Retkeily

Testissä Osprey Kestrel 68 rinkka

Osprey Kestrel 68 rinkka on varteenotettava vaihtoehto laatutietoiselle vaeltajalle. Helppo säädettävyys, hyvä istuvuus ja monipuoliset käyttöominaisuudet tekevät rinkasta yhden parhaimmista.

Hyvän rinkan löytäminen vaelluskäyttöön ei ole aina helppoa. Tärkeintä on valita rinkka oman käyttötarkoituksen mukaisesti, jolloin rinkkaan pitäisi mahtua tarpeelliset varusteet, vaatteet sekä muonat ominaisuuksista tinkimättä.

Viime kesänä Osprey lähetti meille testiin uudistuneen Kestrel 68 rinkan. Rinkkaa testasimme kesän ja syksyn aikana useilla viikon mittaisilla vaelluksilla sekä muutaman päivän retkillä. Testiryhmämme muodostui kolmesta testaajasta, jolloin saimmekin paremman arvion rinkan ominaisuuksista eri henkilöiden käytössä. Kaikki tässä artikkelissa rinkkaa koskevat mielipiteet ovat testaajien henkilökohtaisia. Testaajat eivät myöskään olleet sidoksissa valmistajaan, eikä testaamisesta maksettu korvauksia.

Rinkka osoittautui erittäin toimivaksi viikon mittaisilla vaelluksilla, mutta oli käyttökelpoinen myös muutaman päivän retkillä. Rinkkaan mahtui hyvin kaikki tarpeellinen, kuten teltta, makuualusta, makuupussi, henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet, sukat, aluskerrastot, vaellushousut, paidat, kevytuntuvatakki, kuoritakki, ensiapupakkaus, retkikeitin varusteineen, ruokailuvälineet, ruuat, kalastusvälineet sekä monet muut tarpeelliset pientarvikkeet.

Arvioimme kantojärjestelmän säädettävyyttä, rinkan kannettavuutta, tilavuuden paikkansapitävyyttä sekä ulkopuolisia osia, kuten hihnat, kiinnikkeet ja taskut. Lisäksi arvioimme rinkan pakattavuutta, kestävyyttä sekä ulkonäköä. Rinkan kannettavuutta arvioimme eri kuormilla, kuten 15 kilon ja 20 kilon kuormalla. 

Osprey Kestrel 68 rinkan ominaisuudet pääpiirteittäin

 • Säädettävä ja ilmava AirScape™- kantolaite sekä säädettävät valjaat.
 • Yläkansi, jossa ulkoinen vetoketjullinen tasku sekä kannen alla vetoketjullinen verkkotasku.
 • Turvapilli rintaremmin soljessa.
 • Tasku juomarakolle ja läpivienti letkulle. 
 • Vetoketjullinen makuupussiosasto ”kelluvalla” tilanjakajalla.
 • Irrotettavat kiristyshihnat pohjassa (esimerkiksi makuualustan kiinnittämistä varten).
 • Stow-on-the-Go- kiinnityslenkit sauvoille.
 • Jäähakkujen kiinnityskohdat.
 • Etupaneelin U-muotoinen vetoketju mahdollistaa helpon pääsyn pääosastoon.
 • Joustava ”kengurutasku” etupaneelissa. (esimerkiksi kuori- tai taukotakin säilyttämistä varten)
 • Kaksi joustavaa verkkotaskua sivuilla. (esimerkiksi juomapulloille)
 • Lantiovyön vetoketjutaskut. (esimerkiksi puhelimelle, energiapatukoille ja muille tärkeille pientarvikkeille)
 • Etupaneelin nauhalenkit varusteiden kiinnittämistä varten (kahdeksan silmukkaa).
 • Kompressiohihnat (4 kpl) pitävät tavarat paikallaan ja mahdollistavat myös alipakkaamisen.
 • Kestävät 210D- 420HD nailon kankaat.
 • Tilavuus koossa S/M 66 litraa ja koossa M/L 68 litraa.
 • Paino koossa S/M 1,63 kiloa ja koossa M/L 1,78 kiloa.
 • Ulkomitat 73 x 37 x 37 senttiä.
 • Kuormasuositus 14- 23 kiloa. 
 • Integroitu irrotettava sadesuoja
Testasimme Kestrel 68 rinkkaa parhaimmillaan 23 kilon kuormalla.

Helposti säädettävä kantojärjestelmä

Osprey Kestrel 68 rinkan kantojärjestelmän muodostavat AirScape-takapaneeli, lantiovyö sekä olkahihnat. Näitä säätämällä rinkka säädetään omalle selälle sopivaksi. Kantojärjestelmä jakaa rinkan painon optimaalisesti hartioille ja lantiolle, mutta ”hienosäätöjä” tehdään niin kanto-ominaisuuksien kuin tilavuuden osalta myös vaelluksen aikana.

Kestrel 68 rinkkaa on saatavana kahdessa koossa. S / M sopii selkäpituuksille 41 – 51 senttiä ja M / L selkäpituuksille 48 – 58 senttiä. Olkahihnat on kytketty takapaneeliin kestävällä tarranauhalla. Tarranauhaa löysäämällä olkahihnat saadaan säädettyä kohdalleen. Rinkan etäisyys selästä viimeistellään säätämällä tasapainoremmit. Oikein säädettynä olkahihnat ovat kiinni hartioissa. Rintaremmillä estetään olkahihnojen valuminen hartioilta. 

Osprey Kestrel 68 rinkassa on uudistunut AirScape™- takapaneeli, joka mahdollisti hyvän ilmankierron selän ja rinkan välissä.

Osprey Kestrel 68 rinkan uudistunut AirScape™- takapaneeli mahdollistaa hyvän ilmankierron selän ja rinkan välissä.

Lantiovyö on hyvin pehmustettu ja muotoiltu. Lantiovyö kiristetään sopivaan kireyteen ja lukitaan pikalukolla. Rinkan istuvuuden kannalta lantiovyö kannattaa asentaa siten, että suoliluun kärkikohdat tulevat suunnilleen vyön keskipaikkeille. Näin lantiovyö ei pääse hankaamaan lantiota. Lantiovyö säätäminen sekä pikalukkojen käsittely onnistui hyvin myös sormikkaat kädessä. 

Etupaneelin U-muotoinen vetoketju mahdollistaa helpon pääsyn pääosastoon.

Tavarat esille helposti

Osprey Kestrel 68 rinkan pääosastoon pääse helposti käsiksi etupaneelin U-muotoisen vetoketjun kautta. Lisäksi pääosasto on käytettävissä sekä ylä että alakautta. Rinkan sisällä pääosaston yläpäässä on punainen kompressiohihna, jonka avulla tavarat on mahdollista kiristää paikoilleen. 

Pääosaston yläpuolella on ”kelluva yläkansi”, joka tarvittaessa myös mahdollistaa rinkan ylipakkaamisen. Yläkannen kantolaitteen puoleisella sivulla on vetoketjullinen lokero, johon mahtuu hyvin esimerkiksi kuoritakki tai muita tarvikkeita. Yläkannen sisäpuolella on vetoketjullinen verkkotasku, johon saa myös pienempiä tarvikkeita. Lisäksi taskun sisällä on pidike esimerkiksi avainten säilyttämistä varten. 

Pääosaston alapuolella on makuupussiosasto, joka jakaa pääosaston ”kelluvalla” välipohjalla. Makuupussiosasto on avattavissa vetoketjulla. Osastoon mahtui hyvin neljän vuoden ajan untuvapussi.

Ulkopuoliset taskut ja varusteet

Kestrel 68 rinkassa on useita ulkopuolisia taskuja. Pääosaston etupaneelissa on sivuista joustava ”kengurutasku”. Siinä voi säilyttää tarvikkeita, joihin tarvitsee päästä käsiksi nopeasti vaelluksen aikana, kuten esimerkiksi kartta. 

Rinkan molemmilla sivuilla ovat joustavat sivutaskut, joissa voi säilyttää esimerkiksi juomapulloja tai vaikkapa vapaputken. Etupaneelista löytyy kahdeksan silmukkaa, joihin on mahdollista kiinnittää varusteita. Lisäksi rinkan pohjassa on kaksi remmiä, joihin saa kiinnitettyä esimerkiksi makuualustan tai teltan.

Lantiovyössä ja olkahihnoissa on ainutlaatuinen Stow-on-the-Go ™ -järjestelmä, johon saa kätevästi esimerkiksi sauvat. Sauvat vedetään vain kahden joustavan silmukan läpi, jolloin saadaan ”handsfree”- ratkaisu. Lantiovyössä on kaksi vetoketjullista taskua. Taskussa voi pitää älypuhelinta ja monia pientarvikkeita. Lisäksi lantiovyön taskuissa on kätevä säilyttää vaikkapa energiapatukoita.  

Kestrel 68 rinkan molemmin puolin sivuilla on joustavat juomapullotaskut.

Kompressiohihnat kuuluvat osana rinkan varusteisiin, ja niiden avulla tavarat pysyvät paremmin paikoillaan. Erityisesti alipakatun rinkan saa helposti tiivistettyä vakaaksi. Alaosassa on myös kaksi silmukkaa, jotka on suunniteltu jäähakkuja varten. Toki niihin voi kiinnittää muutakin, kuten esimerkiksi kirveen tai retkisahan.

Kestrel 68 rinkassa on myös turvapilli, joka on kiinteänä rintaremmin soljessa. Hätätilanteessa pilliin puhallus kuuluu yleensä paremmin kuin huutaminen. Vakiovarusteisiin kuuluu myös integroitu sadesuoja, joka on sijoitettu rinkan pohjalle. Sadesuoja löytyy siis vetoketjullisesta taskusta.

Lisävarusteista

Rinkka on varustettu juomarakkotaskulla, joka sijaitsee AirScape™- takapaneelin ja rinkan sisäseinämän välissä. Juomaletkun saa kiinnitettyä kätevästi olkahihnaan. Juomajärjestelmä ei kuulu rinkan vakiovarusteisiin, vaan on ostettava erikseen.

Lopuksi!

Osprey Kestrel 68 rinkka soveltuu parhaiten noin viikon mittaisille vaelluksille, mutta testasimme rinkkaa myös muutaman päivän retkillä sekä yhdellä vajaan kahden viikon mittaisella reissulla. Suosittelemme rinkkaa varauksetta monipuoliseen vaelluskäyttöön, edellyttäen, että rinkka on pakattu oikein sekä säädetty kantajalleen sopivaksi. Testasimme rinkan käytettävyyttä parhaimmillaan 23 kilon kuormalla, mutta mielestämme ihanteellinen kuormasuositus asettuu välille 10- 20 kiloa.

Rinkka on laadukkaasti valmistettu ja kaikki osat kestivät ja toimivat normaalisti. Yksi hihna oli asennettu tehtaalla virheellisesti, mutta se saatiin kuitenkin korjattua. Ainoa huomautus tuli yhdeltä testaajalta sadesuojan väristä, mutta värit ovat luonnollisesti makuasioita.

Saatavuus ja hinta 

Suomessa Osprey Kestrel 68 rinkkaa on saatavilla ainakin Partioaitan ja Scandinavian Outdoor Oy:n verkkokaupasta ja myymälöistä. Rinkkaa voi tilata myös suoraan valmistajan verkkokaupasta, Osprey Europe Ltd. Kestrel 68 rinkan suositushinta on tätä kirjoittaessa 200 euroa. Rinkkaa on saatavilla kolmella eri värillä, vihreä (Picholine Green), sininen (Loch blue) ja musta. Halutessasi voit tilata rinkan esimerkiksi *TÄSTÄ, tai *TÄSTÄ

*Kyseinen linkki on mainoslinkki, jonka kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Komissio ei vaikuta hintaan. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Huomio! Vastaavaa rinkkaa on saatavilla myös naisille Osprey Kyte 66. Naisille mitoitettuun pienempään rinkkaan voit tutustua *TÄSTÄ. Linkin kautta onnistuu myös tilaaminen.

Sopivan rinkan koon voit varmistaa älypuhelinsovelluksella, joka löytyy sekä iOS että Android– käyttöjärjestelmille. Sovellus on nimeltään ”PackSizer 2.0”. PackSizer on innovatiivinen sovellus oikean reppukokoon löytämiseksi kolmessa helpossa vaiheessa. Sovelluksessa voit määrittää kehon pituuden älypuhelimen avulla. Sovellus kertoo minkä koon rinkka tulisi valita.

Ympäristöystävällisyys on tätä päivää. Niin myös Osprey on huomioinut ekologiset ja eettiset arvot toiminnassaan. Osprey on European Outdoor Conservation Associationin jäsen ja ottaa siis ympäristöasiat vastuullisesti.

Osprey valmistaa laadukkaita ja pitkäikäisiä tuotteita. Se onkin paras tapa vaikuttaa ympäristöystävällisyyteen. Tuotteissa käytetyt materiaalit ovat kestäviä ja laadukkaita, joiden tuotannossa ekologisuus ja eettisyys on huomioitu. Lisäksi tuotepakkaukset valmistetaan mahdollisuuksien mukaan kierrätetyistä materiaaleista ja rikkoontuneet tuotteet pyritään aina korjaamaan.

Osprey Kestrel 68 rinkaan pakkaaminen ja tavaroiden esille ottaminen on helppoa ja vaivatonta. Pääosastossa U-muotoinen vetoketju ja rinkan alaosassa vetoketjullinen makuupussiosasto.

Muutama sana yrityksestä

Osprey on perustettu vuonna 1974 Santa Cruzissa, Kaliforniassa. Perustaja, omistaja ja pääsuunnittelija Mike Pfotenhauer aloitti toiminnan tekemällä reppuja ja rinkkoja suoraan asiakkaiden selkään sopiviksi. 

Vuonna 2000 yritys siirsi tuotantonsa Amerikasta Vietnamiin kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Joskus tällainen muutos saattaa vaikuttaa laatuun heikentävästi, mutta omistaja Mike Pfotenhauer muutti itse Vietnamiin valvomaan toimintaa.

Yritys takaa tuotteidensa laadukkuuden korjaamalla mahdolliset virheet ja puutteet ilmaiseksi. Toimintansa aikana Osprey on saanut useita palkintoja muun muassa innovatiivisesta suunnittelusta. 

Ospreyn reppujen ja rinkkojen paras valttikortti on kantomukavuus, mutta myös erinomaisella tavalla tuotteissa yhdistyvä keveys, monipuolisuus ja kestävyys.

Käytetyt lähteet: Osprey Europe kotisivut

Lantiovyön sivutaskut soveltuvat esimerkiksi pienen purtavan säilyttämiseen, kuten energiapatukoiden. Ne saa vaivattomasti käyttöön vaikkapa kesken kulkemisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *