Terveys

Suklaa parantaa maailmaa!

Helsingissä valmistetaan suklaata, joka maistuu hyvältä, on terveellistä sekä parantaa maailmaa!

Raakasuklaamerkki Goodion suklaat valmistetaan käsin Helsingin Suklaatehtaassa. Samettinen suklaamassa valmistuu kivimyllyssä, jossa paahtamaton kaakao jauhetaan muiden raaka-aineiden kanssa vähintään kahden vuorokauden ajan. Suklaata ei missään vaiheessa kuumenneta yli 45 ° C, jolloin kaakaon arvokkaat ravintoaineet säilyvät. 

Kestävä kehitys ja aito läpinäkyvyys on kaiken toiminnan perusta. Yritys myös huolehtii arvojensa säilymisestä kaikissa tuotantovaiheissa. Työntekijöiden eduista ja viihtyvyydestä huolehditaan niin tehtaalla kuin tuottajien keskuudessa. 

Varmistaakseen kaakaopapujen ja työympäristön laadukkuuden yhtiön henkilökunta vierailee tiloilla ja ostaa raaka-aineet vain valikoiduilta tuottajilta. YK-liiton mukaan monet isot yritykset ostavat kaakaonsa­ välittäjiltä, ja viljelijöille jää kaakaon markkina-arvosta käteen vain murto-osa. Seurauksena on köyhyyden lisäämä lapsityövoiman käyttö ja maaperää köyhdyttävä tehoviljely. 

Goodio maksaa pavuista noin kolminkertaisesti verrattuna markkinahintaan. Näin voidaan vaikuttaa raaka-aineiden tuotantoon ympäristöä ja ihmisiä kunnioittaen. Avoin yhteistyö viljelijöiden ja tuottajien kanssa kantaa siis hedelmää. Näin toimien Goodio haluaa näyttää esimerkkiä ja inspiroida myös muita arvolähtöisempään yritystoimintaan. 

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä hyvinvoinnin.fi kanssa. Blogin kautta olen saanut testiin muutaman levyn Goodio raakasuklaata. 

Miltä Goodion raakasuklaat maistuvat?

Raakasuklaita mainostetaan hyväksi keholle, mielelle ja ympäristölle. Perehtyessäni tarkemmin raakasuklaisiin mielenkiinto terveyspommiin lisääntyi entisestään. Voiko raakasuklaat todellakin olla niin hyviä, kuin mainostetaan? 

Kaikki Goodion suklaat ovat maidottomia, soijattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Luomulaatuiset raakasuklaat ovat makeutettu kookospalmusokerilla, eivätkä ne sisällä myöskään lisä- tai säilöntäaineita. Kaakaopitoisuus on tuotteesta riippuen 50–80 prosenttia. Valikoimista löytyy toinen toistaan parempia makuja lähes kaksikymmentä erilaista. 

Kauniisti kuoreen pakattu suklaa on todellinen makunautinto kaikille aisteille! 48 grammaa painava suklaalevy on jaettu yhdeksään palaan. Esittelen nyt kaksi vaihtoehtoa ja kerron oman sekä muidenkin maistajina toimineiden mielipiteen.  

Coffee luomu raakasuklaa 56%

Jos rakastaa hyvää kahvia, rakastaa melko varmasti myös hyvää kahvilla maustettua raakasuklaata. Coffee-suklaata tähdittää Johan & Nyströmin täyteläinen ja monivivahteinen Espresso Verde-luomukahvi. Kahvi saa pehmeän kermaisuuden silkkiseksi jauhetuista cashew-pähkinöistä.

Avattuani kauniin kuoren sisältä lehahtaa lempeä suklaan tuoksu. Tämä on kuin hyvän kahvin ja tumman suklaan täydellinen liitto. Tasapainoinen ja raikas koostumus, pehmeä kermaisen kahvin maku. Sopivan makea ja lempeä, mutta ei lainkaan kitkerä. Suklaa sulaa suussa sopivan rauhallisesti, mutta myös jälkimaku pysyy pitkään miellyttävänä. Mitä muuta hyvältä suklaalta voisikaan toivoa?

Goodio Coffee Luomu raakasuklaata voitte halutessanne tilata TÄSTÄ. Kyseinen linkki on niin sanottu affiliate-linkki, jonka kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Ainesosat: Kaakaopapu, kookospalmusokeri, kaakaovoi, cashewpähkinä, kookoshiutale, kahvipapu.

Ginger & Lemongrass luomu raakasuklaa 58%

Goodion Raakasuklaa Ginger & Lemongrass on luomulaatuinen raakasuklaaherkku, jossa vähintään 58 %:n kaakaopitoisuus. Mausteisen virkistävää inkivääriä ja raikasta sitruunaruohoa yhdistävä suklaa saa makuhermot aistimaan taikaa ja tunnelmaa! 

Todella mielenkiintoinen yhdistelmä, jossa suklaan maun lisäksi raikas inkiväärin maku. Suklaa sulaa suuhun sopivan hitaasti ja mausta löytyy monia vivahteita. Inkiväärin raikas maku jää suuhun viipymään.

Goodio Ginger & Lemongrass raakasuklaata voitte halutessanne tilata TÄSTÄ. Kyseinen linkki on niin sanottu affiliate-linkki, jonka kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Ainesosat: Kaakaopapu, kookospalmusokeri, kaakaovoi, Inkivääri, Sitruunaruoho. (Saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää).

Näiden kahden suklaan maistelusta jäi erittäin positiivinen vaikutelma. Goodion raakasuklaat ovat oikeasti hyviä. Ainoa asia mikä jäi vaivaamaan, että miltähän ne muut Goodion suklaat maistuvat. 

Goodio yrityksenä

Kaikki alkoi vuonna 2012 yrityksen perustajan Jukka Peltolan ruokavaliomuutoksesta ja siitä seuranneesta oivalluksesta. Hän ihastui raakasuklaaseen ja huomasi, että raakasuklaalla on aidosti terveellinen vaikutus. Jukka päätti ottaa asioista tarkemmin selvää, ja perusti kahden kaverin kanssa pohdintojen jälkeen ensimmäisen pienen suklaatehtaan. Ensimmäiset suklaalevyt tulivat markkinoille vuonna 2013.

Taloudellisesti yrityksen kaksi ensimmäistä vuotta olivat hankalat. Peltola jäi yrityksen kanssa yksin ja oli jo luovuttamassa, mutta jaksoi kuitenkin tarttua vielä luuriin soittaen ystävälleen. Niin ystävä tuli mukaan osakkaaksi toisen ammattilaisen kanssa ja yritys lähti nousuun. 

Goodio -raakasuklaa hurmaa herkkusuita ympäri maailmaa. Yhtiö perusti tytäryhtiön Amerikkaan kesällä 2018, jonne suurin osa viennistä kohdistuu tällä hetkellä. Suklaata viedään myös moneen Euroopan mahan sekä Japaniin. 

Yritys työllistää 22 henkilöä. Tuotannossa työskentelee neljätoista, myynnissä neljä sekä muissa tehtävissä myös neljä henkilöä. Yritys huolehtii arvojensa säilymisestä kaikissa tuotannon vaiheissa. Työntekijöiden eduista ja viihtyvyydestä huolehditaan. 

Kestävä kehitys ja aito läpinäkyvyys on kaiken toiminnan kärjessä. Kuluttajat arvostavat läpinäkyvyyttä ja ostavat sellaisten brändien tuotteita, joihin he luottavat. 

Goodion -raakasuklaista lisätietoja TÄSTÄ

Tutkitusti terveellistä!

Valmistustavasta johtuen raakasuklaa onkin yksi terveellisimmistä herkuistamme. 

Raakasuklaa ei vain maistu hyvältä, vaan se on myös melkoinen terveyspommi tavalliseen suklaaseen verrattuna. Kaakaon yli 1200 aktiivista ainesosaa tekevätkin siitä todellisen superfoodin.

Suklaan terveysvaikutuksia on tutkittu kymmenien vuosien ajan, mutta tulokset hyödyistä ja haitoista ovat olleet usein ristiriitaiset. Kuluttajan kannattaisi kuitenkin huomioida, että terveysvaikutusten ero piilee täysin suklaalajin valinnassa. Tavanomaisesta tummasta suklaasta puuttuvat lähes täysin kaakaon kaikki herkimmät yhdisteet. Sen sijaan raakasuklaissa yhdisteet ovat tallessa.

Suklaan mahdollinen terveellisyys perustuu lähinnä kaakaon antioksidantteihin, joita on noin 10 % painosta. Vitamiinit ja kivennäisaineet säilyvät myös, sillä raakasuklaata ei kuumenneta valmistuksen aikana kuten tavallisia suklaita. 

Raakasuklaan sisältämät polyfenolit edistävät kehon ja sydämen hyvinvointia ehkäisemällä LDL-kolesterolin hapettumista. Raakasuklaassa on myös aivojen välittäjäaine serotoniinia, joka ehkäisee masennustiloja, sekä teobromiinia, jolla on pitkäkestoinen piristävä vaikutus. Raakakaakao sopii myös laihduttajille, sillä se tuo helpotusta makeanhimoon.

Suklaan historiasta!

Maya-intiaanit ja heidän jälkeensä Atsteekit viljelivät kaakaopapuja jo satoja vuosia ennen eurooppalaisten tuloa Amerikkaan. Intiaanit valmistivat kaakaopavuista nestemäistä ja kitkeränmakuista kaakaojuomaa nimeltä xocoatl, johon he lisäsivät myös muun muassa chiliä.  Kun muutkin intiaanikulttuurit pääsivät kaakaon makuun, kaakaopavuista tuli Etelä-Amerikan arvokkainta kauppatavaraa.

Tiettävästi intiaanit tarjosivat papuja myös itse Don Cortésille, joka sitten toi ensimmäiset pavut ja juoman salaisen reseptin Espanjaan. Salaisuus pysyi tiukasti hovissa yli sata vuotta. Myös Columbuksella oli kaakaopapuja tuomistensa joukossa, mutta hän ei niitä käyttänyt. 

Botanistit kutsuivat muinoin kaakaopuuta rahamanteliksi (Amygdae pecuniaria). Vuonna 1737 ruotsalainen luonnontieteilijä Carl von Linne nimesi kaakaopuun Theobroma cacaoksi eli jumalten ruoaksi.

Suklaan historian isoin käänne tapahtui vuonna 1828, kun hollantilainen insinööri Coenraad Johannes keksi kaakaopuristimen. Kaakaopuristin mahdollisti sen, että pavuista voitiin erotella siinä oleva rasvainen kaakaovoi. 

Näin ollen pystyttiin jauhottamaan erityisen hienoa kaakaojauhetta. Jauhamisen jälkeen se sekoitettiin veden sekä muiden ainesosien kanssa ja kaadettiin muotteihin, jonka jälkeen se kiinteytettiin. 

Näin syntyi moderni suklaantuotanto ja suklaata alettiin tuottaa pikkuhiljaa siihen muotoon, mitä olemme tottuneet näkemään kaupan hyllyillä. Myös suklaan valmistus helpottui ja nopeutui merkittävästi.   

Suklaan valmistusprosessi pääpiirteittäin

Suklaan matka kohti tuotantoa alkaa kaakaohedelmien poimimisella puista, jonka jälkeen hedelmät halkaistaan ja niiden sisällä olevat pavut erotellaan. Sen jälkeen pavut fermentoidaan suurissa sammioissa. Tämän jälkeen pavut levitetään aurinkoon kuivumaan, ja fermentointi ja entsyymitoiminta jatkuu. Fermentoinnin aikana mikrobit pilkkovat kaakaopapujen proteiineja ja tärkkelystä niin, että massaan vapautuu sekä vapaita aminohappoja että sokereita. Kuivumisvaihe kestää 1-2 viikkoa

Kuivumisvaiheen jälkeen pavut puhdistetaan ja säkitetään 60–65 kilogramman juuttisäkkeihin, jonka jälkeen ne lähtevät maailman suklaatehtaisiin edelleen prosessoitaviksi. Ensimmäisessä vaiheessa erotetaan toisistaan kaakaojauhe ja kaakaovoi. Sen jälkeen ainekset yhdistetään ja joukkoon lisätään tarvittavat muut raaka-aineet, kuten esimerkiksi kookospalmusokeri.

Seuraavana on vuorossa suklaamassan jauhaminen kivimyllyssä muutamia päivien ajan. 

Tänä aikana suklaamassan pienet partikkelit ja kiteet jauhautuvat mikroskooppisen pieniksi.

Lopuksi suklaa kaadetaan suuttimien läpi muotteihin, ja kun suklaa on jäähtynyt ja kovettunut käännetään muotit ympäri, ja suklaalevyt paketoidaan.

Lähteet: 

Hyvinvoinnin Tavaratalo, sähköpostikirjeenvaihto Goodio/Anni Kallio- Juha Tissari 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *