Retkeily

Testissä Klymit Insulated Static V Lite- innovatiivinen makuualusta

Hyvä makuualusta on erittäin tärkeä varuste maastossa yöpyjälle. Se eristää nukkujan alapuoliselta kylmyydeltä sekä antaa tukea ja pehmeyttä. Ilman asianmukaista makuualustaa riittävä uni ja palautuminen saattavat jäädä haaveeksi.

Nukuitpa sitten teltassa, laavulla, riippumatossa tai taivasalla, kannattaa valita olosuhteisiin soveltuva makuualusta. Makuualustan merkitys kasvaa erityisesti talvella, koska kylmissä olosuhteissa hyvänkään makuupussin eristävyys ei aina ole riittävä. Makuupussin täyte litistyy vartalon alapuolelta heikentäen siten makuupussin eristävyyttä. 

Kylmiin olosuhteisiin kannattaa valita lämpöarvoltaan mahdollisimman hyvä makuualusta. On myös mahdollista käyttää kahta makuualustaa, jolloin esimerkiksi ilmatäytteinen alusta laitetaan solumuovisen päälle tai päinvastoin. Tällä tavoin makuualustojen yhteisvaikutus vastaa talvikäyttöön suunniteltua makuualustaa.

Makuualustan valinnassa tärkeää on kiinnittää huomiota eristävyyden lisäksi myös nukkumismukavuuteen, keveyteen, pakattavuuteen sekä kestävyyteen.

Hyviä makuualustoja on saatavilla monelta valmistajalta, mutta tässä artikkelissa perehdymme meille suomalaisille vähän tuntemattomamman brändin tuotteeseen. Amerikkalainen Klymit on tunnettu innovatiivisuudestaan erityisesti makuualustojen valmistajana. Testissämme ollut Klymit Insulated Static V- Lite on ilmatäytteinen puhallettava makuualusta, jossa lisäeristeenä on valmistajan kehittämä Klymalite™ synteettinen kuitu. 

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä tanskalaisen The Good Karma Company: n kanssa. Mielipiteet tuotteesta ovat henkilökohtaisia ja tuote on saatu käyttöön testaamista varten.

Eristävä, kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva!

Niin kuin fysiikan faktoista tiedämme, seisova ilma on paras eriste, mutta miten saadaan ilma parhaiten eristämään nukkujan alle? 

Klymit on ratkaissut asian alustoissaan V- muotoisilla kammioilla ja Klymalite™ synteettisellä eristeellä, jonka ansiosta ilma pysyy paremmin paikoillaan parantaen makuualustan eristyskykyä. 

V– rakenne auttaa pitämään ilmaa liikkumattomana myös vartalon liikkeistä huolimatta. Makuualusta mahdollistaa myös nukkumisen kyljelleen, selälleen tai vatsallaan ilman häiritsevää ilman liikehdintää. Makuualustan kammioiden ergonominen muotoilu ja dynaamiset sivukammiot pehmentävät ja tukevat myös kehoa. Klymit Insulated Static V Lite- makuualustalla saat nukuttua maastossa paremmin. 

Makuualustan täyttäminen on valmistajan ohjeen mukaan helppoa. Twist Pull- venttiili avataan ja puhalletaan noin 10-15 puhallusta. Sain kuitenkin puhallettua alustan täyteen kahdeksalla puhalluksella ja alle minuutissa. 

Ongelmana puhallettavassa alustassa on hengityksen mukana makuualustan sisälle siirtyvä kosteus, joka ei ole hyväksi varsinkaan talvikäytössä. Puhalluksen mukana alustan sisään päässyt hengitysilman kosteus jäätyy heikentäen eristävyyttä. 

Klymit Insulate Static V- Liten kankaan materiaali on polyesteria. Kangas kestää hieman maaston epätasaisuuksia, mutta teräviä särmiä kannattaa varoa. Nuotiolla nukuttaessa kannattaa pinta suojata, etteivät kipinät pääse puhkaisemaan alustaa kesken unien. Jos vahinko pääsee tapahtumaan, voit käyttää makuualustan mukana tulevaa korjauspakkausta. 

Klymit Insulate Static V-Lite ei tuntunut myöskään liukaspintaiselta, vaikka testasimme alustaa myös kaltevassa maastossa. Pinnan liukkauteen vaikuttaa tietysti makuupussin pintakangas. 

Klymit Insulate Static V-Lite on miellyttävä tuttavuus. Sitä voi suositella varauksetta kaikille, jotka haluavat kevyen ja monikäyttöisen maakuualustan. Sen käyttöaika on läpi vuoden, sillä erityskerroksensa ansiosta se on eristävä peti myös lauhemmissa talviolosuhteissa. Yli -10 asteen pakkasilla kannattaa kuitenkin jo harkita toista makuualustaa joko lisänä tai kokonaan paremmalla eristävyydellä. 

Klymit makuualustan ominaisuudet pähkinänkuoressa!

  • Paino: 556 grammaa
  • Mitat:182,9cm x 58,4cm x 6,4cm
  • R-arvo: 4,4
  • Täyttöpuhallukset: 10-15
  • Pakkauskoko: 12,7cm x 20,3cm
  • Materiaali: 30D polyesteri
  • Takuu: USA:ssa Klymitin elinikäinen takuu

Saatavuus:Klymit tuotteiden Euroopan maahantuoja The Good Karma Company
Puhelin: (0045) 2993 8024

Näin käytät makuualustaa:

Levitä alusta suoraksi ja avaa venttiili. Puhalla makuualusta sopivan kimmoisaksi.

Kun alusta laitetaan pois, avataan venttiilit ja painellaan ilmat pois. Löysä alusta käännellään neljään kerrokseen.

Alusta rullataan tiukasti, suljetaan venttiilit ja pujotetaan pakkauspussiin. Klymitin pussi on miellyttävän väljä, joten alustan saa sinne sujautettua maastossakin helposti.

R-arvo ja suositukset vuodenajoille!

R-arvolla on kätevä vertailla eri makuualustojen lämmöneristävyyttä. Mitä suurempi R-arvo sitä paremmin se eristää ja sitä lämpimämpi alusta on. Arvo on lähtöisin Yhdysvalloista ja ei ole suoraan verrattavissa Suomessa ja yleisesti Euroopassa käytettävään rakennusmateriaalien R-arvoon. Makuualustoja vertaillessa kannattaa huomioida R-arvo, jolloin löydät käyttötarkoitukseesi sopivan alustan. Ohjeelliset arvot seuraavasti:

  • Kesälämpötiloissa nukuttaessa R-arvolla ei ole juurikaan väliä.
  • Kolmen vuodenajan alustan tulisi olla R-arvoltaan vähintään 3.
  • Neljän vuodenajan alustan tulisi olla R- arvoltaan 5 ja kovilla pakkasilla yli 5.

Makuualustan mitoitus!

Oikeankokoista alustaa hankkiessa kannattaa verrata omia kehonmittojasi makuualustan mittoihin. Makuualustalla pitää pystyä nukkumaan niin, että alusta eristää koko kehosi alapuoliselta kylmyydeltä. Alusta saisi olla omaa pituuttasi vähän pidempi.

Makuualustan leveyden valintaan vaikuttaa eniten nukkumisasentosi. Kylkiasennossa nukkuja pärjää kapeammalla alustalla kuin selälleen nukkuja. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *