Valokuvaus

Testissä Vallerret Skadi Zipper Mitt PSP kuvauskäsineet

Kylmissä olosuhteissa luontokuvaajan kädet altistuvat herkästi paleltumille. Vallerretin Skadi Zipper Mitt PSP-kuvauskäsineissä sormet pysyvät mukavan lämpöisinä kylmälläkin säällä. 

Luontokuvaajan yksi suurimmista haasteista kylmissä olosuhteissa on lämpimänä pysyminen. Niin kuin tiedämme, kylmyys tuntuu usein ensimmäisenä juuri sormissa. Palelevilla sormilla on erittäin vaikea keskittyä kuvaamiseen.

Ei ole myöskään samantekevää, millaisia käsineitä käytämme. Tavallisilla talvikäsineillä kuvaaminen voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta. Monet säätävät kameran asetuksia myös paljain käsin. Kylmettyneillä sormilla kameran käsittelystä häviää kuitenkin tarkkuus, nopeus ja sorminäppäryys. Lopulta tunnottomilla sormilla kuvaaminen ei onnistu ollenkaan.

Tässä artikkelissa kerron kokemuksia ja mielipiteitä Vallerret Skadi Zipper Mitt PSP -kuvauskäsineistä. Käsineiden toiminnallisuus perustuu käytännöllisiin alussormikkaisiin ja niiden päälle puettaviin monipuolisiin rukkasiin. Käsineiden suunnittelusta on vastannut Vallerretin tiimin kuvaaja Lukas Ried yhdessä muun tiimin kanssa.

Lukas kertoo. “Ollessani ulkona kuvaamassa minun täytyy olla nopea erilaisten varusteiden, kuten linssien vaihdon, kuvanvakaajan käytön, mikrofonin virittämisen ja kameran asetusten säätämisissä. Joskus tarvitsen kaikki sormet käyttöön samaan aikaan, toisinaan taas riittää peukalo tai etusormi. Halusin luoda käsineen, jonka avulla pysyn lämpimänä myös silloin kun minun tarvitsee käyttää kaikkia sormia. Lopputulokseen olen todella tyytyväinen” 

Käsineen nimessä “Skadi” juontaa juurensa talven jumalattareen. Pohjoismaisessa mytologiassa Skadia kuvataan luonteeltaan villiksi, armottomaksi ja hyvin tiukaksi jumaluudeksi. Hän puhaltaa jäistä tuulta puhuessaan, eikä hänen kerrota koskaan hymyilevän tai nauravan. Skadi opettaa meitä luottamaan itseemme ja kykyihimme selviytyä hankalistakin tilanteista. Tarinan tavoin voimme luottaa myös Skadi Zipper Mitt PSP -kuvauskäsineisiin. Kunnollisten käsineiden avulla meidän on mahdollista selviytyä jäätävän kylmistäkin kuvaussessioista.

Testasimme käsineitä talven ja kevään aikana monilla erämaahan suuntautivilla kuvausretkillä. Olosuhteet olivat monena päivänä kuvausta ajatellen kylmiä. Parhaimmillaan pakkasneste huiteli -33°C asteen lukemissa. Lämpötilan noustua inhimillisemmälle tasolle käsineet pääsivät testiin. Testin aikana lämpötilat vaihtelivat + 8 °C ja -20 °C välillä.

Käsineet on saatu testiin artikkelia varten. Kaikki tuotteeseen liittyvät mielipiteet ovat allekirjoittaneen henkilökohtaisia mielipiteitä. 

Skadi Zipperit yhdistävät hanskojen ja lapasien parhaat puolet! Vetoketjun avulla voit vapauttaa tumppujen sisältä yhden tai neljä sormea kuvaustarpeen mukaan. 

Laadukkaat materiaalit

Alussormikkaat on valmistettu Polartec® Power Stretch® Pro™ -materiaalista, joka on neljään suuntaan joustavaa ihoa myötäilevää elastista neulosta. Materiaalin ulkopinta on tuulenpitävää, hengittävää ja hyvin hankausta kestävää. Materiaali siirtää kosteutta uloimpaan kerrokseen, jolloin sormet pysyvät kuivana. Tämä onkin tärkeä ominaisuus, sillä sormet hikoavat yleensä herkästi.

Rukkasosan, eli käsineiden päällimmäisen osan sisäpuoli on merinovillaa. Merinovillasta seuraavana on Primaloft- kerros. Sekä merinovilla että Primaloft ovat hyvin eristäviä materiaaleja. Merinovillan ominaisuuksiin kuuluu myös se, että materiaali tasaa lämpöä, siirtää kosteutta ja lämmittää kosteanakin. Primaloft- materiaalin parhaimpia ominaisuuksia ovat nopea kosteudensiirto ja kuivuminen. 

Rukkasosan pintamateriaali on vuohen nahkaa, tvilliä ja mokkanahkaa. Materiaalit ovat käsitelty DWR-käsittelyllä. Näin rukkasiin on saatu vettä ja likaa hylkivä pinta. Mainittakoon vielä, että käsineiden työn laatu on myös huippuluokkaa. Kaikki ompeleet ovat siististi viimeisteltyjä ja muutenkin laadukkaasti valmistettuja.

Kylmissä olosuhteissa sormien lämpimänä pitäminen onkin luontokuvaajan yksi suurimmista haasteista. Kunnollisilla käsineillä kameran käsittely onnistuu ja kädet pysyvät lämpiminä olosuhteista riippumatta. 

Tarkkaan mietityt yksityiskohdat

Luistamaton pinta: Käsineissä on luistamaton pinta. Vaikka käsineet ovat paksut, saa käsineillä hyvän ja pitävän otteen kamerasta ja muistakin välineistä. 

Kosketusnäyttö: Sormikkaiden etusormen ja peukalon päissä on materiaalia, joka mahdollistaa kosketusnäyttöjen käyttämisen. Näin puhelimien ja tablettien sekä kameroiden näytöt tunnistavat käsineen kosketuksen. 

Rannelenkit: Rukkaset on varustettu rannelenkeillä, joista ne saa tarvittaessa roikkumaan käsiin. Tämä onkin erittäin hyvä ominaisuus, ettei hukkaa arvokkaita rukkasia.

SD- korttitasku: Kätevä säilytystasku muistikortille, mikrokuituliinalle, kädenlämmittimelle tai muillekin pienille tarvikkeille.

Jalustan avain: Toinen rukkasen taskuista on varustettu jalustan avaimella, jolloin jalustan adapteri on kätevä aukaista tai sulkea ja avain on aina nopeasti käytettävissä.

Sormikkaissa kosketusnäyttöpinta on peukalon ja etusormen kohdalla. Esimerkiksi iPhone -puhelimen käyttäminen onnistui sormikkailla hyvin. 

Käsineissä yhdistyvät rukkasten ja sormikkaiden parhaat puolet

Skadi Zipper Mitt PSP -käsineet yhdistävät rukkasten ja sormikkaiden parhaimmat ominaisuudet. Käsineiden toiminnallisuus perustuu siis alussormikkaisiin ja niiden päälle puettaviin rukkasiin. 

Rukkaset antavat lisää eristävyyttä. Sormikasosan saa kätevästi käyttöön avaamalla rukkasen vetoketjun sekä peukalon läpän. Alussormikkailla pystyy hyvin suorittamaan sorminäppäryyttä vaativat kameran käsittelyt, jolloin kylmään kameraan tai muihinkaan välineisiin ei tarvitse koskea paljain käsin. 

Rukkasen vetoketju mahdollistaa sen, että voit vapauttaa joko yhden tai kaikki neljä sormea rukkasen sisäpuolelta tarpeen mukaan. Vetoketju on kätevä avata tai sulkea. Sormet saa nopeasti takaisin lämpimään kameran säätämisen jälkeen. Lisäksi rukkasten peukaloissa on FlipTech -magneetilla kiinnittyvät läpät, jolloin käsineiden peukalon pintakerros pysyy poissa aluskerroksen tieltä kameraa tai muita välineitä käsitellessä. 

Rannelenkit estävät rukkasten häviämisen. Myöskään kovassa tuulessa kädestä lasketut hanskat eivät lähde tuulen mukaan, vaan jäävät roikkumaan nyörin varassa ranteisiin.

Paras valokuvauskäsine kylmiin olosuhteisiin

Olin vuosia etsinyt kunnollisia kuvauskäsineitä, joiden avulla kameran käyttäminen onnistuisi ilman sormien paljastamista käsineestä. Nyt sellaiset ovat vihdoinkin löytyneet. Vallerret Skadi Zipper Mitt PSP -käsineitä käytettäessä ei tarvitse enää tuskailla kylmettyneiden sormien kanssa. 

Tietysti kylmän sietäminen on kuitenkin yksilöllistä. Siinä missä yksi pärjää kevyillä käsineillä esimerkiksi -15 °C lämpötilassa, voi toisella paleltaa käsiä sisätiloissakin. Juuri tämä yksilöllisyys kylmän sietämisessä kannattaa pitää mielessä tätäkin arviota tarkastellessa.

Ennen näitä Vallerretin käsineitä olin kokeillut monia eri vaihtoehtoja, joista yksikään ei osoittautunut täysin onnistuneeksi. Kokeilin muun muassa ​​erilaisia sormikkaiden​​ ja rukkasten yhdistelmiä, kuten esimerkiksi lämpimiä rukkasia ja rukkasten alle merinovillaisia alussormikkaita.

Vallerret Skadi Zipper Mitt PSP -käsineiden hyvä puoli on myös se, että käsineitä on mahdollista käyttää moneen muuhunkin käyttöön, kuten esimerkiksi lasketteluun tai lumilautailuun. Käsineet soveltuvat lähes mihin tahansa käyttöön, jossa maksimoitu lämpimyys käytettävyyden kanssa on tärkeä.

Yritin löytää suositusta Skadi Zipper Mitt PSP -käsineiden lämmöneristävyyteen, mutta valmistaja ei kuitenkaan suoraan ilmoita käsineille pakkasrajoja. Erään jälleenmyyjän asiakaspalautteen perusteella heidän asiakkaansa oli käyttänyt käsineillä kameraa yli -20 °C asteen lämpötilassa ilman sormien kylmettymistä. Minulla raja tuli vastaan -17 °C asteen pakkasessa muutaman tunnin kestoisella kuvaussessiolla. Siis yksilöllisyys kylmän sietämiseen ennen kaikkea.

Käsineiden lämpimyyteen ja toimivuuteen vaikuttavat käsineiden oikea koko. Liian tiukat tai väljät käsineet eivät ole toimivia. Valmistajan sivuilla on kokotaulukko, jonka mukaan sain valittua itselle sopivan koon. Suosittelenkin Vallerret Skadi Zipper Mitt PSP- käsineitä edellä mainituin varauksin. Mielestäni käsineet ovat paras vaihtoehto kuvatessa kylmissä olosuhteissa. Huomion arvoista on myös se, että erittäin kylmiin olosuhteisiin valmistajan valikoimista löytyy vieläkin lämpimämpi vaihtoehto. 

Hinta ja saatavuus

Vallerret valmistaa talvisiin ja kylmiin olosuhteisiin suunniteltuja käsineitä monia eri vaihtoehtoja. Skadi Zipper Mitt -mallisto on suunniteltu kylmiin kuvaustilanteisiin, eli esimerkiksi tähti- tai revontulikuvaajille. Mielestäni Skadi Zipper Mitt -käsineet soveltuvat myös muuhunkin luontokuvaukseen sekä moneen muuhunkin käyttöön, kun käsineiltä vaaditaan hyvää eristävyyttä ja toiminnallisuutta käyttömukavuudesta kuitenkaan tinkimättä. 

Skadi Zipper Mitt- käsineiden suositushinta on 109,95 euroa. Tuotteita voi tilata suoraan Vallerret verkkokaupasta TÄSTÄ.

Kaikilla Vallerret-käsineillä on sataprosenttinen tyytyväisyys tai rahasi takaisin -takuu, mikä antaa ostajalle suuren luottamuksen ja osoittaa, että valmistaja uskoo tuotteisiinsa ja seisoo niiden takana.

Suomessa Vallerret kuvaus käsineitä ja rukkasia on saatavilla hyvin varustelluista valokuvausliikkeistä kautta maan. Tuotteiden maahantuojana toimii Focus Nordic.

Vallerret tiimi. Vasemmalla Carl van den Boom, keskellä Stine Lyng Jørgensen ja oikealla Erica Clapp. Kuva Vallerret

Muutama sana yrityksestä

Vallerretin perustivat norjalaiset valokuvaajat Stine Lyng Jorgenses ja Carl Van Den Boom korjatakseen kylmiin olosuhteisiin sopivien kunnollisten kuvauskäsineiden saatavuuden puutteen. Yritys aloitti vuonna 2015 onnistuneella Kickstarter-kampanjalla ja on sen jälkeen kasvattanut kuvauskäsineiden tuotevalikoimaansa uusilla malleilla.

Vallerret on sitoutunut kestävään kehitykseen. Vallerret huolehtii ympäristöstään muun muassa lahjoittamalla vuotuisesta liikevaihdostaan yhden prosentin 1 % procent for the planet -ohjelmaan.

”Meille valokuvakäsineet ovat ratkaisu kylmettyneiden käsien toistuvaan ongelmaan, ja ennen kaikkea se on tapa pystyä työskentelemään kauemmin kameran kanssa lempivuodenaikana talvella.”

Käytetyt lähteet: Valmistajan kotisivut (https://photographygloves.com)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *