Terveys, Yleinen

Lue, miksi puutiainen kannattaa poistaa viivyttelemättä

Lue, miksi puutiainen kannattaa poistaa viivyttelemättä

Vanhan kansan viisaudet, jossa punkki (puutiainen) yritetään tukehduttaa voin tai rasvan avulla iholta irti eivät päde, sillä tukehtuessaan punkki voi oksentaa taudinaiheuttajia pistokohtaan.

Usein kuulee sanottavan punkin puraisseen, mutta punkki eli puutiainen ei tavallaan pure, vaan vie sahamaisen imukärsänsä ihon läpi ja kiinnittyy ruokailemaan veriateriaa. Usein kiinni olevaa puutiaista ei huomaa, koska se erittää sylkirauhasistaan puuduttavia ja veren hyytymistä estäviä aineita. Punkki pysyy paikallaan useita päiviä, jopa yli viikon.

Veren hyytymistä estävien aineiden avulla se saa aikaan pistokohtaan ihon alle pienen verilammikon, josta imee tarvitsemansa ravintoaineet. Samalla se palauttaa punasoluja ja nestettä takaisin, jolloin se voi tartuttaa isäntäeläimeen, tai ihmiseen, suolistossaan kantamiaan taudinaiheuttajia kuten esimerkiksi borrelia-bakteeria.

Poista puutiainen viivyttelemättä!

Jos puutiainen kantaa TBE- virusta, se on voinut tarttua jo heti puuduttavien ja verta hyydyttävien aineiden mukana. Tämän takia puutiainen kannattaa poistaa heti kun on sen huomannut. Sen sijaan borrelia-bakteerin tarttuminen ihmiseen vaatii puutiaisen kiinnittymisen ihoon noin 1-2 vuorokaudeksi. Noin joka viides punkki kantaa borrelia-bakteeria. Jokainen pystyy poistamaan punkin iholta itse tai hankalissa tapauksissa toisen henkilön avustamana.    

Pinsetit tai puutiaisen poistoon suunniteltu työkalu.

Puutiaisen irrottamiseen ei tarvitse mitään ihmeellisiä erikoisvälineitä. Kapeakärkiset pinsetit riittävät vallan mainiosti puutiaisen irrottamiseen, mutta markkinoilta löytyy myös varta vasten puutiaisen poistoon suunniteltuja työkaluja.

Kapeakärkisillä pinseteillä puutiainen irrotetaan tarttumalla mahdollisimman lähelle imukärsää, eli ihon ja pistokohdan tyvestä puristetaan pinseteillä, mutta ei liian kovasti, jotta puutiainen pysyy yhtenä kappaleena. Itse irrotus tapahtuu sitten nostamalla puutiaista kohtisuoraan ylöspäin vetämällä. Kapeakärkiset pinsetit ovat parempi vaihtoehto verrattuna moniin puutiaisen poistoon tarkoitettuun työkaluihin, sillä pinseteillä saa irrotettua hyvin myös pienemmät nymfivaiheet puutiaiset.

Oman kokemuksen perusteella paras väline punkin irrottamiseen on ollut punkkilasso. Asiaan perinpohjaisesti perehtyneenä ja lähes kaikkia markkinoilta saatavia punkinpoistoon tarkoitettuja työkaluja testanneena ei ole löytynyt vielä punkkilassoa voittanutta. Monet muutkin ovat olleet samaa mieltä. Punkkilassolla puutiainen irtoaa yleensä helposti ja nopeasti ilman että punkki hajoaisi kappaleiksi.

Irrotuksen jälkeen puremakohta ja päivämäärä kannattaa kirjata muistiin ja desinfioida puremakohta. Irrotettu puutiainen kannattaa laittaa esimerkiksi lasipurkkiin tai pakasterasiaan vähäksi aikaa ennen lopullista hävittämistä. Tulevassa kirjoituksesta tulee vastaus kysymykseen miksi.

Halutessanne voitte hankkia punkkilasson *TÄSTÄ. Toinen vaihtoehto löytyy *TÄSTÄ.

*Tähdellä merkattu linkki on mainoslinkki, jonka kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Irtoaako puutiainen itsestään?

Puutiainen irtoaa itsestään ruokailtuaan itsensä kylläiseksi. Kylläinen aikuinen punkki on jo melkoinen pallero, mutta pienemmät nymfivaiheen puutiaiset edelleen pieniä, joista ei veriateriaa juuri huomaa.

Naaraspuutiaisen syötyä itsensä kylläiseksi, se ei enää uudelleen hakeudu toisen nisäkkään tai ihmisen iholle aterioimaan. Sen sijaan uros puutiainen voi imeä verta useammin. Puutiaisella on elämänsä aikana kolme kehitysvaihetta, (toukka eli larva, nymfi ja aikuinen) joka kehitysvaiheessa sille riittää yksi veriateria kehitysvaiheesta toiseen siirtyessä.  Suomen oloissa kehitysvaiheesta toiseen kestää noin vuoden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *