Yleinen, Retkeily

Kupilka – ekologisia astioita ja ruokailuvälineitä luontoharrastajille!

Esittelyssä kauniit, kestävät ja ympäristöystävälliset kupit, kulhot ja ruokailuvälineet!

Kauan sitten vanhat karjalaiset käyttivät omista lempikupeistaan hellyttelynimeä ”Kupilka”. Tarinan mukaan Kupilka ei ollut mikä tahansa kuppi, vaan monelle paras kaveri, jonka kanssa ei ollut minnekään kiire. 

Vielä tänä päivänäkin meillä monilla on oma lempikuppi, jota ilman emme retkille lähde. Lempikuppi voi olla koivun pahkasta käsityönä kaiverrettu kuksa tai jokin muu teollisesti valmistettu kuppi. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia viime aikoina kovaan suosioon nousseita Kupilka- tuotteita, kuten kuppeja, kulhoja sekä ruokailuvälineitä. 

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Kupilka- tuotteiden kanssa. Havu- sarjan tuotteista kuppi, kulho ja lusikka- haarukka yhdistelmä on saatu testiin artikkelia varten. Lisäksi osa testaajistamme hankki Original- sarjan tuotteita Partioaitasta. Kaikki artikkelissa mainitut mielipiteet tuotteista ovat käyttäjien henkilökohtaisia.

Innovatiiviset Kupilka- tuotteet huokuvat vanhaa karjalaista historiaa, mutta myös nykyaikaista suomalaista muotoilua. Kuvassa havunvihreä ja originaali (Kupilka 21).
Kupilka eräruoka-astia malli 55. Juotimme hevosta kulhosta, mutta välillä hevonen yritti jyrsiä kulhon reunoja, mutta kulho säilyi ilman vaurioita.

Materiaalina ekologinen luonnonkomposiitti!

Kupilka- tuotteiden valmistuksessa käytetään raaka-aineena mäntykuidun ja elintarvikemuovin parhaimmat ominaisuudet yhdistävää luonnonkuitukomposiittia. Materiaalin lujiteraaka- aineena toimii kotimainen mäntysellukuitu ja sideaineena elintarvikekäyttöön hyväksytty polypropeeni. Seossuhde on puolet (50%) kumpaakin materiaalia. 

Puuraaka-aineen osalta hyödynnetään kotimaista puuta. Energian osalta käytetään sekä raaka-aineen että lopputuotteen valmistuksessa pelkästään suomalaista EKO- energiaa.

Kaurapuuroa ja juuri poimittuja tuoreita mustikoita luontoäidin helmasta. Kuva Kuopion Vuorilammen maisemista.
Kupilkka kulho 55 ja Kupilka Spork 225 (lusikka- haarukka) kätevä yhdistelmä retkiruokailuun. 

Materiaalin ominaisuudet!

Luonnonkuitukomposiitin parhaimpiin ominaisuuksiin kuuluvat erittäin pieni kutistuma, ainutlaatuinen pintakuviointi sekä hyvä lämmöneristävyys. Lisäksi mäntykuidun ja elintarvikemuovin yhdistelmä tekee tuotteista ainutlaatuisen tyylikkäitä.

Kupilka- tuotteen tuoreuden voi testata puun tuoksusta – mitä voimakkaampi tuoksu, sitä uudempi tuote!  Kupilka- tuotteet ovat pitkäikäisiä ja ajan saatossa patinoituvat kauniiksi menettämättä kuitenkaan laatuaan. Kaikenlaista käsittelyä ei Kupilka- tuotteetkaan kestä, joten tuotteita ei kannata laittaa ainakaan mikroon, hellalle tai avotuleen.

Mikä onkaan sen mukavampaa, kun päästä nauttimaan ansaitusta ja maistuvasta retkiateriasta.

Monikäyttöinen Kupilka! 

Jo ensikokemuksesta lähtien Kupilka- tuotteista jäi meille jokaiselle positiivinen ensivaikutelma. Ensinnäkin tuotteet ovat ulkonäöltään kauniita ja ainutlaatuisia. Heti kesän ensimmäisten retkien jälkeen kiinnitin huomiota, kun monet kavereista hankkivat itselleen Kupilka- tuotteita nähtyään tuotteita käytössämme, vaikka en ollut edes ehtinyt suosittelemaan tuotteita. Eihän se ole mikään ihme, sillä onhan Kupilka- tuotteiden ulkonäkö aivan ainutlaatuinen moneen muuhun retkiastiaan verrattuna.

Kupilka- tuotteet ovat myös kestäviä. Käytimme tuotteita ahkerasti jokaisella retkellä ja vaelluksella alkukesästä tähän hetkeen saakka. Esimerkiksi kupin putoaminen jyrkänteeltä kymmeniä metrejä alas kalliolle ei aiheuttanut kuppiin vaurioita. Tuotteiden kestävyydestä kertoo myös se, kun kulhosta juotettaessa hevonen puri hampaillaan kulhon reunoja, mutta tästäkään huolimatta tuotteeseen ei tullut vaurioita.

 Kupillinen maistuvaa nokipannukahvia virkistää mieltä ja kehoa kalastuksen ohessa. Kahvia siemaillessa on mukava seurata luonnon tapahtumia ja muiden kalastamista.
Kupilka 21 Originaali. ”Harakka-kuppi” on modernisoitunut kahvin ja teen juomiseen. Kupilka-tuotteen hyvä ominaisuus on myös se, että materiaalin sisälle ei imeydy kosteutta, siksi myöskään hajut ja maut eivät jää kiinni kuppiin. Kupilka- tuotteet kestävät sekä -30°C pakkasta, mutta myös kiehuvaa juomaa.

Kupilka- tuotteita on saatavilla useilla eri väreillä. Tuotteiden väri ja ulkonäkö ovat kuitenkin makuasioita ja jokainen valitsee varmasti oman suosikkivärinsä. Ulkonäkönsä ja muotoilunsa puolesta tuotteet ovat mielestäni kauniita ja soveltuvan kaikenlaiseen ulkoilu- ja retkeilykäyttöön. 

Kupilkan kotisivuilla mainitaankin hyvin kiteytettynä: Kupilka kädessäsi kantaa ikiaikaista perinnettä. Luontoa kunnioittava laadukas design ja uusi teknologia luovat yhdessä ympäristöystävällisen eräastian, luonnossa liikkujan parhaan kaverin”.

”Nautitpa sitten luksusillallisesta tai telttailusta vaativassa ympäristössä, tuotteemme tuovat palan suomalaisuutta jokaiseen hetkeen”.   

Kupilka- tuoteista kuppi, kulho ja lusikka- haarukka yhdistelmä ovat loistava hankinta ruokien ja juomien nauttimiseen luonnossa. Kuvassa myös Jetboild- retkikeitin sekä Blå- Band- ja Adventure Food- retkiruokia.

Moni voi ajatella, että nyt tässä kehutaan Kupilka- tuotteita yli todellisuuden, mutta miksi pitäisi positiivista ja todellista kokemusta vääristellä tai aliarvioida.

Kupilka- tuotteet ovat siis kauniita, keveitä, kestäviä ja ainutlaatuisen näköisiä ja soveltuvat erinomaisesti retkeily- ja vaelluskäyttöön, mutta myös muuhunkin käyttöön, kuten esimerkiksi kesämökille. Tuotteiden peseminen onnistuu luonnossa käsin tai kotona astianpesukoneessa. Elinkaaren lopuksi tuotteet voi kierrättää, polttaa lämpöenergiaksi tai palauttaa valmistajalle uusiokäyttöä varten.

Kupilka 21- eräjuoma-astia

Meille monelle tämä on nykyajan lempikuppi, jota ilman emme retkelle tai luontoon lähde. Kuppi on juuri sopiva kahvin tai teen nauttimiseen. Vaelluksella kuppi roikkuu usein vyöllä tai rinkassa ja se on helppo ottaa käyttöön tarvittaessa. Kupin hyviä puolia on myös se, että juoma pysyy kupissa kuumana, eikä kupin ulkopinta kuumennu liikaa polttaaksesi sormia.

Saatavilla väreillä original, havu, karpalo ja kelo.

  • Tilavuus 2,1 desilitraa
  • Paino 83 grammaa
  • Mitat: korkeus 60 x leveys 93 x pituus 165 millimetriä

Kupilka 55 – eräruoka-astia

Erinomainen kulho sopan tai muunkin ruoan nauttimiseen. Kahvan ansiosta kulhosta saa hyvän otteen yhdelläkin kädellä.

  • Tilavuus 5,5 desilitraa
  • Paino 184 grammaa
  • Mitat: korkeus 54 x leveys 154 x pituus 223 millimetriä
Kupilka-tuotteeseen ei siis imeydy hajuja tai makuja, joten sitä voi käyttää moneen eri käyttötarkoitukseen. Kupilka- tuotteen voi myös pestä joko käsin luonnossa tai kotona astiapesukoneessa.

Kupilka Spork 225 – eräruokailuväline

Erittäin kevyt ja kestävä lusikka-haarukka yhdistelmä, joka on suunniteltu erityisesti retkiruokapusseja varten, mutta hyvä väline moneen muuhunkin käyttöön. 

Kestävyys on tämän ruokailuvälineen parhaimpia ominaisuuksia. Ei varmasti käy niin kuin kaverille, joka muovilusikalla retkiateriaa hämmensi. Kaverin retkilusikka katkesi, mutta kun hän hankki käyttöönsä Kupilka Spork -ruokailuvälineen, ei ongelmaa sen jälkeen esiintynyt. 

  • Pituus 225 millimetriä
  • Paino 16 grammaa

Tuotteiden saatavuudet!

Kupilka- tuotteita on saatavilla hyvin varustelluista erikoisliikkeistä ja tavarataloista kautta maan, mutta myöskin suoraan valmistajalta verkkokaupasta TÄSTÄ.

Halutessanne voitte tilata Kupilka- tuotteita myös Partioaitasta  *TÄSTÄ, tai Scandinavian Outdoor Oy:n verkkokaupasta *TÄSTÄ. 

*Tähdellä merkatut ovat mainoslinkkejä, joiden kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Komission avulla ylläpidän tätä blogia.

Kupilka- tuotteet ovat oivallinen lahjaidea isäinpäivälahjaksi, valmistujaislahjaksi, joululahjaksi tai vaikkapa tuliaisiksi erä- tai luontoihmiselle.

Maistuva retkiruoka luonnossa. Juuri kerättyjä puolukoita ja vaniljajälkiruokaa retkiolosuhteissa. Kyllä maistui herkullisen pääaterian jälkeen.

Luontokin kiittää!

Perheyritys Kupilka on perustetu vuonna 1996 Pohjois-Karjalassa. Yritys ottaa inspiraationsa suomen luonnosta ja perinneosaamisesta. Luonnonmukaisia arvoja korostaa myös se, että yritys on ensimmäinen suomalainen yritys, joka otti käyttöönsä vihreän sähkön tehtaassaan.

Puolueettoman konsulttifirman tekemän tutkimuksen mukaan Kupilka-tuotteen ja Kareline-luonnonkuitukomposiitin valmistuksesta aiheutuvat päästöt ovat nolla (0 kg CO2-ekv). Laskennassa noudatettiin soveltaen kansainvälisiä elinkaariarviointistandardeja ISO 14040 ja ISO 14044. 

Kupilka vaalii hyviä yhteiskuntasuhteita ja tukee erilaisia tapahtumia ja talkoita. Erityisen tärkeää yritykselle on oman kyläyhteisön tukeminen.

”Me uskomme, että jokaisen yrityksen tulisi antaa takaisin osansa tälle yhteiskunnalle. Meillä on pitkät perinteet vähempivaraisten tukemisessa kansainvälisesti esimerkiksi Plan-kummitoiminnan kautta. Tällä hetkellä kummilapsemme on Hondurasista.” 

”Tuemme tapahtumia, jotka rohkaisevat ihmisiä ulkoilemaan, kuten Suomen Ladun ’Nuku Yö Ulkona’. Rohkaisemme lapsia aktiiviseen elämään muun muassa tukemalla junioreiden pesäpalloa ja jääkiekkoa. Palkkaamme nuoria kesätyöntekijöitä työelämän alkeita oppimaan. Meillä on myös aika ajoin työharjoittelijoita koulusta.” 

Kupilka-astioiden ja -puukkojen pääsuunnittelija on teollinen muotoilija Heikki Koivurova. Koivurova on tunnettu maanläheisestä asenteestaan ja kauniista käytännöllisestä muotoilusta. 

Kupilka tuo palan kotimaisuutta ruokailuhetkiin.

Karjalainen ikiaikojen perinne elää ja on saavuttanut suuren suosion suomalaisten luontoihmisten keskuudessa, niin retkillä ja vaelluksilla, kuin myös mökillä ja kotona.

Kupilka pähkinänkuoressa!

Kun hiilijalanjälkilaskelmaan sisällytetään raaka-aineiden hankinta- ja kuljetusprosessit, Kupilka-tuotteen valmistus sekä pakkausmateriaalien hankinta (valmistus ja kuljetus), tulee tutkimuskohteen hiilijalanjäljeksi 0,23 kg CO2-ekv. Yhtä pieni hiilijalanjälki syntyy, kun kasvatetaan 1,2 kilogrammaa perunoita. Suurin osuus (yli 65%) koko elinkaaren hiilijalanjäljestä aiheutuu käytön aikana tapahtuvasta tuotteen pesusta. Kupilka suositteleekin pesemään tuotteita harkiten, ja ympäristöystävällisiä pesuaineita käyttäen. (Lähde kupilka.fi)

Käytetyt lähteet: Kupilka kotisivut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *