Yleinen

Kuusenkerkkä on terveyspommi!

Kuusenkerkkä on villiyrttien vitamiinipommi, joka saa myös ruoat ja juomat maistumaan taivaallisilta! Lue kuusenkerkkäinfo!

Kuusenkerkät ilmestyvät kuusenoksille keväällä vaaleanvihreinä versoina. Ne ovat vuosikasvaimia, joita voi poimia talteen tuoreeltaan syötäväksi, sekä säilöä käytettäväksi läpi vuoden. Paras aika kuusenkerkkien poimimiseen on silloin, kun ne ovat vielä vaaleita. Näin ollen kuusenkerkät ovatkin parhaimmillaan kerättäviksi kesäkuun alkupuolella. Kuusenkerkkien poimiminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan poimimiseen on oltava maanomistajan lupa. 

Vaikka kuusenkerkät maistuvat tuoreeltaan, ne pilaantuvat nopeasti ilman käsittelyä. Pakastekuivaus on menetelmä, jonka avulla kuusenkerkät säilyttävät arvokkaat ravintoaineet sekä huumaavan tuoksun ja aromin. Tässä artikkelissa perehdymme erityisesti pakastekuivattuun kuusenkerkkäjauheeseen, jonka on valmistanut Rovaniemeläinen Arctic Warriors Oy. Monet kuusenkerkän makuun hurahtaneet ovatkin alkaneet käyttämään sitä säännöllisesti, jolloin he ovat saaneet siitä ainutlaatuisen makuelämysten lisäksi monenlaisia terveyshyötyjä.

Arctic Warriors luomu KERKKÄ- kuusenkerkkäjauheen raaka-aine on käsin poimittua kuusenkerkkää Suomen Lapista, jossa sijaitsee maailman suurin luomu­keruualue, puhdas luonto ja tietenkin myös tuotantoteknologista osaamista. Kuusenkerkkien jokavuotinen uusiutuvuus, käsin kerääminen ja laajat metsäalueet takaavat myös sen, ettei voittoa tehdä ympäristön hyvinvoinnin kustannuksella.

Artikkeli on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Arctic Warriors Oy:n kanssa, mutta mielipiteet KERKKÄ-kuusenkerkkäjauheesta ovat kirjoittajan henkilökohtaisia. Artikkelin kirjoittamista varten saimme pienen näytteen kuusenkerkkäjauhetta, jonka lisäksi ostimme tuotetta myös jälleenmyyjältä. Näin kuusenkerkkäjauhe riitti monipuoliseen testaamiseen ja maisteluun erilaisten ruokien ja juomien kanssa.

Paras aika kuusenkerkkien poimimiseen on silloin, kun ne ovat vielä vaaleita.
Kuusenkerkkälatte, puhti, sinni ja mahti antavan elinvoimaa niin meille ihmisille kuin Lapille.

Mitä tehovoimainen KERKKÄ-Kuusenkerkkäjauhe sisältää?

Arctic Warriors luomu KERKKÄ-kuusenkerkkäjauhe sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia, hivenaineita sekä antioksidantteja. Lisäksi kuusenkerkkä sisältää antibakteerisia eteerisiä öljyjä, jotka vähentävät kehon tulehdustiloja sekä edistävät hien, liman ja sapen eritystä.

Monet kuusenkerkkää nauttineet ovatkin kokeneet saavansa apua ainakin väsymykseen, flunssaan, vatsavaivoihin, hengitystieinfektioihin, suun hyvinvointiin, kehon tulehdustiloihin sekä yleiskunnon parantamiseen.

Kuusenkerkkien käyttö ei myöskään ole mikään uusi asia, vaan se on tunnettu rohdoksena jo tuhansia vuosia. Ennen vanhaan kuusenkerkkiä on käytetty lisäämään virtsaneritystä, hoitamaan kihtiä, reumaa, keripukkia, sappivaivoja, liikahappoisuutta sekä kaikkia muitakin vatsavaivoja. Käyttämällä kuusenkerkkää monipuolisesti erilaisiin ruokiin ja juomiin säännöllisesti, saat kaupanpäälle terveyshyötyjä. 

Vain mielikuvitus rajana. KERKKÄ-Kuusenkerkkäjauhe soveltuu myös moniin herkkuihin. Kuva: Arctic Warriors
Kuusenkerkkäjauhe antaa vaniljajäätelölle virkistävää makua.

Kuusenkerkkäjauhe sopii monenlaiseen herkutteluun!

Kuusenkerkkäjauhetta käytetään viherjauheen tavoin. Ruokiin ja juomiin se antaa puhtaan havumetsän, miedon raikkaan sitrusmaisen aromin monenlaisine makuvivahteineen. Kerkkäjauhetta voi käyttää muun muassa kalaruokien, kuten kalakeiton, paistetun kalan tai graavikalan maustamisessa. Erityisen hyvän makuelämyksen kuusenkerkkäjauhe antaa paistetulle kalalle. Olipa kyseessä ahven, kuha tai hauki tai Lapin punalihainen mullonen, maistuvat kuusenkerkällä maustetut kalat taivaalliselta.

Kerkkäjauhe sopii mainiosti myös monien jälkiruokien kuten vanukkaiden tai jäätelön mausteeksi. Kuusenkerkkä antaa nautinnollisen makuvivahteen esimerkiksi maustamattomaan jogurttiin tai erilaisiin lämpimiin ja kymiin juomiin. Päivän smoothieet saavat mukavan säväyksen kuusenkerkkäjauheesta ja sitä kannattaa kokeilla myös monien muidenkin pää- ja jälkiruokien maustamiseen, salaattikastikkeisiin, leivonnaisiin ja lähes kaikkeen, mitä on tarkoitus syödä.  

Kuusenkerkkälatte maistuu ja tuoksuu hyvälle. Niin kuin valmistaja sanoo, pieksää tavallisen sumpin mennen tullen.

Muutamia reseptejä!

KUUSENKERKKÄLATTE

Kerkkälatte on pehmeän lempeää ja todella helppo tehdä kotona. Kuusenkerkkäjauheen valmistajan mukaan pieksää mennen tullen tavallisen sumpin. Niin myös meidän mielestä. Maun voimakkuuden voi jokainen säätää mieleisekseen. Kerkkälattea on saatavissa myös monista kahviloista ympäri Suomea. 

Näitä tarvitset (kaksi annosta):

  • 5 dl kaura- tai mantelimaitoa (myös tavallista maitoa voi käyttää)
  • 2 tl KERKKÄ-kuusenkerkkäjauhetta
  • 3 tl hunajaa
  • ripaus vaniljajauhetta   

Näin valmistat:

Kuumenna maito höyryäväksi. Sekoita tilkka maitoa kuusenkerkkäjauheeseen. Kaada loput maidosta tehosekoittimeen ja lisää kuusenkerkkäseos sekä hunaja. Sekoita vaahtoavaksi. Kaada kuppeihin ja viimeistele juomat ripauksella vaniljajauhetta. Retkellä ja vaelluksella maidon sijaan voi käyttää maitojauhetta.

KERKKÄ-Kuusenkerkkäjauhe sopii mainiosti paistetun kalan maustamiseen muiden mausteiden sijaan. Voita ja kuusenkerkkää, niin hyvää tulee!

Graavattu kuha: ”kuha on graavattu kerkällä.”

Perkaa ja fileoi kuha ruodottomaksi. Sekoita suola, sokeri ja kuusenkerkkäjauhe seokseksi ja ripottele seos kuhan pintaan. Kääri tiiviiseen pakettiin ja sen jälkeen folioon. Nosta kuhapaketti jääkaappiin painon alle noin kymmeneksi tunniksi. Jos haluat voimakkaamman suolauksen, pidä kuhaa painon alla pidempään. Putsaa kuha mausteseoksesta ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Tarjoile varhaisperunoiden kera. Samalla tavalla voi valmistaa myös ahventa ja haukea.

Kalojen paistamisessa KERKKÄ-kuusenkerkkäjauhetta voi käyttää mausteena jättämällä suolaa lukuun ottamatta sitruunapippurit ja muut mausteet pois. Kuusenkerkkä antaa kalalle erinomaisen sitrusmaisen maun. Testasimme Lapissa myös harjuksen maustamiseen ja kaikki maistajat totesivat kuusekerkän sopivat harjuksen maustamiseen erittäin hyvin.

Lisää reseptejä* TÄÄLTÄ.

Kuusenkerkkä sopii myös nuotiolla haudutetun kalan maustamiseen. Kalaan makuun kuusenkerkkä antaa puhtaan havumetsän, miedon raikkaan sitrusmaisen aromin monenlaisine makuvivahteineen.

Mistä yrityksestä on kysymys?

Innovatiivinen Arctic Warriors Oy on perustettu vuonna 2014 ja sijaitsee Lapissa pienessä Narkauksen kylässä Rovaniemellä. Intohimoiset yrittäjät, Katja Misikangas, Tuija Kauppinen ja Ilkka Kauppinen haluavat pitää Lapin elävänä. Yritys taistelee toiminnallaan elinvoimaisen Lapin puolesta ja tukee pienviljelijöitä luoden arktiselle alueelle uutta elinkeinoa. He perustivat Arctic Warriors Oy:n, että kaikki pääsisivät nauttimaan pohjoisten superkasvien ihmeitä tekevästä vaikutuksesta. Yrityksen yrttituotteiden ideana on niiden helppokäyttöisyys ja puhtaus.

Lyhyestä historiastaan huolimatta Arctic Warriors on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja toiminnastaan. Yritys palkittiin vuonna 2015 vuoden innovatiivisimpana maaseudun start-up yrityksenä. Lisäksi Artic Warriors luomu Kerkkä-kuusenkerkkäjauhe on palkittu vuonna 2017 Visit Finlandin FinRelax-tuotekehityskilpailun erityismaininnalla sekä se oli myös virallinen Suomi100- juhlavuoden tuote!

Lisätietoja: Artic Warriors Oy, Jokelantie 1654, 97675 Narkaus, Lapland, Finland. Sähköposti: info@arcticwarriors.fi, WhatsApp +358 50 493 6573. Tällä hetkellä Arctic Warriors Oy:llä on yli 300 jälleenmyyjää ympäri Suomen.

Haluatko tutustua KERKKÄ- kuusenkerkkäjauheeseen? Nyt ainutlaatuinen tilaisuus tilata tuotteita edullisemmin. Halutessanne voitte tilata tuotteita *TÄSTÄ. 

*(Kyseinen linkki on mainoslinkki. Linkkien kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.)

Tuotteen kuusenkerkät on kerätty villistä Lapin luonnosta maanomistajien luvalla Kemijärveltä, Rovaniemeltä ja Ranualta. Tuote on pakattu tummaan lasipurkkiin, jossa kerkän väri, tuoksu ja aromi säilyvät muuttumattomina. Purkin voi jättää lasinkierrätykseen tai käyttää uudestaan esimerkiksi säilytyspurkkina.

”Keskiyön aurinko, lyhyt ja intensiivinen kasvukausi sekä arktiset kasvuolosuhteet luovat yrtteihin tehoaineita, jotka eivät ole kopioitavissa.” 

Yrityksen tarinaan voitte tutustua* TÄSTÄ.

Käytetyt lähteet: Arctic Warriors kotisivut

Kansikuva (kerkänpoimija) Arctic Warriors

Näistä kuusista saadaan maailman puhtainta kuusenkerkkää. Niin kun kuvasta näkyy, kuusenkerkän satoaika on kuitenkin tältä kaudelta ohi.

Arctic Warriors valmistaa tuotteita myös muistakin pohjoisen villiysteistä ja marjoista. Esimerkiksi metsämustikka on todellista villiä superfoodia. Lisätietoa mustikasta TÄSTÄ.

Arctic Warriors

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *