratorioissa EN 13537 -standardin mukaisesti.

Makuupussin lämmöneristävyyttä mitataan EN13537- standardilla, joka kertoo missä lämpötilassa makuupussissa tarkenee. Keskivertomiehen oletetaan olevan 173 senttiä pitkä ja painavan 73 kilogrammaa. Naisen taas oletetaan olevan 160 senttiä pitkä ja painavan 60 kilogrammaa. Molempien iäksi on oletettu 25 vuotta.

Lämpötilat jaetaan kolmeen eri ryhmään eurooppalaisen normin mukaisesti:

Mukavuuslämpötila (Comfort) tarkoittaa lämpötilaa, jossa normaalikokoinen nainen voi nukkua mukavasti ja heräämättä kylmyyteen. Matala lämpötila (Lower Limit) tarkoittaa lämpötilaa, jossa normaalikokoisen miehen odotetaan nukkuvan mukavasti ja heräämättä kylmyyteen. Äärilämpötila (Extreme) tarkoittaa lämpötilaa, jossa normaalikokoinen nainen selviytyy elossa kuusi tuntia, mutta ei kykene nukkumaan ja paleltumisvammat ovat mahdollisia.

Kylmyyden sietäminen on kuitenkin erittäin yksilöllistä. Makuupussissa tarkenemiseen vaikuttavat lisäksi muun muassa nukkujan ikä, sukupuoli, väsymys, energiataso, makuualusta sekä kosteus ja muut sääolosuhteet.

Mitä fill power -luku kertoo?

Untuvan laatu ilmoitetaan yleensä fill power -merkinnällä, joka kertoo, kuinka suuren tilan tietty grammamäärä untuvaa täyttää. Fill power-arvot vaihtelevat yleensä 400- 900 välillä. 

Fill power -arvo kuvaa kuinka monta kuutiotuumaa yksi unssi (28,35 g) untuvaa täyttää. Mitä suurempi fill power -lukema, sitä suuremman tilavuuden untuva täyttää, ja sitä paremmin tietty määrä untuvaa eristää. 

Kiteytettynä Fill power -arvoltaan korkealaatuinen untuva pakkautuu pienempään tilaan, kuin yhtä lämmin tuote, jossa on fill power -arvoltaan heikkoarvoisempaa untuvaa. Fill power -arvoltaan korkealaatuisempaa untuvaa sisältävä tuote on näin ollen myös kevyempi. 

Muutama vinkki makuupussin käyttöön!

Makuupussiin puetaan päälle mahdollisimman vähän, mutta ei kuitenkaan nukuta alasti. Talviretkeilyssä vaatteeksi soveltuvat parhaiten merinovillaiset aluskerrastot, (ei sama mitä olet päivän aikana käyttänyt). Lisäksi kuivat sukat, buffi, kaulahuivi, pipo tai kommandopipo, sekä tarvittaessa sormikkaat. Kylmillä keleillä voi käyttää lisäksi paksumpia hyvin hengittäviä välikerrastoja. Liian kuuma ei kuitenkaan saa tulla. Riisutut vaatteet voi ottaa mukaan makuupussin sisään, koska aamulla lämpimiin vaatteisiin pukeutuminen on mukavampaa.

Ennen makuupussiin menoa kannattaa syödä ja juoda, sillä nälkäisenä ja janoisena tulee kylmä. Usein paleltaminen voi johtua myös siitä, että päivän aikana ei ole tullut syötyä ja juotua kunnolla. Sen takia riittävästä juomisesta ja ravinnon saannista kannattaa huolehtia ajoissa. Liikaa ei kannata kuitenkaan juoda tai syödä, ettei tarvitse lähteä kesken yöunien tarpeille. Lisäksi makuupussi on hyvä avata hyvissä ajoin makuualustan päälle, jotta untuvatäyte ehtii kuohkeutua ennen nukkumaanmenoa.

Makuupussin säilytys ja huolto!

Makuupussien pitkäaikaisen käytön takaa oikeanlainen säilytys ja huolto. Warmpeacen makuupussit myydään pienempään tilaan pakkautuvassa kompressiopussissa sekä säilyttämiseen tarkoitetussa suuressa kangaspussissa. Makuupussit säilytetään löysästi pakattuna, jolloin untuvat pysyvät kuohkeina ja ilmavina. Kompressiopussia käytetään vain retkien tai vaellusten aikana. Makuupussi pakataan sullomalla jalkopää edellä, jolloin ilma pääsee ulos makuupussin rakenteista helpommin.

Makuupussin käytön aikana Ihmisestä haihtuu hikeä. Erittäin suositeltavaa on käyttää erillistä lakanapussia. Näin vältytään makuupussin rakenteisiin hien mukana kulkeutuvilta epäpuhtauksilta. Epäpuhtaudet heikentävät myös makuupussin eristävyyttä.

Lakanapussin peseminen on huomattavasti helpompaa makupussin pesuun verrattuna. Tarvittaessa makuupussin voi pestä noudattamalla valmistajan pesuohjeita. Untuvapussit pestään untuvalle tarkoitetulla pesuaineella. Huuhteluaineita ei käytetä, mutta rumpukuivauksella estetään untuvatäytteen paakkuuntuminen.

Oikein huollettuna makuupussista saa seuralaisen pitkäksi aikaa ja laadukas käyttötarkoitukseen soveltuva pussi maksaa aina itsensä takaisin mukavana käyttönä.

Valitse makuupussi mittojesi mukaan! 

Tavoitteena on valita makuupussi henkilön mittojen mukaan. Makuupussi ei saa olla liian pieni, eikä myöskään liian suuri. Pussin on sovittava hyvin yhteen kehosi kanssa ja siinä on oltava sopivasti liikkumatilaa. 

Joskus pienestä lisätilasta voi olla hyötyä, kuten talvella vaatteiden säilyttäminen makuupussin lämmössä. Talvella myös puhelimet, paristot, vesipullot on hyvä saada kylmästä lämpimään.

Kannattaa kuitenkin muistaa, jos pussin sisällä on liikaa ylimääräistä tilaa, kehosi lämpö ei kykene sitä kunnolla lämmittämään varsinkaan kylmemmissä olosuhteissa.  

Lopuksi!

Warmpeacen talvimakuupussit osoittautuivat erittäin mielenkiintoiseksi tuttavuudeksi tarjoten mahtavia yöpymiskokemuksia talvikauden vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Laadukkaat hyvin valmistetut Solitaire 1000 ja Viking 1200 untuvamakuupussit antoivat meille ikimuistoisia kokemuksia makuupussien testaamisesta ääriolosuhteissa. Makuupussien avulla pääsimme nauttimaan mahtavista luontoelämyksistä ja nukkumaan mukavasti kylmissäkin olosuhteissa. Eristävyys, hengittävyys, vedenhylkivyys ja käyttömukavuus olivat ominaisuuksia, jotka valmistaja oli huomioidut makuupussien suunnittelussa. Lisäksi tuotteet oli saatu hinta- laatusuhteeltaan erinomaisiksi.  

Talvimakuupusseista puhutaan yleensä neljän vuodenajan makuupusseina. Mielestäni ei ole olemassa talvimakuupussia, joka sopisi käytettäväksi kaikkina vuodenaikoina. Kesäkäytössä talvikäyttöön suunnitellut makuupussit ovat ehdottomasti liian lämpimiä ja siten käyttökelvottomia.

Makuupussi on yksi talviretkeilijän tärkeimmistä varusteista. Käyttötarkoitukseen soveltuvan makuupussin avulla nukkuja välttyy palelemiselta ja voi nauttia levollisista yöunista heräämättä kylmyyteen. Nukkuja ei myöskään hikoile makuupussia epämiellyttävän kosteaksi.

Yö lumihangessa- todellisuutta vai unta! 

Vain taivas kattona nukkuminen lumihangessa sekä roppakaupalla mahtavia kokemuksia, mutta ilman kunnollisia varusteita nukkumisesta ei olisi tullut mitään. 

Lumihangessa hyvässä makuupussissa vietetty yö on aina nautittava kokemus. Ennen nukahtamista voit kuulla luonnon ääniä. Aamulla heräät levänneenä yhdessä ympäröivän luonnon kanssa. Luonnon parissa tunnet todella oman pienuutesi. Tunnet, kuinka pieni osa ihminen on maailmaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *