Retkeily

Testissä Haglöfs vaellus- ja retkeilyhousut!

Kestävät ja käytännölliset vaellus- ja retkeilyhousut kuuluvat jokaisen luonnossa viihtyvän vakiovarusteisiin. Parhaimmillaan ne pitävät olosi mukavana lähes kaikissa tilanteissa.

Viime vuosina retkeily- ja vaellushousuista on tullut monikäyttöisiä ja niitä näkee yhä useimmin myös katukuvassa. Monipuolisina ne ovat löytäneet paikkansa jopa tavallisina arkihousuina. Käyttötavasta huolimatta vaellus- ja retkeilykäyttöön suunnitellut housut ovat tehty kestämään, mutta myös täyttämään luonnossa liikkujan tarpeita.

Viime vuonna Haglöfs lähetti meille testattavaksi kahdet erilaiset ulkoilu- ja vaelluskäyttöön soveltuvat housut. Vaikka tiesin Haglöfsin tuotteiden olevan laadukkaita ja kestävästi tuotettuja, olivat ne jääneet aikaisemmissa hankinnoissa muiden laatubrändien varjoon.

Testaamisen kautta avautui kuitenkin erinomainen mahdollisuus tutustua Haglöfsin housuihin pintaa syvemmälle ja hyödyntää arvioinnissa aikaisempaa muista tuotteista saatua kokemusta. Olinhan aikaisemmin päässyt vaikuttamaan muun muassa yhden tuotemerkin housujen suunnitteluun, mutta myös testannut eri materiaalien soveltuvuutta housuissa. 

Ruotsalainen Haglöfs on tunnettu laadukkaista ulkokäyttöön tarkoitetuista vaatteista ja varusteista. Yrityksen tavoitteena on tuotteidensa monikäyttöisyys sekä vaatteissa kerrospukeutuminen. Haglöfsin tuotteiden suunnittelun lähtökohtana on ajatus olosuhteiden voittamisesta, jonka kautta syntyy mahdollisuus luonnosta nauttimiseen olosuhteista riippumatta. Lisäksi yrityksen tavoitteena on valmistaa pitkäikäisiä tuotteita kestävän kehityksen mukaisesti suosimalla kierrätysmateriaalien käyttöä mahdollisuuksien mukaan kaikissa tuotteissa.

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Haglöfsin kanssa, mutta mielipiteet tuotteista ovat testaajien henkilökohtaisia. Todettakoon vielä, ettei minulla tai testaajilla ole sidoksia mihinkään tuotemerkkiin.

Hyvät retkeily- ja vaellushousut!

Hyvät retkeily- ja vaellushousut ovat monikäyttöiset, miellyttävät ja pitkäikäiset. Housuja tulee myös käytettyä, eivätkä ne jää pölyttymään kaappiin.

Kun ajattelemme housujen käytettävyyttä, olosuhteet vaikuttavat merkittävästi käyttömukavuuteen. Äärimmäiset olosuhteet, kuten lumi-, räntä- tai vesisade vinhasti puhaltavan tuulen kera asettavat housuille erilaisia vaatimuksia kuin esimerkiksi kesähelteiden kuumuus. 

Kylmissä olosuhteissa housut voivat olla paksummasta kankaasta valmistetut, kun taas kesällä ohuemmista materiaaleista on enemmän hyötyä. Vedenpitävyys on myös oma lukunsa. Hankinko sadekelejä varten vedenpitävät kuorihousut vai vedenpitävät vaellushousut, tai pärjäänkö osittain vedenpitävillä tai vettähylkivillä housuilla?

Housua, joka toimisi edes kohtalaisen hyvin kaikissa olosuhteissa ei ole varmasti olemassa. Hyödyntämällä kerrospukeutumista ja hankkimalla esimerkiksi kahdet erilaiset housut pärjää jo pitkälle. Varsinkin jos kolmantena on kevyet kuorihousut tai sadelahkeet. 

Housujen materiaaleilla on vaikutusta hengittävyyteen, vedenpitävyyteen, joustavuuteen, lujuuteen ja moneen muuhunkin ominaisuuteen. Testissämme olleet housut ovat mainio esimerkki siitä, miten samaan käyttötarkoitukseen valmistetut housut voivat olla erilaisia. Rugged Mountain -housut on huomattavasti vahvemmat, kun taas Rugged Flex -housut on puolet kevyemmät. Housuissa on toki myös yksityiskohtaisia eroja. 

Testasimme molempia housumalleja perinpohjaisesti kolmen testaajan voimin. Housut ovat olleet käytössä saapumisesta saakka lähes joka päivä pois lukien pesupäivät. Kaikki testaajat olivat kokeneista luontoharrastajia ja näistä yhdellä oli maine ”hänen käytössään ei kestä mikään”. Päätin kuitenkin ottaa riskin. 

Haglöfs Rugged Mountain- housut ovat tehty kestämään!

Jo vuosia Haglöfsin mallistoon kuuluneet Rugged Mountain -housut ovat tunnettu kestävyydestään, mutta myös hyvistä käyttöominaisuuksistaan. Testasimme myös nyt housut perinpohjaisesti jokaista yksityiskohtaa myöten. 

Haglöfs Rugged Mountain -housujen päämateriaalina on erittäin kestävä Climatic™-kangas. Housujen lujuuteen vaikuttavat myös housun saumojen kolminkertaiset ompeleet. Housujen takana oleva istuinosa sekä polvien päällä olevat vahvistukset ovat joustavaa ja vedenpitävää FlexAble™-lujitekudosta. Housujen pintamateriaali on käsitelty kauttaaltaan fluorivapaalla vettä, tahroja ja likaa hylkivällä DWR-käsittelyllä. Housuja testatessa kiinnitimme erityistä huomiota housujen kestävyyteen ja työn jälkeen. 

Housujen kestävyyttä testasimme paitsi normaalikäytössä että ”laboratoriossa”. Normaalikäytössä ei ilmennyt minkäänlaisia kestävyysongelmia. Kaikki saumat oli laadukkaasti ommeltu ilman repsottavia lankojen päitä. Monessa halpabrändeissä langan päät repsottavat jo uutuuttaan. 

Housujen vyötäröä tarkastellessa vyölenkkejä on riittävästi ja niihin mahtuu myös leveät vyöt. Vyölenkkien kestävyyttä testasimme laittamalla housut roikkumaan yhdestä vyölenkistä kerrallaan 20 kilogramman painon kera. Kaikki vyölenkit kestivät ilman pienintäkään ratkeamista.

Housujen kangas vaikuttaa erittäin kulutuskestävältä, eivätkä risutkaan kovin herkästi kangasta puhkaise. Housujen istuin- ja polviosat ovat vedenpitävää kalvoa, mikä on erinomainen ominaisuus. Märällä mättäällä on mukava istua. Samoin jos tarvitsee olla polvillaan, ei ole ongelmaa kastumisesta. Vyötärössä on myös hyvin joustavuutta ja hyvä säätömahdollisuus tarranauhoilla.

Taskuja on riittävästi. Käsien lämmittelytaskut, reisitaskut, jossa toisessa puhelintasku sekä vetoketjullinen takatasku. Reisien kohdalla vetoketjulliset tuuletusaukot. Tuuletusmahdollisuus on tärkeä ominaisuus varsinkin reippaassa liikunnassa ja lämpimällä kelillä. Reisitaskut ovat myös tärkeitä yksityiskohtia molemmin puolin. Taskuihin saa kätevästi monenlaisia pientarvikkeita, muistivihkoa ja monta muuta asiaa, mitä tarvitsee retkeillessä tai vaelluksella. Kaikki taskut saa avattua ja suljettua kätevästi yhdellä kädellä ja ne toimivat moitteettomasti. Lisäksi lahkeensuissa on kenkäkoukut ja lahkeensuut saa kätevästi kiristettyä solkikiristyksellä.  

Testin aikana housuissa ei ilmennyt minkäänlaista ongelmia, vikoja tai kulumia. Haglöfs Rugged Mountain -housut soveltuvat hyvin sekä aktiiviseen että paikallaan olevaan tekemiseen. Housut on myös monikäyttöiset soveltuen vaellukseen, retkeilyyn, metsästäjälle, kalastajalle ja kaikille ulkoilijoille. Mielestämme housut ovat yhdet tämän hetken markkinoiden parhaimmista housuista retkeily- ja vaelluskäyttöön.

Testimme kokemuksen pohjalta myös luultavasti kaikkein kestävimmät retkeily- ja vaellushousut maailmassa. Housuista ei oikein löydy mitään negatiivista sanottavaa. Housut myös istuivat hyvin meikäläisen ja kahden muun testaajan jalkoihin. Jos pitäisi joku negatiivinen asia ilmaista, niin sisällä puuhastellessa housut voivat olla turhan lämpimät. 

Rugged Mountain- housujen ominaisuudet pääpiirteittäin!

 • Päämateriaalina housuissa on käytetty järeää Climatic ™ 95% polyamidia, 5% elastaania, erittäin kestävä raskas poplin-kudelanka, 268 g / m², bluesign®-hyväksytty. 
 • Vedenkestävä lujitekudos takamuksessa ja polvissa. (ei-saumattu): FlexAble ™ 89% polyamidia, 11% elastaania. 293 g / m², bluesign® hyväksytty.
 • Housuissa on kaksi etutaskua, yksi vetoketjullinen takatasku sekä kaksi paljerakenteista vetoketjullista sivutaskua.
 • Lahkeensuiden etupuolella on koukut kengännauhojen kiinnittämiseksi ja suiden sisäpinnassa kestävät Cordura®-vahvikkeet.
 • Reisien takasivuissa on vetoketjulliset tuuletusaukot. 
 • Fluorihiilivapaa DWR-käsitelty vettä ja likaa hylkiviksi.
 • Aurinkosuojakerroin 40+.
 • Puhelutasku oikean reiteen taskun sisällä.
 • Kolminkertaiset ompeleet pääsaumoissa, kaksinkertaiset muissa saumoissa.
 • Sisäinen joustava vyötärö vyötäröllä, tarrakiinnityksellä varustetut hihnat.
 • Vetoketju painikkeella.
 • Kuusi hihnasilmukkaa, kaksi edessä olevaa koukku silmukoilla.
 • Normaali istuvuus.
 • Paino 800 noin grammaa (koko L).

Suositushinta Rugged Mountain -housuilla 179 euroa. Housuja myyvät valtuutetut jälleenmyyjät kautta maan.

Haglöfs Rugged Mountain -housuja voi tilata esimerkiksi * TÄSTÄ. (miehet) ja naisten mallit löytyy *TÄSTÄ

Haglöfs Rugged Flex housut istuvat hyvin!

Haglöfs Rugged Flex -housuja testatessa jäi päällimmäiseksi ajatukseksi housujen erinomainen istuvuus. Tähän mennessä paras istuvuus housuissa, joita olen pitänyt. Näitä housuja pitää mielellään töissä, kaupungilla tai arkihousuina kotikäytössä, mutta soveltuvat myös tietenkin ulkoilu- ja retkeilykäyttöön. 

Rugget Flex -housut on kuitenkin puolet kevyemmät Rugged Mountain -housuihin verrattuna. Housut soveltuvat hyvin kevään, kesän ja syksyn ulkoilu- ja vaelluskäyttöön, mutta kylmillä keleillä on laitettava lämmintä lisävaatetta alle, mikäli meinaa tarjeta. Joustopaneeleilla varustetut housut suojaavat tuulelta, hengittävät hyvin ja kuivuvat nopeasti. Näissäkin housuissa on fluorivapaa DWR-käsittely. Kalvottomat kankaat pitivät hyvin tuulta ja siirsivät kosteutta. Hyvän merinovilla/ polyesteri kerraston kanssa pöksyt toimivat myös kylmemmillä keleillä. 

Taskujen suhteen Rugget Flex -housut eivät ole ihan Rugged Mountain -housujen veroisia, mutta siitä huolimatta moneen käyttöön riittävät. Kaksi vetoketjullista käsitaskua ja yksi reisitasku vaikuttavat siistiltä ja käyttäminen onnistuu yhdellä kädellä. Housuissa on myös istuvuutta lisäävä kuminauhavyötärö sekä tarranauhalla säädettävät lahkeensuut. Housujen ompeleet kestivät hyvin ja työnjälki oli kauttaaltaan laadukas. Keveinä housut saa tarvittaessa pakattua pieneen tilaan. Soveltuvat hyvin myös arkihousuiksi sekä myös kaupungille, kouluun, töihin tai muuhunkin käyttöön. Värivaihtoehdoista monille löytyy varmasti mieluinen väri. 

Housut toimivat testin aikana moitteettomasti. Yli puolen vuoden aktiivisessa testikäytössä ei ilmennyt ongelmia myöskään kestävyydessä. Mielestämme Rugget Flex -housut soveltuvat parhaiten kevyempään ulkoilu- ja retkeilykäyttöön. 

Rugged Flex- housujen ominaisuudet pääpiirteittäin!

 • Pintakangas Climatic™, 95 % polyamidia, 5 % elastaania, erittäin kestävä, painava popliinijoustokudos, 268 g/m², bluesign®-sertifioitu.
 • Vahvikkeet FlexAble™ 90 % polyamidia, 10 % elastaania, neljään suuntaan joustavaa lastakudosta, 207 g/m², bluesign®-sertifioitu. Antaa erinomaisen liikkuvuuden ja mukavuuden.
 • Fluorihiilivapaat DWR-käsitellyt pinnat torjuvat likaa ja vettä. 
 • Kaksi vetoketjullista käsitaskua, yksi vetoketjullinen reisitasku.
 • Joustava vyötärönauha tuo täydellistä istuvuutta ja mukavuutta.
 • Paino noin 410 grammaa (koko L).

Suositushinta Rugged Flex -housuilla 159 euroa. Rugged flex housuja on saatavilla muun muassa Intersporteista kautta maan sekä muidenkin jälleenmyyjien kautta.

Rugged Flex- housuja on saatavilla useilla eri väreillä. Housuihin voitte tutustua myös *TÄSTÄ. (miesten malli) ja naisten housut löytyy *TÄSTÄ

Housut voi myös tilata suoraan Haglöfs verkkokaupasta.

Haglöfsin historiasta!

Haglöfsin historia alkoi Ruotsin Torsångissa sijaitsevasta laaksomökistä vuonna 1914, kun Victor Haglöfs aloitti reppujen valmistamisen. Wiktor osti kankaan ja leikkasi sen itse suunnittelemansa mallin mukaan. Naapurin rouvasta, jolla oli ompelukone, tuli ensimmäinen ompelija. Wiktor viimeisteli reput lisäämällä nahkahihnat ja soljet. 

Polkupyörällä ja jalan matkustaen Wiktor möi reppujaan maanviljelijöille, metsätyöläisille ja koululaisille. 

Vaatimattoman alun jälkeen Haglöfsistä on kasvanut yksi merkittävimmistä ulkoiluvaatteiden, varusteiden sekä jalkineiden toimittajista, jolla on vahva jalansija laatutietoisten kuluttajien keskuudessa Pohjoismaissa, Euroopassa sekä Aasiassa. 

Muutama sana Haglöfsin ympäristöystävällisyydestä!

Kierrätyskuituja käyttämällä Haglöfs vähentää merkittävästi uusien luonnonvarojen käyttämistä ja näin edesauttaa pitämään kuluneet tuotteet pois kaatopaikoilta. Lisäksi kierrätyskuitujen käyttäminen kuluttaa vähemmän energiaa sekä vettä uuden raaka-aineen tuottamiseen verrattuna. 

Haglöfs on tuonnut markkinoille uuden kestävän kehityksen lähtökohdista valmistetun Eco Proof -materiaalin. Eco Proof -tuotteiden osia on mahdollista korjata tai vaihtaa ja näin pidentää huomattavasti elinkaarta. 

Haglöfs huomioi tuotannossaan ympäristöystävällisyyden sekä eettisyyden aina tehtaidensa työntekijöiden työolosuhteista ja työhyvinvoinnista alkaen. Haglöfs kuuluu myös ympäristön olosuhteita parantavaan Fair Wear Foundation -järjestöön, joka kelpuuttaa jäsenikseen vain kaikkein vastuullisimmat vaatevalmistajat.

Lisätietoja Haglöfsin vastuullisuudesta TÄSTÄ.

Lähteet: haglofs.com

*Sisältää mainoslinkkejä. Linkkien kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *