Retkeily

Näin valitset merinovillakerraston!

Merinovillan ominaisuudet ihoa vasten puettavien kerrastojen materiaalina ovat huippuluokkaa, mutta onko merinovillakerrasto kuitenkaan aina paras vaihtoehto?

Markkinoilla olevien merinovillakerrastojen laatuerot ovat suuria. Pelkkä merkintä merinosta ei takaa aina laatua! Mitä hienommasta ja pidemmästä villakuidusta materiaalit ovat valmistettu, sitä laadukkaampia ja arvokkaampia kerrastot ovat.

Yleensä edullisimmissa kerrastoissa on käytetty halvempaa raaka-ainetta, eli käytetty karkeampaa merinovillaa. Raaka-aineen hintaan vaikuttavat siis villakuidun hienous sekä pituus. Merinovilla jaetaan eri karkeusluokkiin kuidun halkaisijan mukaan. Mitä hienompaa kuitua, sitä vähemmän se myös ärsyttää ihoa. Jos merinovillainen vaate kutittaa tai ärsyttää iholla, on materiaalissa silloin käytetty karkeampaa raaka-ainetta. Parhaimmat merinovillalaadut eivät aiheuta ongelmia iholla.

Villan hienoutta mitataan mikrometrillä (µm), joka on millin tuhannesosa. Merinovillakuitu on halkaisijaltaan alle 25µm (mikrometriä). Hienoimmat merinokuidut ovat tällä hetkellä noin 15µm. Halkaisijaltaan vahva merinovilla on 23-25µm, medium 19,6-22,9µm ja hieno 15-19,5µm. Esimerkiksi tavallinen lampaanvilla on 35-45 µm.

Toinen merinovillan tärkeä ominaisuus on villan kiharuus. Merinovillassa on jopa 40 kiharakaarta sentillä, kun muissa villoissa lukuarvo on vain 2-10. Vaikka merinovillan kuitu on ohutta ja sileää, jää sen sisälle pieniä taskuja. Nämä taskut varastoivat kehosta säteilevän lämmön, jolloin vaate toimii kuin villainen patteri.

Villatuotteille on tyypillistä jonkinasteinen nyppyyntyminen, mutta siihen vaikuttavat käytetyn materiaalin kuidun pituus sekä tekstiilin sidoksen tyyppi. Nyppyyntyminen syntyy tekstiilin pinnalle kertyneiden irtokuitujen takertuessa toisiinsa. Mitä lyhyempi kuitu, sitä herkemmin materiaali nyppyyntyy.

Norjalainen Devold on yksi laadukkaimmista merinovillakerrastojen valmistajista. Kuvan naisella Devold Hiking kerrasto, joka on 100% merinovillaa. (Kerrastossa merinokuidun laatu 18,7 mikronia, materiaalivahvuus 190g/m2 ja väri Figs). Hienokuituinen merinovilla ei myöskään ärsytä (kutia) iholla.

Huomioi myös nämä asiat!

Yleensä nykyajan kerrastoissa on hiertämättömät saumat, mutta kannattaa varmistaa, etteivät saumat myös paina iholla. Liian korkeat ja paksut saumat hankaavat liikkuessa, joten valitse litteäsaumainen vaihtoehto. Jos aluspaidassa on vetoketju, kannattaa varmistaa, että vetoketju jää kankaan suojaan. Silloin se ei hankaa leukaa tai kaulaa.

Oikeankokoinen alusasu pysyy liikkuessasi paikoillaan. Kun kerrasto istuu ihonmyönteisesti, toimii se silloin oikein pitäen ihon kuivana sekä lämpimänä. Hihojen riittävä pituus kannattaa myös varmistaa, jotta ne suojaavat ranteita. Joissain kerrastoissa hihoissa on näppärät reiät peukaloille, jolloin kädet pysyvät paremmin lämpiminä.

Parhaista raaka-aineista ja laadukkaasti valmistetut aluskerrastot ovat täydellinen osa ulkoilun- ja ulkoiluharrastusten vaatimaa kerrospukeutumista.

Merinovilla yhdistettynä muihin raaka-aineisiin

Yhdistelmällä eri materiaalien parhaita ominaisuuksia voidaan vaikuttaa merinovillatuotteen kestävyyteen, hengittävyyteen, kuivumisnopeuteen sekä kosteuden siirtokykyyn. 

Devold Expedition Man Zip Neck aluskerrasto sisältää 90 prosenttia merinovillaa ja 10 prosenttia polyamidia. Vetoketjullisella poolokauluksella varustettu paita on erittäin lämmin. (Paita on myös Retki-lehden alusasutestin voittaja 8/2006).

Millaiseen käyttöön merinovillakerrastot soveltuvat? 

Merinovillakerrastot soveltuvat käytettäväksi kaikenlaiseen ulkoiluun ja mihin vuodenaikaan tahansa. Moni käyttää merinovillaisia vaatteita myös tropiikin lämmössä. 100% merinovilla ei ole kuitenkaan paras mahdollinen materiaali hikiliikunnassa. Hikiliikuntaan soveltuvat parhaiten keinokuiduista valmistetut kerrastot.

Kerrastoa ostaessa kannattaa valita omaan käyttöön sopiva vaihtoehto. Esimerkiksi onko kerrasto tarkoitettu hikijuoksuun pakkaselle vai lämmittämiseen verkkaisemmassa ulkoilussa.

Aluskerrastoksi ihoa vasten kannattaa pukea kaikista laadukkain kerrasto. Tarpeen vaatiessa esimerkiksi kylmillä keleillä aluskerraston päälle voi pukea toisen tai useamman kerraston välikerrokseksi.

Merinovillaisten kerrastojen neulevahvuudet vaihtelevat yleensä 150 grammasta 300 grammaan neliömetrillä. Erittäin ohuet merinovillaneulokset painavat noin150g/ m², ja sopivat mainiosti kesäkauden ulkoiluun. Ohuet kerrastot painavat noin 200g/m² ja sopivat aluskerrastoiksi kylmemmillä keleillä. Paksummat kerrastot pitävät lämpimänä kylmissä olosuhteissa ja soveltuvat parhaiten talvikaudelle. Painoa näillä neuloksilla on alkaen 250g/m².

Merinovillan tuottama mikromassa parantaa myös verenkiertoa, jonka vuoksi 100% merinovillasta valmistettuja kerrastoja suositellaan esimerkiksi reumaa, niveltulehduksia sekä selkäkipuja sairastaville.

Vaikka 100% merinovilla on ylivoimainen monessa ominaisuudessa, sen huono ominaisuus on kestävyys. Jos esimerkiksi pukiessa vetää housunlahkeen huolimattomasti jalkaan ja lahje takertuu vaikkapa varpaisiin, voi lahje revetä. Nimimerkillä kokemusta on!

Merinovillan ominaisuudet pähkinänkuoressa! 

Merinovillaiset kerrastot hengittävät, siirtävät kosteutta sekä mukautuvat aina kantajansa lämpötilaan.

  • Merinovilla eristää lämpöä kylmällä ja vastaavasti viilentää lämpimällä säällä.
  • Villalla on erittäin hyvä imukyky. Sen ansiosta villakuitu sitoo kosteutta keholta ja pitää sen kuidussa. Näin olo tuntuu kuivalta myös hikoiltaessa.
  • Villakuitu pyrkii tasapainoon ja kun kosteus on sisäpuolella suurempi kuin ulkopuolella, kosteus siirtyy vaatekappaleen ulkopuolelle ja olo tuntuu edelleen kuivalta.
  • Villa imee kosteutta jopa 30% villan omasta painosta ja siirtää kosteutta ulospäin.
  • Lämmittää myös märkänä, koska villan lämmöntuotanto tehostuu kosteana. Lämpöenergiaa vapautuu vesimolekyylien törmätessä toisiinsa kuidun sisällä.
  • Villa on luonnostaan antibakteerinen, joten villavaatteita ei tarvitse pestä usein vaan tuulettaminen riittää. Bakteerien on vaikea kiinnittyä ja kasvaa kuidun erityisellä ulkopinnalla.
  • Merinovilla ei ole herkästi syttyvä.
  • Suojaa luonnostaan UV säteiltä, mitä monet keinokuidut eivät kykene tekemään ilman käsittelyjä.

Devoldin merinovilla on täysin jäljitettävissä farmille asti. Jokainen tuote sisältää tiedot farmariperheestä ja lisää voi lukea Devoldin nettisivuilta TÄSTÄ

Merinovillavaatteiden pesu- ja hoito!

Niin kuin edellä mainittiin, villakuidulla on itsepuhdistuva ominaisuus, joten merinovillavaatteita ei tarvitse kovin usein pestä. Yleensä riittää pelkkä tuuletus ulkoilmassa.

Villan keratiini tuhoaa iholta hajuja aiheuttavia bakteereja, joten villavaatteet eivät myöskään haise. Villakuidun ytimessä on kahdenlaisia soluja, jotka imevät eri määrän kosteutta. Toiset solut turpoavat aiheuttaen jatkuvan liikekitkan näiden kahden solun välille. Tämä ominaisuus tekee siis villasta itsepuhdistuvan.

Vähäiset pesukerrat lisäävät merinotuotteen kestävyyttä ja tuote kestää pitempään. Tuotteet kannattaa pestä nurinpäin käännettyinä ja villalle tarkoitetulla pesuaineella, joka sisältää samoja luonnonmukaisia rasvoja ja proteiineja kuin villa itse. Nurinpäin peseminen pidentää myös tuotteen käyttöikää.

Merinovillasta valmistettuja vaatteita ei tarvitse kovin usein pestä. Villa puhdistaa itsensä tuuletuksella.

Merinovillan ekologisuus ja eettisyys!

Vaatteen elinkaareen kuuluu monia vaiheita, ja niillä kaikilla on ympäristövaikutuksia. Elinkaareen sisältyy materiaalin ja vaatteen tuotanto, kuljetukset, käyttö sekä mahdollinen kierrätys.

Merinovilla on luonnonmukainen materiaali, joka hävitettäessä maatuu luonnollisesti vuosien aikana ja vapauttaa ravinteet takaisin maaperään. Eläinten hyvinvointi on osa eettisyyttä. Niissä huomioidaan kasvatus, kuljetus, turvallisuus, kestävä kehitys sekä yleinen hyvinvointi.

Merinovillan tuotannossa mulesing menetelmää on kritisoitu varsinkin eläinsuojelullisista syistä. Uudessa-Seelannissa ja Euroopassa mulesing-leikkaukset ovat nykyisin kiellettyjä. Toimenpide olisi lampaille hyvin kivulias. Mulesing on kirurginen toimenpide, jossa lampaan peräpäästä poistetaan ihoa. Tästä syntyvä arpikudos vähentää loiskärpästen munimista. Samassa toimenpiteessä karitsojen hännät on usein myös typistetty.

Kannattaa siis valita mulesing-vapaa villa, jolloin varmistetaan vastuullinen tuotanto, joka tähtää lampaiden hyvinvointiin ja laadukkaaseen merinovillamateriaaliin.

Paras merinovilla saadaan lämpimän ilmaston maista, jolloin villan kuidut ovat selvästi pidempiä ja ohuempia kuin muualla maailmassa tuotetut. Kuvassa Riverrun farmin lampaita Uudesta- Seelannista. Kuva Devold

Merinovillan historia

Vuosien 1400-1700 jalostuksen tuloksena syntyi merinolammas, kun Espanjassa onnistuttiin risteyttämään sinne tuotuja roomalaislampaita ja espanjalaisperäistä kuparilammasrotua keskenään.

Merinolampaan villa oli jo siihen aikaan niin hienoa ja siitä valmistetut tuotteet niin haluttuja, että Espanja kielsi merinolampaan maastaviennin kuolemanrangaistuksen uhalla.

1800-luvulla Britannian kuningas Yrjö III onnistui viemään merinolampaita vaihtokaupalla. Ne eivät kuitenkaan kylmässä pohjolassa menestyneet, joten osa lampaista laivattiin Australiaan. Pian lampaankasvatus levisi myös Britannian siirtomaahan Etelä- Afrikkaan.

Uuden mantereen ilmasto oli eläimille ihanteellinen, ja tarkan jalostuksen avulla niiden villa kasvoi yhä sileämmäksi, ohuemmaksi ja hienommaksi. Tästä jalostustyön tuloksesta saamme nauttia laadukkaina tuotteina, kuten esimerkiksi merinokerrastoissa.

Paras merinovilla tuotetaan lämpimän ilmaston maissa!

Paras merinovilla saadaan lämpimämmän ilmaston maista, kuten Australiasta, Tasmaniasta, Uudesta-Seelannista ja Etelä-Afrikasta. Lämpimissä maissa tuotetun villan kuidut ovat selvästi pidempiä ja ohuempia kuin muualla maailmassa tuotetut.

Merinovillalampaat voivat elää myös pohjoisella pallonpuoliskolla, mutta merinovillan laatu on silloin erilaista, sillä villan kuidut ovat luonnostaan pohjoisessa paksumpia.

Tulevaisuudessa kirjoittelen joidenkin valmistajien merinovillakerrastoista tuotevertailuja, omia kokemuksia sekä esittelyjä kaupallisen yhteistyön pohjalta. Valitsen vain laadukkaita tuotteita ja niistä kerrotut näkemykset ja suositukset perustuvat omiin kokemuksiin.

Laadukkaita Devold- merinovillakerrastoja voitte halutessanne tilata *TÄSTÄ.

*Kyseinen linkki on mainoslinkki, jonka kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Komissio ei vaikuta hintaan. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Devold- merinovillakerrastoista voit lukea artikkelin TÄSTÄ.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *