Eränkäynti

Esittelyssä Atemi Camo Pro XXL eräteltta

Atemi Camo Pro XXL on tilava ja kestävä eräteltta monipuoliseen käyttöön. Pop Up- rakenteensa ansiosta teltta on helppo ja nopea pystyttää.

Viime vuosina Pop Up- rakenteiset teltat ovat nousseet suosioon suomalaisten eräharrastajien keskuudessa. Atemi Camo Pro on kauden 2021 uutuusteltta, joka tarjoaa monipuoliset ominaisuudet moniin eri käyttötarkoituksiin.

Teltan suojassa on kätevä harrastaa niin pilkkimistä, metsästystä, eläinten ja lintujen tarkkailua kuin valokuvaustakin. Lisäksi teltta soveltuu tulikohdaksi, taukotilaksi, saunaksi sekä sadesuojaksi tavaroille ja varusteille. 

Artikkeli on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä maahantuojan edustajan Jouni Lukkarin kanssa. Teltta on saatu testiin artikkelia varten. Kaikki telttaan liittyvät mielipiteet ovat kuitenkin testaajien henkilökohtaisia mielipiteitä.

Teltta kannattaa ankkuroida hyvin. Maastossa on suositeltavaa käyttää ankkurointiin lisävarusteena hankittavia telttakiiloja. Tarvittaessa teltan voi ankkuroida myös maastosta löytyvillä puilla tai kivillä. Jäälle teltta ankkuroidaan teltan mukana toimitettavilla jääruuveilla.

Monipuoliset ominaisuudet

Atemi Camo Pro XXL teltan pohjan pinta-ala on noin 12,8 m². Teltan korkeus on keskiosalta 204 senttimetriä. Kangas on veden- ja tuulenpitävää palonsuojakangasta, joka on käsitelty likaa- ja vettähylkiväksi. 3D Camo- kuvion ansiosta teltta sulautuu maisemaan hyvin. Sisäverhous on tummanharmaa.

Teltta on varustettu kahdella sisäänkäynnillä, jotka sijaitsevat vastakkaisilla puolilla toisiinsa nähden. Luonnonvaloa saadaan neljästä PVC- ikkunasta, jotka voidaan tarvittaessa pimentää. Tuuletuksen virkaa hoitaa kaksi tuuletusaukkoa. Teltan sisäpuolella on myös kaksi tarviketaskua. 

Teltan tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu neljä suurempaa tarkkailu/ammunta aukkoa. Aukot ovat säädettävissä tarpeen mukaan. Aukon kankaiden välissä sijaitsevat hyönteisverkot. Verkkoja ei saa kuitenkaan täysin tiiviiksi, koska verkkojen reunoilta puuttuvat tarranauhat. 

Testin aikana pohdimmekin, että onko tarranauhat jätetty tarkoituksella pois vai onko tapahtunut valmistusvirhe. Metsästyksen näkökulmasta olisi parempi, jos hyönteisverkot eivät olisi sivuilta kiinnitetty. Näin nopeissa ampumatilanteissa ei tarvitsisi avata verkkoa. Sen sijaan hyönteisten pääsyn estämiseksi telttaan olisi parempi, jos hyönteisverkot saisi tiiviiksi myös sivuilta.  

Atemi Camo Pro XXL teltassa on neljä avattavaa isompaa aukkoa, jotka tarjoavat monipuoliset ominaisuudet tarkkailuun ja ammuntaan. Lisäksi teltassa on neljä PVC- ikkunaa, jotka ovat myöskin avattavissa kokonaan. Tarvittaessa ikkunat voi myös pimentää.
Camo-kuvioidun hyönteisverkon läpi on vaikea havaita teltassa olevia henkilöitä teltan ulkopuolelta. Kuvassa näkee selvästi, miten hyönteisverkko jää irti aukon reunoilta. Tämä voi olla hyvä asia ampumisen näkökulmasta, mutta hyönteisten pääsyn kannalta telttaan huonompi asia.

Teltta maastouttaa hyvin, joten kyttäysmetsästyksessä sekä eläinten ja lintujen tarkkailussa teltta on varmasti parhaimmillaan. Talvella teltta soveltuu hyvin monenlaiseen kalastuskäyttöön, kuten pilkkikalastuksen eri muotoihin. Telttaan mahtuu pilkkimään yhtä aikaa neljä henkilöä. Ismete-kalastukseen teltta on myös mainio varuste, sillä teltan lämmössä takaisin jään alle laskettavat kalat eivät ainakaan kylmyyden takia vaurioidu. Telttaa voidaan käyttää myöskin tukikohtana esimerkiksi rautujärvellä.

Madepilkintään teltta soveltuu myös mainiosti. Mikä sen mukavampaa kuin pilkkiä mateita lämpimästä teltasta. Mainitsemisen arvoinen käyttötarkoitus on myös näköpilkintä. Näköpilkinnässä luonnonvalo on ”myrkkyä”. Pimeästä teltasta katsottuna kalat siis näkyvät paremmin jään alta.  

Atemi Camo Pro- teltta on myös oivallinen majoitusvaihtoehto erämaahan suuntautuneissa reissuissa. Isokokoiseen telttaan majoittuu helposti 4-5 aikuista varusteineen. 

Piipun läpiviennin paikka kannattaa valita mahdollisimman keskeltä telttaa, jolloin myös hormin lämpö saadaan hyödynnettyä.

Helppo ja nopea pystyttää

Atemi Camo Pro XXL- eräteltta painaa 21 kilogrammaa, joten teltan kuljettaminen maastossa pidempiä matkoja muiden varusteiden, kuten kamiinan ja henkilökohtaisten varusteiden lisäksi on turhan ”raskasta puuhaa”. Telttaa ei ole tietenkään tarkoitettukaan kannettavaksi varsinkaan pidempiä matkoja, vaan teltan kuljettamiseen tarvitaan joko ahkio tai peräkärry.

Teltan pystyttäminen onnistuu helposti yhdeltä henkilöltä alle minuutissa. Vetäisemällä napakasti jokaisessa lenkistä teltan seinät ja katto hyppäävät paikalleen yksi kerrallaan. Lopuksi teltta ankkuroidaan paikoilleen.

Teltan mukana toimitetaan jääruuvit, jotka ovat parhaimmillaan ankkuroidessa teltan jäisille alustoille. Sulaan maahan kannattaa hankkia erikseen telttakiilat. Tarvittaessa teltan ankkurointiin voi toki käyttää myös maastosta löytyviä kiviä tai puita.

Testasimme telttaa lumimyrskyssä

Majoituimme teltassa neljän hengen porukalla talven ankarimman lumimyrskyn aikana. Saavuimme illalla kohteeseen ja etsimme teltalle paikkaa otsalamppujen valossa. Teltan paikaksi valikoitui mahdollisimman suojainen paikka läheltä lampea, sillä seuraavana päivänä oli tarkoitus pilkkiä. Kaivettuamme lunta noin 70 senttimetriä, pääsimme pystyttämään teltan. Teltan pystytys kävi helposti kuin ”heinän teko”, ja teltta saatiin paikoilleen noin puolessa minuutissa.  

Telttaan mahtui hyvin neljä miestä tavaroineen. Vaikka pakkasta oli -17°C, ei teltassa ollut lainkaan kylmä. Puita kamiinaan, niin hyvin tarkenimme. Kamiinan lämpötilaa pystyi säätämään luukussa sijaitsevasta vivusta. Täydellä teholla kamiina hehkui punaisena ja lämpötila nousi turhan korkeaksi. Pienemmällä vedolla teltassa pysyi tasainen peruslämpö.

Aamupäivällä keli muuttui vähitellen lumimyrskyksi. Yhtäkkiä teltta lähti tuulen mukaan aivan kuin ”hauki rannasta”. Teltan paikalle jäi vain hehkuva kamiina. Onneksi pojat olivat sen verran reippaita, että saivat teltan kiinni. Teltta säilyi ilman vauriota ja pian teltta oli jälleen paikoillaan. 

Edellä mainittu tilanne kuvastaa hyvin, kuinka herkästi teltta voi lähteä tuulen mukaan. Episodista opittuna ankkuroimme teltan kunnolla maahan. Jouduimme kiinnittämään teltan pehmeään maaperään puutapeilla. Sen jälkeen teltta pysyi hyvin paikoillaan kovasta tuulesta huolimatta.

Atemi Camo Pro XXL teltan ominaisuudet pähkinänkuoressa:

 • Nopeasti pystytettävä Pop Up- rakenteinen eräteltta
 • Vahva 300D Oxford telttakangas, joka on PU pinnoitettua
 • Kankaan vesipilariarvo 3000 mm
 • 3D camo väritys
 • Musta sisäpuolen kangas
 • Runkorakenne 9,5 millimetrin kestävää lasikuitua
 • Kokko kasattuna: 390 x 330 x 204 senttimetriä
 • Pakkauskoko: 196 x 28 x 28 senttimetriä
 • Paino: 21 kilogrammaa
 • Kaksi sisäänkäyntiä, jolloin toinen saadaan aina tuulen alapuolelle
 • Helppo pystyttää yksinkin muutamassa minuutissa
 • Sopii 4- 6 hengelle
 • Läpällä peitettävät ja kokonaan avattavat PVC ikkunat
 • Ilmastointiaukot 2 kpl kosteuden poistamiseen
 • Avonainen pohja
 • Sisältää jääruuvit 9 kpl
 • Savupiipun läpivienti
 • Säilytys/kantopussi

Lisävarusteena telttakamiina ST-3

Telttakamiina ST-3 on kevyt ja helposti siirreltävä kamiina, joka on kooltaan 40 x 25 x 30 senttimetriä. Kamiina on kuljetettavissa paikasta toiseen kantokassilla.

Kamiina on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Kamiinan rakenteeseen kuuluvat tulipesä, tulipesän luukku, taittuvat jalat sekä savuhormi. Hormin liitäntä sijaitsee kamiinan päällä. Kamiinan luukku on varustettu portaattomasti säädettävällä ilmanottoaukolla. 

Kamiinan käytössä kannattaa huomioida myös mahdolliset riskit. Tulen ylläpidosta huolehtivan ”kipinämikon”, tehtäviin kuuluu valvoa, ettei mahdolliset teltassa kuivatettavat vaatteet syty palamaan. 

Käytön jälkeen kamiina huolletaan tyhjentämällä tuhkasta ja lisäksi savuhormin putket nuohotaan esimerkiksi havuilla. Näin menetellen hormiin ei jää nokea, joka voisi syttyä palaamaan seuraavalla lämmityskerralla.

Hinnat ja saatavuudet

Atemi Camo Pro XXL eräteltan suositushinta on 599 euroa. Telttakamiina ST-3 suositushinta 290 euroa.

Erätelttaa on saatavilla myös pienempinä Atemi Camo Pro L (koko 330 x 265 x 200 senttimetriä) sekä Atemi Camo 2 (koko 200 x 185 x 167 senttimetriä). Kamiinasta on saatavilla myös pienempi malli ST-1, (koko 25 x 30 x 20 senttimetriä).

Lisätietoja: Maahantuojan edustaja Jouni Lukkari, puhelin +358 447771201, sähköposti jouni(at)arctixsport.com

Teltan savuhormin läpiviennin asentaminen

Teltan mukana toimitetaan hormin läpivienti, jonka voi asentaa haluamaansa kohtaan teltassa. Paras kamiinan paikka on usein teltan keskiosan läheisyydessä, koska suurin osa savuhormista jää silloin teltan sisäpuolelle.

Savuhormin läpiviennin asentamiseen tarvitaan terävä veitsi tai mattopuukko, kaksi jakoavainta, tussi sekä savuhormin läpivienti.

Sinkityllä kumitiivisteellä varustettu läpivienti puretaan ja läpiviennin rengas asetetaan telttakankaaseen tulevan hormin paikalle. Seuraavaksi merkataan tussilla hormin kohta ja läpiviennin pulttien paikat. Tämän jälkeen leikataan hormin aukko sekä pulttien läpivientien kohdille tehdään pienet reiät.

Kun hormin reikä ja pulttien reiät ovat valmiit, asennetaan hormin läpivienti ja kiristetään pultit. Pultteja kiristäessä käden joutuu työntämään läpiviennistä teltan ulkopuolelle, joka voi olla useimmille hankalin vaihe. Esimerkiksi oma nyrkki ei mahtunut läpiviennistä, joten jouduin turvautumaan pienempi kätiseen kaveriin. Suosittelemme asentamaan hormin läpiviennin suotuisissa olosuhteissa, sillä maastossa läpiviennin asentaminen voi olla haastavaa.

Jos teltassa ei halua käyttää kamiinaa joka reissulla, voi hormin läpiviennin aukon peittää. Väliaikaisena ratkaisuna nopein ja helpoin tapa on asettaa esimerkiksi muovimuki läpivientiin. Hormin läpivienti kannattaa asentaa valmiiksi ennen reissua. Samalla tulee tarkastettua teltan toimivuus.

Muuta huomioitavaa

Täydennämme artikkelia, kun olemme testanneet telttaa enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *