Retkeily

Testissä Amok Draumr™3.0 -riippumatto

Amok on uuden sukupolven majoite, jonka voit sijoittaa lähes mihin tahansa nauttien ympäröivästä luonnosta olosuhteista riippumatta.

Norjassa vuonna 2013 perustettu Amok Equipment AS tunnetaan parhaiten yöpymiseen tarkoitetusta Draumr 3.0 majoitteesta. Suomessa Amok on vielä varsin uusi tuttavuus, mutta on alkanut saamaan jalansijaa perinteisempien majoitteiden rinnalla.

Amok- majoitteen kehitystyön takana ovat kolme norjalaista retkeilijää. Kaverukset kehittivät ratkaisun, jossa osa perinteisen riippumaton rakenteista laitetiin kokonaan uusiksi. Idean kaverukset saivat Karibian purjehduksella halusta yhdistää riippumatto, korkea laatu, uuden sukupolven käytännöllisyys sekä pohjoisen pallonpuoliskon eräperinteet.

Perinteiseen riippumattoon verrattuna Amok Draumr 3.0 majoitteen kiinnityskohdat ovat sivuilla, kun ne perinteisissä riippumatoissa ovat päissä.

Amok- majoite on myös suunniteltu käytettäväksi ilmatäytteisen makuualustan kanssa. Alusta jäykistää rakenteen mahdollistaen nukkumisen selällään, kyljellään tai vatsallaan.

Mielenkiintoinen ominaisuus tuotteessa on myös se, että parilla hihnanvedolla sen saa muutettua istuimeksi. Ei hullumpi ominaisuus, sillä istuma-asennossa upeista maisemista sekä virvokkeiden ja eväiden nauttimisesta voi nauttia paremmin.

Amok- majoite on varustettu pullotelineellä ja tarviketaskuilla. Pullotaskuun mahtuu maksimissaan litran kokoinen pullo.

Amok sopii lähes kaikille ihmisille, mutta Draumr 3.0 on suunniteltu maksimissaan 190 senttiä pitkälle ja 120 kiloa painavalle henkilölle.

Majoite painaa hyönteisverkkoineen ja ripustushihnoineen noin 1,4 kiloa ja sadekatos (tarppi) kiinnikkeineen noin 0,7 kiloa, jolloin kokonaispainoksi puntari näyttää 2,1 kiloa.

Saimme Amok Draumr 3.0 majoitteen testattavaksi joulukuun alkupuolella, kun Suomen maahantuojana toimiva Tentsile Finland lähetti mallituotteensa meille. Artikkelissa esitetyt mielipiteet tuotteesta ovat allekirjoittaneen henkilökohtaisia. Testin jälkeen palautimme tuotteen.

Helppo asennus jopa viidessä minuutissa!

Amok Draumr 3.0 majoite on helppo ja nopea asentaa. Sen voi asentaa lähes mihin tahansa kiinnityspisteisiin, joiden etäisyys on 2,5- 6 metrin väliltä.

Pakkauspussi on käytännöllinen kanto- ja ripustuskahvojen ansiosta. Kantokahvan molemmin puolin löytyvät paikat kiinnityshihnoille. Pakkaus on helppo kiinnittää rinkkaan tai reppuun.

Asennus on suunniteltu helpoksi. Pakkauspussista löytyvät selkeät ohjeet, joista selviävät kaikki oleelliset asiat riippumaton käyttöön ja asentamiseen liittyen. Pakkauspussi on ommeltu kiinnitysremmin alkupäähän kiinteäksi, jolloin se pysyy varmasti mukana.

Asentaminen aloitetaan kiinnityshihnan kiinnittämisellä puun ympärille. Sen jälkeen riippumatto vedetään pussista ja kiinnitetään myös toinen pää puun ympärille. 

Kiinnitystä helpottaa molemmin puolin värikoodatut kiinnityskarabiinit. Oikealla puolella sijaitsee vihreä ja vasemmalla punainen värikoodaus. Karabiinit on myös suojattu leveällä hihnalla kiinnityspuiden vaurioitumisien estämiseksi.

Kiinnityshihnoja saa helposti säädettyä haluttuun pituuteen ja ylimääräisen osan saa rullalle kätevästi. Kiinnityshihnojen solkien ympärillä olevat ”lätkät” estävät sadevesien valumisen riippumattoon kiinnitysremmejä pitkin.

Makuualustan asentaminen onnistuu myös helposti pääpuolelta sijaitsevasta aukosta. Lopuksi aukko suljetaan vetoketjulla, jonka tehtävä on myös pitää patja paikoillaan.

Amokia säädetään molemmin puolin sijaitsevista hihnoista. Selkänoja säädetään omalla hihnaparilla haluttuun asentoon. Istuinosaa säädetään polven kohdalla sijaitsevasta hihnaparista.

Integroitu hyönteisverkko

Hyönteisverkko löytyy vasemmalla puolella sijaitsevasta taskusta ja se on helppo vetää oleskelutilan suojaksi. Verkon sulkeminen ja avaaminen tapahtuvat taskun molemmin puolin sijaitsevilla vetoketjuilla.

Lisäksi hyönteisverkko kiinnitetään harjanaruun pienellä karabiinihakasella ja verkon korkeutta saa myös säädettyä. Pääpuolella sijaitsevalla narulla saa nostettua hyönteisverkkoa pois kasvoilta. Säätökohdassa on myös erillinen karabiini esimerkiksi pienen retkilyhdyn ripustamista varten.

Hyöteisverkko on hyödyllinen varuste kaikkina vuodenaikoina. Kesällä hyttyset, paarmat, hirvikärpäset ja muutkin kutsumattomat hyönteiset ja eläimet pysyvät poissa majoitteen sisäpuolelta hyönteisverkon ansiosta. Syksyllä hyönteisverkko estää esimerkiksi putoavien lehtien pääsyn majoitteen sisäpuolelle. Talvella verkko vaimentaa huomattavasti viiman purevuutta.

Tarpin kiinnitys ja säätäminen

Tarppi (sadekatos) suojaa riippumatossa nukkujaa sateelta ja antaa tarvittavan suojan myös varusteille. Samoin kuin riippumaton kiinnityksessä, myös tarpin kiinnityskarabiinit ovat värikoodatut. 

Tarppi on helppo asentaa ja säätää kaikkine naruineen. Värikoodatut karabiinihaat kannattaa asentaa riippumaton kiinnikkeiden yläpuolelle ja kiristää mahdollisimman kireälle. Tämän jälkeen asennetaan sivunarut alumiinikiilojen avulla haluttuun kulmaan ja kiristetään.

Positiivinen yllätys!

Amok Draumr 3.0 majoite oli muutaman yön kokemuksen pohjalta positiivinen yllätys. Terveydellisistä syistä joudun nukkumaan vasemman kyljen varassa. Amokissa nukkuminen onnistuu missä asennossa tahansa, kun vain säätää alustan sopivaan asentoon. 

Makuupussina minulla oli käytössä Warmpeace Solitaire 1000 neljän vuodenajan untuvatäytteinen makuupussi ja makuualustana palveli Exped Downmat 9 LW.

Olosuhteen vaihtelivat -11°C asteen pakkasesta +1°C asteen suojakelille. Yhden yön aikana satoi lunta yli kymmenen senttiä ja lumen paino sai puiden oksat notkumaan. Seuraavana yönä pakkasen lauhtuessa vesikeliksi märkä lumi alkoi putoamaan puista majoitteen päälle. Onneksi olin asentanut tarpin riittävän jyrkkään kulmaan, jolloin lumi ei päässyt kasaantumaan katolle aiheuttaen mahdollista vahinkoa.

Amok- majoite on valmistettu laadukkaasti ja kestää normaalin maastossa yöpymisen olosuhteista huolimatta. Avotulen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei kipinät polta reikiä majoiteeseen tai tarppiin. Tällä kertaa jätin kuitenkin avotulet tekemättä ja käytin pelkästään Jetboildin retkikeitintä.  

Muutaman ulkona hyvin nukutun yön jälkeen voin suositella Amok Draumr 3.0 majoitetta kaikille niille, jotka haluavat nukkua yönsä mukavasti nauttien luonnon virkistävästä vaikutuksesta. Hyvin eristävän makuualustan kanssa- Amok majoite soveltuu loistavasti ympärivuotiseen käyttöön.

Ominaisuudet pähkinänkuoressa

  • Tarpin (sadekangas) materiaali on 30D kahdesti silikonikäsiteltyä Ripstop Nylonia 
  • Majoitteen paino:1340 grammaa
  • Kantavuus: 150 kiloa
  • Käyttäjän maksimipituus 190 senttiä
  • Yhteispaino: 2056 grammaa
  • Koko pakattuna: Riippumatto 30 x 17 senttiä, tärppi 20 x 6 senttiä
  • Riippumaton paino ilman katosta 1460 grammaa ja katoksen kanssa 2050 grammaa.
  • Puiden tai muiden kiinnityspaikkojen minimi välimatka 2,5 metriä ja maksimi 6 metriä.
  • Katoksen mitat 270 x 165 x 195 senttiä

Myynti ja markkinointi:  Tentsile Finland

Suositushinta Amok Draumr 3.0 majoitteella on 369 euroa. *(Tentsile Finland) Pakettiin sisältyvät riippumatto, kiinnityshihnat, sisäänrakennettu hyönteisverkko sekä vedenpitävä sadekatos (tarppi). Makuualusta on ostettava erikseen. Amok suosittelee noin 65 x 197 x 9 senttimetrin kokoista täytettävää makuualustaa.

Amok Draumr 3.0 majoitteenvoitte halutessaan tilata* TÄSTÄ

  • * sisältää linkin maahantuojan sivuille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *