Retkeily

Testissä Halti Laavu Pro

Haltin Laavu Pro- teltassa yhdistyvät perinteet ja nykyaika. Perinteisen laavun tavoin se mahdollistaa tulien pitämisen sekä suojaa tuulelta ja sateelta. Laavun nykyaikaa edustaa vetoketjuilla suljettava hyttysverkko ja lisäksi laavua voidaan käyttää telttana.

Perinteisesti laavun tarkoitus on suojata yöpyjää tuulelta ja sateelta sekä heijastaa nuotion lämpöä nukkujaa kohden. Lisäksi laavun etupuolella loimuavat tulet mahdollistavat ruokien valmistamisen ja varusteiden kuivattelun.

Varusteiden kehittymisen myötä tulet eivät ole enää välttämättömyys lämmön tuottamisen ja ruokien laittamisen takia. Nykyisin tulet tehdäänkin pääasiassa tunnelman takia, vaikka samalla paistaisimme makkaroita tai keittäisimme nokipannukahvia. Mikä sen mukavampaa, kun saa nauttia tulien rauhoittavasta vaikutuksesta joko yksin tai kavereiden seurassa.

Maastossa tulentekoon muualla kuin merkityillä tulipaikoilla tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kuitenkaan metsäpalovaroituksen aikana ei saa sytyttää avotulta. Ilman tultakin laavulla voidaan nauttia ympäristöstä ja mahdollisesta yhdessäolosta. Ruokien valmistaminen ja kahvin tai veden keittäminen onnistuu mainiosti myös ilman avotulta kaasukäyttöisillä retkikeittimillä. 

Vaikka varusteiden kehittyminen onkin muuttanut laavun alkuperäistä käyttötapaa, on se edelleenkin varteenotettava majoite niin lyhemmillä kuin pidemmilläkin retkillä. Haltin kankaisten laavujen historia yltää yli kahdenkymmenenvuoden taakse. Vuosien saatossa laavu on kehittynyt nykyiseen muotoonsa. Halti Laavu Pro on suunniteltu neljän hengen käyttöön.

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Halti Oy:n kanssa. Laavu on saatu lainaksi testaamista varten ja mielipiteet tuotteesta ovat henkilökohtaisia. Testin tarkoitus on antaa lukijoille mahdollisimman realistinen informaatio Halti Laavu Pro- teltasta ja sen käytöstä.

Ikkuna luontoon! 

Tutkimuksen mukaan luonnossa oleminen ja liikkuminen lisäävät ihmisten hyvinvointia sekä terveyttä. Kauniit maisemat luonnosta kuuluvien äänien kanssa sykähdyttävät kerta toisensa jälkeen ja mihin vuodenaikaan tahansa. Kankaasta valmistettu Halti Laavu Pro ei paljoa paina ja se onkin helppo kuljettaa mukana ja pystyttää sopivaksi katsottuun paikkaan. 

Laavulle löytyy sopivia paikkoja niin lähiluonnosta kuin erämaastakin. Kaukana sivilisaation äänistä avonaisessa laavussa majoittuessaan ihminen voi tuntea oman pienuutensa. Laavussa majoittuvalla on aina ikkuna luontoon, eikä kauniita maisemia tarvitse jättää vetoketjujen takapuolelle samalla tavoin kuin telttamajoituksessa. 

Haltin Laavu Pro on loistava majoitusvaihtoehto myös niille ihmisille, jotka haluavat nauttia luonnon läheisyydestä ilman häiritseviä hyttysiä. Hyttysverkolla suljettava laavun etuseinä jättää hyttyset ja muutkin hyönteiset ulkopuolelle, mutta ei kuitenkaan estä näkemästä hyttysverkon läpi. Näin esimerkiksi kauniille järvinäköalapaikalle pystytetystä laavusta voi katsella auringossa kimmeltävää veden pintaa, kuunnella lintujen laulua ja aistia luonnon tuoksuja ilman hyönteisistä aiheutuvaa haittaa.

Laavun hyttysverkosta voi olla hyötyä kesän lisäksi myös syksyllä, keväällä ja talvellakin. Vaikka hyönteisistä ei olisi haittaa, pehmentää hyttysverkko tuulen vaikutusta. Laavun verraton etu telttaan verrattuna on myös se, että sen etupuolelle voi tehdä nuotion tai rakovalkean hohtamaan lämpöä laavun sisäpuolelle sekä luomaan tunnelmaa. Tulilta voi katsella ympäristöä, järvenselkää, tähtitaivasta, kuutamoa tai revontulien räiskettä tai mitä juuri silloin luonto sattuukin tarjoamaan. Tavallisessa teltassa majoittuessa jää ulkopuolen tapahtumat näkemättä.

Haltin laavun kangas on sisäpuolelta aluminoitu, joten heijastuva säteily lämmittää tulilla istuvan selkää sekä myös laavussa nukkujia. Lisäksi tulien avulla saadaan päivän aikana mahdollisesti kastuneet varusteet kuiviksi. 

Laavun paikka kannattaa valita harkiten!

Hyvä laavun paikka on mahdollisimman tasainen. Pienemmät kivet, kävyt ja oksat saa helposti kerättyä pois, mutta suuremmat kivet, puiden juuret ja muut epätasaisuudet ovat ongelma. Laavun paikaksi pitäisi löytyä mieluiten tasainen laavun pohjan kokoinen alue, joka ei viettäisi mihinkään suuntaan. Viettävällä alustalla makuupussit tahtovat liukua alaspäin nukkumisen aikana.

Laavua pystyttäessä kannattaa myös huomioida tuulen suunta, mikäli aikoo tehdä laavun eteen nuotion tai rakovalkean. Laavun eteen rakennettavan tulipaikan sopiva etäisyys on vähintään metri laavun etulinjasta. Laavun avoin reuna tulisi olla tuulensuojaisella puolella tai sivutuuleen, jolloin savu ei tule suoraan laavussa olijoiden silmille. Hyvä nyrkkisääntö tuulen suuntaan nähden on noin 45 asteen kulmassa, jolloin tuuli puhaltaa takaviistosta.

Polttopuiksi kannattaa valita mahdollisimman vähän kipinöivää puuta, joten ainakin kuusen voi jättää suosiolla pois. Perinteisesti rakovalkean kanssa käytetään laavun etureunassa kynsipuuta, jonka tarkoitus on estää varpaiden tai pään kärventyminen liekeissä. Rakovalkean etuna on sen pitkä paloaika vaatimatta ylläpitoa. Joskus tuuli voi vaihtaa välillä suuntaa, jolloin savua voi päästä myös laavuun. Yksi Haltin laavun hyviä puolia on myös se, että laavun takaseinän yläosassa sijaitsevan hyttysverkollisen aukon kautta ilma pääsee vaihtumaan.

Kauniit maisemat ovat tietysti olennaista laavun paikkaa valitessa, mikäli laavua ei pystytetä tarkoituksella esimerkiksi tiheään metsään. Kankaasta valmistettu laavu on yllättävän herkkä sivutuulen vaikutukselle. Tuulen voima saattaa painaa laavun kumoon, mikäli sitä ei ole huolella ankkuroitu. Lisäksi voimakas tuuli nostaa helposti maakiilat maasta, joten kiilojen painoksi kannattaa laittaa mahdollisimman painavia kiviä tai puuta. Tilanteen salliessa harusnarujen toisen pään voi sitoa maakiilojen sijaan esimerkiksi puuhun, josta ne eivät pääse irtoamaan yhtä helposti kuin maasta.  

Nopea ja helppo pystyttää!

Laavun pystyttäminen onnistuu helposti ja nopeasti muutaman harjoittelukerran jälkeen. Ennen varsinaiseen reissuun lähtemistä laavu kannattaakin pystyttää vähintään kertaalleen kotipihassa tai muussa paikassa, jolloin voi varmistua kaiken olevan kunnossa. Halti Laavu Pro peruspaketti sisältää laavukankaan, maakiilat sekä narut. Sen sijaan tukisalot on hankittava erikseen tai tehtävä paikan päällä.

Laavu pystytetään neljän tukisalon varaan, jolloin jokaiseen kulmaan tulee yksi salko. Etukulmiin 130 senttimetriä pitkät ja takakulmiin 70 senttimetriä pitkät. Suosittelen jo tässä kohtaa hankkimaan salot laavun hankinnan yhteydessä. Tietysti salot voi tehdä puustakin maanomistajan luvalla tai käyttää teleskooppisia vaellussauvoja. Valmiit salot ovat kuitenkin helpoin ja paras vaihtoehto, eikä tukirakenteiden tekemiseen kulu ylimääräistä aikaa. 

Varsinainen laavun pystytys aloitetaan kiinnittämällä laavun pohja maakiiloilla neljästä nurkkapisteestä maahan. Sen jälkeen pujotetaan salkojen päät laavun nurkissa oleviin purjerenkaisiin yksi kerrallaan. Tässä on myös syy, miksi suosittelen hankkimaan valmiit salot. Puiset paikanpäältä otettavat salot on teroitettava päistä riittävän ohuiksi, jotta päät mahtuvat purjerenkaisiin.

Harusnarut kannattaa varata ennen pystytystä keppien läheisyyteen, josta ne ovat helppo pujottaa salkojen yläpäihin. Narujen toiset päät ankkuroidaan maakiiloilla maahan. Helpoin on pystyttää ensin yksi matalampi nurkka, tämän jälkeen vastakkainen korkea nurkka ja sitten loput kaksi.

Laavu kannattaa kiristää mahdollisimman kireälle, jotta mahdollinen sadevesi ei paina laavun kattoa ”pussille”. Lisäksi laavun katon keskellä on yksi kiinnityspiste, josta katon voi kiristää yläsuuntaan, mikäli laavun yläpuolelle sattuisi ylettymään puun oksa. Silloin laavun katto ei pääsisi painumaan vedenpainosta ainakaan ”pussille”.

Laavua purettaessa maakiilat ja salot irrotetaan ja laavukangas taitellaan ensin reunat niin että saadaan aikaan neliö ja laitetaan narut sen keskelle. Tämän jälkeen kangas taitellaan kolmeen osaan, jolloin se mahtuu helposti pussiinsa. Salot kannattaa kuljettaa omassa pussissaan.

Kokemuksia sateista ja tuulista!

Testasimme Halti Laavu Pro- telttaa vaihtelevissa olosuhteissa rankkasateista koviin tuulisiin olosuhteisiin ja kaikkea siltä väliltä. Tuulen vaikutusta testasimme korkeilla avonaisilla paikoilla, jossa tuulen voimakkuus nousi parhaimmillaan yli 20 metriin sekunnissa. Laavu ei tietenkään ole sellaisiin tuuliin tarkoitettu, mutta halusimme nähdä tuulen vaikutuksen laavun kestävyyteen. Voimakas tuuli painoi laavun seinät pussille ja sai maakiilat nousemaan. Maakiiloja ei tahtonut saada pitämään muuten kuin laittamalla riittävästi kiviä painoksi. Laavun saumat ja rakenteet kuitenkin kestivät.

Joillekin testipäiville sattui pitkäkestoisia vesisateita ja lisäksi yksi rankkasade ukkosen kera, jolloin laavun vedenpitävyys saatiin testattua myös ääriolosuhteessa. Haltin Laavu Pro- teltan vesipilariarvoksi on ilmoitettu 2000 mm (katto, seinät sekä lattia). Kaikki saumat ovat teipatut myös vedenpitäviksi. Oheinen arvo kertoo millimetreinä miten korkean vesipatsaan paineen kangas kestää. Yleensä vesipilariarvoa 1500 mm pidetään telttojen kankaissa vedenpitävyyden rajana. Pelkät numerot eivät kuitenkaan kerro koko todellisuutta kankaan säänkestävyydestä. Vedenpitävyyteen vaikuttaa myös moni muukin asia, kuten saumat, hengittävyys, kankaan ikä ja pinnoitteet.

Kovistakin sateista huolimatta Laavu piti veden ulkopuolella, eikä ongelmia vedenpitävyyden kanssa ollut. Usein vedenpitävyyden näkee kunnolla vasta tarpeeksi pitkän ajan jälkeen, kun aurinko ja muut olosuhteen ovat päässeet vaikuttamaan kankaaseen. Tämän kesän sateiden perusteella kaikki saumat olivat huolellisesti tiivistetty. Laavun katossa oli vain yksi pitkittäinen sauma, eikä siinäkään vuotoja havaittu.

Halti Laavu Pro ominaisuudet pääpiirteittäin:

Osat: Laavukangas, maakiilat, narut. Suojapussit polyesterikangasta. Sisältää myös kokoamisohjeet.

Ulkoteltan materiaali: Hopeoitu Polyesteri PU 2000 mm, teipatuilla saumoilla.

Teltan pohjamateriaali: Polyesteri PU 2000 mm ja tiheä Polyamidi verkko. 

Maakiilat: Pyöreät maakiilat. Suojapussi kompressiomallinen, polyesterikangasta.

Paino: Laavukangas noin 1,6 kilogrammaa. Nurkkasalot noin 800 grammaa.

Mitat: 185 x 220 x 130/70 senttimetriä.

Laavuun on saatavilla lisävarusteena alumiininen putkisarja, (nurkkasalot). Etupuolen putket noin 130 senttimetriä ja takapuolen putket noin 70 senttimetriä pitkät. Maanomistajan luvalla on mahdollista katkaista myös luonnosta puiset tukisalot.

Hinta ja saatavuus

Halti Laavu Pro:n suositushinta on 199 euroa. Laavua on saatavilla useilta Haltin jälleenmyyjiltä. Halutessanne voitte tilata laavun esimerkiksi *TÄSTÄ.

Laavun säilytys ja huolto!

Käytön jälkeen laavun kannattaa antaa kuivua mahdollisuuksien mukaan ennen sen pakkaamista. Kotona laavun ja muidenkin varusteiden kunto kannattaa vielä varmistaa. Kosteat varusteen on saatava täysin kuivaksi ennen säilytykseen laittamista. Samalla reissussa rikkoontuneet varusteet on korjattava kuntoon.

Reissussa laavu saattaa myös likaantua. Helpoin tapa pestä laavu on pyyhkimällä likaiset kohdat. Mikäli haluat pestä laavun kokonaan, kannattaa se pestä esimerkiksi mattotelineellä ruiskuttamalla letkulla. Laavua ei kannata pestä pesukoneella, jolloin esimerkiksi saumat voisivat vaurioitua. 

Mikäli laavuun tulee reikä, voi sen paikata kangastilkuilla. Palan voi ommella kiinni reikäkohtaan. Tällöin ompeleiden kohdalta laavu menettää vesitiiviyden. Vesitiiveyttä voi parantaa saumateipillä tai saumaliimalla, joita on saatavilla retkeilyyn erikoistuneista kaupoista. Jos laavuun tulee esimerkiksi kipinästä syntynyt pieni reikä, sen paikkaaminen onnistuu mainiosti pelkästään saumaliimalla. Myös hyttysverkkoa on mahdollista korjata ompelemalla hyttysverkkokangasta rikkoontuneen kohdan päälle. 

Akuutissa tilanteessa laavua voi paikata väliaikaisesti esimerkiksi myös ilmastointiteipillä. Se ei ole kuitenkaan pitkäaikainen eikä hyvä paikkaustekniikka, mutta toimii mainiosti väliaikaisena paikkana. Pitkäkestoisuuden varmistamiseksi laavu kannattaa paikata mahdollisimman nopeasti ja hyvin. (Lähde: Sovellettu Haltin teltoille annettuja ohjeita ja vinkkejä).

Kangaslaavun historiasta!

Kankaasta valmistetun laavun alkuperästä ei liene varmaa tietoa, mutta se on luultavasti peräisin Amerikasta. Amerikkalaisessa kirjallisuudessa on luettavissa, kun kankaasta valmistettuja ”baker tent” majoitteita käytettiin yleisesti jo 1800-luvulta alkaen. Suomeen varsinainen kankaasta valmistettu laavu rantautui noin satavuotta myöhemmin. Laavu sanana on saamelaista perua ja on tarkoittanut alun perin nykyisin kodaksi kutsuttua majoitetta. 

Käytetyt lähteet: Kotisivut halti.fi, tentsmiths.com/period-tents-baker, Camp-Fire Club of America, luontoon.fi

*Oheiset linkit ovat mainoslinkkejä, joiden kautta tilatuista ostoista saan pienen komission. Komission avulla ylläpidän tätä blogia. Mielipiteet laavusta ovat henkilökohtaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *