Retkeily

Paista herkkuja luonnossa- Stanley Adventure paistinpannu ja lautassetti!

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu Stanley Adventure paistinpannu on varteenotettava vaihtoehto kestävää ja helppohoitoista paistinpannua hakevalle. Setissä mukana myös tarvittavat välineet aterian valmistamista ja nauttimista varten.

Yhdeksän osainen setti sisältää paistinpannun, leikkuulaudan, kaksi lautasta, kaksi lusikkahaarukkaa, paistolastan, pannunalusen sekä kannen.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu paistinpannu on pitkäikäinen ja helppohoitoinen. Pannun monikerroksinen pohja takaa tasalaatuisen paiston. Kokoon taittuvan kahvan ansiosta pannun saa pakattua kätevästi kuljetuspussiin. Myös settiin sisältyvät astiat pakkautuvat kätevästi pannun sisälle.

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Nordic Trail Oy:n kanssa. Mielipiteet tuotteesta ovat allekirjoittaneen henkilökohtaisia. Stanley Adventure paistinpannu-  lautassetin olen saanut käyttööni testaamista varten.

Paistinpannun käyttäminen!

Stanley Adventure paistinpannu soveltuu lähes kaikkeen paistamiseen. Pannu vaatii paistajalta hieman suurempaa tarkkuutta ja se myös ruskistaa valurauta- ja hiiliteräpannua alhaisemmissa lämpötiloissa. Nyrkkisääntönä voisi suositella hieman suurempaa paistorasvan määrää sekä alhaisempaa paistolämpötilaa, jolloin saadaan onnistunut lopputulos.

Ruostumatonta teräspannua voi käyttää kaikilla lämmönlähteillä. Retkiolosuhteissa ruoka valmistetaan yleensä joko retkikeittimellä tai avotulella. Retkikeitin on monissa tilanteissa paras vaihtoehto, vaikka risukeittimissäkin on omat etunsa.

Stanley Adventure paistinpannu sopii monenlaiseen tarkoitukseen. Sitä voi käyttää vaellus- ja retkeilykäytön lisäksi myös asuntovaunun tai mökin lomapannuna, kotipihan grillissä sekä tarvittaessa jopa kotona päivittäisessä ruoanlaitossa.

Vaikka kyseessä olisi vain päiväretki, pannu kulkee vaivatta mukana ja reppuun mahtuu perinteisen makkaran lisäksi paistovalmis lettutaikina. Lettutaikinan voi tehdä kotona esimerkiksi pulloon, josta sitä on helppo annostella paistaessa.

Luonnon antimia voi hyödyntää pannulle sesongin ja ajankohdan mukaan. Esimerkiksi pannulle kaadetun taikinan sekaan voi paistamisen loppuvaiheessa ripauttaa vaikka kourallisen lähimaaston mustikoita tai muita marjoja.

Pannu kulkee repussa vaivattomasti ja mahdollistaa tuoreen lähiruoan nauttimisen aina tilanteen mukaan. Kalastusretkillä pannulla voi paistaa tuoreeltaan kala-aterian. Esimerkiksi voissa paistettua ruodottomaksi fileerattua ahvenfileitä perunamuusin kera. Ei voi ruoka paljon paremmalta luonnon helmassa maistua! 

Täydellä vatsalla luonnosta nauttiminen tuntuu aina paremmalta. Luonnon äänet, tuoksut, säätila ja maisemat täydentävät ruokailukokemusta ja tekevät siitä joka kerta erilaisen. Ruokalaji, joka ei kotona maistu, saattaa luonnonhelmassa olla suurtakin suurempi herkku. 

Paistoimme syksyn aikana pannulla monenlaisia ruokia ja herkkuja. Kun lämmönlähde toimi moitteettomasti, paistaminen sujui ilman ongelmia. Lämmönlähteenä käytimme Jetboil- kaasukeitintä, Savotan risukeitintä sekä nuotiopaikan paistoritilää avotulella. Kaikilla tavoilla paistaminen onnistui ilman suurempia ongelmia. 

Vaelluskäyttöä ajatellen Stanley Adventure- paistinpannu voi jonkun mielestä tuntua liian painavalta, mutta henkilökohtaisesti en lähtisi hyvästä pannusta tinkimään. Mieluummin jättäisin jotain muuta pois rinkasta, kuin erinomaisen paistinpannun. Stanleyn paksupohjainen pannu on ylivoimainen verrattuna moneen ohutpohjaiseen titaani- tai alumiinipannuun. 

Stanley Adventure paistipannu-lautassetti pitää sisällään välineet kahdelle henkilölle. Pannun sisään pakkautuvat välineet ovat luonnollisesti BPA-vapaita. Kaikki setin välineet olivat toimivia ja kestäviä. Syksyn kokemuksen pohjalta settiä voin suositella kaikille, jotka haluavat valmistaa ruokaa maastossa. 

Luonnonhelmassa voi käytännössä valmistaa lähes mitä ruokia tahansa, kunhan oppii tuntemaan sopivat lämpötilat sekä erilaisten raaka-aineiden kypsymisajat. Luonnossa kaikki maistuu paremmalta!

Ominaisuudet pähkinänkuoressa:

  • Paistinpannu (halkaisia 18,4 senttiä, tilavuus 9,5dl)
  • Leikkuulauta
  • Paistinlasta
  • 2 kpl lusikkahaarukoita
  • 2 kpl lautasia
  • Silikoninen pannunalunen/pannulappu
  • Kansi

Suositushinta: 49,50€. Halutessanne voitte tilata tuotteita TÄSTÄ. Kyseinen linkki on affiliate-linkki, jonka kautta tilatusta tuotteesta saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Maahantuonti ja markkinointi: Nordic Trail Oy, PL 2227, 96201 Rovaniemi

Puhelin:0207 310 431

Sähköposti:myynti(at)nordictrail.fi

Muutamia hyväksi havaittuja reseptejä!

Ahvenfileiden paistaminen:

Suomen kansalliskala ahven on lähiruokaa parhaimmillaan varsinkin pyyntireissun ohessa paistettuna. Ahvenfileet ovat herkullisia sellaisenaan paistettuina. 

Kuumenna runsaasti voita pannulla vaaleanruskeaksi. Paista fileitä noin 2 minuuttia molemmin puolin. Käännä fileet vain kerran paiston aikana, jolloin ne pysyvät paremmin koossa. Kun fileiden reuna muuttuu valkoiseksi, on aika kääntää fileet. Lisää paistamisen jälkeen suolaa maun mukaan. Vaikka fileet ovat herkkua ilman mausteitakin, voit halutessasi maustaa myös pippurilla ja sitruunalla.

Ennen ahvenfileiden paistamista kannattaa mahdolliset lisukkeet tehdä valmiiksi. Hyväksi havaittuja lisukkeita paistetuille ahvenfileille ovat perunamuusi tai uudet perunat keitettynä voin ja tillin kera. 

Rapeat letut!

Tarvikkeiksi tarvitaan maitoa, munia, sokeria, vehnäjauhoja, suolaa, kulho, vispilä, kauha, paistinpannu ja voita tai margariinia sekä paistolasta. Retkelle taikinan voi tehdä kotona valmiiksi tai ostaa myös valmiita veteen sekoitettavia aineita.

Valmista lettutaikina etukäteen niin, että jauhot ehtivät turvota. Aloitetaan rikkomalla kaksi munaa kulhoon ja vispataan vispilällä munien rakenne rikki. Jatketaan vispaamista kipaten sokeria joukkoon. Sitten lisätään maitoa ja vispataan edelleen. Maidon voit korvata maitojauheella, joka on erityisen kätevä kesällä, sillä se säilyy hyvin. Vispausta jatketaan vielä vehnäjauhoja lisättäessä. Lisää jauhot pienissä erissä, ettei taikinaan tule paakkuja.

Maustetaan vajaalla teelusikallisella suolaa. Annetaan taikinan ”turvota” puolisen tuntia, mikäli jaksetaan odottaa niin kauan! Jos se tuntuu sen jälkeen paksulta, siihen voi lisätä vielä maitoa. Letuista saadaan rapeimpia lisäämällä vissyä maidon lisäksi.

Lämmitä lettupannu jo ennen paistamisen aloittamista. Laita kuumalle pannulle hiukan juoksevaa rasvaa tai voita. Kallistele pannua tai levitä rasva lastalla niin, että se leviää koko pohjalle. Rasva saa ruskistua kevyesti ennen kuin kaadat taikinan.

Kaada taikinaa keskelle pannua ja kallistele että taikina leviää sopivasti eikä letusta tule liian paksu. Käännä lettu, kun taikina alkaa hyytyä myös letun pinnasta ja alapuoli näyttää pitsimäiseltä ja kauniin ruskealta.

Herkuttele letut marjojen, hillon ja kermavaahdon kanssa.

Lettutaikina
(n. 12 keskikokoista lettua)
5 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
0,5 dl öljyä
Paistamiseen voita

Stanley Adventure paistinpannun huoltaminen!

Ruostumaton teräs on käytössä huoleton materiaali. Se ei vaadi rasvapolttoa, ei sisällä kuluvaa pinnoitetta ja kestää puhdistamista. Voit käyttää myös astianpesuainetta. Pannun voi pestä lämpimällä tai kuumalla vedellä tiskiharjan avulla. 

Ruostumattoman teräspannun voi pestä myös astianpesukoneessa. Pannua ei tarvitse kuitenkaan öljytä käyttökertojen välillä ja se on pitkäikäinen.

Paistamisen lämmönlähteistä! (kaasukeitin ja risukeitin)

Monet risukeittimet pakkautuvat erittäin pieneen tilaan (esimerkiksi Savotta)*, joten ne on helppo kuljettaa mukana. Risukeitintä käytettäessä ei tarvitse pakata mukaan myöskään kaasua, kun keittimessä voi polttaa maasta löytyviä risuja, oksia tai käpyjä.

Kaasulla toimiva retkikeitin on helppo ja varma vaihtoehto. Keittimen tehoa voi myös säätää aina tarpeiden mukaisesti, mutta poltin on hyvä olla tuulelta suojattuna riittävän tehon saavuttamiseksi. Esimerkiksi Jetboil- keittimen käyttäminen vaati muita pannuja käytettäessä koroketuen, joita voi ostaa lisävarusteena. Tällöin poltin jää kuitenkin avonaiseksi ja tuuli pääsee vaikuttamaan suoraan liekkiin. Keittimen vakioastioiden kanssa samaa ongelmaa ei kuitenkaan ole, koska kupit ovat tehty valmiiksi poltinosaa suojaaviksi.

Nykyiset kaasut toimivat jopa yli 20 asteen pakkasessa, joten kaasukeitin on myös kylmissä olosuhteissa järkevä vaihtoehto. Esimerkiksi kevättalven tunturijärvien rautureissuilla kaasukeitin toimii varmasti, eikä tarvitse kuljettaa mukana polttopuita.

*affiliate-linkki, jonka kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *