Retkeily

Testissä Osprey Archeon – vaellusrinkka naisille ja miehille!

Etsitkö laadukasta rinkkaa retkille ja vaelluksille? Osprey on tuonut markkinoille ympäristöystävällisen Archeon- rinkkasarjan. Kierrätettyjen materiaalinen lisäksi uusissa rinkoissa korostuvat minimalismi, lujuus sekä kannettavuus.

Ympäristöystävällinen Archeon rinkka- ja reppusarja sisältää yhteensä kahdeksan erilaista tuotetta. Rinkkojen ja reppujen suunnittelussa on pyritty minimalistiseen ja toimivaan kokonaisuuteen, ilman että mitään olennaista tuotteista kuitenkaan puuttuisi.

Viime keväänä Osprey tiedusteli halukkuuttamme testata uusia Archeon- sarjan tuotteita. Ehdotimme testattavaksi joko naisten Archeon 65 W´S rinkkaa tai miesten Archeon 70 Men’s rinkkaa, mutta Osprey halusi lähettää meille molemmat. Edellä mainitut Archeon- sarjan rinkat ovat suunniteltu pitkille vaelluksille, mutta soveltuvat mainiosti myös matkailurinkoiksi.

Testasimme rinkkoja toukokuulta heinäkuun loppuun ajoittuvilla retkillä ja vaelluksilla. Testiryhmämme muodostui kahdesta kokeneesta alan ammattilaisesta, mutta lisäksi testaamiseen osallistui myöskin kaksi innokasta retkeilijää. Rinkkoja testanneet eivät olleet sidoksissa mihinkään tuotemerkkiin ja kaikki tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet rinkoista ovat testaajien henkilökohtaisia. Rinkat on saatu käyttöön testaamista varten.

Osprey Archeon- rinkat soveltuvat erityisesti pitkille vaelluksille, mutta myös matkailurinkoiksi. Kuvassa naisten malli Osprey Archeon 65 W´S, joka on suunniteltu erityisesti naisten vartalolle sopivaksi.

Testiä suorittaessa pakkasimme rinkkoihin tilanteesta riippuen 10- 22 kilogramman painosta vaelluksella tarvittavia varusteita ja välineitä. Kiinnitimme huomiota oikeanlaiseen pakkaamiseen ja säätämiseen tilanteista riippuen. Erityistä huomiota kiinnitimme kannettavuuteen eri kuormilla. Lisäksi arvioimme kantojärjestelmän säätämistä ja kannettavuutta sekä ulkopuolisia osia, kuten taskuja ja kiinnikkeitä. Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä arvioimme myöskin laatua, kestävyyttä sekä ulkonäköä. 

Sekä naisten että miesten Archeon- rinkat ovat ominaisuuksiltaan ja materiaaliltaan samanlaisia poikkeuksena naisten rinkan pienempi koko ja kantojärjestelmän eri osien muotoilut. Naisten malli on suunniteltu kantojärjestelmän, olkaviilekkeiden ja lantiovyön mitoituksen osalta erityisesti naisten vartalon mitoille. Tässä artikkelissa esittelemme molemmat rinkat samanaikaisesti.

Osprey Archeon-rinkkoja on saatavilla miesten (Unisex) ja naisten malilla. Naisten malli on tilavuudeltaan viisi litraa pienempi ja rinkan kantojärjestelmä on pyritty muotoilemaan naisten käyttöön paremmin sopivaksi. 

Materiaalit ja yleisvaikutelma!

Osprey Archeon- rinkat ovat valmistettu 100% kierrätysmateriaaleista. Rinkoissa on käytetty 1880-denierinen kierrätettyä nylonkangasta, joka on käsitelty vettä- ja likaahylkiväksi PVC-vapaalla DWR-pinnoitteella. Kangas vaikutti erittäin kestävältä, vaikka kolmen kuukauden testin perusteella ei tarkempaa arviota kestävyydestä voidakaan antaa. 

Ompeleiden saumat ovat tarkkaan viimeistelty. Vetoketjut toimivat moitteettomasti ja vetoketjujen vetimistä sai pitävän otteet myös sormikkaat kädessä. Vanhempiin rinkkamalleihin verrattuna muoviset kompressiohihnojen soljet ovat Archeon- rinkoissa vaihtuneet metallisiin kiinnikekoukkuihin. Metalliset koukut ovat varmasti kestävämpiä muovisiin solkiin verrattuna.

Archeon-rinkkojen yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on kantojärjestelmä ja sen säädettävyys. Sekä naisten että miesten malleista löytyy kaksi kokoa, joka on siis säädettävissä käyttäjänsä vartalon mukaisesti. Rinkat olikin helppo säätää testaajille sopiviksi ja kantamien tuntui mukavalta ja vaivattomalta painavallakin kuormalla.

Vaikka Archeon- rinkkoja mainostetaan minimalistisina, mielestämme rinkoista löytyy yllättävän paljon ominaisuuksia. Mitään turhaa ominaisuutta rinkoissa ei mielestämme kuitenkaan ollut. 

 

 Pääosasto avattuna. Varusteisiin pääsee helpoiten käsiksi avaamalla pääosaston kannen. Rinkkaan mahtui kaikki tarpeellinen viikon pituiselle vaellukselle. Kuvassa näkyy myös etupaneelin sisäpuolella oleva tasku, joka on erittäin käytännöllinen pienempien tavaroiden säilytykseen.   
Kuvassa vasemmalla rinkan sivut yhdistävä remmisolki, joka estää myös tavaroiden leviämisen etupaneelia avatessa.
Osprey Archeon- rinkan pääosastoon pääse käsiksi myös pääosaston ja kelluvan yläosan välistä. Pääosaston yläpään saa suljettua tiiviiksi nyörikiristyksen ja punaisen kompressiohihnan avulla.

Sisäpuoliset osat ja varusteet!  

Archeon- rinkoissa on toimiva ja helppokäyttöinen pääosasto, johon saa pakattua suurimman osan tavaroista. Pääosastoon pääsee parhaiten käsiksi avaamalla kansipaneelin kaksi vetoketjua, jolloin varusteet ovat helposti saatavilla.

Pääosaston kansipaneelin sisäpuolella on vetoketjullinen verkkotasku pienempiä tavaroita varten. Lisäksi pääosaston sisäpuolella on rinkan sivuosat yhdistävä remmisolki. Remmin tehtävänä on estää tiiviisti pakattujen tavaroiden leviäminen pääosastoa avatessa. 

Pääosaston yläpuolella sijaitsee ”kelluva” yläkansi. Kannen alapuolella on vetoketjullinen verkkotasku, jossa on kiinnityspidike esimerkiksi avaimia varten. Yläkannen sisäpuolelle on mahdollista pakata esimerkiksi kuori- tai taukotakki sekä muitakin vaatteita tai tarviketta.

Pääosasto ja yläkansi kiinnitetään toisiinsa kompressiohihnoilla. Rinkassa alimpana on vetoketjullinen makuupussiosasto, johon mahtuu kätevästi kolmen tai neljän vuodenajan untuvamakuupussi. 

Kuvassa Warmpeacen kolmen vuodenajan untuvamakuupussi pakattuna rinkan alaosaan.

Muut ulkopuoliset taskut ja varusteet!

Rinkan ulkopuolella molemmin puolin sijaitsevat joustavat sivutaskut. Sivutaskut ovatkin erittäin kätevät muun muassa juomapulloille, vaellussauvoille tai vaikkapa perho- tai haspelivavalle vaellusreissuilla, jos on tarkoitus kalastaa.

Sivutaskujen avoimet suuaukot (kuva alapuolella) helpottavat esimerkiksi juomapullon käyttämistä rinkkaa kannettaessa. Sivutaskuihin pakattavat juomapullot tai muut varusteet saa myös kiristettyä tukevasti paikoilleen kompressiohihnoilla.

Sivutaskujen avoimet suuaukot helpottavat juomapullon esille ottamista rinkkaa kannettaessa.

Rinkan pohjassa on kätevä sadesuojatasku. Tarvittaessa pieneen taskuun pakkautuvan sadesuojan saa käyttöön nopeasti ja vaivattomasti. Tarvittaessa sadesuojalla voi suojata rinkkaa myös pölyltä ja auringolta.

Makuupussiosaston pohjassa sijaitsee vetoketjulliseen taskuun sijoitettu sadesuoja. Lisäksi pohjassa sijaitsevat säädettävät hihnat, jotka on tarkoitettu esimerkiksi makuualustan tai teltan kiinnittämistä varten.

Rinkan sivuilta löytyvät molemmin puolin kiinnityslenkit jäähakkujen tai sauvojen kiinnittämistä varten. Lisäksi rinkan yläkannessa on neljä kiinnityspaikkaa kompressiohihnoja varten. Hihnoilla on mahdollista kiinnittää rinkan päälle muun muassa teltta.

Lantiovyö on varustettu kahdella pienellä vetoketjullisella taskulla. Taskut ovat kätevät esimerkiksi vaelluksen aikana nautittaville patukoille tai muille pienille välipaloille. Lisäksi ne sopivat säilytyspaikoiksi pientarvikkeille.

Rinkka on varustettu juomarakkotaskulla, joka sijaitsee AirScape™- takapaneelin ja rinkan sisäseinämän välissä. Taskuun mahtuu jopa kolmen litran kokoinen nestesäiliö ja se on yhteensopiva Hydraulics™ ja Hydraulics™ LT -juomajärjestelmien kanssa.

Juomaletkun saa kätevästi kiinnitettyä olkahihnaan. Juomajärjestelmä ei kuitenkaan sisälly rinkan vakiovarusteisiin, vaan on hankittava erikseen. Rinkan ulkopuolisia varusteita on myös rintaremmin solkeen integroitu hätäpilli.

Rinkan lopullinen säätäminen suoritetaan aina pakatulla rinkalla. Oikein pakatussa rinkassa paino saadaan jakautumaan sopivassa suhteessa hartioiden ja lantion alueille.

Kantojärjestelmä, säätäminen ja kannettavuus!

Osprey Archeon- rinkkojen kantavan rakenteen muodostavat kaksi alumiinikiskoa, jotka ovat osa kantojärjestelmää. Säädettävän kantojärjestelmän ansiosta rinkka on aina mahdollista säätää käyttäjälleen sopivaksi. Lisäksi sekä naisten että miesten mallia on saatavana kahdessa koossa parhaan mahdollisen istuvuuden varmistamiseksi.

Osana kantojärjestelmää on myös hyvin hengittävä ja joustava AirScape- takapaneeli. Hengittävyys onkin erittäin tärkeä varsinkin pitkillä vaelluksilla ja vaikuttaakin mukavuuteen merkittävästi.  

Testasimme rinkkaa tilanteesta riippuen 10- 22 kilogramman kuormalla. Oikein säädetyn rinkan kantaminen oli vaivatonta kuormasta riippumatta. Erityismaininnan ansaitsevat myös kompressiohihnat, joilla rinkan sai säädettyä tukevaksi ja tiiviiksi lähes kaikissa tilanteissa.

Archeon- rinkkojen kantojärjestelmien koot vaihtelevat rinkkojen koon mukaisesti. Vasemmalla naisten malli koossa XS/S ja vieressä miesten malli koossa L/XL. (Lisäksi naisten mallia on saatavilla koossa M/L sekä miesten mallia koossa S/M).

Molemmissa rinkoissa lantiovyö on tukeva ja hyvin pehmustettu. Lantiovyö kiristetään sopivaan kireyteen ja lukitaan pikalukolla. Tärkeä on myös huomioida, että rinkan istuvuuden kannalta lantiovyö asennetaan siten, että suoliluun kärkikohdat tulevat suunnilleen lantiovyön keskipaikkeille. Näin menetellen lantiovyö ei pääse hankaamaan lantiota.

Myös olkahihnoissa on kunnon pehmusteet. Lisäksi hyvillä säädöillä ja kiristyksillä istuvuus tuntui mukavalta, eikä rinkan ja varusteiden ylimääräistä heilumista päässyt syntymään. Tasapainoremmeillä viimeistellään rinkan istuvuus ja remmien hienosäätöä voi tehdä myös liikkeellä ollessa. Kaikkien edellä mainittujen lisäksi rinkan hyvään istuvuuteen vaikutti merkittävästi myöskin oikeanlainen pakkaaminen.

Kompressiohihnoilla myös vajaan rinkan saa kiristettyä napakaksi. Kompressiohihnat ovat vahvaa kangasta ja kiinnityskohdat laadukkaasti ommeltu. Archeon- rinkkojen koukut (soljet) ovat kierrätettyä metallia.

Ominaisuudet pääpiirteittäin:

 • 100 % kierrätettyä, lujatekoista polyamidia.
 • PFC-vapaa DWR-käsittely tekee kankaasta vettä ja likaa hylkivän.
 • Osprey Archeon – rinkat ovat suunniteltu selkäpaneelin, lantiovyön ja kantoviilekkeiden osalta ruumiinrakenteelle sopiviksi.
 • Säädettävä AirScape™-selkäpaneeli ja saatavilla kaksi eri kokoa sekä naisten että miesten mallissa.
 • Päätaskun suuaukko avautuu laajalti auki pystysuuntaisten vetoketjujen ansiosta.
 • Vetoketjulla avautuva etupaneeli ja paneelin sisäpuolella vetoketjullinen verkkotasku.
 • Alaosassa vetoketjullinen tasku, jonka päällä kiinnitysremmit makuualustalle tai teltalle.
 • Rinkan sivuilla joustavat verkkotaskut kahdella avoimella suuaukolla.
 • Päällyläpässä kiinnityspaikat lisävarusteille sekä vetoketjulliset taskut ulkopuolella ja sisäpuolella (sisäpuolen taskussa kiinnittyspidike esimerkiksi avaimille).
 • Yhteensopiva Hydraulics™ ja Hydraulics™ LT -juomajärjestelmien kanssa. (nestesäiliö hankittava erikseen)
 • Sivuilla kompressioremmit, paikka jäähakulle ja vaellussauvoille.
 • Tukeva lantiovyö, jonka molemmin puolin vetoketjulliset taskut.
 • Pehmustetut olkaviilekkeet ja säädettävä rintaremmi. Rintaremmissä integroitu hätäpilli.
 • Mukana kierrätysmateriaalista valmistettu sadesuoja.
 • Paino 2,8 kilogrammaa.

Osprey Archeon 70 Men’s

Osprey Archeon 70 miesten rinkan suositushinta on 300 euroa. Halutessanne voitte tilata rinkan valmistajan verkkokaupasta TÄSTÄ tai  Partioaitasta *TÄSTÄ.

*Tähdellä merkattu on mainoslinkki. Linkin kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia. Komissio ei vaikuta tuotteen hintaan.

Osprey ARCHEON 65 W’ S Naiset 

Osprey Archeon 65 naisten rinkan suositushinta on 300 euroa. Halutessanne voitte tilata rinkan valmistajan verkkokaupasta TÄSTÄ. Suomesta rinkan voitte ostaa myös Partioaitan myymälöistä tai verkkokaupasta* TÄSTÄ. 

*Tähdellä merkattu on mainoslinkki. Linkin kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia. Komissio ei vaikuta tuotteen hintaan.

Vajaaksi pakattu rinkka kannattaa ”tiivistää” kompressiohihnojen avulla, jolloin varusteet eivät pääsisi liikkumaan rinkkaa kannettaessa.

Miten valitsen oikean koon?

Mittaaminen on välttämätön toimenpide rinkan oikean koon varmistamiseksi. Näin varmistettuna rinkka toimii niin kuin se on suunniteltu. Erityisesti naisten mallissa istuvuus on räätälöity vastaamaan naisen kehon vaatimuksia. Rinkan oikea koko ja sopivuus takaavat, että paino jakautuu mahdollisimman tasaisesti rinkkaa kannettaessa. 

Oikean mallin löytämiseen vaikuttavat siis selän pituus, hartioiden leveys, olkapään ja solisluun muodot sekä naisilla myös rintavuus. Sopivan koon saa mitattua manuaalisesti tai käyttämällä Osprey “PackSizer 2.0” älypuhelinsovellusta.

Kuva: Osprey

Osprey “PackSizer 2.0” älypuhelinsovellus on saatavilla sekä iOS että Android– käyttöjärjestelmille. PackSizer on innovatiivinen sovellus oikean repun tai rinkan koon löytämiseksi kolmessa vaiheessa. Sovelluksessa määrität vain oman kehosi pituuden älypuhelimen avulla. Sen jälkeen sovellus kertoo minkä koon rinkka sinun kannattaisi valita.

Mittaamalla ”manuaalisesti” sopiva koko on määritettävissä seuraavasti:

Vaihe 1: Paikanna kaularangan nikama C7. (alin nikama) joka on luinen kuhmu niskan alaosassa, jossa hartiat kohtaavat niskan. Kallistamalla päätäsi eteenpäin saat paikannettua kohdan helpommin.

Vaihe 2: Aseta kätesi lantiosi korkeimpaan kohtaan niin, että tunnet lanneluiden harjun, joka muodostaa ”lantiokorin”.

Vaihe 3: Mittaa C7 nikaman ja lanneluiden harjun väli. Varmista, että seuraat mitatessa selkärankaa. Vartalosi mittojen perusteella voit siis valita itsellesi parhaiten sopivan koon.

Osprey Archeon 70 Unisex rinkkaan mahtui hyvin kaikki tarpeellinen viikon pituiselle vaellukselle.

Lopuksi

Rinkkoihin perehtyminen ja testaaminen on yllättävän työläs projekti, mutta se oli myös palkitsevaa. Vaikka olisi kymmenien vuosien kokemus retkeilyyn ja vaeltamiseen liittyvistä välineistä ja varusteista, oppii aina testaamisen kautta myös uutta. 

Niin kuin tiedämme, rinkkaa hankittaessa tärkeimpiä valintakriteereitä ovat kannettavuus ja kapasiteetti. Nykyisin tuotteen ympäristöystävällisyydellä on myös merkitystä. Osprey Archeon- rinkkasarjan kierrätetyt materiaalit vähentävät uusien raaka-aineiden käyttöä ja näin säästämme luonnonvarojamme. Tästä hatun nosto Ospreylle!

Parasta Archeon- rinkoissa oli kuitenkin käyttömukavuus ja kannettavuus. Rinkan pakkaaminen ja tavaroiden esille ottaminen onnistui helposti pääosaston laajan avaamisen ansiosta. Kannettavuus kummassakin rinkassa oli myöskin erinomaista kuormasta riippumatta.

Rinkkoihin mahtuikin hyvin kaikki tarpeellinen varustus viikon pituisella vaelluksella, mutta myös kahden viikon reissulle hieman ”grammoja viilaamalla” kapasiteetti riitti hyvin.

Osprey Archeon- rinkat ovat varmasti kokonaisuutena yksiä tämän hetken laadukkaimpia. Rinkan kestävyyden, käyttömukavuuden, ympäristöystävällisyyden, ulkonäön sekä kannettavuuden ansiosta Archeon-rinkat ansaitsevat varmasti kiitettävän arvosanan. Tämän testin perusteella suosittelemmekin Osprey Archeon- rinkkoja varauksetta.

Muutama sana yrityksestä!

Osprey on perustettu vuonna 1974 Santa Cruzissa, Kaliforniassa. Perustaja, omistaja ja pääsuunnittelija Mike Pfotenhauer aloitti toiminnan tekemällä reppuja ja rinkkoja suoraan asiakkaiden selkään sopiviksi. Jo ensimmäisen reppunsa hän ompeli 16- vuotiaana äitinsä avustuksella.

Vuonna 2000 yritys siirsi tuotantonsa Amerikasta Vietnamiin kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Joskus tällainen muutos saattaa vaikuttaa laatuun heikentävästi, mutta omistaja Mike Pfotenhauer muutti itse Vietnamiin valvomaan valmistusta.

Yritys takaa tuotteidensa laadukkuuden korjaamalla mahdolliset virheet ja puutteet ilmaiseksi. Toimintansa aikana Osprey on saanut useita palkintoja muun muassa innovatiivisesta suunnittelusta. 

Ospreyn reput ja rinkat ovatkin kantomukavuudeltaan luultavasti parhaimpia. Lisäksi tuotteiden erinomaisena valttina voidaan pitää keveyttä, monipuolisuutta ja kestävyyttä. Tietenkin Archeon-sarjan tuotteissa myöskin ympäristöystävällisyyttä.

Käytetyt Lähteet: Osprey Europe kotisivut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *