Valokuvaus

Testissä Chasing Dory – sukellusdrone

Miltä vedenalainen maailma näyttää? Onko veneen pohja vaurioitunut karille ajamisesta? Miten hauki nappaa saaliin? Edellä mainittuihin ja moniin muihinkin vedenalaista maailmaa koskeviin kysymyksiin löydät vastauksen innovatiivisen Chasing Dory – sukellusdronen avulla.

Miehittämättömiä aluksia eli droneja on ollut ilmailukäytössä jo vuosia. Sen sijaan sukelluskäyttöön tarkoitetut dronet ovat yleistyneet vasta viimeisten vuosien aikana. Tässä artikkelissa kerromme Chasing Dorysta, joka osoittautui varsin monikäyttöiseksi laitteeksi vedenalaista maailmaa kuvatessa. 

Artikkeli on tehty yhteistyössä Chasing Doryn maahantuojan Focus Nordic AB:n kanssa. Chasing Dory on saatu käyttöön testaamista varten ja artikkelissa kerrotut mielipiteet Dorysta ovat testaajien henkilökohtaisia.

Miltä vedenalainen maailma näyttää!  

Se, millaiselta veden pinnan alapuolella näyttää riippuu monista asioista, kuten veden väristä, syvyydestä, valosta sekä veden pinnan yläpuolisista väreistä. Veden väriin vaikuttaa syvyyden lisäksi myös se, mitä kaikkea vedessä ja sen alapuolella on. 

Meillä Suomessa tuhansien järvien, lampien ja jokien maassa veden väri vaihtelee vesistöstä riippuen. Olipa näkösyvyys kuinka hyvä tahansa, monet vedenalaiset asiat ovat piilossa katseiltamme. Näitä ovat esimerkiksi veneen tai laivojen pohjat ja monet muutkin ”suoralta katseelta näkymättömät” kohteet. Edellä mainittujen kohteiden tutkimiseen Chasing Dory onkin loistava laite, vaikka Dorylle löytyy toki paljon muitakin käyttötarpeita, joista lisää tuonnempana.

Suuntana ahdin valtakunta!  

Valitsimme testikohteiksi mahdollisimman kirkasvetisiä järviä ja lampia Pohjois- Savon ja Keski- Suomen alueilta. Lisäksi Chasing Dorya oli tarkoitus testata Lappiin suuntautuneen kalastusreissun yhteydessä, mutta nettiyhteydet eivät kohteessa kuitenkaan toimineet.

Alueen kristallinkirkkaat vedet ja runsas kalakanta olisivat varmasti mahdollistaneet ainutlaatuisten kuvien ja videoiden tuottamisen. Toimiva nettiyhteys on siis perusedellytys Chasing Doryn käyttämiselle. Nettiyhteyden toimivuus kannattaakin varmistaa, mikäli on tarkoitus käyttää Dorya kaukana sivilisaatiosta erämaa-alueilla. 

Doryn avulla pääsimme kuitenkin tutustumaan ahdin valtakuntaan pintaa syvemmälle. Kuvasimme veneen pohjia, laitureiden rakenteita, vesieliöitä, kasveja sekä kaikkea muutakin veden alle kätkeytyvää. Chasin Doryn avulla löysimme myös pohjaan pudonneita tavaroita jopa 10-15 metrin syvyydestä.

Testasimme Chasing Dorya myös virtaavassa vedessä, mutta virta vei WiFi-poijun mukanaan, eikä testaaminen onnistunut. Chasing Dorya voidaankin suositella ainoastaan seisovaan veden käyttötarkoituksiin. Lisäksi tuuliolosuhteet eivät saisi olla liian voimakkaat, sillä kovan tuulen aiheuttama aallokko vaikeuttaa myös Doryn käyttöä. 

Chasing Dory on erittäin helppokäyttöinen ja sitä hallitaan älypuhelinsovelluksella. Kameran lähettämän reaaliaikaisen videosyötteen ansiosta dronea voidaan ohjata erittäin tarkasti.

Raitapaitoja kuvaamaan!

Chasing Dory on mielestämme erittäin käyttökelpoinen laite kalojen kuvaamiseen. Niinpä tarkoitus olikin testata ja hyödyntää Dorya kalastuksen parissa vieheisiin napanneiden raitapaitojen (ahventen) kuvaamisessa. Vedenpinnan alta otetut kalakuvat olisivat varmasti mielenkiintoisempia perinteisiin kalakuviin verrattuna. 

Tiesimme lähialueella olevasta kirkasvetisestä lammesta, jossa sukeltajat olivat nähneet lähes 50 senttimetrin pituisia körmyniskoja. Toki ensin olisi saatava ahven nappaamaan vieheeseen, jolloin kuvaaminen olisi sitten mahdollista. 

Lähilammessa sekä kalastus että kuvaaminen onnistuivat laiturilta. Lampi on kauttaaltaan syvä ja laiturin päässäkin vedensyvyys noin viisi metriä. Koska tarkoitus oli kuvata vieheisiin napanneita kaloja, tarvittiin henkilö kalastamaan ja toinen ohjaamaan Dorya. Lisäksi artikkelia varten oli tarkoitus kuvata koko prosessi järjestelmäkameralla, jolloin kalastaja väsyttäää siimanpäässä taistelevaa kalaa, jota myöskin Dorylla samaan aikaan kuvataan.

Muutaman heiton jälkeen siiman päässä potki suuri körmyniska, mutta kuinka suuri sitä ei vielä tiedetty. Voimakkaat jämäkät potkut ja painon tunne antoivat vaikutelman isosta kalasta. Raitapaitainen körmyniska jurotti pohjassa, joten Dory oli saatava ohjattua kuvausetäisyydelle. Samassa raitapaita pakeni keskemmälle lampea.

Dory ei pysynyt kalan vauhdissa ja yhteyskaapeli Doryn ja wifi- poijun väliltä loppui myös kesken. Pian kala väsyi ja saatiin pintaan. Pintaan noussut körmyniska saatiin mitattua 46 senttimetrin pituiseksi. Samalla Dorykin lähestyi kalaa, mutta ennen kuin Dory oli kuvausetäisyydellä, raitapaita pakeni jälleen. Jälleen kun Dory oli pääsemässä kuvausetäisyydelle, körmyniska pääsi irti. Tällä kertaa trofeeluokan raitapaidan kuvaaminen ei onnistunut. 

Voivottelut sikseen ja uutta yritystä kehiin. Turha näitä on murehtia, kaloja tulee ja menee. Aina on kuitenkin uusi mahdollisuus. Pian kala oli jälleen kiinni. Käyttäytymisestä päätellen kala ei ollut kuitenkaan raitapaita, vaan luultavasti hauki. Nyt kuitenkin jännitti, sillä puruperuke puuttui ja yleensä hauen terävät hampaat katkaisevat tavallisen siiman nopeasti. 

Jälleen Dorya ohjattiin kohti kalaa. Tämä kalakaan ei päästänyt dronea kuvausetäisyydelle vaan pakeni keskemmälle lampea. Myöskään yhteyskaapelissa ei riittänyt pituus, jotta olisimme voineet seurata kalaa. Veneen avulla perään lähteminen olisi onnistunut, mikäli vene olisi ollut käytettävissä. Yllättävän nopeasti hauki kuitenkin väsyi nousten pintaan. Jälleen Dory oli ohjattava kiireesti pintaa kohti.

Ennen kuin Dory saatiin ohjattua lähellekään kalaa, hyppäsi jänkäkoiran vonkale korkealle ilmaan paiskautuen samalla laiturin kylkeen ja irtosi. Tätä kalaa ei saatu mitattua, mutta kalamiesten puheissa painoa voisi olla 3- 4 kilogrammaa. Siinä meni toinenkin kuvausmahdollisuus ja kolmatta mahdollisuutta ei tällä reissulla saatu.  

Kalojen kuvaaminen Dorylla on siis monesta asiasta kiinni. On oltava suotuisat olosuhteet, pyydystettävä kala siiman päähän ja vielä saatava kuvattua. Tällä kertaa vieheisiin napanneet kalat jäivät kuvaamatta ja tämä olikin viimeinen testiyritys ennen laitteen lähettämistä takaisin maahantuojalle. Tästä opimme kuitenkin sen, että mikäli tarkoitus olisi kuvata suurempia kaloja pitäisi ne saada väsytettyä ensin kunnolla. 

Chasing Doryn nopeus on parhaimmillaan alle kolme kilometriä tunnissa, joten Dorylla ei ole mahdollisuutta pysyä pakenevien kalojen vauhdissa. Asia jäi kuitenkin kaivamaan mieltä, että joutunee luultavasti hankkimaan henkilökohtaisen laitteen seuraavan kesän kuvauksia varten.

Älypuhelin ohjaimena!

Chasing Dorya ohjataan älypuhelinsovelluksella, joka näyttää reaaliaikaista videokuvaa suoraan kameralta. Chasing Dory -sovellus on saatavana sekä iOS- että Andoid-käyttöjärjestelmille. Dory on varustettu poijulla, jonka kautta on wifi-yhteys älypuhelimeen.

Poijussa on myös muisti, jonne dronen video ja kuvamateriaali saadaan tallennettua. Chasing Dory- sovelluksen kautta onnistuu myöskin kuvien ja videoiden jakaminen eri sosiaalisiin medioihin. Ominaisuuksiin kuuluu myös 19 sisäänrakennettua suodatinta, joilla on mahdollista saada erilaisia kuvaefektejä.

”Alku aina hankala, lopussa kiitos seisoo”. Vanha sanonta piti paikkansa opetellessa käyttämään Chasing Dorya. Pienen harjoittelun jälkeen Doryn ohjaaminen onnistui kuitenkin ilman suurempia ongelmia. Testasimmekin Chasing Dorya monilla eri älypuhelimilla. Paras puhelin ohjaimeksi on mahdollisimman suurella näytöllä varustettu puhelin, jossa on myös mahdollisimman pitkäkestoinen akku. Lisäksi älypuhelimen olisi hyvä olla sääsuojattu.

Doryn vedenalaista liikettä ohjataan viidellä potkurilla. Näistä kaksi liikuttaa laitetta eteen- ja taaksepäin, sekä ohjaa sivusuunnassa. Kolme muuta potkuria huolehtii sukellussyvyyden ja sukelluskulman säätämisestä. 

WiFi-yhteydellä kuva- ja ohjaussignaalit siirtyvät älypuhelimesta kelluvaan signaalipoijuun ja poijusta yhteyskaapelia pitkin Chasing Doryyn. Lisäksi poijuun tallentuvat Doryn lähettämät video- ja kuvatiedostot.

Kuvakulma ja sukellussyvyys lukittavissa!

Potkurit mahdollistavat myös Doryn lukitsemisen +/- 45-asteen kulmaan sovellusta käyttäen. Näin kamera saadaan kohdistettua pohjaan tai ylös 45-asteen kulmassa. Lisäksi Doryssä on syvyysmittari, jonka avulla laite saadaan kellumaan halutussa sukellussyvyydessä.

Doryn nopeudeksi voidaan valita joko L (low) tai H (high). Valitsemalla (H) laite liikkuu nopeudella noin kolme kilometriä tunnissa. Valmistajan ilmoittama Doryn toiminta-aika on yksi tunti, mutta hitaammalla nopeudella (L) akun lataus riitti käyttämään Dorya jopa puolitoista tuntia.

Toiminta- aika riippuu tietysti monesta muustakin tekijästä, kuten veden lämpötilasta sekä kuvattujen videoiden ja kuvien määrästä. Tyhjentyneen akun lataamiseksi täyteen kului aikaa reilu kaksi tuntia. 

Laadukasta kuvaa!

Kamerassa on suuri f/1.6 aukko, jonka valovoima riittää mainiosti kirkkaissa vesissä vedenalaisessa kuvauksessa. Kahden LED-valon avulla kuvaaminen onnistuu myös hämärässä tai pimeällä. Humuspitoisissa tai sameimmissa vesissä LED-valoista ei ole kuitenkaan hyötyä, koska vedessä oleva kiintoaines estää muutoinkin jo näkyvyyden.

Kameran kahdentoista megapikselin kennon tuottamat kuvat ovat kokonsa puolesta kelvollisia moniin eri käyttötarkoituksiin. Lisäksi kuvat ovat saatavissa ulos kamerasta JPEG/RAW(dng)- tiedostoina. 

Tärkeimmät ominaisuudet

  • Helposti ohjattava vedenalainen drooni jopa 15 metrin sukellussyvyydellä
  • Ohjataan langattomasti älypuhelinsovelluksen avulla
  • Kaksi tehokasta LED-kuvausvaloa kameran molemmin puolin.
  • Kelluva signaalipoiju wifi-yhteydellä ja GPS-paikannuksella
  • Syvyyslukitus ja säädettävä kallistuslukitus (+/- 45 astetta) ylös ja alas kuvaamiseen
  • Akkukesto 1 tunti (latausaika noin 2 tuntia)
  • Paino vain 1,3 kiloa

Tietoja kamerasta:

  • CMOS: 1/2,3 tuumaa.
  • Aukko: F1.6
  • ISO: 100-3200
  • Resoluutio: 12MP
  • Tiedostomuodot: JPEG/RAW(dng)
  • Videokuvaus: 1080p30
  • Tiedostomuoto: MP4
  • Bitrate: max 30 Mbit/s

Pakkaus sisältää

  • Chasing Dory -vedenalaisdrooni
  • WiFi-poiju 8 GB sisäisellä muistilla
  • 15 metrin signaalikaapeli
  • Laturi
  • Suojalaukku
Peruspaketti sisältää Chasing Dory – vedenalaisdronen, suojalaukun dronelle, WiFi-poijun 8 GB:n sisäisellä muistilla, 15 metrin signaalikaapelin sekä laturin.

Hinta ja saatavuus

Chasing Dory -vedenalaisdronen suositushinta on noin 549,00 euroa. Tuotetta ja siihen liittyviä lisävarusteita on saatavissa hyvin varustelluista valokuvausliikkeistä, tavarataloista ja verkkokaupoista kautta maan. 

Mahdollisia tarjouksia tuotteesta voitte tiedustella esimerkiksi seuraavista liikkeistä ja verkkokaupoista: Verkkokauppa.com Oyj, Mikkelin Valokuvausliike OyDigitarvike.fi / Fotohovi Oy ja Kärkkäinen Oy.

Lisäksi Chasing Dorylle on saatavilla räätälöity selkäreppu (suositushinta noin 65 euroa). Reppu kannattaa hankkia, sillä reppuun mahtuu kaikki tarvittava ja vähän ylimääräistäkin. Näin välineet saa kerralla kuvauskohteeseen.

Chasing Dorya, wifi-poijua, yhteiskaapelia ja muitakin sukellusdronen lisävarusteita varten on saatavilla räätälöity selkäreppu.

Ongelmat vältettävissä!

Ilman ongelmia ei tämänkään testin osalta selviydytty. Testaamisen aikana esiintyi ongelmaa pienten kivien jumiutumisesta Doryn potkureiden väliin. Varomattomasti sukeltaessa pohja pöllähtää, jolloin pienet kivet juuttuvat helposti sopivassa kulmassa potkureiden väliin. Jopa yhden potkurin jumiutuminen esti Doryn ohjattavuuden kokonaan. 

Kivet ja roskat sai tietysti poistettua pienen meisselin avulla, jolloin Dory toimi taas moitteettomasti. Ongelmalta voi kuitenkin välttyä välttämällä ohjaamasta Dorya liian lähelle pohjaa. ”All’s well, that ends well.”

Muutama sana lopuksi!

Chasing Doryn käytettävyys riippuu luonnollisesti veden laadusta, sillä näkösyvyys vaihtelee kohteista riippuen muutamasta kymmenestä senttimetristä jopa yli kymmeneen metriin. 

Dory on varsin ihanteellinen työkalu vedenalaisen maailman tarkasteluun kirkkaissa vesissä. Sameissa vesistöissä Doryn ohjaaminen vaatii enemmän taitoa ja harjaantumista, koska Dory on ohjattava lähemmäksi tarkastettavaa kohdetta.

Erityisesti Dory sopii veneiden runkojen, laitureiden tai monien muidenkin vedenalaisten rakenteiden tarkasteluun. Dorylla on tilanteesta riippuen myöskin mahdollista saada kuvia ja videoita kaloista sekä muistakin veden elävistä. Parhaimmillaan Dorylla olisi varmasti mahdollista saada hienojakin kala/viehe- kuvia ja videoita kaiken osuessa kohdalleen. 

Focus Nordic

Focus Nordic on Euroopan suurin valokuvaustarvikkeiden jakelija. Focus Nordicin valikoimassa on edustettuna monia laadukkaita brändejä kameroissa, objektiiveissa, kiikareissa sekä tarvikkeissa. Lisäksi yrityksellä on monia tuotteita oman Focus-tuotemerkin alla.

Focus Nordic perustettiin 1. tammikuuta 2010 yhdistämällä tanskalainen Westheimer A/S, ruotsainen Focus Trading sekä norjalainen Aronsen A/S. Kaikki edellä mainituista olivat jo ennestään suuria toimijoita omilla markkinoillaan ennen yhdistymistä.  

Yhtiön nykyinen pääkonttori sijaitsee Ruotsin Göteborgissa, jonka lisäksi yrityksellä on toimistot myös Suomessa, Norjassa, Tanskassa, Latviassa, Tsekissä ja Puolassa. Focus Nordic AB:n vuosittainen liikevaihto on noin 55 miljoonaa euroa.

Yrityksen valikoima koostuu yli 60 eri tuotemerkistä, joista suuri osuus on kuvaukseen liittyviä tuotteita. Focus Nordicin yrityskulttuuriin kuuluu ammattitaidon lisäksi positiivinen työilmapiiri, työntekijöiden henkilökohtainen sitoutuneisuus ja joustavuus.

Focus Nordic Suomi
Knitter Business Park
Kutojantie 6-8
FI-02630 Espoo

Käytetyt lähteet:

Focus Nordic Suomi, www.focusnordic.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *