Valokuvaus

Testissä Full Camo Leofoto Ranger LS-365C + PG-1 Gimbal head kit

Leofoto Ranger LS-365C + PG-1 Full Camo Gimbal head kit on erityisesti luontokuvaajalle suunniteltu vakaa ja laadukas jalustapaketti, joka on keveytensä ansiosta helppo kuljettaa mukana pidemmilläkin kuvausretkillä

Kunnollinen kamerajalusta ja keinupää kuuluvat luontokuvaajan tärkeimpiin varusteisiin. Käytettäessä suuria ja painavia teleobjektiiveja tai vähässä valossa kuvatessa jalustan ja keinupään käyttäminen on välttämätöntä. Jalustaa ja keinupäätä tarvitaan toki käyttää monessa muussakin tilanteessa, kuten esimerkiksi nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaamisessa tai jos käytetään kaukolaukaisinta.

Varsinkin pidempiä suljinaikoja käytettäessä jalustan avulla saadaan terävämpiä kuvia, kuten hämärässä villieläimiä tai pimeällä revontulia kuvatessa. Vaikka valoa olisi kuvaamiseen riittävästikin, saadaan pidemmillä suljinajoilla kaapattua liikettä kuviin niin virtaavasta vedestä kuin muistakin liikkuvista kohteista.

Markkinoilla olevien kamerajalustojen ominaisuudet ja laatu vaihtelevat huomattavasti. On myös selvää, että eri käyttötarkoituksiin tarvitaan erilaisia jalustoja. Etsiessä kunnollista jalustaa juuri luonto- ja villieläinkuvaukseen löysimme ennestään tuntemattoman jalustamerkin Leofoton valikoimasta varteenotettavan jalustapaketin. Leofoto Ranger LS-365C + PG-1 Full Camo Gimbal head kit on siis erityisesti liikkuvalle luontokuvaajalle suunniteltu jalustapaketti.

Euroopassa Leofoton tuotteita edustaa muun muassa hollantilainen yritys Degreef & Partner BV. Tiedustelimme heidän kautta mahdollisuutta jalustan hankkimiseen, koska Suomessa ei ollut Leofoton tuotteita saatavilla. Tilaaminen onnistuikin helposti ja tähän mennessä olemme testanneet jalustaa jo useilla eri kuvausreissuilla. Kaikki tässä artikkelissa mainitut mielipiteet tuotteisiin liittyen ovat testaajien henkilökohtaisia mielipiteitä.

Kunnollinen kamerajalusta on luontokuvaajan paras kaveri. Jalusta pitää kameran vakaana olosuhteista riippumatta. Jalustan avulla voit käyttää pidempiä suljinaikoja ja näin kompensoida vähäisempää valon määrää.
Leofoto Ranger LS-365C on pieneen kokoon pakkautuva hiilikuitujalusta, joka on keveytensä ansiosta helppo kuljettaa mukana. Jalusta ja keinupää tarvikkeineen toimitetaan kätevässä kantolaukussa.

Ensivaikutelma ja ominaisuudet

Leofoto Ranger LS-365C + PG-1 Full Camo Gimbal head kit toimitetaan kätevässä laukussa, jossa on tarvittavat työkalut ja ohjeet jalustan huoltamiseen sekä tarvittaessa kumisten tassujen tilalle vaihdettavat jääpiikit. Merkille pantavaa heti alkuun oli tuotteiden laadukkuus. Kaikki osat olivat erittäin hyvin viimeisteltyjä.

Leofoto Ranger LS-365C jalusta on ilman keskiputkea oleva kolmijalka, joka on valmistettu erittäin laadukkaasta japanilaisesta Toray-hiilikuidusta. 10- kerroksinen ristikkäin sidottu hiilikuitu tekee jalustasta myös kevyen ja hyvin tärinää vaimentavan jalustan. Kokoonsa nähden jalusta on kevyt ja painaakin vain 1,77 kilogrammaa.

Laadukkaasta lentokonealumiinista valmistettu Gimbal (keinupää) vaikuttaa myös erittäin laadukkaalta. Jalusta ja keinupää ovat lisäksi viimeistelty camo-kuvioisella ”dippaus” pinnoitteella, joka suojaa jalustaa tehokkaasti naarmuuntumiselta.

Osaltaan tuotteen laadusta kertoo myöskin pitkä takuuaika, sillä valmistaja myöntää Leofoto- tuotteille 10 vuoden takuun. Takuu kattaa vialliset osat sekä tuotteiden toimivuuden.

Hyvä camo-kuviointi auttaa osaltaan pysymään kuvaajaa ”näkymättömissä”.

Jalustan ominaisuudet pääpiirteittäin

 • Kymmenen kerroksen Toray- hiilikuitu
 • Kantavuus 20 kilogrammaa
 • Suurin työkorkeus 1520 millimetriä
 • Kuljetuspituus taitettuna 480 x 80 millimetriä
 • Paino:1,77 kilogrammaa
 • Materiaali hiilikuitu ja alumiini
 • Jalat viidestä osasta
 • Yläputken halkaisija on 36 millimetriä ja alaputken 22 millimetriä
 • Jalat lukittavissa 85, 55 ja 23 asteen kulmiin.
 • kumi ja piikkijalat
Leofoto PG-1 keinupäässä on sisäänrakennettu vatupassi, jonka avulla jalustan saa suoristettua kätevästi.

Keinupään (gimbal) ominaisuudet pääpiirteittäin

 • Arca-Swiss-yhteensopiva pikakiinnityslevy
 • Materiaali alumiinia
 • Enimmäiskuorma 25 kilogrammaa
 • Mitat (korkeus x leveys x leveys) 24,5 x 20 x 7,6 senttimetriä
 • Pohjan halkaisija kuusi senttimetriä
 • Paino: 1 kilogramma
Viisiosaiset jalat on portaattomasti lukittavissa sopivaan pituuteen. Kierrettävästä Twist-Lock kauluspannasta voi säätää jalkojen osien pituutta.
Jalustan jalat kiinnittyvät suoraan keskiöön, jossa on 3/8″ kierre keinupään (gimbal) kiinnittämistä varten.

Jalustan osat, liitokset ja lukitukset

Jalustan jalat kiinnittyvät suoraan keskiöön, jossa on 3/8″ kierre keinupään (gimbal) kiinnittämistä varten. Rakenteensa ansiosta painopiste muodostuukin jalustan tukevuutta ajatellen parhaalla mahdollisella tavalla. 

Jalustan asentaminen vakaaksi onnistui maastosta riippumatta. Korkeimmillaan jalustan työskentelykorkeus on 162 senttimetriä ja toisessa ääripäässä eli matalimmillaan noin kahdeksan senttimetriä. Viisiosaisten jalkojen säätäminen onnistui portaattomasti Twist- Lock kiertolukkojen avulla myös yhdellä kädellä. Kaikilta osin jalustan osat ja lukitukset toimivat jouhevasti.  

Jalustan kuljetuspituus ilman keinupäätä on 48 senttimetriä. Jalustan kuljettaminen onnistui kätevästi joko omassa kantolaukussa tai kiristämällä jalusta kuvausrepun kylkeen hihnoilla.

Kierrettävästä Twist-Lock kauluspannasta voi säätää jalkojen osien pituutta.

Pikalukittavissa kolmeen eri kulmaan

Jalustan jalkojen kallistuskulmaa voidaan säätää nopeasti kolmessa eri kulmassa, kuten 23, 55 ja 85 astetta. Suurimmalla kallistuskulmalla jalat saadaankin tukevasti lähelle maanpinnan korkeutta, jolloin kuvauskorkeus keinupään kanssa jää alle 20 senttimetriä.

Leveämpi kallistuskulma tekee jalustasta myös vakaamman. Tämä ominaisuus onkin erittäin hyödyllinen varsinkin tuulisissa olosuhteissa. Kallistuskulmia nopeasti vaihtamalla jalustalla onkin helppo saada uusia mielenkiintoisia kuvakulmia aina tilanteesta riippuen.

Jalustan mukaan kuuluu kumitassut ja jääpiikit.

Keinupään ominaisuudet

Keinupää on luonto- ja urheilukuvaajien suosiossa oleva jalustapää, jonka avulla on helppo hallita suuria ja painavia teleobjektiiveja.

Leofoto PG-1 keinupään avulla kamerayhdistelmän sai pidettyä hyvin tasapainossa. Keinupää on varustettu kahdella lukitusnupilla. Toisesta nupista säädetään kallistusta ja toisen avulla sivuttaisliikettä. Lukituksien säätäminen onnistui hyvin myös sormikkaat käsissä. Keinupäässä on myös sisäänrakennettu vatupassi, jonka avulla jalustan saa suoristettua nopeasti.

Käytettäessä isokokoista kamerarunkoa (esimerkiksi Nikon D4s), johon kiinnitetään esimerkiksi laajakulmalinssi maiseman tai revontulien kuvaamista varten, tarvitsee kameran pohjan ja pikakiinnityslevyn väliin asentaa koroketta. Isojen teleobjektiivien kanssa tätä ongelmaa ei tietenkään ole.

Jalustaa testatessa käytimme Cotton Carrier valjaiden kanssa käytettävää kameran pohjaan kiinnitettävä hahloa, johon pikakiinnityslevyn sai hyvin ruuvattua. Hahlo korotti juuri sopivasti Nikon D4s kamerarungon irti keinupäästä, jolloin runko ei ottanut keinupään sisäkulmaan kiinni (kts. Kuva). Tämä asia kannattaa siis huomioida isojen kamerarunkojen kanssa käytettäessä keinupäätä. Ongelman voi tietenkin välttää vaihtamalla keinupään tilalle kuulapään.

Leofoto Ranger LS-365C jalusta ja mukana tuleva PG-1 keinupää helpottavat nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaamista. Kunnollinen jalusta ja keinupää ovat välttämättömiä varusteita pitkillä teleobjektiivilla kuvaavalle luontokuvaajalle.

Jalustan vakaus ja tukevuus

Jalustan kantavuus on 20 kilogrammaa ja keinupään 25 kilogrammaa. Jalustapaketin kantavuus riittää hyvin lähes kaikkien kamera- teleobjektiiviyhdistelmien kanssa.

Testasimme myöskin, miten jalusta ja keinupää vaimentavat kameran laukaisusta aiheutuvaa tärinää. Jalusta vaimensikin hyvin sulkimen ja peilin liikkeestä johtuvaa värinää ja kuvista tuli teräviä pitkilläkin valotusajoilla.

Sääolosuhteet vaikuttavat osaltaan myöskin jalustan vakauteen. Testasimme jalustaa -10 asteen pakkasessa ja tuulisissa olosuhteissa. Kovalla tuulella jalustan kallistuskulma on syytä pitää matalana tai käyttää tarvittaessa jalustassa irtopainoa, kuten esimerkiksi hiekkapussia. Jalkojen päissä sijaitsevat kumitulpat voidaan vaihtaa tarvittaessa jääpiikkeihin.

Vaikka jalusta on kevyt, ei ongelmia vakauden ja tukevuuden kanssa testaamisen aikana esiintynyt.

Olitpa ammatiltaan luontokuvaaja tai vain innokas luontokuvauksen harrastaja, yksi tärkkeimmistä varusteista on kunnollinen jalusta ja keinupää.

Mitä mieltä olimme?

Kun valitsimme jalustaa omiin käyttötarpeisiin juuri luontokuvausta ajatellen, kiinnitimme valinnassa huomiota kantavuuteen, keveyteen, helppokäyttöisyyteen ja kestävyyteen.

Suuren kantokyvyn ansiosta uskaltaa Leofoto Ranger jalustaan kiinnittää turvallisesti myös painavia teleobjektiiveja. Jalusta pysyikin hyvin vakaana hankalissakin olosuhteissa.

Suosittelemme jalustapakettia erityisesti paljon liikkuvalle luontokuvaajalle. Leofoto Ranger LS-365C + PG-1 Full Camo Gimbal head kit on tukeva, kevyt, helppokäyttöinen ja kovaa käyttöä kestävä jalustapaketti, jonka kanssa ei jää pulaan isommankaan teleobjektiivin kanssa.

Tukeva ja kevyt Leofoto Ranger LS-365C hiilikuituinen kolmijalka taittuu kätevästi pieneen kokoon, joten se on helppo kuljettaa mukana kuvausreissuilla.

Hinta ja saatavuus

Jalusta on hinta-laatusuhteeltaan edullinen. Camo-kuvioisen Leofoto LS-365C jalustan ja PG-1-keinupään suositushinta on 1349 euroa.

Tällä hetkellä jalustaa ei ole saatavissa Suomesta, vaan tuotteen voi tilata halutessaan hollantilaisen Degreef & Partner BV yrityksen kautta *TÄSTÄ. Tarvittaessa täydennän artikkelia, kun kokemusta ja kuvia kertyy tuotteesta lisää.

Maahantuonti ja markkinointi Euroopassa

Degreef & Partner BV / Leofoto.eu, De Schorpioen 7, 5215 MD ’s-Hertogenbosch, The Netherlands

Tel: +31736154550, E-mail: info@degreef-partner.nl

Muutama sana valmistajasta

Kiinalainen Leofoton tuotteita valmistava Zhongshan Laitu Photography Equipment Co., Ltd on varsin uusi valmistaja jalustamarkkinoilla. Yritys on perustettu vuonna 2014 ja on kasvanut yhdeksi Kiinan johtavista valokuvausvälineiden valmistajista.  

Yritys toimittaa korkealaatuisia alumiini- ja hiilikuitujalustoja sekä jalustan lisävarusteita, kuten kuulapäitä ja pikakiinnityslevyjä erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Innovaatio ja laatu ovat kuitenkin Leofoton peruspilareita. 

Käytetyt lähteet: Leofoto kotisivut

Kunnollinen keinupää on välttämätön kuvatessa suurilla ja painavilla teleobjektiiveilla.

*Tähdellä merkattu on mainoslinkki. Linkin kautta tilatuista tuotteista ei makseta allekirjoittaneelle komissiota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *