Retkeily

Testasimme Warmpeace Viking 600 untuvamakuupussin!

Warmpeace Viking 600 on hinta- laatusuhteeltaan mainio untuvamakuupussi! Lue, millaisiin olosuhteisiin makuupussi parhaiten soveltuu!

Olosuhteisiin soveltuva makuupussi on ulkona nukkuvan tärkeimpiä varusteita. Olitpa muutaman vuorokauden retkellä tai pidemmällä vaelluksella, riittävä lepo on perusedellytys palautumisen kannalta. Makuupussin on siis taattava virkistävät unet olosuhteista riippumatta.

Suomen neljä vuodenaikaa vaihtelevine sääolosuhteineen asettavat kuitenkin erilaisia vaatimuksia makuupussille. Makuupussin valintaa helpottamaan on olemassa lämpötilastandardi EN 13537, jolloin makuupusseja on helpompi vertailla keskenään. 

Tässä artikkelissa kerromme kokemuksia Warmpeace Viking 600 untuvamakuupussista. Viking 600 makuupussi on suunniteltu kolmen vuodenajan käyttöön, mutta soveltuu varauksella käytettäväksi myös talven leudoimmilla säillä. Makuupussi on saatu Partioaitasta testaamista varten. Kaikki artikkelissa mainitut mielipiteet tuotteesta ovat kuitenkin testaajien henkilökohtaisia.

Kohtuullisen pieneen tilaan pakkautuva Warmpeace Viking 600 on suunniteltu kolmen vuodenajan käyttöön. Makuupussi on parhaimmillaan kevään ja syksyn olosuhteissa, mutta soveltuu käytettäväksi myös talven pikkupakkasilla.

Miten testasimme?

Testasimme makuupussia elokuulta tammikuulle ajoittuvalla ajanjaksolla. Testaamisen aikana lämpötilat vaihtelivat +14 °C ja – 10°C asteen välillä. Testaamisen suorittivat kolme henkilöä, joista jokainen nukkui makuupussissa vähintään kymmenen yötä. Poutasäällä nukuimme enimmäkseen taivasalla ja sateella teltassa. Muutamia öitä nukuimme myöskin laavussa. Makuupussin alla käytimme olosuhteisiin soveltuvaa makuualustaa.

Arvioimme makuupussin eristävyyttä, kestävyyttä ja työnjälkeä. Tarkastelimme myöskin käyttömukavuutta yksityiskohtia myöten. Erityistä huomiota kiinnitimme makuupussin vetoketjuun, huppuun sekä lämpökaulukseen.

Warmpeacen makuupusseissa käytetään yleisesti Euroopassa käytettäviä EN 13537 –standardin mukaisia lämpöarvoja. Merkinnöissä näkyy (comfort- arvo -3 °C) naisille, (limit-arvo -9 °C) miehille ja (extreme- arvo) hypotermia.

Ensivaikutelma!

Hyvältä vaelluskäyttöön soveltuvalta makuupussilta vaaditaan eristävyyden lisäksi vähintäänkin onnistunutta leikkausta, toimivaa vetoketjua, istuvaa huppua sekä pientä pakkauskokoa.

Mielestämme Warmpeace on onnistunut Viking 600 makuupussin suunnittelussa erityisesti makuupussin pakkautuvuudessa. Viking 600 makuupussi pakkautui moneen muuhun vastaavaan makuupussiin verrattuna pienempään tilaan. 

Lisäksi Viking 600 makuupussin vetoketju sekä hupun säädettävyys vaikuttivat toimivilta.

Eristeenä eettistä untuvaa!

Warmpeace Viking 600 makuupussin lämpimyys on saavutettu eettisesti tuotetulla untuvalla, joka on VDFI:n ja EDFA:n sertifioimaa ja peräisin saksalaiselta Karl Sluka GmbH yhtiöltä. Näin untuva on jäljiteltävissä tuottajalta tehtaalle ja lintujen asianmukainen kohtelu varmistettu.

Viking 600 makuupussissa on käytetty laadultaan fill power- arvon 600 untuvaa. Testatussa makuupussissa untuvaa on käytetty yhteensä 660 grammaa. Innovatiivisen Z- rakenteen ansiosta untuvalokerot kaartavat toistensa päälle minimoiden lämpöhävikkiä. 

Warmpeace Viking 600 makuupussin mukavuuslämpötila (comfort- arvo) on ilmoitettu naisille -3 °C ja miehille (limit- arvo) -9 °C. Nämä ovat siis arvoja, joiden mukaan keskivertoyöpyjä nukkuisi makuupussissa yönsä mukavasti heräämättä kylmyyteen. 

Makuupussi pakataan ”sullomalla”. Sullominen on täytteen toimivuuden kannalta järkevä vaihtoehto. Kun makuupussi sullotaan pakkauspussiinsa, muodostuvat pakkaamisesta aiheutuvat taitokset joka kerta eri kohtaan.

Kankaiden hengittävyys ja ihotuntuma!

Kankaat vaikuttavat makuupussin hengittävyyteen, vedenhylkivyyteen, painoon, pakkautuvuuteen, nukkumismukavuuteen ja kestävyyteen.

Viking 600 makuupussin pintakangas on kestävää vettä ja likaa hylkivää (DWR viimeisteltyä) 15D nailonia. Kangas myös siirtää kosteutta ja pitää tuulta. Sisäkangas on valmistettu kestävästä ja kevyestä 15D nailon- kankaasta, joka tuntuu ihoa vasten mukavalta ja siirtää myös kosteutta ulos päin. 

Makuupussissa olisi suotavaa käyttää aina lakanapussia, joka estää makuupussin likaantumista ja vaikuttaa osaltaan myös makuupussin eristävyyteen.

Lakanapusseja valmistetaan monesta eri materiaaleista. Esimerkiksi merinovillasta valmistetun makuupussilakanan avulla lämpöarvoa voi saada parannettua jopa 1-3 °C astetta. Lämpimissä olosuhteissa kannattaa kuitenkin valita vähemmän eristävä ja paremmin kosteutta siirtävä materiaali, kuten esimerkiksi polyesteristä valmistettu lakanapussi.

Hengittävyys ja miellyttävä ihotuntuva ovatkin edellä mainitun kankaan tärkeimpiä ominaisuuksia. Kuivana makuupussi säilyttää myös eristävyytensä.

Makuupussin paino ja pakkautuvuus!

Makuupussin painoon vaikuttavat eniten untuvan laatu sekä kankaat. Laadukkaista materiaaleista valmistettu Warmpeace Viking 600 makuupussi painaa vain 1140 grammaa. Kompressiopussiin sullottuna Viking 600 pakkautuu noin seitsemän litran tilavuuteen (20 x 35 senttimetriä). Viking 600 makuupussin rakenne on valmistettu siten, että pakkauspussista vedettynä untuvatäyte ”ilmaantuu” nopeasti ollen käyttövalmiina muutamassa minuutissa. 

Kompressiopussi on valmistettu kosteutta hylkivästä materiaalista, jolloin makuupussi säilyy kosteudelta suojassa kuljetuksen aikana. Käytön jälkeen makuupussi kannattaa tuulettaa huolella ja varsinainen säilytys tapahtuukin väljemmässä verkkokankaisessa säilytyspussissa.

Tilava huppu ja lämpökaulus!

Huppua arvioitaessa keskityimme arvioimaan hupun istuvuutta ja lämpökauluksen toimivuutta. Tilava huppu supistui kasvoja vasten riittävän tiiviiksi kätevän nyörikiristyksen ansiosta. Nyörisäädöt olivat helppoja käyttää. Päätä käännettäessä huppu kääntyi hyvin mukana. 

Lämpökaulus asettui sopivasti hartioiden tasolle. Lämpökauluksen sai säädettyä sopivalle kireydelle, jolloin makuupussin sisäpuolinen lämpö ei päässyt karkaamaan hupun kautta ulos. 

Makuupussissa on kaulan ympärille kiristettävä lämpökaulus, joka estää kehon synnyttämän lämmön karkaamisen hupun kautta pihalle.

Toimiva vetoketju ja muut yksityiskohdat!

Viking 600 makuupussin vetoketju on kahteen suuntaan avautuva YKK-vetoketju. Makuupussia on saatavilla sekä oikean että vasemmanpuoleisella vetoketjulla. 

Moitteettomasti toimivasta vetoketjusta sai pitävän otteen myös sormikkaat käsissä. Kahteen suuntaan avautuvan vetoketjun hyviä puolia on myös se, että vetoketjun avulla makuupussiin tuuletusta sai avattua joko ylä tai -alapuolelta tarpeen mukaan. Tuuletuksen avulla makuupussia oli mahdollista käyttää paremmin myös lämpimissä olosuhteissa. 

Älypuhelinta tai muita pientarvikkeita varten makuupussin sisäpuolella on kätevä vetoketjullinen tasku.

Viking 600 makuupussissa on kahteen suuntaan avautuva YKK-vetoketju. Vetoketjujen vetimistä sai hyvän otteet myös sormikkaat käsissä. 
Älypuhelinta varten makuupussiin on ommeltu tasku, joka pitää puhelimen akun lämpimänä kylmissä olosuhteissa.

Mitä mieltä olimme?

Makuupussin valinta on aina kompromissi. Ei ole siis olemassa yhtä ainoaa makuupussia, joka toimisi kaikkina vuodenaikoina ja kaikissa olosuhteissa. Makuupussi pitäisi valita aina käyttötarkoituksen ja olosuhteiden mukaisesti.

Testatun kolmen vuodenajan käyttöön suunnitellun Warmpeace Viking 600 untuvamakuupussin ominaisuudet ovat parhaimmillaan kevään ja syksyn viileissä olosuhteissa, mutta makuupussia voidaan toki käyttää tietyin varauksin myös talven pikkupakkasilla. 

Viking 600 makuupussin ominaisuudet sekä tarkkaan mietityt materiaalit eivät jätä moitteen sijaa. Warmpeace Viking 600 untuvamakuupussi on varmasti hinta- laatusuhteeltaan yksi markkinoiden parhaimmista.

Ominaisuudet pääpiirteittäin:

 • Vettähylkiväksi DWR-käsitellyt nailonkankaat. (Loft Nylon DWR+)
 • Vesipilariarvo 1250 millimetriä
 • Vesihöyryn läpäisevyys 64,5 %, RET 2,6
 • Kahteen suuntaan avautuva YKK-vetoketju 
 • Saatavilla oikea- ja vasenkätisellä vetoketjulla, joka mahdollistaa kahden makuupussin liittämisen yhteen
 • Täyte 90% hanhen untuva, 10% hanhen höyhen
 • Lomittaiset untuvakennot
 • Täytteen paino 660 grammaa
 • Fill power-arvo 600 CUIN
 • Lämpökaulus
 • Hupussa kiristysnyöri
 • Pieni sisätasku
 • Mukavuuslämpötila naisille -3 °C
 • Mukavuuslämpötila miehille -9 °C
 • Äärilämpötila -28 °C
 • Käyttäjän pituus 195 senttimetriä (saatavilla myös 180 cm sekä 170 cm vaihtoehto)
 • Leveys olkapäiden kohdalta 80 senttimetriä
 • Leveys lantion kohdalla noin 70 senttimetriä
 • Leveys jalkopään kohdalla 50 senttimetriä
 • Saatavilla myös Wide malli, jossa ympärysmitta noin 10 senttimetriä suurempi.
 • Paino 1140 grammaa (195 senttimetriä)
 • Koko pakattuna 20 x 35 senttimetriä
 • Tilavuus 7 litraa

Hinta ja saatavuus!

Suomessa Warmpeacen makuupusseja ja muitakin tuotteita on saatavissa Partioaitan myymälöistä ja verkkokaupasta. Warmpeasen Viking 600 makuupussin hinta on 259,00 euroa. Halutessanne voitte tilata makuupussin * TÄSTÄ. 

Mikäli haluatte talvikeleille soveltuvan makuupussin, suosittelemme tutustumaan esimerkiksi Warmpeace Viking 1200 untuvamakuupussiin. Artikkeli Warmpeacen talvimakuupussista löytyy  TÄSTÄ.

Kuopion Partioaitan myymäläpäällikön Santtu Itkosen (kuvassa) mukaan Warmpeacen makuupusseista ei ole tullut ainuttakaan reklamaatiota. Warmpeacen makuupussit ovat kuuluneet Partioaitan valikoimiin jo yli kymmenen vuotta.

Muutama sana lämpötilastandardi EN 13537 arvoista!

Lämpötilastandardin arvot ovat laboratoriossa saatuja arvoja ilman ulkoisia vaikuttajia. Luvut perustuvat laskentamalleihin, jossa on käytetty 25- vuotiaan naisen (60 kg, 157 cm) ja miehen (70 kg, 170 cm) kehon toimintoja.

Esimerkiksi Warmpeace Viking 600 makuupussissa oleva merkintä Comfort -3 ºC, Limit -9 ºC ja Extreme -28 ºC tarkoittaa seuraavaa:

Comfort (-3 ºC): Lämpötilassa keskiverto naishenkilö nukkuu täydet yöunet mukavasti. 

Limit (-9 ºC): Lämpötilassa keskiverto mieshenkilö nukkuu yönsä heräämättä kylmyyteen. 

Extreme (-28 ºC): Lämpötilassa keskiverto naishenkilö selviää kuusi tuntia ilman hypotermian aiheuttamaa kuoleman riskiä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että lopulta kylmän sietäminen on yksilöllistä. Tarkenemiseen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa ikä, paino, kunto ja ravinnon energiataso. 

Käytetyt lähteet: Valmistajan kotisivut, Partioaitta Oy:n kotisivut; IDFL European Sleeping bag Standards EN 13537

*Tähdellä merkattu on mainoslinkki.

Leiriolosuhteissakin makuupussi on yön jälkeen hyvä tuulettaa ennen seuraava yötä tai ennen kompressiopussiin pakkaamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *