Retkeily

Testissä Biolite CampStove 2- retkikeitin!

BioLite CampStove 2 on monipuolinen retkikeitin niin ruoanlaittoon kuin akkujen lataamiseen. Lisäksi keittimen polttoaine löytyy luonnosta.

Maailmalla innovatiivinen BioLite CampStove 2 -retkikeitin on noussut suosioon monien retkeilijöiden keskuudessa. Suomessakin CampStove 2 -retkikeittimiä on ollut saatavilla muutamien erikoisliikkeiden kautta, mutta jostakin syystä keitin on jäänyt monien muiden brändien varjoon. Lieneekö syynä markkinoinnin puute vai epätietoisuus?

Mielestäni BioLite CampStove 2- retkikeitin on kuitenkin niin ainutlaatuinen keksintö, että se ansaitsee paikkansa myös suomalaisen retkeilijän varusteena. Viime kesänä hankimme kyseisen retkikeittimen sekä siihen lisävarusteena tarkoitetun grillin. Tarkoituksena oli selvittää, soveltuuko keitin ympärivuotiseen käyttöön ja pitävätkö mainospuheet keittimen ominaisuuksista paikkansa.  

Ennen pohjoiseen suuntautuvaa vaellus- ja kalastusreissua olin myös yhteydessä muutamaan BioLiten- tuotteiden jälleenmyyjään tarkoituksena tiedustella heidän kiinnostustaan mahdolliseen yhteistyöhön. Helsinkiläinen Mökkimies.com innostuikin asiasta ja lähetti meille jo aikaisemmin hankittujen tuotteiden lisäksi BioLiten KettlePot- pannun sekä leirivalosarjan. Näin saisimmekin testattavaksi monipuolisen valikoiman BioLiten- tuotteita.  

Tässä artikkelissa muutamia vinkkejä BioLite CampStove 2- retkikeittimen sekä siihen kuuluvien lisävarusteiden käyttämisestä. Tuotteita on testattu aktiivisesti erilaisissa olosuhteissa kesän-, syksyn- ja talven aikana. Artikkeli on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Mökkimies.comin kanssa. Kaikki mielipiteet tuotteista ovat testaajien henkilökohtaisia.

BioLite CampStove 2 – sähköä lämmöstä!

BioLite CampStove 2- retkikeitin tuottaa sähköä lämmöstä. Retkikeittimen aivona toimii irrotettava keltainen moduuli, joka sisältää virtageneraattorin, akun sekä tuulettimen. 

Kun keittimessä poltetaan puuta, risuja tai muuta palavaa materiaalia, muodostaa generaattori tulen lämmöstä sähkövirtaa, joka pyörittää polttoa tehostavaa tuuletinta. Tuulettimen ansiosta tulen saa palamaan puhtaasti savuttomalla liekillä. Lisäksi veden keittäminen tai aterioiden valmistaminen onnistuu nopeammin. 

Ylijäämäinen sähkövirta varastoituu integroituun 2600 mAh akkuun, joka toimii samalla virtapankkina. Akun ansiosta voit ladata puhelimen tai muita elektronisia laitteita joko tulen palaessa tai myöhemmin.

Kuljetuksen ajaksi moduuli pakataan keittimen palotilaan, jalat taitetaan keittimen alle ja lopuksi keitin sujautetaan säilytyspussiin.

Kuivalla puulla keittimen saa toimimaan nopeasti.
Kosteat risut savuttavat eikä pihvikään paistu.

Käytä kunnollista polttoainetta!

Yksi tärkeimmistä asioista keittimen käytössä on siis kunnollinen polttoaine. Sanonta märkä mänty ei pala – pitää varmasti paikkansa. Parhaiten keittimessä palavat kuivat 7-10 senttiset oksat tai puunpalat, joiden halkaisija vaihtelee sentistä kahteen.

Kunnollista polttoainetta kuluu myös vähemmän kosteaan polttoaineeseen verrattuna. Esimerkiksi muutamalla kuivalla oksalla saat keitettyä täydellä teholla jopa 20 minuuttia, kun taas kosteaa polttoainetta joutuu polttamaan moninkertaisen määrän samaan energiatehoon verrattuna.

Käyttökelpoista polttoainetta ovat kuivien oksien lisäksi muun muassa kuivat kävyt. Kaikki luonnosta löytyvät palavat materiaalit eivät välttämättä kuitenkaan sovellu käyttöön. Esimerkiksi paljon tervasta sisältävä puu palaa varmasti hyvin, mutta nokeaa samalla keittimen palotilan ilmareiät tukkoon.

Yksi varteenotettava vaihtoehto edellä mainittuja ongelmatilanteita varten on pakata reissuun lähdettäessä valmis polttoaine mukaan. Varsinkin päivän retkillä polttoaineen tarve voi olla niin vähäistä, että mahtuu esimerkiksi keitinpaketin sisään. Valmiiksi pilkotut puuainekset tai pelletti eivät myöskään vie paljon tilaa repusta tai rinkasta.

Muutama niksi tulen sytyttämiseen! 

Ensimmäisillä kerroilla tulen sytyttäminen BioLite CampStove 2- retkikeittimeen voi ensikertalaiselle olla haastavaa, mutta pienellä harjoittelulla sytyttämisen oppii nopeasti. Sytyttäminen aloitetaan pienellä määrällä kuivaa polttoainetta ja sytykkeellä. Sytykkeet voivat olla pieniä lastuja tai muuta herkästi syttyvää materiaalia. Palotila täytetään aluksi puolilleen kunnollisen ilman kierron varmistamiseksi. Vasta kun palaminen lähtenyt kunnolla käyntiin, voi palotilan lastata täyteen. 

Valmistajan ohjeiden mukaisesti tuuletin pitäisi käynnistää noin kymmenen sekuntia tulen sytyttämisestä, mutta mielestämme se on liian nopeasti. Puhaltimen kytkeminen päälle liian nopeasti heikensi syttymistä, jopa sammutti tulen. Kokemuksemme mukaan kannattaa odottaa puolesta minuutista minuuttiin ennen tuulettimen käynnistämistä. Näin palaminen käynnistyi huomattavasti paremmin. Kun palaminen on lähtenyt kunnolla käyntiin, voi palamisnopeutta säätää neljään eri voimakkuuteen tarpeen mukaan. 

Tuulettimen avulla tulen saa palamaan puhtaasti savuttomalla liekillä. Kuivalla puulla saimme palamisen täyteen vauhtiin noin 3- 5 minuutissa. Jos poltettava puuaines oli kosteaa, kesti palon syntyminen jopa 5- 10 minuuttia. 

Paimenna tulta! 

Sopivan palolämpötilan saavutettua BioLite CampStove 2- retkikeitin alkaa tuottaa sähköä. Kun USB-portin yläpuolella oleva valo palaa vihreänä, voit ladata laitteitasi.

Palamisnopeus vaikuttaa myös ruuanlaittoon. Yleensä ruoanlaitossa on ensiarvoisen tärkeää saada pidettyä lämpötila tasaisena. On siis huolehdittava, ettei polttoaine pääse loppumaan ja lisättävä polttoainetta säännöllisesti. Säätämällä tuulettimen voimakuutta tilanteiden mukaan voit myös vaikuttaa lämpötilan tasaisuuteen. Kannattaa myös varata polttoainetta riittävästi, jolloin ei tarvitse kesken ruoan valmistamisen lähteä etsimään lisää poltettavaa.

Kun ruoka on valmis ja akut ladattu, annetaan tulen sammua itsekseen. Laittamalla tuulettimen täydelle teholle saat palamaan jäljellä olevan polttoaineen nopeammin. Polttoaineen loppuessa keitin sammuu automaattisesti. 

Monipuolinen leirikeittiö lisävarusteineen! 

Sanonnan mukaan retkikeitin on jokaisen leirin sykkivä sydän. Tämä pitää varmasti paikkansa. Leiriolosuhteissa Biolite CampStove- retkikeitin lisävarusteineen pääsee täydellisesti oikeuksiinsa. Keittimen kanssa käytettäväksi sopii melkein mikä tahansa kattila, mutta järkevintä olisi käyttää Bioliten omaa KettlePot- kattilaa. KettlePot on valmistettu varta vasten CampStove- retkikeittimen kanssa käytettäväksi ja sen avulla esimerkiksi vesikin kiehuu nopeammin muihin saman tilavuuden kattiloihin verrattuna. 

Biolite CampStove- retkikeittimen kanssa käytettäväksi on saatavissa myös Portable Grilli, mutta myös monia muitakin lisävarusteita, kuten BioLite Powerlight 3-in-1 monitoimivalaisin, jonka avulla saat valaistua leirin ympäristöineen tarpeen mukaan. 

BioLite KettlePot-kattilan tuulisuoja nopeuttaa veden kiehumista ja silikonipäällysteiset kahvat sekä kaatonokka helpottavat kattilan käyttämistä. Samalla voit ladata elektronisia laitteita.

BioLite KettlePot – tärkein lisävaruste! 

Testasimme KettlePot- kattilaa veden keittämisessä. Kesän olosuhteissa litra vettä saatiin kiehuvaksi noin kuudessa minuutissa. Valmistajan mukaan litra vettä pitäisi saada kiehumaan jopa neljässä ja puolessa minuutissa. Kiehumisnopeuteen vaikuttavat merkittävästi ilman lämpötila sekä polttoaineen laatu. Luultavasti suotuisissa olosuhteissa ja pelletillä valmistajan ilmoittama aika olisi voinut onnistuakin. 

KettlePot- kattilassa on monia yksityiskohtia, jotka vaikuttavat käyttömukavuuteen. Kattilan tuulisuoja nopeuttaa veden kiehumista ja silikonipäällysteisistä kahvoista saa tukevan otteen. Lisäksi veden tai muun nesteen kaatamista helpottaa kaatonokka. Valmistuksessa on huomioitu myös pakattavuutta, sillä kattilan sisään saa pakattua CampStove 2- retkikeittimen, jolloin esimerkiksi rinkasta säästyy tilaa muille varusteille.

BioLite Portable Grill – kätevä grilli erämaaolosuhteissa!

Ruoanlaitto BioLite-grillillä oli nautinnollinen kokemus varsinkin kaukana sivilisaatiosta. Portable Grilli painaa vain 850 grammaa ja lisäksi pakkautuu kätevästi pienempään tilaan. 

Grillissä olevasta luukusta voit lisätä kätevästi polttoainetta CampStove 2-keittimeen, jolloin grillin lämpötila pysyy tasaisena. Grillasimme erämaaolosuhteissa muun muassa harjuksia ja käytimme grilliä monien muidenkin ruokien valmistuksessa. Joillakin retkillä paistoimme makkaroita, grahamlihapiirakoita sekä pihvejä hyvällä menestyksellä. Portable Grilli soveltuu mielestämme mainiosti niin erämaaolosuhteisiin kuin mökille tai muihinkin paikkoihin, jossa on tarkoitus grillata. 

Biolite NanoGrid – mukavuutta ja turvallisuutta!

Biolite Powerlight + SiteLight yhdistelmä. Powerlight on kolme toimintoa sisältävä lyhty, taskulamppu ja varavirtalaturi 4400 mAh akullaan. Tähän kun lisätään SiteLight -valot, saadaan täydellinen valaisujärjestelmä leiripaikalle tai moneen muuhunkin kohteeseen.

Kytkemällä kaksi SiteLight valoa Powerlightiin saadaan kaksi erillistä valoa kolmen metrin välein. Valot on helppo ripustaa teltan ja leirin ympärille. Yhteensä näistä kahdesta valosta saadaan 300 lumenin valoteho. Valaistus riittää mielestämme mainiosti telttaan ja leirin läheisyyteen. Valoja on mahdollista hankkia tarvittaessa enemmänkin. Pakettiin kuuluva Powerlight toimii lyhtynä 250 lumenin teholla ja taskulamppuna 200 lumenin teholla. Powerlight toimii myös virtapankkina.

BioLite CampStove 2 ominaisuudet pääpiirteittäin!

Hinta noin 150 euroa.

 • Lämpösähköisellä generaattorilla varustettu retkikeitin.
 • Palamista tehostava tuuletin, joissa on neljä nopeusasetusta.
 • Hyödyntää uusiutuvia polttoaineita, kuten oksia, risuja käpyjä. 
 • Sisäinen akku, 2 600 mAh, USB-liitäntä 5V 2A. Latautuu tulen palaessa, mutta voidaan ladata myös verkkovirrasta. 
 • Akku on irrotettava, ja soveltuu käytettäväksi virtapankkina.
 • LED-paneeli ilmaisee akun varaustason ja tuulettimien asetuksen.
 • Sopii älypuhelimen ja muiden USB-liitännällä varustettujen laitteiden lataamiseen.
 • Mukana keittimen USB-liitäntään kytkettävä taivutettava Flexlight-valaisin.
 • Flexlightin valoteho on 100 luumenia, ja siinä on portaaton voimakkuuden säätö.
 • CampStove-keittimen koko: 23,8 x 11,4 x 13,5 senttiä, paino 935 grammaa.
 • Yhteensopiva CampStove 2- retkikeitin lisävarusteiden kanssa.
 • Pakkauksen sisältö: CampStove 2- retkikeitin, flexlight- valaisin, USB-johto, säilytyspussi, sytyttimiä sekä käyttöohjeet (ruotsi, tanska, englanti).

BioLite KettlePot ominaisuudet pääpiirteittäin!

Hinta noin 60 euroa.

 • KettlePot teräskattila.
 • Vetoisuus 1,5 litraa.
 • Muovinen kaatonokka silikonitiivisteellä.
 • Sisältää kattilan sisään mahtuvan astian. (voi käyttää esimerkiksi ruokalautasena)
 • Riittää hyvin 2-4 hengen ruoka-annoksille.
 • Ulkomitat 26 x 13 senttiä.
 • Paino 465 grammaa.
 • CampStove -retkikeitin pakkautuu KettlePot kattilan sisään.
 • Sisältää pakkauspussin ja käyttöohjeet.

BioLite retkigrillin ominaisuudet pääpiirteittäin!

Hinta noin 60 euroa.

 • Tarkoitettu käytettäväksi vain BioLite CampStove -retkikeittimen kanssa.
 • Grilliin mahtuu esimerkiksi kahdeksan makkaraa.
 • Koko 31 x 24 x 9 senttiä (kuljetuskoossa).
 • Koko 31 x 24 x 27 senttiä (käyttökoossa).
 • Paino 850 grammaa.
 • Myyntipakkaus sisältää BioLite- retkigrillin, suojakannen sekä käyttöohjeet.

Biolite NanoGrid, Powerlight + SiteLight Bundle ominaisuudet pääpiirteittäin!

Hinta noin 105 euroa.

 • Biolite Powerlight 3-in-1 monitoimivalaisin.
 • 200 lumenin lyhty.
 • 250 lumenin taskulamppu.
 • USB- portin kautta voit ladata muita laitteita Powerlightin 4400mAh (16 Wh) akulla.
 • Powerlightin akku voidaan myös ladata suoraan verkkovirrasta.
 • Koukku ripustamista varten.
 • Paloaikaa täydellä latauksella noin 72 tuntia.
 • Kaksi Biolite SiteLight valaisinta, jotka voit yhdistää Powerlightiin ja näin saada kattavan valaisujärjestelmän.

Lopuksi!

Bioliten CampStove- retkikeittimen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat luotettavuus, monikäyttöisyys sekä ympäristöystävällisyys. 

On myös hyvä muistaa, ettei esimerkiksi lentokoneessa saa kuljettaa mukanaan retkikeittimen polttonesteitä tai kaasua, jolloin Bioliten CampStove -retkikeitin voi nousta arvoon arvaamattomaan. Varsinkin silloin kun matkustaa paikkoihin, joissa ei ole saatavilla kaasuja tai polttonesteitä. Sen sijaan puuta, risuja tai muuta pientä poltettavaa löytyy yleensä joka paikasta. Lisäksi BioLite CampStove- retkikeitintä käyttävä voi pakata mukaan esimerkiksi pellettiä.

Mielestämme Biolite CampStove 2 lisävarusteineen on varteen otettava vaihtoehto keittimen valintaa harkitsevalle. Ratkaistuamme muutamia käyttöön liittyviä ongelmia olemme erittäin vakuuttuneita keittimen soveltuvuudesta vaellus- ja retkeilykäyttöön.

Hinnat ja saatavuudet!

Suomessa BioLite CampStove 2- keittimiä sekä lisävarusteita on saatavilla joistakin alan erikoisliikkeestä. Monipuolinen valikoima edellä mainittuja tuotteita löytyy ainakin Mökkimies.com verkkokaupasta. Biolite CampStove 2-retkikeittimen voit tilata esimerkiksi *TÄSTÄ.

*tähdellä merkitty on mainoslinkki.

Käytetyt lähteet: eu.bioliteenergy.com kotisivut.

Biolite CampStove 2-retkikeittimellä nokipannukahvin keittämistä tunturissa.
Biolite NanoGrid, Powerlight + SiteLight- valot valaisevat mainiosti leiriolosuhteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *