Yleinen, Retkeily

Haglöfsin kevyttoppatakit – keinokuitua ja untuvaa!

Haglöfsin valmistamien kevyttoppatakkien eristeenä on käytetty joko eettistä untuvaa tai ekologista keinokuitua. Miten materiaalit ja takit eroavat toisistaan, otimme siitä selvää.

Haglöfsin kevyttoppatakeissa ulkonäkö ja käyttömukavuus kulkevat käsikädessä. Monikäyttöisinä ne soveltuvatkin mainiosti niin katukäyttöön kuin ulkoilma-aktiviteetteihin kaikkina vuoden aikoina. Kesän, syksyn ja kevään viileissä olosuhteissa takkeja voidaan käyttää päällystakkeina ja kylmemmillä säillä välikerroksena esimerkiksi kuoritakin alle puettuna.

Pieneen tilaan pakkautuvina kevyttoppatakit ovat helposti mukana kuljetettavia ja voidaan ottaa käyttöön tarpeen vaatiessa. Retkillä ja vaelluksilla takkeja voidaan käyttää myös taukotakkeina. Eikä siinä vielä kaikki, tarpeen vaatiessa kevyttoppatakista saa mainiosti värkättyä vaikkapa pienimuotoisen retkityynyn, mikäli sellaiseen tulisi tarvetta.

Kuvan henkilöllä päällä Haglöfsin Grym Evo kuoritakki sekä välikerroksena untuvaeristeinen Haglöfs Essens Down- takki.

Testissä Essens Mimic- ja Essens Down- takit 

Haglöfs lähetti meille testiin kaksi erilaista kevyttoppatakkia. Essens Mimic- takin eristeenä on käytetty ekologista keinokuitua ja Essens Down- takissa eettistä untuvaa. Sekä keinokuidun että untuvan eristysominaisuus perustuu materiaalissa varastoituvaan ilmamassaan, mutta joiltakin ominaisuuksiltaan materiaalit poikkeavat kuitenkin toisistaan. Kummassakin materiaalissa on myös omat etunsa.

Testiin saatuja takkeja on käytetty ahkerasti kolmen testaajan voimin noin kahdeksan kuukauden ajan. Testin aikana sääolosuhteet ovat vaihdelleet muutaman asteen lämpötiloista -15 asteen pakkaseen. Artikkeli on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Haglöfsin kanssa ja takit on saatu käyttöön testaamista varten. Kaikki tuotteisiin liittyvät mielipiteet ovat kuitenkin testaajien henkilökohtaisia.

Haglöfs Essens Mimic Hoody – keinokuitueristeinen vaihtoehto!

Essens Mimic- takki on monikäyttöinen ja tyylikäs. Hupullinen takki suojaa hyvin kylmissä ja tuulisissa sääolosuhteissa.
 

Essens Mimic- takin eristeenä on käytetty Haglöfsin kehittämää 100% kierrätettyä ja fluorihiiletöntä QuadFusion™ Mimic- materiaalia. Edellä mainittu materiaali jäljittelee erinomaisesti untuvan ominaisuuksia sitomalla paljon ilmaa kuituihinsa. Paikallaan pysyvä ilma eristääkin parhaiten. Lisäksi materiaali on pakattu jaettuihin eristetiloihin (ohjauslehtiin), jotka estävät eristeen ja sitä kautta myös ilman liikkumista. 

Essens Mimic- takin pintakangas on DWR-käsiteltyä fluorihiiletöntä Pertex®-kuorikangasta, joka on ominaisuuksiltaan myös kevyttä, kestävää sekä tuulenpitävää. Testaamisen aikana kiinnitimmekin erityistä huomiota takin tuulenpitävyyteen, mutta myös kosteudenhylkivyyteen. 

Essens Mimic- takissa on yksi rintatasku sekä kaksi sivutaskua (käsienlämmittelytaskut). Kaikki vetoketjut olivat toimivia ja niiden käyttäminen onnistui myös sormikkaat käsissä. Essens Mimic- takki pakkautuu rintataskuun, jolloin se on helppo kuljettaa mukana ja ottaa käyttöön tarvittaessa.

Takki piti hyvin tuulta, eikä myöskään pienestä räntä- ja vesisateestakaan aiheutunut ongelmia. DWR- käsittelyn ansiosta kosteus tiivistyi kankaan pinnalle ja valui pisaroina pois. Sateen jatkuessa kosteutta pääsi saumojen ja ompeleiden kautta takin eristemateriaaliin. Haglöfsin tietojen mukaan QuadFusion™ Mimic- materiaali ei sido kuitenkaan kosteutta itseensä ja kangas hengittää kosteuden ulos. Räntä- tai vesisateella takin päälle kannattaa kuitenkin pukea vedenpitävä kuoritakki.

Essens Mimic- takin leikkaus ja istuvuus oli jokaisen testaajan mielestä hyvä. Takki on varustettu molemmin puolin sivutaskuilla (lämmittelytaskut) sekä yhdellä rintataskulla. Takin vetoketjut olivat toimivia, ja niiden käyttäminen onnistui sormikkaat kädessä. Hyvin istuva huppu on säädettävissä sekä korkeus että leveyssuunnassa. Kaulus suojaa kasvojen alaosaa sekä kaulaa tuulisissa ja kylmissä olosuhteissa. 

Essens Mimic- takissa on hyvin istuva huppu, jonka säätäminen onnistuu sekä korkeus että leveys suunnassa.

Hihojen suut ja helma ovat joustavat. Kainaloiden alapuolelle ommeltu Polartec Powerstretch – joustokangas tuo lisää liikkuvuutta ja parantaa samalla hengittävyyttä. Selkäosan pidempi helma suojaa alaselkää kaikissa tilanteissa. Kun takkia ei tarvita, voi sen pakata kätevästi takin omaan rintataskuunsa.

Testaajien ja omien kokemusten pohjalta voimme suositella takkia lämpimästi niin vapaa-aikaan kuin monenlaisiin ulkoilma-aktiviteetteihin. Tarkempia tietoja Essens Mimic- takista verrattuna untuvaeristeiseen Essens Down- takkiin tuonnempana väliotsikon ”kumman valitsen” yhteydessä.

Kainaloiden hengittävä Polartec Powerstretch – joustokangas auttaa liikkuvuudessa.
 

Lisäksi artikkelin lopussa vinkkejä ja ohjeita muutamien hyviksi havaittujen jälleen myyjien verkkokauppoihin.  

Essens Mimic -takin ominaisuudet tiivistettynä!

 • Pintakankaana DWR- käsitelty kevyt ja kestävä Pertex Quantum- kuorikangas.
 • Lämmöneristeenä QuadFusion™ Mimic -vanueriste. (70 grammaa koossa- L)
 • Kainaloiden Polartec Powerstretch – joustokangas auttaa liikkuvuuteen.
 • Kiinteä säädettävä huppu.
 • Kaksi vetoketjullista sivutaskua ja rintatasku.
 • Helmassa ja hihansuissa joustavat reunat.
 • Pidempi takahelma, selän pituus keskellä 77 senttiä. (koko L)
 • Korkea suojaava kaulus.
 • Paino 485 grammaa. (koko L) Testissä mitattu 527 grammaa.

Haglöfs Essens Down Hoody – untuvaeristeinen vaihtoehto!

Haglöfs käyttää tuotteissaan vain RDS-sertifioitua untuvaa, joka on jäljitettävissä tuotantotilalle asti. Lisäksi Essens Down- takissa käytetty ontuva on erittäin laadukasta 800 fill powerin untuvaa.

Essens Down- takki muistuttaa monilta yksityiskohdiltaan ja ominaisuuksiltaan Essens Mimic- takkia. Muun muassa taskujen, hupun säädön, kainaloiden Polartec Powerstretch -joustomateriaalin sekä hihojen ja helmojen joustavuuden osilta takki on siis lähes identtinen keinokuitueristeiseen Essens Mimic- takkiin verrattuna. Eristeen osalta takki poikkeaa kuitenkin merkittävästi, joten siitä hieman tarkemmin.

Haglöfs Essens Down- takissa on käytetty erittäin laadukasta 800 fill powerin eurooppalaista hanhen untuvaa. Untuvatäyte on pienissä vaakasuuntaisissa osastoissa, eli ohjauslehdissä, jotka muuttuvat asteittain kapeammiksi kohti takin alaosaa. 

Essens Down- takin huppu on erittäin istuva ja antaa hyvin suojaa kylmissä olosuhteissa. 

Untuva on myös ainutlaatuinen ja erinomainen eristemateriaali, jonka kaikkia parhaita ominaisuuksia ei ole onnistuttu kopioimaan keinokuituisiin jäljitelmiin. Muun muassa keveys, pakattavuus ja eristävyys ovat niitä ominaisuuksia, jossa untuva on edelleen ykkönen. Sen sijaan kosteudensietämisessä untuva häviää Essens Mimic- takissa käytetylle QuadFusion™ Mimic- materiaalille.

Tämäkään takki ei ole vedenpitävä, mutta materiaalit ovat käsitelty Essens Mimic- takin tavoin vettähylkiväksi DWR-käsittelyllä. Käsittely lisääkin huomattavasti takin käytettävyyttä, monipuolisuutta sekä kosteudensietokykyä.

Haglöfs Essens Down- takin pintakangas on erittäin kevyttä DWR- käsiteltyä ja kestävää Pertex Quantum- kuorikangasta. Takin työnjälki ja laatu ovat myös huippuluokkaa. 

Leikkaukseltaan takki vaikuttaa hieman pienemmältä sisareensa Essens Mimic- takkiin verrattuna. Takki on materiaalien ja yksityiskohtien osalta erinomainen ja saumat laadukkaasti ommeltu. Usein untuvatäytteisissä takeissa voi olla ongelmana juuri untuvien työntyminen saumoista läpi. Testin aikana emme tällaista ongelmaa kuitenkaan havainneet. Takki myös hengitti hyvin ja on keinokuituiseen vaihtoehtoon verrattuna huomattavasti kevyempi ja pienempään tilaan pakkautuva. 

Kainaloiden alapuolella Polartec Powerstretch – joustokangas tuo lisää liikkuvuutta sekä hengittää hyvin.

Testaajien sekä omien kokemusten pohjalta suosittelemme takkia varauksetta niin vapaa-aikaan kuin kaikkiin ulkoilma-aktiviteetteihin. 

Essens Down- takin ominaisuudet tiivistettynä!

 • Pintakankaana DWR- käsitelty kevyt ja kestävä Pertex Quantum- kuorikangas. 
 • Erittäin laadukas untuva, joka on käsitelty vettähylkiväksi, Fill Power 800 cuin.
 • Untuvaa takissa on 103 grammaa (koko L).
 • Kaksi sivutaskua ja rintatasku.
 • Kolmeen suuntaan säädettävä huppu vahvistetulla lipalla.
 • Joustavat hihansuut ja helma. 
 • Selän keskipituus 77,5 senttiä koossa L
 • Pakkautuu omaan taskuunsa
 • Takin ilmoitettu kokonaispaino 335 grammaa koossa L. (testissä mitattu 338 g) 

Kumman valitsen?

Kumpikin takeista on toimiva ja käytännöllinen vaihtoehto. Haglöfsin tavoitteena onkin aina ollut tuotteidensa suhteen monikäyttöisyys. Saman tuotteen tulisi sopia mahdollisimman moneen käyttötarkoitukseen. 

Untuvatäytteisen Essens Down- takin suurimpina etuina ovat keveys ja pienempään tilaan pakkautuvuus keinokuitutäytteiseen Essens Mimic- takkiin verrattuna. Essens Down- takki onkin testiryhmän valinta silloin, kun takkia käytetään pääosin retkeily- ja vaelluskäytössä. Lisäksi Essens Down- takki soveltuu mielestämme keinokuituista takkia paremmin myös välikerrokseksi, mutta myös taukotakiksi vaelluksilla.

Sen sijaan katukäytössä ja muissa käyttötarkoituksissa kuppi saattaa kallistua keinokuitueristeisen Essens Mimic- takin puolelle. Ehkä tässä kohtaa se on kuitenkin käyttäjän valinta! Kumpi istuu paremmin ja tuntuu omaan käyttötarkoitukseen sopivalta.

Vasemmanpuoleinen untuvatäytteinen Essens Down- takki pakkautuu pienempään tilaan keinokuitutäytteiseen Essens Mimic- takkiin verrattuna. Painossa on myös eroa. L- koon takeissa untuvaeristeinen takki painaa 338 grammaa ja keinokuituinen sisarensa 527 grammaa. Untuvatakin pakkaaminen kestää noin puoli minuuttia ja keinokuituisen pakkaamiseen kuluu aikaa noin minuutti. Lisäksi untuvatakki sopisi nykyistäkin puolet pienempään taskuun, kun taas keinokuituinen mahtuu taskuunsa juuri ja juuri.

Saatavuus jälleenmyyjiltä sekä Haglöfsin omasta verkkokaupasta!

Haglöfs Essens Mimic- takki suositushinta on 269 euroa ja Haglöfs Essens Down- takin 299 euroa.

Takkeja on saatavana useilla eri väreillä. Poistuvat värin ovat usein alennuksessa. Saatavilla (Naisten koot XS-XXL) sekä (Miesten koot XS-XXL). 

Takkeja voi ostaa lukuisten Haglöfs jälleenmyyjien kautta ympäri Suomen. Hyvä valikoima takkeja ja muitakin Haglöfsin tuotteita on saatavilla muun muassa *Scandinavian Outdoor Oy:n myymälöistä ja verkkokaupasta, *Partioaitan myymälöistä ja verkkokaupasta, mutta myös Intersporteista.

Haglöfsin verkkokauppaan TÄSTÄ.

*Tähdellä merkatut sisältävät mainoslinkkejä, joiden kautta tilatuista ostoista saan pienen komission. Komission avulla ylläpidän tätä blogia.

Suoria linkkejä tuotteisiin: Haglöfs Essens Down- takin voit tilata esimerkiksi Partioaitasta. Naisille *TÄSTÄ ja miehille (huputon malli) *TÄSTÄ tai Scandinavian Outdoor Oy:n verkkokaupasta. Naisille *TÄSTÄ ja miehille *TÄSTÄ. 

Kylmillä keleillä kevyttoppatakkia voi käyttää välikerroksena esimerkiksi kuorirakin alle puettuna. 

Vastuullista untuvaa!

Untuvaa voidaan pitää ekologisena tuotteena, koska se saadaan elintarviketeollisuuden sivutuotteena. Untuvan boikotointi ei myöskään lopeta lintujen kasvattamista, koska untuvan arvo on noin kymmenen prosenttia koko linnun tuotannon arvosta. Haglöfs käyttää tuotteissaan vain RDS-sertifioitua untuvaa, joka on jäljitettävissä tuotantotilalle asti. Untuvan RDS-sertifiointi tarkoittaa käytännössä sitä, että eläinten hyvinvointia seurataan tarkasti. 

Untuvan laatu ilmoitetaan yleensä fill power -merkinnällä, joka kertoo, kuinka suuren tilan tietty grammamäärä untuvaa täyttää. (Arvot vaihtelevat yleensä 400- 900 välillä). Fill power -arvo kuvaa kuinka monta kuutiotuumaa yksi unssi (28,35 g) untuvaa täyttää. Mitä suurempi fill power -lukema, sitä suuremman tilavuuden untuva täyttää, ja sitä paremmin tietty määrä untuvaa eristää. Tarkempaa tietoa Haglöfsin käyttämästä untuvasta löytyy TÄSTÄ.

Lopuksi:

Hankkiessa kevyttoppatakkia kannattaa tutustua aina valmistajan arvoihin. Viimeisten vuosien aikana Haglöfs on huomioinut tuotteiden valmistuksessa niin eettiset kuin ympäristöystävälliset näkökulmat ja pyrkinyt läpinäkyvään toimintaan aina raaka-aineiden valmistuksesta valmiiseen tuotteeseen asti. Haglöfsin kevyttoppatakit ovat myös kaikilta osin bluesign-hyväksyttyjä.

Muita artikkelia liittyen Haglöfsin tuotteisiin tai kerrospukeutumiseen.

Testissä Haglöfs Grym Evo kuoritakki! Artikkeli on luettavissa TÄSTÄ. Testissä Haglöfs vaellus- ja retkeilyhousut! Voin lukea TÄSTÄ. Testissä Haglöfs Skuta Mid Eco Proof -retkeilykengät! Artikkelin voit lukea TÄSTÄ. Opas kerrospukeutumiseen- näin teet sen oikein! Artikkelin voit lukea TÄSTÄ. Näin valitset merinovillakerraston! Artikkeli luettavissa TÄSTÄ.

Käytetyt lähteet: Valmistajan kotisivut Häglöfs.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *