Retkeily

Testissä kahden hengen kupoliteltta – Marmot Taranis 2P

Marmot Taranis 2P on laadukas kahden hengen kupoliteltta kolmen vuodenajan käyttöön. Oivalliset tilaratkaisut yhdistettynä käyttömukavuuteen tekevät teltasta varteen otettavan vaihtoehdon vaativaankin retkeily- ja vaelluskäyttöön.

Kunnollisen teltan hankkiminen on yksi luonnossa yöpyvän tärkeimpiä valintoja. Retkeily- ja vaellusteltan pääasiallinen tehtäviä on suojata yöpyjää huonoa säätä ja häiritseviä hyönteisiä vastaan. Lisäksi teltan tulisi olla nopea pystyttää, riittävän tilava sekä mahdollisimman kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva.

Tässä artikkelissa esittelemme Marmot Taranis 2P- kupoliteltan, joka on hinta- laatusuhde huomioiden varteenotettava kompromissi retkeily- ja vaelluskäyttöön. Yli vuoden ajan telttaa testanneina voimme antaa teltasta perusteellisen arvion.

Taranis 2P- kupoliteltta on tarkoitettu kolmen vuodenajan käyttöön, mutta majoituimme teltassa myös talvella. Mainittakoon, että kaikki tämän artikkelin telttaan liittyvät mielipiteet ovat testaajien henkilökohtaisia mielipiteitä. 

Säänkestävä, monipuolinen ja tilava vapaasti seisova kupoliteltta, jossa erinomainen ilmanvaihto. Eteistilat eli absidit teltan molemmilla puolilla tarjoavat riittävästi säilytystilaa varusteille (0,92 neliömetriä/absidi).

Itsestään seisova kupoliteltta

Marmot Taranis 2P itsestään seisovan kupoliteltan kantavan rakenteen muodostavat risteävät kaaret. Rakenteensa ansiosta teltan voi pystyttää lähes mihin tahansa tasaiselle alustalle, kuten esimerkiksi avokalliolle tai pehmeälle hiekalle ilman kiilojen kiinnittämisen haasteita.

Vaikka tyynellä säällä Taranis 2P- kupoliteltta pysyy paikoillaan ilman kiilojakin, kiinnitimme teltan aina maahan. Haastavissa maastoissa hyödynsimme teltan ankkurointiin kiviä, juurakoita sekä maahan kaatuneita puunrunkoja. Sään muuttuessa tuulisemmaksi pysyi teltta aina paikoillaan.

Kolmen vuodenajan käyttöön tarkoitettu Marmot Taranis 2P- kupoliteltta soveltuu tietyin varauksin myös talvikäyttöön. Avonaisessa maastossa teltta on syytä kiinnittää kunnolla, ettei tuuli vie telttaa mennessään.
Miltä tuntuisi kokea erämaan hämärän tunnelma ja nauttia kiireettömistä hetkistä?

Oivalliset tilaratkaisut

Rakenteeltaan Taranis 2P- kupoliteltta on hyvin suunniteltu. Teltassa on kaksi sisäänkäyntiä ja molemmissa eteistilat eli absidit. Kaksi erillistä sisäänkäyntiä mahdollistaa molemmille käyttäjille helpon ulospääsyn teltasta ja lisäksi eteistiloissa on riittävästi tilaa varusteille.

Sisäteltan oviaukot on varustettu avattavilla hyönteisverkoilla. Toisessa on oviaukon kokoinen hyönteisverkko ja toisessa noin kolmasosa oviaukon yläosasta on hyönteisverkkoa. Oviaukot ovat suljettavissa myös tavallisella sisätelttakankaalla. Puolisuunnikkaan muotoisen sisäteltan leveys toisesta päästä on 137 senttimetriä ja toisesta 120 senttimetriä. Pituutta sisäteltalla on 224 senttimetriä ja korkeutta 112 senttimetriä. 

Sisäteltan katosta on pidike telttalyhtyä varten. Lisäksi katosta löytyy neljä kiinnityspaikkaa esimerkiksi varustenarun kiinnittämistä varten. Naruun voi sitten ripustella keveitä tarvikkeita, vaatteita tai asusteita. Sisäteltan seinässä on kaksi taskua ja lisäksi katosta löytyy kaksi pienempää taskua.

Voimakkaasti esitaivutetut kaaret lisäävät Marmot Taranis 2P -kupoliteltassa asuintilaa ja mukavuutta. Teltta on myös ilmava, jolloin kuumalla säällä telttailu on huomattavasti mukavampaa.  
Ei huolta hyttysistä tai muistakaan hyönteisistä! Oviaukkojen hyönteisverkot tuovat telttaan myös ilmavuutta.
Teltan katosta löytyy kiinnityspisteet varustenarua varten. Tässä teltassa Gear Line -varustenaru, jossa värikkäät S-Biner varustehakaset helpottavat vaatteiden tai tarvikkeiden ripustamista. Lisäksi teltan katossa on kiinnike esimerkiksi lyhtyä varten.
Kahden sisäänkäynnin ansiosta Taranis 2P- telttaan saa kätevästi läpivedon tuuletusta varten. Hyvällä säällä teltassa voi yöpyä ulkoteltan ovet kokonaan auki. Lisäksi kaksi eteistilaa mahdollistavat kummallekin teltan käyttäjälle oman säilytystilan tavaroille sekä helpomman ulospääsyn teltasta. 

Sääsuojaus ennen kaikkea 

Retkeily- ja vaellusteltan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on vedenpitävyys. Mikään ei ole niin epämukavaa, kuin varusteiden kastuminen vuotavan tai liian tiiviin teltan seurauksena. Nimimerkillä kokemusta on. Varusteiden kastumista kannattaa siis välttää viimeiseen asti varsinkin syksyn kosteissa olosuhteissa. 

Taranis 2P- kupoliteltan päällikangas on DWR-käsiteltyä 68D polyesteri- kangasta. Päällikankaan vesipilariarvo on 3000 millimetriä. Sisäteltan pohja on 68D polyesteri, 190T kangasta ja pohjan vesipilariarvo 5000 millimetriä. Lisäksi ompeleet on saumattu vedenpitäviksi.

Teltan vedenpitävyydessä emme huomanneet lainkaan ongelmia, vaikka testasimme telttaa eritäin sateisissa ja haastavissa olosuhteissa. Pahimman rankkasateen aikana tuuli yltyi myrskylukemiin ja aiheutti muutaman puunkin kaatumisen teltan läheisyydessä. Hyvän rakenteen ja vedenpitävyyden ansiosta Taranis 2P- kupoliteltta soveltuu mielestämme hyvin sateisiin olosuhteisiin.

Alkutalven retkillä telttaa käytettiin ahkerasti. Joinakin päivinä teltta oli kauttaaltaan jäisen lumen kuorruttama. 
Teltan vedenpitävyys kunnossa. Vesi helmeilee isoina pisaroina kankaalta maahan.

Teltan hengittävyys ja ilmanvaihto

Sisäteltan hengittävyys on myös erittäin tärkeä ominaisuus vaellusteltassa. Hyvin tuulettuvassa teltassa ei ole kondenssivedestä aiheutuvia ongelmia. Taranis 2P- kupoliteltan uloimman ja sisemmän teltan välissä on tuuletusrako, jolloin kattoon tiivistynyt kosteus pääsee tuulettumaan pois.

Kylmillä ilmoilla teltassa yöpyjien hengityksestä muodostuu vesihöyryä, joka voi tiivistyä teltan kattoon pisaroiksi. Sisäteltan ilmanvaihtoa voidaan parantaa verkko-ovien ja katossa sijaitsevan tuuletusaukon kautta. Tuuletusaukon voi tarvittaessa sulkea vetoketjulla. Lisäksi kahden sisäänkäynnin ansiosta telttaan on mahdollista saada läpiveto. 

Kesällä teltan ilmavana pitäminen voi olla vaikeaa auringon lämmittäessä telttaa. Ei ole mukava herätä aamulla auringonpaahteen lämmittäessä teltan sisäpuolen. Paras ratkaisu on pystyttää teltta mahdollisimman varjoiseen paikkaan esimerkiksi puiden suojaan.

Paino ja pakattavuus

Vaellusteltan valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota teltan painoon ja pakattavuuteen. Marmot Taranis 2P- kupoliteltan vahvat kankaat ja kaksi sisäänkäyntiä eteistiloineen tuovat painoa teltalle. Mielestämme painoa ei ole kuitenkaan liikaa pitkilläkään vaelluksilla. Tarvittaessa teltan voi jakaa kahden henkilön kannettavaksi. 

Taranis 2P- kupoliteltan koko pakattuna 56 x 20,3 senttimetriä ja teltta painaa kaikkine varusteineen 3 050 grammaa. 

Älänne- järven rantamaisemaa Näätähiekan läheisyydessä. Älänne sijaitsee Pohjois- Savossa Rautavaaran ja Lapinlahden kuntien alueella. Järven rannat ovat pääosin sora-, hiekka- ja suorantoja. 

Nopea ja helppo pystyttää

Värikoodattujen kaarien ja rakenteensa ansiosta Taranis 2P -kupoliteltta on helppo pystyttää. Ulko- ja sisäteltta on kiinnitetty valmiiksi toisiinsa, mikä nopeuttaa teltan pystytystä. Lisäksi sisäteltta ei pääse kastumaan, vaikka teltan pystyttäisi vesisateessa. 

Taranis 2P- kupoliteltan rungon muodostavat telttakaaret. Pystytys aloitetaan kasaamalla teltan kaaret, minkä jälkeen levitetään telttakangas. Kiinnitysosat teltassa sopivat kunkin telttakaaren päässä oleviin pidikereikiin. Värikoodatut kaaret kiinnitetään lähtökulmiensa vastakkaisiin kulmiin. X-muotoinen pidike asennetaan teltan harjalle H-pidikkeeseen, jonka jälkeen kaarien päät asennetaan neljään kulmaan telttakankaassa. Yksittäinen kaari asennetaan päällimmäiseksi. 

Kun kaarien päät on kiinnitetty telttaan, kiinnitetään teltassa kiinni olevat koukut kaarien ympärille. Ulkotelttaan on kiinnitetty teltan kiinnitysnarut ja tuuletusaukko. Vaikka teltta pysyykin pystyssä ilman kiiloja ja naruja, säädetään teltta kohdalleen narujen ja kiilojen avulla. 

Useiden harjoituskertojen jälkeen Marmot Taranis 2P- kupoliteltan pystyttää muutamassa minuutissa. Pystytyksen harjoittelussa tulee samalla tarkistettua, että kaikki teltan osat ovat tallessa ja kunnossa. Mielestämme teltta on erittäin helppo ja nopea pystyttää olosuhteista riippumatta. 

Lopuksi

Kunnollinen teltta on yksi luonnossa yöpyvän tärkeimpiä varusteita. Ei ole siis samantekevää millainen teltta kannattaa hankkia, sillä sateisissa ja viileissä olosuhteissa teltta voi olla ainoa suoja olosuhteita vastaan.

Marmot Taranis 2P- kupoliteltan parhaimpia puolia ovat kestävyys, hyvä veden pitävyys sekä hengittävyys. Lisäksi teltta on helppo ja nopea pystyttää sekä tarpeeksi kevyt kantaa mukavasti pitkiäkin matkoja. 

Kahdella sisäänkäynnillä ja -eteisellä varustettu teltta on myös käytännöllinen majoite kahden hengen käyttöön. Kaikki ominaisuudet huomioiden Marmot Taranis 2P- kupoliteltta on mainio kompromissi retkeily- ja vaelluskäyttöön.

Ruotsin Lappi on vaikuttavaa erämaata, jossa saimme nauttia Marmot Taranis 2P- teltan laadukkaista ominaisuuksista. Välillä satoi vettä, välillä rakeita, onneksi poutaakin viikon ajanjaksolla riitti.

Marmot Taranis 2P:n ominaisuudet pääpiirteittäin:

 • Sisäteltan mitat 224 x 137/120 x 112 senttimetriä
 • Ulkomitat: 2240 x 317 senttimetriä
 • Teltan kokonaispaino: 3050 grammaa
 • Mitat pakattuna (P x L): 56 x 20,3 senttimetriä
 • Kaksi sisäänkäyntiä hyttysverkoilla
 • Katossa kiinnityspaikka telttalyhdylle
 • Ulkokankaan vesipilariarvo 3000 millimetriä
 • Sisäteltan pohjan vesipilariarvo 5000 millimetriä
 • Kaksi sisäänkäyntiä ja absidia
 • Seinien muoto antaa normaalia enemmän tilaa nukkua ja oleskella
 • Sisäteltassa taskut pikkutavaroille ja katossa pidike lyhdylle
 • Kolme värikoodattua kaarta. Kaarien materiaali DAC Press-Fit 9 mm (alumiini)
 • Saatavana 2P- ja 3P-versioina. (kahden tai kolmen hengen teltta)

Hinta ja saatavuus

Marmot Taranis 2P- kupolitelttaa on saatavissa Marmotin jälleenmyyjiltä kautta maan. Halutessasi voit tilata teltan esimerkiksi Partioaitan verkkokaupasta *TÄSTÄ.

*Tähdellä merkatut ovat mainoslinkkejä, joiden kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Mahdollisilla saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Muutama sana Marmotista!

Amerikkalainen Marmot on perustettu vuonna 1974. Marmotin idea on alusta asti ollut tuottaa vain kaikkein laadukkaimpia outdoor- varusteita ja vaatteita. Marmotin tuotevalikoimaan kuuluu telttojen lisäksi muun muassa makuupussit, reput, rinkat sekä vaatteet. Aikoinaan Marmot oli ensimmäinen alallaan, joka otti Gore-Tex-kalvot käyttöön varusteissaan. 

Tänä päivänä Marmot tunnetaan ympäri maailman laadukkaista ja ympäristöystävällisistä tuotteistaan.

Retkeily metsässä on lapselle mahtava seikkailu. Telttailu lasten kanssa on parhaimmillaan helppoa, hauskaa ja vieläpä mukavaa. Kuvassa telttailijat Kuusamon Kitkajoen varressa.
 

Käytetyt lähteet:

https://marmot.eu/shop/equipment/tents/2-person/taranis-2p/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *