Kalastus

Lasten kanssa kalassa!

Kalastus on monelle mieluinen harrastus, joka aloitetaan usein jo lapsena. Esikuvana on yleensä isä tai äiti, mutta myös ukki, mummo tai joku muu ystävä.

Lasten kanssa kalastaminen vaatii kärsivällisyyttä. Usein ongelmia tulee vanhemman liiallisesta innokkuudesta. Lasten jaksaminen on otettava huomioon, sillä väsyneenä ja nälkäisenä harrastus tuntuu epämukavalta.

Kaikki lapset tai nuoret eivät kuitenkaan innostu kalastuksesta. Samassa perheessäkin toiset haluavat jo luonnostaan kalastamaan ja toisia kalastus ei voi vähempää kiinnostaa.

Ei kala ole koukussa, vaan minä!

Kalastuksesta haetaan elämyksiä. Isojen vonkaleiden saaminen siiman päähän tuottaa mielihyvää ja on tärkeä osa kalastuksen viehätystä ja jännitystä. Kalastuksen parissa oppii kunnioittamaan luontoa ja nauttimaan luonnosta monipuolisesti.

Omat muistoni ovat jääneet hyvin mieleen, kun isäni tai ukkini vei minua kalaan. Isän kanssa pyydettiin katiskoilla ja virvelillä, mutta ukin kanssa yleensä mato-ongella. Perhokalastusta aloin opettelemaan vasta 15-vuotiaana. Siitä tulikin se mieluisin kalastusmuoto, mutta siitä huolimatta olen kaikkiruokainen kalastusmuotojen suhteen.

Juhani Aho kirjoittaa novellikokoelmassaan ”Lohilastuja ja kalakaskuja”:

Ensimmäinen mulloseni ampuu kiven takaa ensin ylös ilmaan, sitten siitä perhoon ja siima oikiaa ja vapa tutisee ja rulla räikyy. Voi taivahan tekijä! Minulla on siinä silmänräpäyksessä se tietoinen tunne, että nyt ei ole kala kiinni, vaan minä. En minä ole ottanut kalaa, vaan kala on ottanut minut. Olen lumottu, huumattu.

Juhani Ahon esimerkki on hyvä osoitus siitä tunteesta, jota kalastamisen tuoma nautinto on aidoimmillaan. Vaikka saalis ei välttämättä ole se tärkein, on se yksi tärkeimmistä elementeistä harrastuksen alkutaipaleella olevalle.

Kala on saatava koukkuun, jotta jää itsekin koukkuun. Saaliin saamisen lisäksi kalastuksessa viehättävät usein kaikki ympärillä näkyvä ja tapahtuva, kuten kosken kohina tai laineiden loiske, ruoka ja ystävät sekä myös nauttiminen muiden onnistumisesta ja elämyksistä.

Hyvänä esimerkkinä Nuoralan isä ja poika!

Mieleeni tulee lohenkalastusreissu Norjaan muutamia vuosia sitten. Oheisesta kuvasarjasta näemme liikuttavan tilanteen, jossa poika isän opastuksella sai ensimmäisen lohensa.

Ennen tapahtumaa poika meinasi turhautua monen tyhjää pyydetyn päivän jälkeen. Isä sai ansiokkaasti innostettua poikaansa vielä kertaalleen. Nyt lohi on nousussa, äkkiä heittämään.

Poika suoriutui tästä monelle aikuisellekin haastavasta tehtävästä hienosti. Isä toimi myös esimerkillisesti opastaen poikaansa, kun lohi kamppailun jälkeen saatiin ylös.

Ensimmäisen lohi kiinni ja taistelu on alkanut!

Isä Nuorala iloitsee pojan ensimmäisestä lohesta!

No ei meinaa pysyä hetkeekään paikallaan!

Otetaanpas uudestaan isän ohjeiden mukaan!

Poika on jäänyt koukkuun!

Lapset ja nuoret kalastuksen pariin! 

Yhteiskunnassa on puhuttu paljon lasten saamisesta luontoharrastusten pariin. Yhä useamman alakouluikäisen elämä pyörii netin ja pelien ympärillä. Monet pikkupojista pelaavat k-18-pelejä. Osa netin aineistosta on lapsille traumaattista, rankkaa väkivaltaa ja jopa pornoa.

Nykyään monet vanhemmat jopa palkitsevat ja rankaisevat lapsiaan pelien avulla. Pelit ja netti hallitsevat elämää ja ylikuormittavat lapsia. Seuraukset voivat olla arvaamattomat.

On erittäin tärkeä saada katkaistua pelien tuoma riippuvuus ja mahdolliset ongelmat ajoissa ja viedä lapsia kalaan tai ainakin luonnon pariin. Jopa muutaman tunnin mittaiset kalastusreissut virkistävät koko perheen hyvinvointia. Monien tutkimisten mukaan luonnon terveysvaikutukset ovat kiistattomat.

Seuraavana vuonna poika oli edelleen mukana. Talven aikana hän oli kasvanut jo melkein isänsä kokoiseksi mieheksi.

Käsittele kaloja oikein!

Medioissa on kiistelty pyydä ja päästä -kalastuksesta. Se herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Kuitenkin lähes kaikki kalastajat ovat tavallaan pyydä ja päästä -kalastajia, koska lain mukaan alamittaiset kalat on laskettava takaisin.

Vesillä, missä on mahdollisuus tartuttaa alamittaisia kaloja, kannattaa käyttää aina väkäsettömiä koukkuja. Tutkimuksen mukaan väkäsetön koukku ei juurikaan vähennä kalojen ylös saamista, mutta auttaa saamaan kalan irti ilman vaurioita. Väkäsetön koukku irtoaa myös kalastajasta paljon helpommin kuin väkäsellinen.

Kala on väsytettävä nopeasti ja irrotettava vedessä. Mikäli kala halutaan kuvata, sekin on tehtävä mielellään vedessä.

Ruoaksi otettava kala on myös käsiteltävä asiallisesti. Kala on heti tainnutettava ja verestettävä ja laitettava asialliseen säilytykseen, mielellään kylmään.

Lapsille on hyvä opettaa vastuullisuutta jo ensimmäisiltä reissuilta alkaen. Kala ei ole leikkikalu. Joskus näkee, kun kaloja ongitaan ämpäriin ja lasten annetaan niillä leikkiä.

Voiko kala tuntea kipua?

Kipu on suhteellinen käsite! Me ihmisetkin tunnemme kipua eri lailla. Jotkut jopa hakevat kipua tarkoituksella, jolloin kipua sanotaan nautinnolliseksi kivuksi.

Kalojen käyttäytymistä pitkään tutkinut Itä-Suomen yliopiston professori Anssi Vainikan mukaan tieteellinen totuus on, että emme tiedä tunteeko kala kärsimystä esimerkiksi kalastajan koukkuun jouduttuaan.

Tutkimusten mukaan kalat eivät ole samalla tavalla tietoisia kuin nisäkkäät. Tutkimukset ovat myös kiistattomasti osoittaneet, että kaloilla ei ole aivokuorta eli neokorteksia. Nisäkkäillä, kuten ihmisellä se vastaa tietoisen kärsimyksen tuottamisesta.

Jos kala kokee kipua, niin kokee sen todennäköisesti erilaisena kuin ihminen.

Muista myös!

Kaikkien 18-64 -vuotiaiden on suoritettava valtion veroluontoinen kalastonhoitomaksu, jos kalastaa vieheillä tai pyydyksillä. Onkimiseen, pilkkimiseen ja silakanlitkaamiseen ei tarvita kalastuslupia, vaan ne kuuluvat yleiskalastusoikeuksiin. Tällä hetkellä kalastonhoitomaksu on 45€ vuodessa, vaihtoehtoisesti 15€/7 vrk tai 6€/vrk

Lisäksi erityskalastuskohteisiin tarvitaan erillinen kalastuslupa. Lupaehdot ja hinnat vaihtelevat kohteesta riippuen. Joissakin kohteissa lapsille ei tarvita erillistä lupaa, vaan he voivat kalastaa isän tai äidin luvalla heidän valvonnassaan.

Lopuksi!

Suosittelen kaikkia lapsia ja aikuisia ainakin kokeilemaan kalastusta. Jos ei ole aikaisempaa kokemusta, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä esimerkiksi paikkakunnalla oleviin kalastusseuroihin tai kalastusta harrastaviin tuttaviin. Seurat jakavat mielellään tietoa ja ottavat mukaan uusia harrastajia. Tämän blogin kautta voi myös tiedustella mahdollisuuksia harrastuksen pariin.

Poika ja isä laavulla! Oletko nähnyt lohen hyppyjä? Kohta pitäisi alkaa näkymään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *