Yleinen

Jalkineiden liukuesteet – Pitoa liukkaille keleille

Olosuhteet, kiire, keskittymisen herpaantuminen sekä kenkien pitämättömyys aiheuttavat talvella paljon kaatumisia. Yksi hyvä tapa ehkäistä kaatumisesta johtuva loukkaantuminen on käyttää kengissä liukuesteitä. 

Talvikuukausina jopa kaksikymmentätuhatta suomalaista kaatuu joka kuukausi. Näistä liukastumisista ja kaatumisista aiheutuvat kulut ovat vuosittain noin puoli miljardia euroa, kun mukaan on laskettu hoitokulut, työpanos sekä hyvinvoinnin menetykset.

Liikenneturvan tutkimuksen mukaan yli puolet kaatuneista jalankulkijoista satutti itsensä ja 14 % tarvitsi lääkärin tai terveydenhoitajan hoitoa vammoihinsa (vuoden 2014 tilasto). Pahimmillaan kaatumisesta voi aiheutua pysyviä vammoja.

Testissä Traxole- liukuesteet

Testasimme Traxole- liukuesteitä neljää eri mallia. Kaikki mallit ovat suunniteltu eri käyttötarkoituksiin. Mielipiteet tuotteista ovat testaajien henkilökohtaisia.

Testasimme liukuesteitä erilaisissa tilanteissa jäisillä alustoilla. Varsinkin Easy- ja Go ovat erittäin helppoja pukea kenkään. Maahantuojan edustajan mukaan ne ovat eniten myytyjä malleja varsinkin ikäihmisille. Myös Walk- ja Run sujahtavat kengän päälle helposti ilman suurempia ongelmia. Aluksi pukeminen vaikutti hankalalta, mutta muutaman yrityksen jälkeen ne sai puettua helposti ilman ongelmia.

Traxole Go on pienikokoinen ja huomaamaton liukueste kenkien etuosaan asennettavaksi. Traxole Go antaa pitoa huomattavasti kolmen nastansa ansiosta. Se soveltuu kohtalaisesti rauhalliseen kävelyyn liukkailla alustoilla. Go asetetaan ensin kengän kärjen päälle ja vedetään sen jälkeen päkiän kohdalle.

Traxole Easy

Traxole Easy- liukuesteet asennetaan kenkien kantapäihin ja kiinnitetään velcro- hihnojen avulla. Easy antoi kohtuullisen pidon rauhallisessa kävelyssä estämällä kantapäätä liukumasta. Easy- liukueste sopii myös kenkiin, joissa on korkeampi kanta.

Traxole Walk- liukuesteet on suunniteltu erityisesti kävelemiseen liukkaalla ja vaihtelevalla alustalla. Pohjaan asennetut nastat pitivät hyvin jäisillä alustoilla. Nastat ovat kestävää terästä. Liukueste asetetaan ensin kengän kärjen päälle ja takaosa vedetään sen jälkeen kantapään taakse. (kuva Walk- liukuesteestä yläpuolella)

Traxole Run

Traxole Run- liukuesteet on suunniteltu erityisesti juoksemiseen liukkaalla ja vaihtelevalla alustalla. Ne antoivat hyvän pidon jäisellä tiellä juostessa. Run- liukuesteet soveltuivat hyvin myös normaaliin ulkoiluun olosuhteista riippumatta.

Pohjaan asennetut nastat on aseteltu juoksemista silmällä pitäen. Nastoissa on käytetty samaa volframia, jota myös Nokia nastarenkaiden nastat sisältävät.

Liukueste asetetaan ensin kengän kärjen päälle ja takaosa vedetään sen jälkeen kantapään taakse. Liukuesteen kiinnitys viimeistellään nilkan yli menevällä tarranauhalla, joka samalla kiristää verkon kiertävää kuminauhaa. Traxole Run pysyi hyvin paikoillaan myös ilman tarranauhaa.

Traxole Run liukuesteen saa kiinnitettyä kenkiin tukevasti velcro- hihnojen avulla. (kuva alapuolella)

 

Liukuesteiden hankinta ja käyttö

Sovita liukuesteitä ennen ostamista kengissä, joita käytät liukkailla keleillä. Tarkista myös liukuesteiden pakkauksesta löytyvä CE-merkintä, jolloin ne on tyyppitarkastettu. Laadukkaat liukuesteet maksavat enemmän verrattuna saman näköisiin kopioihin. Liukuesteitä myyvät tavaratalot, kenkäkaupat ja suutarit sekä monet verkkokaupat.

Liukuesteet kannattaa ottaa pois mennessä sisätiloihin. Liukuesteet ovat liukkaat kovilla kivi- tai laattapinnoilla ja myös vaurioittavat pehmeimpiä lattiamateriaaleja. Monissa kaupoissa on usein penkit lähellä ulko-ovea, jossa liukuesteiden poistaminen ja paikoilleen laittaminen onnistuu myös huonompikuntoiselta. 

Lisätietoja Traxole– liukuesteistä:

Traxole Run- ja Walk- liukuesteitä on saatavilla neljää eri kokoa. S 33-37, M 36-41, L 40-45 ja XL 44-47

Traxole Go- ja Easy liukuesteitä on saatavilla kahta eri kokoa. S/M 35-41 ja L/XL 41-47

Markkinointi: Oy Anglo-Nordic Ab, Hyttimestarintie 3, 02780 Espoo, Finland

Liukuesteitä voitte halutessanne tilata *TÄSTÄ

*Tähdellä merkattu on mainoslinkki, jonka kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Komissio ei vaikuta tuotteen hintaan ja mahdolliset saadut tulot käytetään blogin ylläpitämiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *