Metsästysvarusteet, Eränkäynti

Sitka Gear metsästysvaatteet!

SITKA Gear on johtava amerikkalainen metsästysasujen ja -varusteiden valmistaja, joka tunnetaan teknisesti edistyneistä metsästysvaateratkaisuista.

Oikeanlainen pukeutuminen pitää metsästäjän kuivana ja lämpimänä kaikissa olosuhteissa, sekä auttaa maastoutumaan ympäristöön tyylikkäästi. Metsästysvaatteiden valintaan vaikuttavat sää- ja maasto-olosuhteet sekä tarvitaanko vaatteita passiin vai liikkuvaan metsästykseen ja lisäksi mitä riistaa on tarkoitus metsästää. Näistä syistä monet intohimoiset metsästäjät omistavatkin useita erilaisia metsästysasuja.

Parhaiten metsästysvaatteiden toiminnallisuuteen voimme vaikuttaa käyttämällä tilanteeseen sopivaa Optifade-suojausmenetelmää sekä kerrospukeutumalla. Sitkan valikoimista löytyykin runsaasti eri vaihtoehtoja niin Optifade- kuvioista kuin kankaiden ominaisuuksista. Aluskerros pitää ihon kuivana siirtäen mahdollisen kosteuden seuraavaan kerrokseen. Välikerros lämmittää ja siirtää kosteuden edelleen ulospäin. Olosuhteiden salliessa alus- tai välikerros voi toimia myös ilman ulkokuorta, mutta märissä, tuulisissa ja kylmissä olosuhteissa tarvitaan lisäksi veden- ja tuulenpitävä ulkokuori. Ulkokuori siirtää myös sisältä tulevan kosteuden edelleen ulospäin.  

Näkymättömäksi riistalle!

Gore-Texin kehittämä Optifade Concealment on ensimmäinen eläinten näkökykyyn perustuva, tieteellisesti kehitetty suojautumismenetelmä eri vaihtoehtoineen. Näille kaikille on yhteistä se, että ne ovat tieteen ja sotilasteknologian kehityksen tuloksia hävittäen ihmisen kehon muodot riistan näkökentästä ja käsityskyvystä.

Sitkan valikoimiin kuuluu muun muassa viisi erilaista Optifade-kuviota. Open Country on suunniteltu avoimeen maastoon, Waterfowl vesilinnustukseen, Elevated II, Groud Forest ja Subalbine metsämaastoihin. Joitakin Optifade-kuvioita valmistetaan lisäksi eri väreillä, kuten esimerkiksi Waterfowl-kuosista March ja Timber.

Tuotteissa käytetään vain edistyneimpiä GORE-TEX®-, WINDSTOPPER®- ja PrimaLoft® kankaita. Nämä korkean teknologian materiaalit mahdollistavat metsästäjien pysymisen kuivana ja lämpimänä olosuhteista riippumatta. Lisäksi alus- ja välikerrosasuissa käytetään korkealaatuista merinovillaa ja muita hyväksi havaittuja teknisiä materiaaleja.

Suurriistan kuosit!

Erityisesti hirvieläimet ovat harjaantuneet näkemään poikkeuksia metsän pystysuuntaisten puiden muodostavien kuvioiden, oksien ja lehtien joukosta. Esimerkiksi Forest-kuvio muotoutuu makro- ja mikrokuvioista, jotka maastouttavat metsästäjän puuston ja kasvillisuuden sekaan jopa alle kahden kymmenen metrin täisyydeltä. Perinteisessä camo-kuosissa olevan metsästäjän eläin saattaa huomata pienestäkin liikkeestä. 

Vesilintukuvio OPTIFADE® Waterfowl!

Vesilintukuvion suunnittelussa Gore teki yhteistyötä alkuperäisen GORE® OPTIFADE® -kuvion kehittämisessä auttaneiden asiantuntijoiden kanssa. Waterfowl -kuosin tarkoitus on saada metsästäjä näyttämään näkymättömältä vesilintujen silmissä.

Vesilintukuvio on mahdollisimman yksityiskohtainen, jotta linnun näkö hämääntyisi. Linnut ovat erityisen herkkiä väreille ja ympäristön muotojen jatkuvuudelle. Värejä on manipuloitu niin, että ne luovat mahdollisimman suuren syvyysvaikutelman. Lisäksi kuviossa on otettu huomioon laukaisuetäisyys ja eläimen sijainti metsästäjään nähden. Vesilintukuvio on myös pystysuuntaisempi, kuin maalla liikkuvia saaliita varten suunnitellut kuviot. Kuvion ansiosta yläpuolella lentävät linnut eivät kykene erottamaan metsästäjää horisontaalisesti. Vaikka lintu kuitenkin havaitsisi metsästäjän, se ei mielestään näe mitään, koska tämä on tiedettä näkymättömyydestä.

Sitka Gear Suomen markkinoilla!

Sitka Gear rantautui Euroopan markkinoille noin viisi vuotta sitten tanskalaisen tukkurin kautta ja pian sen jälkeen Sitkan tuotteita saatiin myös Suomeen edesmenneen Erätukun liikkeistä ja verkkokaupasta. Erätukun konkurssin jälkeen ja muutoinkin vaikean markkinatilanteen takia tuotteita ei ole saanut Suomesta pitkään aikaan. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, sillä Urheilu ja Ase Corenius Oy on ottanut Sitkan tuotteet valikoimiinsa. Yritys onkin yksi tämän hetken harvoista Sitka- tuotteiden myyjistä Suomessa.

Urheilu ja Ase Coreniuksen liikkeessä olevia Sitkan tuotteita voitte katsella esimerkiksi *TÄSTÄ. Läheskään kaikkia tuotteita ei löydy aina varastossa, mutta tuotteita voi tilata yrittäjän kautta. Tilatuissa tuotteissa toimitusaika on noin seitsemän arkipäivää. 

Testissä Sitka Gear Stormfront metsästyspuku!

Olen käyttänyt Sitka Gear- tuotteita noin kahdeksan vuoden ajan. Pro Staff -ohjelman kautta valitut metsästäjät saavat Sitka Gearilta erilaisia asiakasetuja ja alennuksia ja niinpä minullakin oli kunnia kuulua tuohon joukkoon. 

Sitkan Stormfront- metsästyspuku on ollut minun ja monien muiden testaajien käytössä noin seitsemän vuoden ajan. Viimeisten vuosien aikana en ole pystynyt itse pukua käyttämään, mutta hyvälle puvulle on innokkaita testaajia löytynyt. Malli on pysynyt pieniä muutoksia lukuun ottamatta lähes samanlaisena näihin päiviin saakka. Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Urheilu ja Ase Corenius Oy:n kanssa. Mielipiteet Stormfront- asusta ovat kirjoittajan ja muiden testaajien henkilökohtaisia.

Puvun kuosi on Optifade Open Country, joka on suunniteltu erityisesti avoimeen maastoon. Malli sopii erityisen hyvin tuntureille riekkojahteihin sekä muihinkin avomaastoihin. Maastoutuminen toimii mielestäni hyvin myös muissakin vähäpuustoisissa maastoissa.

Stormfront takissa ja -housuissa on luja kulutusta kestävä GORE-TEX®- 3-kerros Pro Shell -laminoitu kangas. Kaikki saumat on teipattu vedenpitäviksi. Lisäksi asussa on monipuolisesti säätömahdollisuuksia ja tuuletusaukkoja tuomassa lisää toiminnallisuutta sekä käyttömukavuutta.

Stormfront- takissa hupun saa tarvittaessa kätevästi kaulukseen piiloon.

Tärkeä seikka on myös tuotteen oikea koko ja istuvuus. Usein varsinkin amerikkalaiset koot saattavat olla eurooppalaiseen kokoihin tottuneille isoja, mutta Sitkan vaatteissa koot pitävät kuitenkin paikkansa. Olen 183 senttiä pitkä normaalivartaloinen ja L -koko on juuri oikean kokoinen. Stormfront-puvussa on muutoinkin erinomainen istuvuus, joustavuus sekä käyttömukavuus.

Stormfront on täysin veden- ja tuulenpitävä sekä hyvin hengittävä. Puku on tarkoitettu sateisiin, tuulisiin ja kylmiin olosuhteisiin. Metsästyksessä on myös tärkeää se, että vaate olisi mahdollisimman äänetön. Stormfront-puvun pintakangas ei ole täysin äänetön, mutta huomattavasti äänettömämpi verrattuna tavanomaisiin retkeilytakeissa käytettyihin GORE-TEX®- 3-kerros laminoituihin kankaisiin. 

Takissa on säädettävä huppu, jonka saa pakattua tarpeen vaatiessa näppärästi kauluksen sisään. Takin kainaloissa on avattavat ventilaatiot, jotka ovat tärkeitä sellaisissa olosuhteissa, jolloin kangas ei hengitä tarpeeksi. Kaikki vetoketjut ovat hitsattuja ja vesitiiviitä. Hihojen suut saa tiivistettyä tarranauhojen avulla tarvittaessa vedenpitäviksi. 

Stormfront- housuissa on lahkeiden mittaiset vetoketjut.

Takissa on neljä taskua, joista kaksi suurempaa rintataskua, hihatasku ja sisäpuolella povitasku. Lisäksi kaksi lämmittelytaskua. Housuissa on neljä taskua, joissa kahdessa Integroidut turvataskut. Housuissa on myös vyö ja henkselit, jotka saa tarvittaessa poistettua. Housujen lahkeiden sivuilla ovat kokopitkät vetoketjut ja lahkeiden suissa joustava resori sekä painonapit.

Työnjälki on kaikin puolin erittäin laadukas. Kangas ja käytetyt materiaalit vaikuttavat erittäin kestävältä. Noin seisemän vuoden kokemuksen perusteella Stormfront-metsästyspuvussa ei ole ilmennyt minkäänlaista laadullista ongelmaa. Jos jotain negatiivistä pitäisi löytää, niin lämpimällä säällä Stormfront-puku on liian lämmin, mutta eihän pukua ole lämpimiin olosuhteisiin tarkoitettukaan.

Sitka Gear Stormfront -metsästyspuku on parhaimmillaan sateisissa, tuulisissa ja viileissä olosuhteissa.

Sitka Gear yrityksenä!

Sitka Gear näki päivänvalon vuonna 2005 Kaliforniassa, kun kaksi innokasta nuorta metsästäjää eivät etsinnöistään huolimatta löytäneet mistään juuri heille mieluisia metsästysvaatteita. He päättivät valmistaa metsästysvaatteensa itse. Miesten ajatuksena oli toteuttaa metsästykseen sopiva, mietitty kerrospukeutumisjärjestelmä, joka pohjautui maastokuviointiin.

Samoihin aikoihin myös Gore kehitti Optifade-kuviointiaan. Yhtiöiden yhteinen tarkoitus oli ottaa kuviointi käyttöön Sitkan varusteissa, mutta Lehman Brothers -rahoitusyhtiön romahdus vuonna 2009 koitui kuoliniskuksi Sitkalle, niin kuin myös monelle muullekin amerikkalaiselle yritykselle. Gore osti kuitenkin Sitkan ennen sen alasajoa jatkaen tuotteiden kehittelyä. Samassa yhteydessä tehdas siirtyi Montanaan, jossa oli jo ennestään vahva metsästyskulttuuri.

Nykyisin Sitka on Yhdysvaltojen suurin metsästysvaatteiden valmistaja. Yrityksen toimintafilosofiaan kuuluu voimakas sitoutuminen vastuullisen metsästysharrastuksen kehittämiseen, kaikille tasa-arvoisten metsästysmahdollisuuksien turvaamiseen sekä luonnon ja eläimistön elinolosuhteiden säilyttämiseen. Sitkan kotisivuihin voitte tutustua *TÄSTÄ.

Sitka Gear on edelleen Gore-Tex:in kokonaan omistama yritys ja myös ainoa Gore-Tex:in oma vaatebrändi.

Urheilu ja Ase Corenius Oy 

Nurmijärven Klaukkalassa on aloittanut yritys nimeltä Urheilu ja Ase Corenius Oy. Aikaisemmin yrityksen tiloissa toimi yli 30 vuotta metsästäjiä ja ammunnan harrastajia palvellut Juhani Sinisalo Oy. Yrittäjä Toni Corenius osti Juhani Sinisalon liiketoiminnan ja jatkaa nyt siis uudella nimellä.

Corenius mainitsee, että tuotevalikoimassa tulee näkymään pitkälti hänen oma historiansa. Tätä ennen viimeiset kahdeksan vuotta Patagonian vaateyritykselle työskennellyt mies on päässyt näkemään, miten ihmiset liikkeitä pyörittävät ja mitä hyvää ja huonoa he tekevät.

Yli 160 vuorokauden matkustaminen vaikutti perheen hyvinvointiin ja niin kipinä oman yrityksen perustamisesta syntyi. Samaan aikaan Juhani Sinisalo oli jäämässä eläkkeelle ja sain mukaan Bestdan Suunnittelutoimisto Oy: n. Näin haave omasta yrittäjyydestä toteutui, kertoo Corenius yrityksen perustamisesta.

Nyt yrityksen idea on tuoda markkinoille metsästysliike, josta saisi parhaan mahdollisen palvelun ja parhaat mahdolliset tuotteet. Jotain muuta mitä moni muu ei tarjoa. Kokonaisvaltaisen palvelun ja brändin, mainitsee yrittäjä suunnitelmistaan.

Yrityksen valikoimista löytyy laaja valikoima jääurheiluun ja metsästykseen liittyviä tuotteita. Metsästystuotteista yritys tuo maahan Fabarmin haulikoita ja kivääreitä, Baschier & Pellagri haulikon kiekkopatruunoita, Fox Bullet tuotteita jälleen lataajille sekä IOR- tähtäimiä aseisiin.

Päämerkkejä vaatepuolella ovat Sitka ja Swedteam. Retkeily -ja ulkoilu vaatteissa tarkoitus on satsata muun muassa Patagoniaan. Muita valikoimissa olevia vaatemerkkejä ovat Under Armour sekä Svala. Asevalikoimista löytyy Fabarmin lisäksi CZ, Schultz & Larsen kiväärit, Steel Action suoravetokiväärit sekä Mauser. Tähtäinlaitteista hyllystä löytyy muun muassa Swarovski, Zeiss, Kahles, Docter ja Meoptan tähtäimiä. Liikkeestä löytyy myös kattava käytettyjen aseiden valikoima. Tuotteiden myynnin lisäksi yritys järjestää myös alaan liittyviä koulutuksia ja- tapahtumia.

Urheilu ja Ase Corenius Oy: n verkkokauppaan pääsette *TÄSTÄ.

Yhteystiedot: Urheilu ja Ase Corenius OY (Y-tunnus 2406504-4), Syrjäläntie 24, 01840 Klaukkala.

Sähköpostit: asiakaspalvelu(at)corenius.fi tai toni(at)corenius.fi

Puhelin: (metsästys ja aseet) 09-8797452 Harri Hyttinen, (teroitus ja muotoilu) 040-552 4530 Timo Niemi, (maahantuonti ja jälleenmyynti) 040 575 5977 Toni Corenius.

Aukioloajat: Ma-Pe 10:00 – 18:00, La 10:00- 14:00, sunnuntaina yleensä suljettu.

Myös Toni Corenius luottaa Sitkaan!

Toni Corenius on käyttänyt Sitkan tuotteita vuodesta 2010 lähtien. Tein töitä Patagonialle, ja ollessani työmatkalla Yhdysvalloissa, esitteli Patagonian fish manager Mark Harbaugh minut Sitkan pääsuunnittelijalle Richard Siberellille. Siitä ystävyys Sitkan kanssa alkoi ja sen jälkeen olenkin päässyt testaamaan vuosien mittaan monia uusia tuotteita. Kertoo Toni kokemuksistaan Sitka- tuotteisiin.

Kaikki Sitkan tuotteet ovat varteenotettavia hankintoja metsästettävän kohteen ja olosuhteiden mukaan. Itse pidän erityisesti Fanatic- sarjasta, sillä tuotteissa käytetty laadukas fleece on materiaalina erittäin hiljainen ja miellyttävä. Mainitsee Toni Corenius.

Sitkan tuotteet ovat olleen tutustumisesta lähtien Toni Coreniuksen lempivaatteita metsästysvaatteissa. Tällä hetkellä Sitka ei ole myöskään kallein eikä halvin. Jokaisen laadukasta ja käytännöllistä metsästyspukua tai varustetta etsivän kannattaisi ainakin käydä sovittamassa Sitkaa. Silloin sen näkee ja tuntee, miten laadukkaita vaatteet ovat. Sitkan myyminen kuluttajille vaatii asiantuntijaa sekä laajan malliston tuntemista. Uskon että meillä tässä on suuri etulyöntiasema muihin, koska tunnen tuotteet niin hyvin ja minulla on pieni ”insde track kyseiseen brändiin”, kertoo yrittäjä hymyssä suin.

Sitkan tuotteiden Euroopan varasto on nykyään Espanjassa, joten sieltä tilatut tuotteet saapuvat Suomeen noin seitsemässä arkipäivässä. Meiltä kannattaa myös kysyä tuotteita, joita ei liikkeessä löydy, sillä tilaamme jatkuvasti asiakkaille tuotteita. Muistuttaa Toni Corenius.

Käytetyt lähteet: sitkagear.com, gore-tex.com, optifade.com

*Sisältää mainoslinkkejä, mutta blogin pitäjä ei saa linkkien kautta tulleista tilauksista korvausta tai palkkioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *