Retkeily

Testissä Haglöfs Grym Evo kuoritakki

Tammikuussa 2019 Haglöfs ilmoitti uudesta ympäristöystävällisestä Grym Evo kuoritakista. Lopputuloksena oli veden- ja tuulenpitävä sekä hyvin hengittävä kuoritakki ympärivuotiseen käyttöön.

Kuoritakki on yksi luonnossa liikkuvan tärkeimmistä varusteista. Hyvä kuoritakki on veden- ja tuulenpitävä sekä hyvin hengittävä. Lisäksi takin tulisi olla monikäyttöinen ja soveltua ympärivuotiseen käyttöön. 

Kaikesta huolimatta myöskin kuoritakkia valitessa joudumme tekemään kompromisseja. Yksikään kuoritakki ei voi olla paras mahdollinen kaikkiin ulkoilma-aktiviteetteihin. Varsinkin sääolosuhteet vaikuttavat kuoritakin käytettävyyteen. Kesällä kuoritakkia käytetään yleensä vain sateisissa ja tuulisissa olosuhteissa. Kevään, syksyn ja talven säillä kuoritakkia voidaan käyttää jopa jatkuvasti. 

Kuoritakki kuuluu osana kerrospukeutumiseen. Takin käytettävyyttä saadaan parannettua valitsemalla alus- ja välikerrastoiksi hyvin kosteutta siirtäviä vaatteita. Tärkeä on myös huomioida takin istuvuus ja tekniset ominaisuudet.

Eri aktiviteetit edellyttävät kuoritakilta erilaisia ominaisuuksia. Jämäkkä vaelluskäyttöön suunniteltu kuoritakki ei ole välttämättä paras mahdollinen sellaisissa lajeissa, jossa syketaso nousee erittäin korkealle. Lisäksi takin käytettävyyteen vaikuttavat myös mahdolliset kantamukset, kuten esimerkiksi reppu tai rinkka varusteineen. 

Viime keväänä Haglöfs lähetti meille Grym Evo kuoritakin testiin. Olemme testanneet takkia perusteellisesti huhtikuulta syyskuun loppuun. Valmistajan mukaan takki on suunniteltu erityisesti vaativaan vaelluskäyttöön erämaaolosuhteisiin, mutta soveltuu toki muihinkin aktiviteetteihin. Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Haglöfsin kanssa, mutta mielipiteet tuotteista ovat testaajien henkilökohtaisia. Mainittakoon vielä, ettei minulla eikä muillakaan takkia testanneilla ole sidoksia mihinkään tuotemerkkiin.

Grym Evo kuoritakin ominaisuudet pääpiirteittäin:

 • Materiaali kolmekerroksinen PROOF™ ECO ja pintakangas 100% kierrätettyä polyamidia.
 • Fluorihiilivapaa (DWR) pintakäsittely suojaa lialta ja kosteudelta.
 • Ohuet ja teipatut saumat.
 • Säädettävä ja hyvin istuva huppu. 
 • Vedenpitävyys >15 000 mm.
 • Hengittävyys >15 000 g/m²/24h.
 • Erittäin kestävä kangas (204 g/m2).
 • Roiskesuojatut kainaloventilaatiot.
 • RECCO® lumivyöryheijastin lipassa.
 • Kaksi myrskylistallista käsitaskua sekä yksi vetoketjullinen povitasku.
 • Suojaava kaulus.
 • Säädettävä helma ja painonappi helmassa.
 • Pidennetty helman takaosa. Helman pituus 83 cm koossa L.
 • Paino 580 grammaa (KOKO L).
PROOF ™ ECO- kalvo on tuulen- ja vedenpitävä sekä hyvin hengittävä. Kankaan sisäpinnan hitsatut saumat takaavat veden ja tuulenpitävyyden.

Vedenpitävä ja hyvin hengittävä!

Grym Evo takissa on käytetty Haglöfsin omaa vedenpitävää ja hengittävää Proof ™ Eco- kalvoa. Pintakangas, kalvo ja sisäkangas ovat laminoitu toisiinsa. Tällä kolmekerroksisella rakenteella kankaasta on saatu erittäin kestävä, veden- ja tuulenpitävä sekä hyvin hengittävä. 

Proof ™ Eco- kalvon vedenpitävyys ja hengittävyys perustuvat kankaassa oleviin mikroskooppisen pieniin huokosiin, jotka ovat noin kaksikymmentätuhatta kertaa pienempiä kuin vesipisarat. Näin kalvo ei päästä vesipisaroita läpi, mutta höyryn päästää.

Haglöfsin Proof ™ Eco- kalvon hengittävyys on yli 15 000 g/m²/24h. Lukema ilmaisee, kuinka monta grammaa neliömetrin kangas päästää kosteutta läpi 24 tunnin aikana. Yleensä kuorikankaiden hengittävyysarvot vaihtelevat välillä 4 000 – 20 000. Jo lukemankin perusteella Grym Evo kuoritakin pitäisi hengittää hyvin.

Testasimme takin hengittävyyttä vaihtelevissa olosuhteissa. Vertailun vuoksi testasimme myös lähes vastaavilla arvoilla olevan Gore-Tex kalvollisen takin. Kummankin takin hengittävyys oli niin lähellä toisiaan, ettei eroa havaittu.

Grym Evo kuoritakki on käsitelty ulkopuolelta vettähylkivällä fluorihiilivapaalla DWR-kyllästeellä, joka parantaa kankaan vedenhylkivyyttä ja siten takin hengittävyyttä. Käsittelyn ansiosta vesi pisaroituu vaatteen pintaan eikä ulkokangas ime kostetutta.

Kuoritakin kankaan toimivuuteen vaikuttaa myös kankaan ulkopinnan käsittely. Grym Evo kuoritakin kangas on käsitelty fluorihiilivapaalla DWR-kyllästeellä, joka parantaa kankaan vedenhylkivyyttä. Ilman vedenpitävää pinnoitetta kankaan ulkopinta absorboisi vettä (imisi itseensä vettä). DWR-käsittelyn ansiosta vesi pisaroituu vaatteen pintaan ja valuu pois. 

Vedenpitävyyttä testasimme retkillä ja vaelluksilla, mutta myös painepesurilla tuotetun vesisuhkun avulla. Takki piti hyvin vettä kaikissa olosuhteissa, eikä minkäänlaisia vedenpitävyyteen liittyviä ongelmia ilmennyt. Grym Evo kuoritakissa kankaan saumat ovat lisäksi hitsatut, millä varmistetaan saumojen ompeleiden vedenpitävyys. Vedenpitävänä Proof ™ Eco- kalvo pitää jo luonnostaan myös tuulta. 

Kuoritakki vaatii myös asiallista huoltoa ominaisuuksien säilyttämiseksi (tarkemmin asiasta tuonnempana). 

Vetoketju on varustettu kahdella vetimellä, jolloin takin saa avattua tuuletusta varten myös alhaalta ylöspäin.
Kainaloissa sijaitsevat vetoketjuilla avattavat ventilaatiot ovat avattavissa tarpeen vaatiessa.

Teknisiä yksityiskohtia!

Haglöfs Grym Evo kuoritakki on varustettu kainaloventilaatioilla. Kainaloissa sijaitsevat tuuletusaukot ovat avattavissa tarpeen vaatiessa. Testin aikana huomasimme, miten tuuletusaukkoja avaamalla hikoilusta johtuva lämpökuorma väheni huomattavasti. 

Lisäksi ilmankiertoa saatiin lisättyä myös helmaa sekä hihansuita löysäämällä, mutta myös takin vetoketjua avaamalla. Takin vetoketjussa on kaksi vedintä. Takin ylös asti kiinni vedetyn vetoketjun avaaminen onnistui kätevästi myös alhaalta päin toisen vetimen ansiosta.

Grym Evo kuoritakissa on kaksi suurempaa etutaskua, joita voi käyttää tarvittaessa käsien lämmittelytaskuina. Taskuissa sijaitsevat myrskylistat estävät veden pääsyn taskuihin. Lisäksi takissa on vetoketjullinen rintatasku, johon mahtuu pienempiä tarvikkeita, kuten esimerkiksi avaimet. 

Takin pidennetty helma suojasi hyvin alaselkää sekä housujen yläosia sateelta. Lisäksi takin hupussa sijaitsee turvallisuutta edistävä RECCO®-heijastin, jonka avulla takki saadaan paikannettua tarpeen vaatiessa.

Kolmeen suuntaan säädettävä ja hyvin istuva huppu on kuoritakin tärkeimpiä ominaisuuksia. 
Hupussa on reilut säätövarat, jolloin huppua on mahdollista käyttää esimerkiksi kypärän tai paksumman talvihatun kanssa.

Hyvin suojaava huppu!

Hyvin suojaava huppu on tärkeimpiä ominaisuuksista kuoritakissa. Niin myös Grym Evo takin hupun tarpeellisuus sekä toimivuus tuli testattua myrskyisissä olosuhteissa. Huppu on säädettävissä kolmeen suuntaan ja säätäminen onnistui helposti. Päätä käännettäessä huppu kääntyi hyvin mukana. Lisäksi hupun käyttäminen onnistui myös kypärän kanssa. 

Hihansuiden tarrakiristyksen avulla hihat saa säädettyä sopiviksi. 

Hyvin istuva ja sopivasti väljyyttä!

Grym Evo on siis kovaan käyttöön suunniteltu kolmikerroksinen kuoritakki ilman ylimääräisiä hienouksia. Takin istuvuus on omalle keholle varsin miellyttävä (koko L, pituuteni 184 senttiä). Heti ”pakasta vedettynä” takki vaikutti jäykältä, mutta muutaman käyttökerran jälkeen takki pehmeni ja tuntui jopa miellyttävältä.

Hihat olivat riittävän pitkät ja ne sai säädettyä sopiviksi tarranauhoilla sekä pituus että leveyssuunnassa. Helman säätäminen istuvammaksi onnistui nyörikiristyksellä. Vetoketjujen avaaminen ja sulkeminen onnistui hyvin myös käsineet kädessä. 

Takkia hankkiessa kannattaa huomioida mahdolliset takin alle puettavat vaatteet. Kuoritakin alle olisi hyvä mahtua riittävästi vaatetta. Aluskerroksen lisäksi vähintään välikerros. Kylmillä keleillä olisi hyvä mahtua kevytuntuvatakki tai vastaava. 

Soveltuu monenlaisiin aktiviteetteihin!

Haglöfs Grym Evo kuoritakki on suunniteltu vaativalle ulkoilijalle. Lisäksi takki on ajaton sekä monikäyttöinen. Grym Evo kuoritakki sopii mielestämme retkeilyyn, vaellukseen, lasketteluun ja lähes kaikkeen muuhunkin ulkoiluun, lukuun ottamatta juoksua tai muita lajeja, joissa syketaso nousee erittäin korkealle. 

Grym Evo kuoritakin istuvuus on useimmille kehoille varsin hyvin säädettävissä. Kuoritakin alle olisi hyvä mahtua kevytuntuvatakki tai vastaava.

Ympäristöystävällisyys ennen kaikkea!

Haglöfsin kunnianhimoinen tavoite on luopua kaikissa tuotteissaan fluorihiilivedyistä vuoteen 2020 mennessä. Haglofs myös pyrkii jatkuvasti valmistamaan kestäviä tuotteita, joissa on käytetty mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja. 

Grym Evo kuoritakin kangas on valmistettu 100% kierrätetystä polyamidista. Lisäksi PROOF ECO -teknologia, fluorihiilivapaa (DWR) pintakäsittely tekevät tuotteesta ympäristöystävällisen. Tänä syksynä Grym Evo kuoritakista tuli virallisesti myös bluesign®-hyväksyttu tuote. 

Vaatehankinnoissa paras tapa vaikuttaa ympäristöystävällisyyteen on hankkimalla pitkäikäisiä tuotteita. Grym Evo kuoritakin testauksessa ei ilmennyt minkäänlaisia kestävyyteen tai laatuun liittyviä ongelmia. Kuitenkaan takin pitkäikäisyydestä emme pysty puolen vuoden testaamisen perusteella tarkemmin sanomaan, mutta takki on varmasti taattua Haglöfsin laatua.

 

Grym Evo kuoritakki soveltuu erinomaisesti retkeily- ja vaelluskäyttöön.

Saatavuus jälleenmyyjiltä ja Haglöfsin omasta verkkokaupasta!

Haglöfs Grym Evo takkia on saatavana miehille väreissä dune, true black sekä desert yellow (koot XS-XXL) sekä naisille väreissä dune ja true black (koot XS-XXL). Suositushinta on 359,00 euroa.

Haglöfs GRYM EVO-kuoritakin voit tilata esimerkiksi Partioaitasta *TÄSTÄ. Takkia on myös saatavilla monilta muultakin Haglöfsin jälleenmyyjiltä kautta maan. Lisäksi takkia voi tila suoraan Haglöfsin verkkokaupasta TÄSTÄ.

*Tähdellä merkatut sisältävät mainoslinkkejä, joiden kautta tilatuista ostoista saan pienen komission. Komission avulla ylläpidän tätä blogia.

Takki soveltuu myös kalastuskäyttöön. Takin niskassa on lenkki, johon on helppo ripustaa esimerkiksi haavi. (vaatii lisäksi haavinvapauttimen)

Huoltamalla takki pyysyy kunnossa! 

Kuoritakkia kannattaa pestä riittävän usein, jotta kankaan ominaisuudet säilyvät. Kankaan huokoisiin tarttunut lika ja rasva tukkivat kalvon ja estävät hengittävyyden. Myös tavalliset pesuaineet voivat tukkia kalvon ja heikentää kankaan ominaisuuksia. Kalvovaatteita varten on olemassa omat pesuaineensa. Varmistaakseen takin ominaisuuksien säilymisen Grym Evo kuoritakki kannattaa pestä valmistajan pesuohjeiden mukaisesti. 

Pintapuoliset käsittelyt kuluvat ajan myötä, joten pinnan uudelleenkyllästäminen on järkevä tehdä tarvittaessa noudattamalla kuitenkin valmistajan ohjeita. DWR- kyllästys pitää vaatteen vettähylkivänä, jolloin hengittävyys pysyy paremmin kunnossa.

Lopuksi!

Tämän testin perusteella voimme suositella Haglöfs Grym Evo- kuoritakkia kaikenlaiseen ulkoiluun ja ulkoiluaktiviteetteihin lukuun ottamatta nopea tempoisia lajeja, jossa syketaso pysyy jatkuvasti korkeana. Testin perusteella takista jäi erittäin positiivinen vaikutelma. Grym Evo kuoritakki piti testaajat kuivana ja lämpimänä olosuhteista riippumatta. 

Varsinkin, jos vaakakupissa painaa ympäristöystävällisyys, on Haglöfs Grym Evo varmasti varteenotettava vaihtoehto laadukasta kuoritakkia etsivälle.  

Muita artikkelia liittyen Haglöfsin tuotteisiin sekä kerrospukeutumiseen.

Testissä Haglöfs Skuta Mid Eco Proof -retkeilykengät! Artikkelin voit lukea TÄSTÄ. Testissä Haglöfs vaellus- ja retkeilyhousut! Voin lukea TÄSTÄ. Näin valitset merinovillakerraston! Artikkeli luettavissa TÄSTÄ. Opas kerrospukeutumiseen- näin teet sen oikein! Artikkelin voit lukea TÄSTÄ.

Käytetyt lähteet:  Valmistajan kotisivut haglofs.com 

Takin pidennetty helma suojaa hyvin alaselkää ja housujen yläosia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *