Retkeily

Testasimme vedenpitävät Bridgedale StormSock -sukat

Ulkopuolisen kosteuden pääseminen jalkateriin ja jalkoihin aiheuttaa monenlaisia ongelmia, mutta onneksi vedenpitävien ja hengittävien StormSock- sukkien ansiosta jalat pysyvät kuivina olosuhteista riippumatta.

Monet meistä ovat tottuneet ulkoilemaan keleistä riippumatta. Kosteissa olosuhteissa sukkien kastuminen altistaa jalat monenlaisille ongelmille. Myös riski sairastua flunssaan kasvaa huomattavasti.

Onneksi markkinoilla on saatavilla vedenpitäviä sukkia, joiden tehtävänä on pitää jalkamme kuivina olosuhteista riippumatta. Sukat suojaavat jalkoja myös kylmyydeltä, hiertymiltä sekä infektioilta. Sukat siirtävät iholta tulevan kosteuden ulospäin sekä poistavat kitkaa jalan ja kengän välistä. Hyvät sukat vaimentavat myös jalkoihin kohdistuvia iskuja.

Viime keväänä Pohjois-Irlantilainen sukkienvalmistaja Bridgedale lanseerasi markkinoille vedenpitävät StormSock- sukat, jotka saimme testiin Suomen maahantuojana toimivan Vandernet Oy:n kautta. Testasimme sukkia kolmen testaajan voimin. Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet sukista ovat testaajien henkilökohtaisia.

Vedenpitävät ja hengittävät?

StormSock- sukat valmistetaan kolmesta kerroksesta. Uloin kerros on neulottu nopeasti kuivuvasta nylonkuidusta, joka myös suojaa sukkaa muun muassa kengän hankaumilta.

Keskimmäisenä kerroksena olevan HydroTech-kalvon tehtävä on estää ulkopuolisen kosteuden pääsemisen sukan sisäpuolelle sekä päästää myös sisäpuolinen kosteus ulospäin.

Sukan sisäkerros on yhdistelmä merinovillaa, polyesteria, nylonia ja lycraa, jotka pitävät jalan lämpimänä ja siirtävät kosteutta jaloista poispäin.Varsinkin merinovillan ominaisuudet tuovat lämpöä ja sukat tuntuvat lämpöiseltä myös kosteana. Lisäksi merinovilla on luonnostaan antibakteerinen estäen hajua tuottavien bakteerien kasvua.

Miten testasimme?

Testasimme sukkia päivittäin reilun viikon ajan. Kiinnitimme huomiota erityisesti vedenpitävyyteen sekä hengittävyyteen unohtamatta kuitenkaan istuvuutta ja tuntumaa.

Maastoiksi valittiin testiä ajatellen mahdollisimman kosteita alueita, jossa jouduttiin purojen ylityksiin sekä liikkumaan vetisellä avosuolla. Yksi ryhmämme jäsenistä testasi sukkia myös kahluukenkien kanssa mutalammikossa. Vedenpitävyyttä testasimme myös venyttämällä sukkia ja pitämällä vesiämpärissä. Samalla testasimme myös eristävyyttä muutaman asteen lämpötilassa. Joka kerta sukat pitivät jalat täysin kuivana.

Sukkien kestävyyttä ei saatu kunnolla testattuna näin lyhyessä ajassa. Sukkia on kuitenkin tarkoitus testata seuraavaan syksyyn saakka, jonka jälkeen voidaan päivittää tietoa myös sukkien kestävyydestä.

Sukkien oikea koko on myös erittäin tärkeä asia. Kaksi testaajista käytti alussukkaa, joka oli ohut merinovillasukka (Bridgedale Everyday Ultralight Merino). Yhdelle testaajalle sukat olivat ”pykälää” liian pienet, jolloin alussukka ei mahtunut. Alussukalla saa myös lisää eristävyyttä kylmille keleille.

Mitä mieltä testaajat olivat? 

Aikaisempien kokemusten pohjalta suhtauduimme kalvolliseen sukkaan varauksella, koska tasapainoilu vedenpitävyyden ja hengittävyyden välillä ei aina välttämättä ole paras mahdollinen. Sukan toimivuuteen vaikuttaa tietysti moni muukin asia.

Lämpimällä kelillä hengittävyys kärsii kylmempään keliin verrattuna. Testin aikana rauhallisemmassa liikunnassa sukat hengittivät hyvin ja iho pysyi kuivana. Sen sijaan pidempikestoisessa hikiliikunnassa sukat kostuivat, koska keho tuottaa sen verran enemmän lämpöä, että kalvollinen sukka ei pysty siirtämään kosteutta niin tehokkaasti ulos kuin kalvoton (sukka). Sukka siis toimii samalla toimintaperiaatteella kuin muutkin kalvolliset tuotteet. Onneksi merinovilla lämmitti myös märkänä.

Kaikki kolme testaajaa olivat tyytyväisiä sukkien vedenpitävyyteen sekä eristävyyteen. Sukat toimivat niin kuin valmistaja oli luvannutkin.

Sukkien istuvuutta huomioitaessa yhden testaajan mielestä sukat olivat liian tiukat, mutta ongelma johtui hänelle liian pienestä koosta. Sukkien saatavilla olevat koot ovat S 36-39, M 40-43, L 44-47, XL 48+, jolloin kokojen rajatapauksissa saattaa tulla sopivuusongelma. 

Valmistajan ohjeen mukaan kannattaa valita mieluummin pienempi koko, koska sukissa on hyvä joustavuus. Joustavuudesta huolimatta sukka voi kuitenkin tuntua pieneltä johtuen esimerkiksi leveämmästä jalkaterän lestistä. Nyrkkisääntönä on kuitenkin se, että mitä vähemmän sukka joustaa, sitä tarkempaa on sukan koon valinta varsinkin kalvollisissa sukissa.

Vedenpitäviä StormSock-sukkia voimme lämpimästi suositella kaikkiin ulkoilma-aktiviteetteihin, joissa ollaan tekemisissä nopeasti vaihtuvien olosuhteiden kanssa, kuten esimerkiksi maastojuoksuun, pyöräilyyn, retkeilyyn, ulkoiluun, kalastukseen sekä metsästykseen. StormSock- sukat ovat tietysti oikea valinta vesi- ja räntäsateessa ulkoilevalle.

Tiesitkö, märät sukat ovat tutkitusti riski sairastua flunssaan?

Kastuessaan sukat aiheuttavat monenlaisia ongelmia. Varsinkin kylmillä keleillä märät sukat aiheuttavat riskiä sairastua flunssaan. Vuonna 2005 Cardiffin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jalkojen kylmettyminen altisti flunssalle.

Tutkimuksessa olleista 180 vapaaehtoisesta puolet piti jalkojaan jääkylmässä vedessä 20 minuuttia. Toinen puoli koehenkilöistä ei näin tehnyt. Jalkakylvyn ottaneista 29 prosenttia sai flunssan viiden päivän sisällä ja kontrolliryhmäläisistä flunssan sai 9 prosenttia.

Kylmä jalkakylpy todennäköisesti viestitti keholle sitä uhkaavalta lämmönhukalta, jolloin ääreisosien verenkierto hidastuu kehon keskittäessä verenkiertoa elintoimintojen kannalta oleellisimmille osille.

Kylmä jalkakylpy supisti verisuonia myös nenän alueella, jonka vuoksi elimistön puolustusmekanismit toimivat entistä heikommin viruksia vastaan.

Mitä kannattaa huomioida sukkien valinnassa? 

Sukat kannattaa valita mahdollisimman sopivan kokoisiksi. Liian pienet sukat kiristävät jalkaterää ja puristavat varpaita. Liian suuret taas rypistyvät kengissä ja aiheuttavat hiertymiä.

Sukkien varren resori ei saa olla liian kireä, sillä se saattaa aiheuttaa turvotusta estäen neste- ja verenkiertoa alaraajoissa. Sen sijaan sukan liian löysä varsi voi päästää vettä sukan sisäpuolelle.

StormSock- sukkia on saatavilla kolmea eri vahvuutta, lightweight, midweigh ja heavyweight.Testissämme ollut midweigh- malli vaikutti erittäin sopivalta loppusyksyn kosteisiin olosuhteisiin.

Vedenpitävän sukan alla kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää ohutta merinovillasukkaa sopivuuden parantamiseksi sekä lisäeristeenä kylmemmillä keleillä.

 

StormSock -sukkien ominaisuudet pähkinänkuoressa!

StormSock on täysin vedenpitävä sukka kaikenlaiseen ulkoiluun miehille ja naisille. Sukka toimii parhaiten viileissä ja märissä olosuhteissa, joissa jalkojen pitää pysyä lämpiminä ja kuivina. StormSock-sukista on saatavilla polvi-, sääri-, sekä nilkkapituiset mallit.

Sukassa on HydroTech-kalvo, joka siirtää kosteuden pois jalasta, mutta ei päästä kosteutta ulkopuolelta sukkaan. StormSock -sukan uloin kerros on neulottu nylonkuidusta, joka suojaa jalkaa ja kuivuu nopeasti. StormSock-sukkien vedenpitävyys on >10 000 mm ja hengittävyys >15 000 g/m2/24h.

  • Lightweight sukat ovat kauttaaltaan ohutta merinovillasekoiteneulosta. Suunniteltu olosuhteisiin, joissa vaaditaan maksimaalista hengittävyyttä, mutta mahdollisimman vähän eristävyyttä. Täydellinen sukka lämpimämpiin sääolosuhteisiin, jossa tarvitaan sukalta vedenpitävyyttä.
  • Midweight sukissa on päkiä-, kantapää- ja nilkkapehmustus. Sukat ovat lämpimät ja hengittävät ja soveltuvat kosteisiin ja kylmiin olosuhteisiin esimerkiksi, vaellukseen, juoksuun ja pyöräilyyn.
  • Heavyweight sukka on suunniteltu erityisesti kylmiin olosuhteisiin, jossa tarvitaan myös vedenpitävyyttä.

Materiaalit StormSock Midweight-mallissa:

Ulkopuoli:
95 % Nylon/polyamidi
5 % Lycra/elastaani

Sisäpuoli:
54 % Merinovilla
36 % Polyester
7,5 % Nylon/polyamidi
2,5 % Lycra/elastaani

Kalvo: 100 % polyuretaani

Vinkki: Käytä sukkaa Bridgedale Thermal Liner-alussukan kanssa, jolloin saat kahden sukan yhdistelmästä vielä lämpimämmän.

Takuu: Bridgedalen korkealaatuisissa sukissa on 5 vuoden valmistus- ja materiaalivirhetakuu.

Koot: S 36-39, M 40-43, L 44-47, XL 48+

Pesuohjeet: Pese tummat värit erillään. 40°C hienopesu. Älä käytä huuhteluainetta. Valkaisu, silitys ja kuivapesu kielletty. Rumpukuivaus alhaisessa lämpötilassa.

Suositushinta alkaen 49,90 euroa.   

Maahantuonti ja markkinointi: Vandernet Oy, Pälkäneentie 14, FIN-00510 Helsinki

Bridgedale StormSock -sukat löytyvät hyvin varustelluista vapaa-ajan ja urheilun erikoisliikkeistä kautta Suomen.

Halutessanne voitte tilata sukkia* TÄSTÄ. Kyseinen linkki on affiliate-linkki, jonka kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla varoilla ylläpidän tätä blogia.

Tietoa Bridgedale sukkien valmistajasta!

Pohjois-Irlannissa Belfastin lähellä jo yli 100 vuotta sukkia kehittänyt ja valmistanut Bridgedale on teknisten sukkien markkinajohtaja.

Kestävän kehityksen ajattelua edustavan Bridgedalen parasta osaamista on luonnonkuitujen yhdistäminen teknisiin kuituihin Woolfusion tekniikalla.

Bridgedalen tavoite on pysyä valmistajana, joka kehittää mukavimmat sukat mitä voit löytää ja käyttää niiden valmistukseen aina uusimpia tekniikoita, jotta kilpailijat pysyisivät jalan verran takana.

Jotain intohimosta sukkien kehitystyöhön ja valmistukseen kertoo sekin, että osa tuotekehitysryhmän jäsenistä kävelee viikossa yli 200 kilometriä ja että tuotannossa laadun kehittämiseen käytetään enemmän aikaa kuin valmistusprosessiin.Yli 400 tuotteen kokonaisvalikoimaan kuuluvat tekniset sukat: Kävelyyn, juoksuun, vaellukseen, työkäyttöön, vuoristo-oloihin, talviurheilulajeihin ja päivittäiseen yleiskäyttöön.

Käytettyjä lähteitä:

https://www.vandernet.com

https://www.bridgedale.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *