Retkeily

Testissä Patagonia 850 untuva makuupussi 19°F / -7°C

Vuonna 1972 Patagonian perustaja Yvon Chouinard valmisti itselleen makuupussin. Nyt 45- vuotta myöhemmin Patagonia on aloittanut makuupussien valmistamisen alkuperäisen idean pohjalta. 

Hyvää kannatti odottaa! Patagonia 850 Down Sleeping Bag 19°F/-7°C makuupussin valmistuksessa on hyödynnetty nykyaikaisia materiaaleja, pitkäjänteistä kehitystyötä sekä kokemusta.

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Patagonian kanssa. Saimme makuupussin käyttöön testaamisen ajaksi. Mielipiteet tuotteesta ovat testaajien henkilökohtaisia.

Testasimme makuupussia syyskuulta joulukuun loppuun välisenä aikana. Ulkolämpötilat vaihtelivat 15°C  asteesta -11°C asteen välillä.

Makuupussia testatessa arvioimme eristävyyttä, pakattavuutta, hengittävyyttä, nukkumismukavuutta, vedenhylkivyyttä ja käyttömukavuutta.

Laadukkaat materiaalit

Makuupussin täytteenä on eettisesti tuotettua hanhen untuvaa (Fill Power-arvo 850). Yhtiön mukaan untuva on läpinäkyvästi tuotettua ja se voidaan jäljittää maatilalta tehtaalle. Näin on saatu varmistettua lintujen asiallinen kohtelu.

Fill Power mittaa untuvan ilmavuutta ja joustavuutta, eli untuvan laatua. Sillä mitataan, kuinka paljon yksi unssi (noin 27 grammaa) untuvaa täyttää yhden kuutiotuuman alasta. Mittayksikön lyhenne on ”cuin” (cubic inces per punce).  Untuvaa voidaan pitää erittäin laadukkaana, kun ”cuin” arvo on yli 750.

Makuupussin EN 13537 -standardin mukainen limit-arvo on -7°C, joka tarkoittaa, että kyseisessä -7°C asteen lämpötilassa keskiverto mies nukkuu yön kohtalaisesti heräämättä kylmyyteen. Makuupussi luokitellaan kolmen vuodenajan makuupussiksi, mutta olosuhteista riippuen sitä voidaan käyttää nukkumiseen ympäri vuoden.

Kankaat vaikuttavat makuupussin ominaisuuksiin, kuten hengittävyyteen, vedenhylkivyyteen, painoon, pakkautuvuuteen, nukkumismukavuuteen sekä kestävyyteen.

Makuupussin pintakangas on erittäin joustavaa ja kestävää Pertex Quantum -nylon-ripstop-kangasta DWR viimeistelyllä. Kangas hengittää hyvin, pitää tuulen sekä hylkii vettä. Sisäkangas on valmistettu kestävästä ja kevyestä nylon risptop- kankaasta, joka tuntuu miellyttävältä ihoa vasten ja kuivuu nopeasti.

Onnistunut muotoilu ja ratkaisut

Muumioleikkaus pitää makuupussin samaan aikaan tilavana ja tiiviinä. Tilaa on juuri siellä missä pitääkin, ilman että lämpö karkaisi harakoille. Erillinen jalkatila on tehty maksimoimaan lämpöä ja mahdollistaa paremmin jalkojen liikuttelun. Makuupussissa on helposti säädettävä matalaprofiilinen huppu. Hupun kiristäminen toimii moitteettomasti ja sen saa supistettua hyvin. Lämpökaulus sijaitsee hartioiden tasolla ja estää hyvin kehon synnyttämän lämmön karkaamisen hupun kautta pihalle.

Keskelle makuupussia sijoitetun vetoketjun kummassakin päässä ovat tuplavetimet. Vetoketju on toimiva ja vetimistä saa myös hyvän otteen. Tuplavedinten ansiosta vetoketjua ei tarvitse avata välttämättä kokonaan esimerkiksi kirjan lukemista varten.

Materiaaleilla saavutettu keveys

Monille käyttäjälle tärkeä valintakriteeri makuupussia hankittaessa on pakkautuvuus. Patagonian makuupussi pakkautuu todella pieneen tilaan ja painoa tällä ystävällä on vain 913 grammaa. Huippu-untuvien ja kehittyneiden kankaiden ansiosta makuupussi on ominaisuuksiin nähden yksi markkinoiden keveimpiä.

Makuupussin mukana toimitetaan puuvillainen säilytyspussi, johon pussin sai sullottua hyvin säilytyksen ajaksi.

Syyskauden testaamisen pohjalta voimme suositella Patagonian makuupussia varauksetta kaikille laadukasta kolmen vuodenajan untuvapussia hakeville. Pussi on ominaisuuksien puolesta huippuluokkaa, tarkkaan viimeistellyt materiaalit eivät jätä valittamisen varaa.

  • Suositushinta: 560€
  • Lisätietoja tuotteesta: Patagonia Europe
  • Makuupussia on saatavilla kolmea eri kokoa, regular, short ja long mitoituksilla.
Makuupussin mukana tulee erillinen tilavampi säilytyspussi.

Makuupussin säilyttäminen ja huolto

Untuvatuotteita kannattaa säilyttää ilmavasti, jotta untuva ei pakkaudu kasaan heikentäen lämmöneristävyyttä. Makuupussi kannattaa pakata sullomalla jalkapää edellä suojapussiin.

Makuupussia ei kuitenkaan kannata säilyttää suojapussissa — varsinkaan tiiviiksi pakattuna. Makuupussin mukana tulee erillinen tilavampi säilytyspussi.

Makuupussin pesu tulee tehdä makuupussin pesuohjeen mukaan. Pesuun on saatavilla varta vasten makuupussin pesuun tarkoitettuja aineita.

Patagonia 850 Down Sleeping Bag 19°F/-7°C painaa vain 913 grammaa.

Vinkkejä makuupussin käyttöön

Eri ihmiset kokevat kylmyyden eri tavalla. Kylmyyden tunteeseen vaikuttavat erityisesti ikä, sukupuoli, väsymys, kunto ja tietenkin makuupussi ja makuualusta.

Kolmen vuodenajan makuupussin mukavuuslämpötila tulisi olla vähintään -3°C asteesta -10°C asteeseen. Suomen olosuhteissa talvikäyttöön kannattaa valita makuupussi, jonka mukavuuslämpötila on vähintään -15°C astetta.  

Koska makuupussi lämpiää nukkujansa lämmöllä, kannattaa ennen makuupussiin menoa liikkua, jotta veri kiertäisi paremmin ja keho olisi lämmin pussiin sujahdettaessa.

Yleensä makuupussissa pidetään mahdollisimman vähän vaatteita päällä. Esimerkiksi ohut päähine, merinovillakerrasto sekä sukat.

Makuupusseihin saa hankittua erillisiä makuupussilakanoita, jotka ovat mukavia ihoa vasten. Makuupussilakanaa käytettäessä myös pesun tarve vähenee.

Nälkäisenä ja janoisena tulee kylmä. Huolehdi riittävästä ravinnosta ja nesteytyksestä.

Muista myös kunnollinen makuualusta. Makuupussin täyte painuu aina nukkujan alla kasaan, jolloin eristävyys heikkenee oleellisesti. Kunnollinen makuualusta toimii eristävänä varusteena nukkujan ja maan välissä.

Käden- ja jalanlämmittimet sekä lämpöliivi voivat myös olla käteviä tapoja ​laajentaa makuupussin käyttörajoja.

Untuvan Fill Power-arvo

Fill Power-arvon 550 ylittävä untuva voidaan määritellä erittäin hyväksi ja 750 ylittävä erinomaiseksi untuvaksi.

  • Fill Power 400-450 keskinkertainen 
  • Fill Power 500-550 hyvä 
  • Fill Power 550-750 erittäin hyvä 
  • Fill Power 750 tai enemmän – erinomainen 

Korkean Fill Power- arvon omaava untuva pakkautuu pienempään tilaan, kuin yhtä lämmin tuote, jossa on Fill Power- arvoltaan heikompilaatuisempaa untuvaa. Fill Powerarvoltaan korkealaatuisempaa untuvaa sisältävä tuote on myös kevyempi.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *