Retkeily

Testasimme Ledlenser MH10 otsavalon!

Ledlenser MH10 on erinomainen vaihtoehto monipuolista otsavaloa tarvitsevalle. Kolme valotehoa, säädettävissä oleva valokeilan leveys sekä punainen ja vihreä lisäväri tekevät tästä otsavalosta soveltuvan monenlaisiin harrastus- ja ammattikäyttöön. 

Hyvän otsavalon avulla harrastuksista on mahdollista nauttia myös pimeässä. Riippuen harrastuksesta valolta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia. Yleensä ongelmana on löytää kaikkiin harrastuksiin ja käyttötarkoituksiin riittävän hyvin soveltuva otsavalo.

Testiryhmämme koostui kokeneista harrastajista- ja ammattilaisista. Testasimme tuotetta maastopyöräilyssä, ratsastuksessa, suunnistuksessa, perhokalastuksessa, maastojuoksussa, retkeilyssä sekä monissa muissakin kotiaskareissa. 

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Nordic Trail Oy:n kanssa. Mielipiteet tuotteesta ovat allekirjoittaneen sekä testaajien henkilökohtaisia. Ledlenser MH10 otsavalo on saatu käyttöömme testiä varten.

Riittävästi valotehoa!  

Ledlenser MH10 otsavalossa on kolme valotehoa, joiden valinta onnistuu yhdellä painikkeella. Tehokkain 600 lumenen valoteho riittää valaisemaan 150 metriin, 250 lumenen 100 metriin ja 10 lumenen valoteho 20 metrin etäisyydelle. Myös valokeilan leveys ja kulma ovat helposti säädettävissä. Kaikki toiminnot ovat hallittavassa yhdellä kädellä. ”Helppoa kuin heinäteko!”

Valaisimien valovirta eli valon kokonaismäärä merkitään lumen- arvolla. Mitä suurempi lumen- luku, sitä kirkkaampi valo. Usein valon hankinnassa kiinnitetään liikaa huomioita lumen-arvoihin, vaikka korkein lumen- luku ei välttämättä aina ole sama asia kuin kirkkain valo. Valotehoon vaikuttaa myös se, miten lamppu jakaa valon.

Tehokkaan ja säädettävissä olevan valotehon ansiosta Ledlenser MH10 otsavalo soveltuu erinomaisesti moniin harrastuksiin ja aktiviteetteihin.

Valoteho vaikuttaa akunkestoon!

Ledlenser MH10 otsavalon virtalähteenä on 3700mAh akku. Valon käyttöaika on valmistajan lupauksen mukaisesti käyttötehosta riippuen 10 tunnista jopa 120 tuntiin. Akun kestoaika oli pienimmällä teholla huomattavasti pidempi ja tehokkaimmalla teholla puoli tuntia luvattua pidempi. Akun kestoaikaan vaikuttaa tietysti myös lämpötila. Olosuhteista ja aikataulusta johtuen meillä ei ollut mahdollisuutta testata otsavaloa kovilla pakkasilla.

Tehokkaampi valoteho kuluttaa energiaa nopeammin. Sen takia lumen- lukua kannattaa verrata tarvittavaan valon käyttöaikaan. Säätämällä valotehoa tarpeen mukaisesti mahdollisimman pienelle teholle, kestää akku myös pidempään.

Akkukotelon rakenteen ansioista akkua ei tarvitse ottaa ulos lataamista varten. Akun lataaminen tyhjästä täyteen onnistuu USP-kaapelin avulla noin kuudessa tunnissa. Lataustehoa ilmaisee punainen valo, joka muuttuu vihreäksi täydellä latauksella. Lamppu on myös kuljetuslukittavissa, jolloin se ei mene itsestään päälle kuljetuksen aikana.

Akku on myös mahdollista pitää esimerkiksi povitaskussa pitkän virtajohdon ansiosta. Tämä ominaisuus on hyvä varsinkin otsavaloa käytettäessä juoksulenkeillä tai hiihtämisessä. Lämpimässä povitaskussa akun varaus kestää myös pidempään.

Otsahihnan säätömahdollisuuksien ansiosta akkukotelo on siirrettävissä haluttuun kohtaan tilanteiden mukaisesti. Pään ympärille tulevaan hihnan etu- ja takaosaan on lisätty pehmuste, jolloin hihna pysyy tukevammin paikallaan.

Otsavaloa käytettäessä akussa palaa aina punainen valo. Kun akun varausta on jäljellä 10%, otsavalo vilkuttaa kolmesti. 

Hyödyllisiä ominaisuuksia!

Mitä nopeammin liikutaan, sitä pidemmälle olisi hyvä nähdä. Vauhdikkaaseen maastopyöräilyyn tarvitaan valokeilalta pitkää kantamaa. Ledlenser MH10 otsavalon 150 metrin kantama riittää hyvin maastopyöräilyyn. Sen sijaan juoksuun riittää mainiosti 100 metrin kantama.

Vähemmän intensiivisessä liikunnassa painottuvat muut kriteerit, kuten otsavalon suorituskyky sekä akun kesto. Valomäärä, jonka tarvitset edessäsi olevan tien tai polun valaisemiseen voi olla liian suuri käytettäväksi esimerkiksi karttaa katsoessa. Sen vuoksi on hyvä pystyä pienentämään valotehoa reilusti, niin kuin Ledlenser MH10 otsavalossa se on mahdollista.

Lisäksi valaisimen tulisi istua hyvin päähän ja olla mahdollisimman vakaa. Ledlenser MH10 täytti myös nämä ominaisuudet ja otsavalon keveys tehoon sekä monipuolisuuteen nähden on myös plussaa.

Kävelyssä on hyötyä enemmän lyhyen kantaman valosta, joka näyttää leveälle lähiympäristöön. Myös leiriolosuhteissa kokonaan valaistu näkökenttä on hyvä ominaisuus. Pienemmällä valoteholla valaisin kuluttaa vähemmän energiaa, joten paloaika on tällöin pidempi.

Otsavalon on kestettävä myös kosteutta. Ledlenser MH10 otsavalon kotelointiluokka on IPX4, mikä tarkoittaa, että laite on vähintään roiskevesitiivis.

Soveltuu hyvin myös ratsastajalle! 

Otsavalon monipuolisuus on tärkeä varsinkin ratsastamisessa, jolloin valotehoa sekä valokeilan leveyttä pystyy säätämään tarpeen mukaan. Moni valoa testannut ratsastaja oli sitä mieltä, että kaikista tehokkaimmalla valoteholla ei aina ole käyttöä ratsastuksessa. Tärkeämpi ominaisuus on pystyä säätämään valotehoa tilanteiden mukaan, niin kun testatussa valossa se onnistui hyvin.

Hevosen hoitamisessa on hyötyä pienemmästä valotehosta ja leveämmästä valokeilasta. Pienempi valoteho on myös parempi, jos ratsastajia on yhtä useimpia. Liian kirkas valo häikäisee viereisiä ratsastajia.

Punainen valo säilyttää parhaiten hämäränäön ja sopii erinomaisesti esimerkiksi ”kartturille”.

Punainen valo sopii perhokalastajalle sekä suunnistajalle!

Otsavalon mukana tulee myös punainen ja vihreä linssi. Punainen valo sopii mainiosti kalastajalle tai suunnistajalle. Punainen valo säilyttää parhaiten hämäränäön ja näin on mahdollista välttyä hämäräsokeudelta. Punainen valo vähentää myös lähellä olevien häikäistymistä.

Esimerkiksi perhokalastajalle punaisesta valosta on hyötyä perhojen vaihtamisessa. Hämäränäkö säilyy, kun ei tarvitse odotella kirkkaan valon sammuttamisen jälkeen silmien tottumista uudelleen pimeyteen.

Samalla tavalla myös suunnistaja hyötyy punaisesta valosta. Punaisen valon avulla kartan tutkiminen onnistuu ilman haittaavaa häikäistymistä ja hämäränäön säilyessä. Erittäin hyvä ominaisuus!

Eläimet eivät näe vihreää valoa!

Monet eläimistä eivät näe vihreää valoa. Vihreä valo osoittautui toimivaksi maastolenkeillä pimeässä, kun esimerkiksi supikoira ja kauris eivät säikähtäneet vihreää valoa.

Valo toimisi hyvin metsästyksessä, mutta Suomen metsästyslaki kieltää keinotekoisen valonlähteen käytön metsästyksessä. Poikkeuksena kiinteä keinotekoinen valo ruokintapaikoilla on nyt sallittu villisian metsästyksessä. Vahingoittuneen eläimen lopettamisessa valon käyttö on myös sallittua. Vihreä tarjoaa parhaan erottelukyvyn ja toimii hyvin haavoittuneen eläimen jäljityksessä.

Mitä mieltä testaajat olivat?

Ledlenser MH10 -otsavalaisimen teho ja ominaisuudet suhteessa painoon, sekä akun kestoaika olivat testaajien mielestä erinomaiset.  Valon optiikka sekä valokeilan säätömahdollisuus oli kaikkien testaajien mieleen. Valmistajan lupaamat tehot näkyvyyksineen pitävät paikkaansa ainakin muutaman asteen lämpötiloilla ja pikkupakkasilla.

Allekirjoittaneella on kertynyt kokemusta yhdestä Ledlenser- otsavalosta lähes kymmenen vuoden ajalta. Otsavalo on palvellut hyvin tähän päivään saakka.

Tämän testin pohjalta suosittelen varauksetta Ledlenser MH10 otsavaloa monenlaisiin harrastuksiin ja käyttöön. Hinta laatusuhde on erinomainen. 

Seitsemän vuoden takuu on myös osoituksena laadusta. Otsavalo soveltuu mainiosti lenkkeilyyn, pyöräilyyn, suunnistukseen, ratsastukseen, retkeilyyn, kalastukseen sekä moniin muihinkin pimeiden aikojen aktiviteetteihin ja askareisiin. 

Ledlenser MH10 otsavalon ominaisuudet pähkinänkuoressa! 

 • säädettävä valoteho 600/250/10 lumenia
 • pitkäkestoinen USP-ladattava akku Li-ion 3,7 V 3400 mAh
 • paino 158 g (sisältää akun)
 • roiskevesitiivis IPX4
 • paketin sisältyy vihreä ja punainen värilinssi sekä värilinssinpidike.
 • erinomainen teho/painosuhde
 • pitkä takuuaika 5+2 vuotta (7 vuotta)

Valmistajan ilmoittamat käyttöajat:

600 lumenia – 150 metrin näkyvyys – 10 tuntia

250 lumenia – 100 metrin näkyvyys – 15 tuntia

10 lumenia – 20 metrin näkyvyys – 120 tuntia

Suositushinta: 99 euroa

Maahantuonti ja markkinointi: Nordic Trail Oy, PL 2227, 96201 Rovaniemi

Puhelin 0207 310 431

https://www.nordictrail.fi/ledlenser/otsavalaisimet/ladattavat-otsavalaisimet/mh10

3 thoughts on “Testasimme Ledlenser MH10 otsavalon!

 1. Tero Voutilainen sanoo:

  Viikon verran omistanut lampun. Miten valokeilan leveys Säätyy? Tässä ei kierry kumpaankaan suuntaan ainakaan sormivoimin, pihdeilläkö yritän?

  1. Juha Tissari sanoo:

   Kiitos kysymyksestä! Ledlenser MH10- otsavalon valokeilan säätäminen pitäisi onnistua helposti sormivoimin. Voitte katsoa videon oheisesta linkistä. https://www.youtube.com/watch?v=dFqSfxYQPx4

 2. Henri M sanoo:

  Minulla ollut kyseinen valaisin työkäytössä raksahommissa. Todella tyytyväinen ollut. Akun kesto niin ajallisesti kuin pakkasen kesto, aivan omaa luokkaansa. Kokeiltu on aiemmin niin Lumonite ja Fenix merkillä myytyjä otsavalaisimia. Ne ei kymmentä minuuttia pitempään ole kylmää kestäneet, vaan valoteho on laskenut alimmalle tasolle. Kaikenlaisia selityksiä myyjän taholta siihen saanut. Tämän MH10 kanssa ei ole tarvinnut v-käyrän nousta.

  Ainut ”vika” on juuri tuo aiemmin mainittu valokeilaan säätö. Yleensä minun ei sitä tarvitse säädellä, mutta kun on tarvinnut, se on ikäänkuin jumissa. Molemmin käsin se on aina tarvinnut avata. Sen jälkeen aina jonkin aikaa säästyy yhden käden otteella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *