Yleinen

Testissä Asseri 420 – soutuvene

Asseri 420 on edullisemman budjettiluokan soutuvene, jonka parhaimpia ominaisuuksia ovat keveys ja soudettavuus. Suotuisissa olosuhteissa vene soveltuukin monipuoliseen käyttöön. 

Lasikuitu eli lujitemuovi on ollut soutuveneiden yleisin valmistusmateriaali jo kymmeniä vuosia. Veneitä valmistetaan monenlaisia ja veneiden käyttöominaisuudet saadaan aikaiseksi rakenteen ja muotoilun avulla. 

Asseri-soutuveneiden tuoteperheeseen kuuluu tällä hetkellä neljä erilaista mallia alkaen pienestä jollasta suurempiin vaihtoehtoihin. Tässä artikkelissa kerromme kokemuksia malliston toiseksi pienimmästä veneestä Asseri 420.  Edullisen hintansa ja monipuolisten ominaisuuksiensa ansiosta vene onkin ollut yksi tuoteperheen myydyimmistä venemalleista. 

Testasimme kesällä ja syksyllä monenlaisissa olosuhteissa, millaisiin käyttötarkoituksiin vene soveltuu. Kaikki artikkelissa mainitut mielipiteet ovat testaajien henkilökohtaisia.

Asseri 420 – soutuvene on parhaimmillaan kahden henkilön käytössä.
Rakenteensa ansiosta veneen tilat on saatu hyödynnettyä maksimaaliseen käyttöön.

Ominaisuudet ja ensivaikutelma!

Asseri 420 on lasikuidusta yksikuorirakenteella valmistettu tasaperäinen soutuvene. Rakenteensa ansiosta veneen tilat on saatu hyödynnettyä maksimaaliseen käyttöön turvallisuudesta kuitenkaan tinkimättä. Heti alkuun todettakoon, että Asseri 420 – soutuvene on helppo ja kevyt käsitellä, ja sen soutuominaisuudet ovat erittäin hyvät.

Asseri painaa vain 75 kilogrammaa ja veneen kantavuudeksi on suunniteltu 300 kilogrammaa. Valmistaja suosittelee Asseria enintään kolmen aikuisen henkilön käyttöön, mutta mielestämme veneen käyttöominaisuudet ovat kuitenkin parhaimmillaan kahden henkilön käytössä. 

Vene on myös mahdollista varustaa teholtaan enintään 2,5 hevosvoiman perämoottorilla. Perämoottorin käyttöä varten veneen perälevy on vahvistettu kestämään perämoottorista aiheutuvan rasituksen.

Testaamisen aikana vertailimme Asseri 420 – soutuveneestä saatuja käyttökokemuksia moniin muihin soutuveneisiin. Vertailimme muun muassa veneiden soudettavuutta samanlaisissa olosuhteissa. Näin saimmekin paremmin käyttökokemuksia muihin venemalleihin verrattuna. 

Soutuveneily sopii kaikenikäisille. Lapset otetaan veneeseen vain aikuisten seurassa ja vastuulla. Huoltaja vastaa aina lasten turvallisuudesta vesillä liikuttaessa.
Peräpenkin alla sijaitsevaan lukittavaan säilytystilaan mahtuu esimerkiksi pelastusliivit ja muutakin tavaraa. Säilytystilassa voi säilyttää esimerkiksi moottoria käytettäessä bensatankin. Peräpenkissä on valmiina läpivienti letkuja varten.

Tavaroiden säilytys ja varusteet!

Asseri 420 – soutuvene on varustettu yhdellä lukittavalla säilytystilalla, joka sijaitsee peräpenkin kannen alapuolella. Muissa penkeissä ei ole säilytystiloja, vaan penkit toimivat kelluttavina ponttooneina, mikäli vene sattuisi kaatumaan.

Veneen istuimet ovat mielestämme juuri sopivan korkuiset (36- 38 senttimetriä). Sopivaan istuinkorkeuteen vaikuttavat kuitenkin soutajan fyysinen koko sekä rakenne. Välttämättä istuinten korkeus ei ole kaikille sopiva. Esimerkiksi tavallista kookkaampi soutaja voi säätää istuimen korkeutta käyttämällä istuimella sopivan vahvuista istuinalustaa. 

Airoille on veneessä kahdet kiinnityskohdat. Yleensä soudetaan keskipenkiltä, jolloin airotkin mitoitetaan sen mukaisesti. Keulapenkiltä soudettaessa airojen kiinnityskohdat tulisi olla lähempänä airojen kädensijoja optimaalisen soutukokemuksen aikaansaamiseksi.   

Veneen pohjatulppa on erittäin toimiva. Tulppa painetaan reikään kevyesti ja kiristetään kääntämällä tulpan päässä oleva vipu sivulle, jolloin tulppa puristuu reikään tiiviisti. Veneen pohja on varustettu jalkoja tukevilla ”korokkeilla”, joiden tarkoitus on tukea jalkoja soudettaessa. Veneen keulan ulkopuolella sijaitsevasta teräslenkistä veneen voi lukita tarvittaessa esimerkiksi tolppaan tai puuhun. 

Asseri 420 – soutuvene on kevyt ja helppo soutaa.

Hyvät soutuominaisuudet!

Veneellä soutamiseen vaikuttavat monet eri asiat kuten veneen pituus, leveys, paino, laitojen korkeus, veneen muoto, airot, soutuasento, istuinten ja airojen hankainten sijainti, mutta myöskin soutajan ominaisuudet sekä soutukokemus.

Yhden tai kahden henkilön kuormalla soudetaan keskipenkiltä. Sen sijaan kolmen henkilön kuormalla soudetaan joko keskipenkiltä tai edestä riippuen henkilöiden painojakaumasta. Erityisen tärkeä on pyrkiä istumaan siten, että veneessä paino jakautuu tasaisesti.

Oikea soututekniikka ja soutuasento ovat ensiarvoisen tärkeitä varsinkin pidemmillä matkoilla. Selkä menosuuntaan soudetaan ja jalkojen pitäisi olla lähes suorina, mutta loivasti eteenpäin työnnettynä. Lisäksi jalat tuetaan veneen pohjassa sijaitseviin korokkeisiin. Istuimen korkeus on myös tärkeä seikka, jotta soutaja istuu riittävän korkealla hankaimiin nähden. Näin soutajan ei tarvitse korottaa hartioita ylöspäin.

Suotuisissa olosuhteissa Asseri 420- soutuvene on erittäin suuntavakaa soutuvene. Veneen käsiteltävyys on erinomainen, eikä vene ole kuitenkaan kiikkerä. Tuulisissa olosuhteissa venettä on hankalampi käsitellä ja tuuli siirtääkin venettä sivuttaissuunnassa. Tuulivara huomioiden veneen saa pysymään kuitenkin suunnassa soutamalla sopivasti tuuleen päin. Kuitenkaan kovaan aallokkoon tai tuuleen Asserilla ei kannata lähteä.

Asseri 420- soutuvene on vakaa myös sivuttaissuunnassa.

Keveytensä ansiosta helppo käsitellä!

Keveytensä ja kätevän kokonsa ansiosta Asseri 420 – soutuvene on helppo siirtää esimerkiksi vesistöltä toiselle. Veneen liikuttelu, nostaminen sekä kantaminen onnistuu kätevästi kahden normaalikuntoisen henkilön voimin. Asserin kuljettaminen onnistuu parhaiten pienellä trailerilla tai peräkärryssä, mutta tarvittaessa myös henkilöauton kattotelineellä.

Soutuvenettä hankittaessa on hyvä huomioida mahdolliset kuljetustarpeet. Asserin helppo siirtäminen paikasta toiseen lisääkin veneen monikäyttöisyyttä huomattavasti. Venettä apuna käyttäen saman päivän aikana voi kierrellä esimerkiksi useita metsälampia. Monet retkeilijät, kalastajat ja vesilinnustajat ovatkin huomanneet Asseri 420 – soutuveneen monikäyttöisyyden. 

Yhden tai kahden henkilön kuormalla soudetaan keskipenkiltä, jolloin vene säilyttää hyvin suuntavakautensa.

Vakaus ja turvallisuus!

Hyvän soutuveneen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat myös vakaus ja turvallisuus. Asseri 420 – soutuvene täyttää veneiden CE -kriteerit, joten vene on turvallinen tiettyyn rajaan saakka. Asseri 420 – soutuvene on saanut CE-luokituksen D, joka tarkoittaa alle viisimetristä soudettavaa tai perämoottorilla ajettavaa venettä, jonka käyttäminen on turvallista suojaisilla vesillä. 

Asseri on myös yllättävän vakaa eikä ole läheskään yhtä kiikkerä moniin vastavan kokoluokan veneisiin verrattuna. Vakaudesta huolimatta Asserissa kannattaa liikkua varovasti, sillä painon siirtyessä liiaksi toiseen laitaan vene myöskin kallistuu herkästi.  

Asseri 420 – soutuveneellä ei kannata lähteä koviin aallokkoihin tai muutenkaan myrskyiseen säähän. Tällä hetkellä pienissä soutuveneissä ei tarvitse välttämättä pitää pelastusliivejä, mutta pelastusliivien käyttäminen olisi kuitenkin suositeltavaa. 

Monikäyttöisyys valttina!

Asseri 420 – soutuvene sopii moneen käyttötarkoitukseen. Veneen ominaisuudet ovat parhaimmillaan suotuisissa olosuhteissa ja lyhyillä siirtymillä. Asseria voi käyttää mökkiveneenä, yhteysveneenä ja muuten vaan souteluun. 

Asseri sopii mainiosti muun muassa souturetkeilyyn saaria kierrellen ja välillä rantautuen luonnonkauniisiin kohteisiin. Soutuveneellä voi liikkua myös jokireittejä vuolaimmat koskiosuudet venettä kantaen. Asseri 420 sopii myös kuntoiluvälineeksi. Esimerkiksi niska-hartiavaivaiselle soutaminen on erinomainen tapa pitää vaiva loitolla. Isommilla vesillä Asseria voi myöskin käyttää isomman moottoriveneen rinnalla esimerkiksi yhteysveneenä.

Asseri 420- soutuvene soveltuu myös kalastajan veneeksi suojaisilla vesillä. Heittokalastukseen, jigaukseen, venepilkintään, ongintaan, pyydyskalastukseen, tuulastukseen, ravustukseen, perhokalastukseen lammilla tai muuten vaan kiertelyyn pienempiä vesistöjä kalastuksen parissa.

Viimeisimpänä mutta ei vähäisempänä Asseria voi käyttää vesilintujen metsästyksessä. Helpon liikuteltavuuden ansiosta veneellä voi kierrellä useitakin sorsastuskohteita saman päivän aikana. 

Ominaisuudet pääpiirteittäin:

  • Pituus: 423 senttimetriä
  • Leveys: 140 senttimetriä
  • Korkeus: 50 senttimetriä
  • Paino: 75 kilogrammaa
  • Maksimikuorma: 300 kilogrammaa.  
  • Istumapaikat: 3-4 henkilölle
  • Suurin perämoottori: 2,5 hevosvoimaa  
  • Peräpeilin korkeus. S (381 millimetriä)
  • Tyyppihyväksytty: CE-todistus, suunnitteluluokka – D

Hinta ja saatavuus!

Asseri 420 – soutuveneen suositushinta on noin 1100 euroa. Vene on valmistettu Euroopassa ja lisätietoja veneestä voi tiedustella tarvittaessa maahantuojalta. 

Maahantuojan edustajana toimii Jouni Lukkari, puhelin +358 447771201, sähköposti jouni(at)arctixsport.com

Myynti hyvin varustellut tavaratalot ja erikoisliikkeet kautta maan. Tarkemmat tiedot jälleenmyyjistä lisäämme lähiaikoina.

Lopuksi!

Vanhan viisauden mukaan, ”sikaa ei kannata ostaa säkissä!” On siis tiedettävä mitä ostaa. Edellä mainittu viisaus on myös hyvä tiedostaa veneen hankinnassa. Ostamalla kerralla käyttötarkoitukseen soveltuvan ja monikäyttöisen soutuveneen pärjäät pitkälle tulevaisuuteen, eikä vene jää ”tyhjänpantiksi” rannalle.

Kesän ja syksyn ajan venettä testattuamme voimmekin antaa vahvan suosituksen Asseri 420- soutuveneestä. Edullinen ja laadukkaasti valmistettu Asseri on varmasti varteenotettava vaihtoehto monikäyttöisyyden ansiosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *