Retkeily, Terveys

Testissä PunkBuster-punkkipyydys

Testissä PunkBuster-punkkipyydys

Tehokas ja tärkeä väline pihapiirin punkkien vähentämiseen

Punkkipyydyksen avulla vähennät aktiivisten punkkien määrää pihapiiristä. Aivan kokonaan punkeista ei kuitenkaan pääse eroon, mutta säännöllisesti pyytämällä punkkipopulaatio vähenee alueelta huomattavasti.

Yksi veriateria vuodessa

Puutiaiset, kansankielellä punkit tarvitsevat yhden veriaterian vuodessa. Niiden muodonmuutosketjussa munasta tulee toukka, siitä nymfi ja siitä sukukypsä aikuinen. Sekä nuoruusmuodot että aikuiset imevät verta villieläimistä, kotieläimistä tai joskus myös ihmisistä.

Puutiainen on aktiivinen vähintään viiden asteen lämpötilassa. Puutiaiskausi kestää Suomessa tavallisesti jopa maaliskuusta marraskuuhun. Tehokas tapa ennalta ehkäistä punkinpuremia on poistaa punkit pihapiiristä ja suojautua myös muillakin tavoin punkkeja vastaan.

Niin kuin kuvasta näkyy, suuri osa tämän pyynnin puutiaisista on nymfejä.

Pyydyksen kehittäminen lähti omasta tarpeesta

Espoolainen Reima Kutila on kehittänyt PunkBuster-punkkipyydyksen, joka on yksi tärkeistä menetelmistä suojautumisessa punkkeja vastaan.

-Pyydyksen kehittäminen lähti omasta tarpeesta. Asun Espoossa ja mökki on Kirkkonummella. Punkit olivat riesana sekä kotipihassa että mökillä-,kertoo Reima Kutila.

Punkkipyydys on turvallinen ympäristölle, ihmisille sekä lemmikeille, koska siinä ei käytetä torjunta-aineita. Pyydyksen houkuttelevuutta on saatu lisäämällä pyydykseen lämpöä ja hiilidioksidia. Sokeat, veriannosta janoavat punkit aistivat lämmön, hiilidioksidin sekä liikkeen ja tarttuvat etujaloillaan ohi vedettävään kankaaseen.

Yksinkertaisuudessaan tehokas keksintö

Pyydys on periaatteessa yksinkertainen, mutta nerokas keksintö. Tutkijat ovat keränneet punkkeja vuosikausia, mutta yksikään heistä ei ole lisännyt pyytävyyttä lämmön ja hiilidioksiinin avulla.

PunkBuster-pyydys käsittää taskuilla varustetun kestävästi tuotetun 100 % puuvillakankaan noin 1000 x 1400 milliä lyijypainoineen sekä teleskooppivarren vetonaruineen.

Pyydyksen houkuttelevuutta lisätään siis lämmöllä ja hiilidioksidilla. Lämpötyynyille on ommeltu kolme taskua, joihin tyynyt asetetaan. Kun lämpötyyny otetaan pois myyntipakkauksesta, lämpötyyny joutuu kosketuksiin ilman kanssa, minkä seurauksena pussin sisältö alkaa lämmetä.

Maksimilämpötilan noin 40-50 astetta saavutetaan noin 15 minuutin kuluttua ja lämpötila kestää yhteensä noin 5 tuntia.

Lämpötyyny on kertakäyttöinen, mutta kun haluaa keskeyttää lämpötyynyn toiminnan, se laitetaan suljettuun muovipussiin, jossa lämpötyyny ei saa ilmaa ja sen toiminta lakkaa. Kun tyyny otetaan taas pois muovipussista, toiminta jatkuu ja taas 15 minuutin kuluttua pussi on käyttölämpötilassa.

Hiilidioksidia tuotetaan pyydykseen hiilidioksidipatruunalla. Ihmisen ulos hengitettävässä ilmassa on noin 4 % hiilidioksidia, jonka punkit havaitsevat. Hiilidioksidi on ihmiselle mauton ja hajuton kaasu, joka on ilmaa raskaampaa kaasua ja se vapautuessaan painuu maan pinnalle.

Hiilidioksidipatruunaan kierretään säätöventtiili. Patruuna venttiileineen asennetaan punkkipyydykseen mukana tulevalla kiinnikkeellä pyydyksen vetopäähän. Venttiiliä avataan vain muutaman millin ja hiilidioksidia alkaa vapautua patruunasta ja venttiili suunnataan kankaan ja maaston väliin.

Kaksi 25 gramman tai kolme 16 gramman säiliötä kestää yhteensä noin viisi tuntia, kun kaasua vapautetaan hyvin pienellä säädöllä. Kaasun tulo suljetaan venttiilistä, kun pyydystä ei enää käytetä. Kun säiliö tyhjenee, tilalle vaihdetaan uusi säiliö. Pyydystä voi käyttää myös ilman lämpötyynyjä tai Co2-patruunoita tai kuivajäätä, mutta pyydyksen teho on huomattavasti heikompi.

Pyydystäminen vaatii huolellisuutta

Kankaan kanssa kävellään rauhallisesti ilman kiirettä. Punkin pienimmät kehitysvaiheet toukat ja nymfit ovat niin pieniä, että niitä on vaikea huomata kankaasta. Kankaan tarkistamisessa on oltava tarkkana, että saa kaikki punkit talteen. Kankaaseen tarttuneet punkit on helppo kerätä kankaasta maalarinteipin avulla. Teipin voi lopuksi taittaa ja polttaa,neuvoo Kutila

Aivan kokonaan punkeista ei pääse eroon pyydyksenkään avulla. Uusia punkkeja tulee alueelle jänisten, rusakoiden ja kauriiden mukana. Myös pienet nisäkkäät, kuten myyrät ja hiiret tuovat punkkeja alueelle.

-Saaristossa punkit ovat aikamoinen ongelma. Pienissä saarissa punkkikantaa saa kuitenkin pyydyksen avulla pienennettyä paremmin kuin mantereella, kertoo Kutila.

Pyydystä vedetään hiljaisella kävelyvauhdilla niissä paikoissa, joissa punkit viihtyvät, jolloin punkit tarttuvat ohivedettävään kankaaseen. Pyydystä kannattaa vetää sillä puolella, jossa et ole kävellyt.

Kankaan alapäässä oleva lyijynauha pitää pyydyksen alapään maaston mukaisena. Oikea korkeus yläpään kankaalla maastosta on hiukan koholla, noin 10 senttiä, jotta pyydys kulkee tasaisesti ruohikon päällä. Säädettävän vetovarren avulla säädetään tätä yläpään korkeutta maasta.

Tutkittava alue kannattaa käydä läpi siten, että kiertää alueen ensin esimerkiksi etelä pohjoinen suunnissa ja jatkaa tämän jälkeen vielä itä länsi suunnassa, jolloin koko alue tulee hyvin haravoitua. Pyydys on aika ajoin käännettävä nurin, tutkittava ja poistettava saalis, samalla varmistetaan, että Co2 säiliöstä tulee kaasua.

Tuore maalariteippi on hyvä keruuväline eli otetaan pieni pala maalariteippiä ja tämä asetetaan punkin päälle, jolloin punkki tarttuu teippiin ja teipin voi vielä taittaa liimapuolet yhteen, jolloin punkki jää maalariteipin sisälle. Teipin palat on hyvä kerätä esimerkiksi pakasterasiaan ja kun pyydystys lopetetaan, poltetaan saatu saalis.

PunkBuster-pyydystä tulisi vetää muutaman kerran kesässä, koska punkit ovat eri aikoina aktiivisia, riippuen siitä, ovatko veriannoksensa saaneet.

Pyydyksellä ei saa koskaan koko aluetta punkeista vapaaksi eli mitä aktiivisemmin pyydystä käyttää, sitä vähemmän kotipiirissäsi on ihmisiin ja kotieläimiin tarttuvia punkkeja. Pyydystä ei suositella käytettäväksi sateella ja kostealla nurmikolla.

Pyydys osoittautui toimivaksi

Testasimme pyydystä useammassa kohteessa ja pyydys todellakin toimii. Voiko näin paljon olla aktiivisia punkkeja? Veriateriaa vailla olevat punkit kiinnittyivät kankaaseen. Testasimme myös ilman Hiilidioksidia ja lämpöä, mutta ilman niitä pyydyksen tehokkuus laski huomattavasti.

Kesän aikana on tarkoitus kokeilla eri aikojen vaikutusta pyyntitehoon. Samalla voi testata alueellisia eroja. Joillakin alueilla punkkeja on ollut omien havaintojen mukaan enemmän, vaikka etäisyyttä alueiden välillä ei ole kuin satoja metrejä.

Hinta laatusuhde kohdallaan

Kuullessani ensi kertaa PunkBuster punkkipyydyksestä ajattelin pelkän pyydyksen maksavan yli 100 euroa, mutta verkkokaupassa pyydyksen hinta olikin vain  54 euroa. Pyydykseen kannattaa ostaa lisäksi 29 euron tarvikepaketti, joka sisältää kolme lämpötyynyä, kolme hiilidioksidipatruunaa, suuttimen sekä pidikkeen hiilidioksidipatruunalle. Yhteensä alkuinvestointi siis 90 euroa. (Pyydys 54 €, tarvikepaketti 29 € + postikulu 7 €). Lämmön ja hiilidioksidin avulla pyydyksen tehokkuus on moninkertainen. Lämpötyynyt ja hiilidioksidisäiliöt on edullisia kulutustavaraa ja niitä joutuu ostamaan myöhemmin lisää.

Suojaudu kertakäyttöhaalarilla

Valmistaja suosituksen mukaan kannattaa suojautua kunnolla pyydystä vedettäessä. Paras tapa on käyttää hengittävää valkoista kertakäyttöhaalaria saappaiden kanssa. Haalarista voi helposti tarkistaa pyynnin jälkeen siihen mahdollisesti tarttuneet punkit ja kerätä ne talteen. Haalarin lahkeet kannattaa teipata esimerkiksi ilmastointiteipillä kiinni saappaisiin, jolloin punkkien pääsy haalarin sisäpuolelle estyy.

Tuloksekkaaseen punkkien keräämisen onnistumiseen vaikuttaa moni asia.  Kerääjällä ei saa olla esimerkiksi voimakkaita hajusteita tai hyönteiskarkotteita. Sen sijaan ihmisen hajun lisäämisestä pyydykseen ei ole haittaa.

Katso video pyydyksen käyttämisestä TÄSTÄ.

Kannattaa huomioida myös, PunkBuster ei vastaa pyydyksen käyttäjälle mahdollisista punkin puremisesta aiheutuvista seuraamuksista.

PunkBuster-pyydystä voi tilata suoraan valmistajan verkkokaupasta, www.PunkBuster.fi

Pyydystä voi testata 14 vuorokautta ja palauttaa, jos ei ole tyytyväinen.

Verkkokaupasta löytyy myös käteviä suojahousuja TÄSTÄ.

Yhteystiedot

punkbuster@punkbuster.fi

Puhelin 010-3094284  (arkisin 09:00 – 12:00)

PunkBuster-pyydykselle on jätetty patenttihakemus.

Kuva: Pyydyksen kehittäjän punkkipyynnin tuloksena mökin ympäristöstä 1,5 tunnin pyynnin tuloksena 116 punkkia.

Iltalehti esitteli PunkBuster punkkipyydyksen. Pääset katsomaan videon ja artikkelin TÄSTÄ.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Hyönteissuojavaatteita löytyy TÄSTÄ*

Punkkikarkotteita TÄSTÄ*

*Kyseiset linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *