Retkeily

Testasimme Sporten Hunter Liukulumikengät

Liukulumikengät ovat eräsuksien ja lumikenkien välimuoto. Ne soveltuvat parhaiten umpihangessa liikkumiseen mäkisiin ja tiheäpuustoisiin maastoihin. 

Viime vuosina yleistyneissä liukulumikengissä yhdistyvät osa perinteisten eräsuksien sekä lumikenkien ominaisuuksista.

Pitkät perinteiset eräsukset ovat parhaimmillaan hiihtämisessä soilla, pelloilla tai muissa avomaastoissa, kun taas lumikengät mahdollistavat pääsyn suksien ulottamattomiin paikkoihin.

Liukulumikengät ovat kantavuudeltaan lähes perinteisten eräsuksien veroiset. Vaikka liukulumikengät näyttävät suksilta, ovat ne luonteeltaan enemmän lumikenkien tyyliset. Liukuominaisuudesta johtuen niillä on myös nopeampi liikkua paikasta toiseen tavallisiin lumikenkiin verrattuna. Parhaimmillaan liukulumikengät ovat kuitenkin jyrkissä rinteissä ja tiheäkasvuisissa metsissä.

Sipoolainen Oy Bear & Water Ab lähetti meille testiin tšekkiläiset Sporten Hunter- lumikenkäsukset. Testasimme välineitä monipuolisesti kaikenlaisissa maastoissa. Tuotteeseen liittyvät arviot ovat testaajien henkilökohtaisia mielipiteitä.

Vakautta, pitoa ja ketteryyttä!

Sport Hunter liukulumikengät ovat 120 sentin pituiset ja 13,5 senttiä leveät. Liukulumikengissä ei ole juurikaan jalkavuutta, mutta niiden pohjan keskiosassa on pitokarva ja kärki- ja kantaosa toimii liukupintana. Nousuissa pitokarva estää liukulumikenkää lipsumasta.

Liukulumikengillä pääsee helposti samoihin paikkoihin, kuin tavallisilla lumikengillä. Vaikka karva toimii pitoalueena ylämäkeen, alamäet onnistuvat lasketellen myötäkarvan ansiosta.Testimme liukulumikengät olivat varustettu x-trace- siteillä, joihin käy tavallinen ulkoiluun sopiva kenkä. Siteen säätäminen jalkineisiin sopivaksi onnistui helposti ja nopeasti myös maastossa. Siteistä on olemassa myös eri malleja.

Liukulumikenkkäilyyn tarvitaan myös sauvat. Käytimme sauvoina tavallista pitempiä isommalla sommalla varustettuja kävelysauvoja. Isosta sommasta huolimatta ne upposivat pehmeään hankeen liukulumikenkiä syvemmälle.

Sauvojen valinnassa kannattaa katsoa esimerkiksi kävelysauvojen mittataulukkoa. Kävelysauvan pituus lasketaan noin 0,68 x oma pituus. Liukulumikengillä upottavassa hangessa kannattaa valita vähintään 10-15 senttiä pidempi sauva. Esimerkiksi 180 senttiselle käyttäjälle sopiva sauvan pituus olisi ohjetta noudattamalla 125-135 senttiä.

Tasaisissa maastoissa, kuten järvien jäällä tai suolla Sporten Hunterit eivät ole pidempien eränsuksien veroiset, vaikka niillä pystyy etenemään myös hiihtäen. Eräsukset ovat suuntavakaimmat ja nopeimmat hiihtää.

Metsässä liukulumikengillä on mukava liikkua. Vaikka hanki upottaisi, ne eivät uppoa normaalia lumikenkää enemmän. Tiheissä pusikoissa liukulumikengät ovat ylivertaiset suksiin verrattuna. Loivemmat ylämäet pystyi ”hiihtämään” suoriltaan ylös ja alamäet laskemalla mutkitellen alas. Pehmeässä puuterilumessa ja jyrkemmissä rinteissä joutuu kuitenkin etenemään haarakäynnillä.

Sporten Hunterien ketteryys mahdollisti hyvin hankalienkin rinteiden laskemisen. Jyrkissä alamäissä vauhti ei kiihtynyt liian kovaksi, koska niillä pystyi puikkelehtimaan tiukoistakin väleistä sekä tarvittaessa ponnistamaan poikittaisten puunrunkojen yli.

Jäisillä alustoilla ja jyrkemmissä rinteissä liukulumikengät lipsuvat sivusuunnassa, koska näissä malleissa ei ollut teräskanttia. Ainakaan koirien omistajille Sport Hunterien teräskanttien puuttumisesta ei ole välttämättä haittaa, koska ei tarvitse pelätä koiran käpälien jäämistä kantin leikkaamaksi.

Vaikka liukulumikengät ovat monissa olosuhteissa eräsuksea ja lumikenkää käytännöllisemmät liikkumisvälineet, ovat ne varmasti parhaimmillaan kevään kantavilla hangilla. 

Avonaisilla ja tasaisemmissa maastoissa perinteiset sukset vetävät pidemmän korren. Testiryhmän mielestä liukulumikengät ovat lumikenkiin verrattuna moniin tilanteisiin parempi vaihtoehto. Yksi testaajista aikoi siirtyä lumikenkäilyn osalta pelkästään liukulumikenkiin.

Liukulumikengät soveltuvat moniin harrastuksiin!  

Liukulumikengät soveltuvat monenlaisiin luontoharrastuksiin. Ne ovat erinomainen vaihtoehto talviselle eräretkelle mäkiseen ja tiheäpuustoiseen maastoon. Liukulumikenkäilessä onnistuu myös ahkion vetäminen normaalisti.

Liukulumikengät sopivat luonnosta hiljaisuutta etsivälle, luontokuvausta harrastavalle, lintubongarille, kalastajalle tai metsästäjälle, jotka joutuvat liikkumaan vaihtelevissa maastoissa.

Pilkkijälle liukulumikengät ovat varteenotettava vaihtoehto, kun joutuu kulkemaan vaikeakulkuisia rantapusikoita jäälle pyrkiessä tai kevättalvella perhokalastajalle, joka hankikorrien kuoriutuessa haluaisi päästä syvälumisten rantapusikoiden läpi parhaille ottipaikoille, mutta eräsuksilla tai muilla kulkuvälineillä ne ovat hankalasti saavutettavissa.

Liukulumikengät soveltuvat vallan mainiosti myös työkseen metsässä lyhyitä matkoja liikkuvalle. Mikäli kerran erehtyy kokeilemaan liukulumikenkiä, ovat perinteiset lumikengät ja metsäsukset vaarassa vaihtua liukulumikenkiin.

Liukulumikenkien huolto!

Liukulumikenkiä kannattaa huoltaa, jolloin ne säilyttävät ominaisuutensa. Pohjien pitokarvat kannattaa puhdistaa tasaisin väliajoin sekä tarvittaessa uusia. Likainen tai loppuun kulunut pitokarva ei enää pidä. Ongelmaa voi aiheuttaa lämpimillä kevätkeleillä märän lumen tarttuminen liukulumikenkien pohjiin. Karvalle on olemassa oma suoja-aineensa, joka parantaa sen luistoa ja vähentää karvan vettymistä märällä kelillä.

Täydellistä nautintoa haettaessa myös liukulumikenkien luisto on keskeistä. Henkilökohtaisesti olen suosinut Optiwax- nauhavoitelua. Nauhavoitelu tarjoaa erinomaisen luiston ja se on helppoa toteuttaa ilman erikoisvoiteluvälineitä. Luistonauhoja on saatavilla kolmea eri leveyttä, maastohiihtoon, alppihiihtoon sekä lumilautailuun. Parhaiten liukulumikengät saa voideltua leveimmällä lumilautoihin tarkoitetulla luistonauhalla.

Voitelu on helppoa tehdä myös kotioloissa. Voiteluohjeisiin pääset TÄSTÄ

Sporten Hunter lumikenkäsukset info!

Tšekkiläinen yritys Sporten on valmistanut suksia jo yli sadan vuoden ajan. Valikoimista löytyy laaja valikoima suksia maastohiihtoon, alppihiihtoon ja lumilautailuun sekä erikoistuotteita, kuten esimerkiksi testimme liukulumikengät. Yrityksen filosofia on tuottaa laadukkaita suksia kilpailukykyiseen hintaan.

Maahantuonti ja markkinointi:

Bear & Water on vuonna 1984 perustettu Suomen suurin melontakauppa. Tuotevalikoimiin kuuluvat muun muassa kajakit, sup-laudat, kanootit, retkiluistelu, hiihto- ja telemarktuotteet, lumikengät ja retkeilytarvikkeet.

Oy Bear & Water Ab 

Storörintie 2, 01120 Västerskog, Sipoo
Puhelin myymälään 010-4236900 tai 050-3114242

Suositushinta: 310 euroa, hinta sisältää myös siteet ja pohjien nousukarvan. Sporten Hunter Lumikenkäsuksia voitte tilata TÄSTÄ. Huom! Erittäin kovasta kysynnästä johtuen tällä hetkellä suksien saatavuudessa on ongelmia. (päivitetty 11.11.2023)

Miksi kannattaisi kokeilla lumikenkäsuksia?

  • 30 minuutin lumikenkäily vastaa tunnin juoksulenkkiä
  • Koko keho saa treeniä
  • Erittäin hyvä tasapainoharjoittelulle
  • Ei rasita niveliä 
  • Sopii kaikille
  • Hyvä vaihtoehto hiihdolle 
  • Mukava tapa nauttia luonnosta

1 thoughts on “Testasimme Sporten Hunter Liukulumikengät

  1. Arto Jääskö sanoo:

    Todella hyvät käyttää ja ominaisuudet ovat myös hyvät 🤗.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *