Yleinen, Retkeily

Vertailussa välipalapatukat

Välipalan tarkoitus on täydentää päivän pääaterioita. Välipalapatukka on varteenotettava vaihtoehto silloin, kun kiireestä tai muusta syystä johtuen välipalan valmistaminen ei ole mahdollista.

Terveellisestä ja monipuolisesta ravinnosta huolehtiminen on tärkeä osa hyvinvointiamme. Asiantuntijoiden mukaan ateriarytmin pitäisi koostua aamupalasta, lounaasta ja päivällisestä sekä aterioiden välissä nautittavista välipaloista. Välipalojen tarkoitus on antaa energiaa ja auttaa pitämään verensokeri tasaisena läpi päivän.

Patukat ovatkin erinomainen vaihtoehto tilanteissa, kun aterian valmistamiseen ei ole aikaa tai mahdollisuutta. Ihanteellisen välipalan tulisi sisältää proteiinia, hitaita hiilihydraatteja sekä terveellisiä rasvoja. On kuitenkin muistettava, että riittävä energiamäärä on yksilöllistä ja sidoksissa kulutukseemme.

Tässä artikkelissa esittelemme hyviksi havaittuja kotimaisten brändien välipaloiksi tarkoitettuja patukoita. Maistelimme tuotteita viime kesän ja syksyn aikana vaellusten ja retkien yhteydessä. Erityistä huomiota kiinnitimme patukoiden terveellisyyteen.

Vertailussa oli mukana Arctic Superfoods -eväspatukat, Leader Foodsin BareBar-raakapatukat, Puhdistamon Puhdas Snack -ja raakasuklaapatukat. 

Arctic Superfoods välipalapatukat

Kotimaiset Arctic Superfoods -eväspatukat ovat pohjoisen marjoista ja villiyrteistä valmistettua. Patukat soveltuvat mainiosti välipaloiksi, sillä niiden energiamäärät vaihtelevat patukasta riippuen 123 – 132 kilokalorin välillä. Yleensä ajatellaan, että patukan sisältämä energiamäärä ei saisi ylittää 200 kilokaloria.

Artic Superfoods Oy on perustettu tammikuussa 2015. Yrityksen perusti makumestari Jari Kurtti hänelle syntyneen idean pohjalta. ”Miten hyödyntää luonnon superruokia, joita pohjoisen puhdas luonto meille tarjoaa”.

Arctic Superfoods Oy:n kotisivuille pääset TÄSTÄ. 

Wilder Puolukka & Nokkonen 30 g

Puolukkaa ja nokkosta sisältävä välipalapatukka, jossa myös hunajaa, kuivattua porkkanaa, gluteenitonta kauraa, rypsiöljyä, paahdettua hampun- ja pellavansiementä. Patukka sisältää energiaa 130 kilokaloria, rasvaa 6,6 grammaa, josta tyydyttynyttä 0,5 grammaa. Hiilihydraattia 14 grammaa, josta sokereita 11 grammaa. Ravintokuitua 3,3 grammaa ja proteiinia 2,1 grammaa. Suolaa 0,05 grammaa. Patukka saattaa sisältää pieniä määriä hasselpähkinää, maitoa ja gluteenia.

Hyvän makuinen patukka, johon puolukka tuo sopivasti happamuutta ja hunaja imelyyttä. Energiamäärä ja ravinnekoostumus (proteiini, rasva ja hiilihydraatti) ovat kohdillaan. Sopii hyvin välipalaksi retkille ja vaelluksille. Maistui hyvälle myös kolmevuotiaan lapsen suussa. 

Wilder Puolukka & Valkosuklaa 27 g

Valkosuklaalla kuorrutettu puolukkavälipalapatukka, jossa sideaineena ja makeuttajana hunaja. Sisältää myös kuivattua porkkanaa, gluteenitonta kauraa, rypsiöljyä, paahdettua hampun- ja pellavansiementä. Saattaa sisältää pieniä määriä hasselpähkinää, maitoa ja gluteenia. Sisältää energia 123 kilokaloria, rasva 6,5 grammaa, josta tyydyttynyttä 1,4 grammaa. Hiilihydraattia 13 grammaa, josta sokereita 11 grammaa. Ravintokuitua 2,5 grammaa, proteiinia 1,8 grammaa ja suolaa 0,05 grammaa.

Valkosuklaa ja puolukka ovat erittäin toimiva makupari. Puolukan hapan lisämaku tuo valkosuklaaseen syvyyttä tasoittaen rasvan makua. Maistui hyvälle myös kahvin kanssa.

Wilder Tyrni & Kuusenkerkkä 30 g

Tyrniä ja kuusenkerkkää sisältävä välipalapatukka. Sisältää myös hunajaa, kuivattua porkkanaa, gluteenitonta kauraa, rypsiöljyä, paahdettua hampun- ja pellavansiementä. Saattaa sisältää pieniä määriä hasselpähkinää, maitoa ja gluteenia. Wilder Tyrni & Kuusenkerkkä sisältää energia 126,9 kilokaloria. Patukassa on rasvaa 6,3 grammaa, josta tyydyttynyttä 0,51 grammaa. Hiilihydraattia 13,5 grammaa, josta sokereita 10,5 grammaa. Ravintokuitua 3,6 grammaa ja proteiinia 1,92 grammaa sekä suolaa 0,05 grammaa. 

Tässä sopivan kirpeässä tyrni-kuusenkerkkäpatukassa on makuelämys kohdallaan. Tyrnin kirpeys ja kuusenkerkän raikas pihkan maku virkistävät ja tuovat mielikuvat puhtaasta luonnosta. Pehmeän raikas jälkimaku kestää pitkään.

Wilder Tyrni & Maitosuklaa 27 g

Maitosuklaalla kuorrutettu tyrnivälipalapatukka. Wilder Tyrni & Maitosuklaa sisältää myös kuivattua porkkanaa, gluteenitonta kauraa, rypsiöljyä, paahdettua hampun- ja pellavansiementä. Saattaa sisältää pieniä määriä hasselpähkinää, maitoa ja gluteenia. Patukassa on energia 124 kilokaloria. Rasvaa 6,8 grammaa, josta tyydyttynyttä 1,4 grammaa. Hiilihydraatteja 12 grammaa, joista sokereita 10 grammaa. Ravintokuituja 2,7 grammaa, proteiinia kaksi grammaa ja suoloja 0,05 grammaa.

Makea maitosuklaa ja kirpeän raikas tyrni ovat erittäin koukuttava makuyhdistelmä. Tämä patukka tuo nautintoa kahvihetkeen, mutta maistuu erinomaiselta muutenkin. Tyrnistä jää sopivan kirpeä jälkimaku.

Wilder Villimustikka & Koivunlehti 30 g

Mustikkaa ja koivunlehteä sisältävä välipalapatukka. Sisältää myös hunajaa, kuivattua porkkanaa, gluteenitonta kauraa, rypsiöljyä, paahdettua hampun- ja pellavansiementä. Saattaa sisältää pieniä määriä hasselpähkinää, maitoa ja gluteenia. Sisältää energiaa 132 kilokaloria, rasvaa 6,6 grammaa, josta tyydyttynyttä 0,5 grammaa. Hiilihydraatteja 14 grammaa, joista sokereita 10 grammaa. Ravintokuituja 3,3 grammaa, proteiinia 2,1 grammaa ja suoloja 0,04 grammaa.

Todellinen supermarjamme villimustikka ja kesäinen koivunlehti antavat positiivisen säväyksen makuhermoille. Hunaja tuo pakettiin sopivasti imelyyttä.

Wilder Villimustikka & Tumma suklaa 27 g

Tummalla suklaalla kuorrutettu mustikkavälipalapatukka. Wilder Villimustikka & Tumma suklaa sisältää myös hunajaa, kuivattua porkkanaa, gluteenitonta kauraa, rypsiöljyä, paahdettua hampun- ja pellavansiementä. Saattaa sisältää pieniä määriä hasselpähkinää, maitoa ja gluteenia. 27 gramman patukassa energiaa 125 kilokaloria. Rasvaa 6,9 grammaa, josta tyydyttynyttä 2,3 grammaa. Hiilihydraatteja 12,5 grammaa, joista sokereita 10,5 grammaa. Proteiinia 1,6 grammaa ja suoloja 0,02 grammaa.

Mustikan maku sopi tumman suklaan kanssa. Mustikan ja tumman suklaan täyteläisyys saavat makuhermot kihelmöimään ja kruunaavat kokonaisuuden. Suosittelemme!

BareBar välipalapatukat – Leader Foods

BareBar on gluteeniton, laktoositon ja lisäaineeton välipalapatukka, joka valmistetaan luonnon parhaista raaka-aineista, kuten taateleista, marjoista, pähkinöistä ja siemenistä. BareBar-raakapatukka ei sisällä lisättyä sokeria. Lisäksi patukat ovat gluteenittomia, laktoosittomia, eivätkä sisällä muitakaan lisäaineita.  

BareBar-patukoiden pääraaka-aine taateli on luonnon karamellia. Taateli ei myöskään aiheuta verensokeripiikkejä. Taateleiden sisältämä sokeri sisältää pitkäkestoista energiaa, jolloin tunnet kylläisyyttä pidempään. 

Leader Foods Oy on suomalainen vuonna 2001 perustettu elintarvikealanyritys. Yritys valmistaa ja markkinoi proteiinipitoisia elintarvikkeita, terveystuotteita, vitamiineja ja urheiluravinteita sekä superfoodeja. Leaderin kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa omissa tehtaissa.

Lisätietoja Leader Foods- tuotteista voit katsoa TÄSTÄ. 

BareBar Taateli-marjapatukka 40 g

Niin kuin nimestä voi päätellä, patukassa taateli näyttelee raaka-aineista pääosaa (52%). Lisäksi patukka sisältää cashewpähkinää, mantelia, kaakaovoita, agavenektaria, vaniljaa sekä marjoista karpaloa, mansikoita ja gojimarjoja. (marjoja 10%). Tuote saattaa sisältää myös maapähkinää, pähkinöitä ja siemeniä. Patukassa on energiaa 159 kilokaloria. Rasvaa on 7,2 grammaa, josta tyydyttynyttä 1,7 grammaa. Hiilihydraattia 19 grammaa, josta sokereita 16 grammaa. Ravintokuitua 2,3 grammaa sekä proteiinia 3,2 grammaa.

Tämän taatelipohjaisen patukan pehmeä rasva ja proteiini tulevat cashewpähkinästä ja mantelista. Marjat maistuvat myös ja antavat mukavan säväyksen makuhermoille. Erittäin hyvä patukka, joka oli kaikkien testaajien mieleen.

BareBar Appelsiini-raakakaakaopatukka 40 g

Appelsiinia ja raakakaakaota, mutta myös taatelia, cashewpähkinää, kaakaovoita, agavenektaria, appelsiiniöljyä, vaniljaa ja sitruunamelissauutetta sisältävä patukka. Tuote saattaa sisältää myös maapähkinää, pähkinöitä ja siemeniä. Patukan energiamäärä on 153 kilokaloria. Rasvapitoisuus 6,8 grammaa, josta tyydyttynyttä 1,8 grammaa. Hiilihydraattia 18 grammaa, josta sokereita 16 grammaa. Ravintokuitua 3,1 grammaa ja proteiinia 3,4 grammaa.

Appelsiini tuo patukkaan mukavan säväyksen, vaikka taateli ja kaakaovoi maistuvatkin patukassa vahvoina. Tämä patukka maistui myös kaikille.

BareBar Taateli-cashewpähkinäpatukka 40 g

Pääosin taatelista ja cashewpähkinästä valmistettu patukka, mutta sisältää myös agavenektaria ja sitruunamelissauutetta. Tuote saattaa sisältää myös maapähkinää, pähkinöitä ja siemeniä, vaikka niitä ei ole tuotteeseen tarkoituksella lisätty. Patukan energiamäärä on 163 kilokaloria. Rasvaa patukassa on 7,3 grammaa, josta tyydyttynyttä 1,4 grammaa. Hiilihydraattia 20 grammaa, josta sokereita 16 grammaa. Ravintokuitua 2,0 grammaa ja proteiinia 3,6 grammaa.

Kaloripitoisin BareBar- tuoteperheen patukoista. Cashewpähkinä maistuu yhtä aikaa miedolta ja maukkaalta. Kermainen maku oli monien mieleen. Patukka soveltuu hyvin aktiivisen liikunnan ohessa välipalaksi. 

BareBar marjamixpatukka 40 g

Marjaisin vaihtoehto BareBar-patukoista. Vaikka taatelia on reilusti, antavat marjat mukavan piristysruiskeen. Patukka sisältää vadelmaa, mansikkaa, mustikkaa, sitruunamehua, sitruunaöljyä, rusinoita ja manteleita. Tuote saattaa myöskin sisältää taatelinkiviä/kivenpaloja, maapähkinää, pähkinöitä ja seesaminsiemeniä. 40 gramman patukka sisältää energiaa 151 kilokaloria, rasvaa 6,5 grammaa, josta tyydyttynyttä 0,3 grammaa. Hiilihydraattia 18 grammaa, josta sokereita 18 grammaa. Ravintokuitua 3,1 grammaa, proteiinia 3,5 grammaa sekä suolaa 0,01 grammaa.

Tämä patukka on viaton herkku ja maukas marjainen kokonaisuus, jossa taatelin lisäksi maistuvat vahvasti vadelma, mustikka ja mansikka. Jokaisen maistajan mieleen. Suosittelemme!

Halutessanne voitte tilata patukoita *TÄSTÄ. *Tähdellä merkatut sisältävät mainoslinkkejä, joiden kautta tilatuista ostoista saan pienen komission. Komission avulla ylläpidän tätä blogia.

Puhdistamo Puhdas Snack -patukat

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä esittelemme Puhdistamon Puhdas Snack- ja raakasuklaapatukat. Puhdistamo on perustettu vuonna 2009 ja tunnetaan Suomen ensimmäisenä superfoodbrändinä ja intohimoisesta suhtautumisesta laatuun. Puhdistamolla on käytössään laatutakuujärjestelmä, josta kuka tahansa voi käydä toteamassa tuotteiden puhtauden ja alkuperän.

Puhdistamon tuotteisiin pääset tutustumaan TÄSTÄ.

Puhdas Snack™ – mustikka, karpalo, goji 40 g

Puhdas Snack™ – mustikka, karpalo, goji on tarkasti valikoitu yhdistelmä marjoja, siemeniä sekä pähkinöitä. Komeuden kruunaa ohut kuorrute tummaa suklaata.

Patukassa energiaa 185 kilokaloria, rasva 8,6 grammaa, josta tyydyttynyttä 2,0 grammaa. Hiilihydraattia 21,4 grammaa, josta sokereita 17,3 grammaa. Ravintokuitua 2,7 grammaa, proteiinia neljä grammaa ja suolaa 0,16 grammaa. 

Tässä patukassa marjat ja rapeat siemenet maistuvat ja luomuhunaja antaa sopivasti imelyyttä. Maukas ja terveellinen välipala, joka maistui kaikille testaajille.

Puhdas Snack™ – Raakakaakao 40 g

Puhdas Snack™ – Raakakaakao sisältää tummalla suklaalla kuorrutettua aitoa raakakaakaota. Patukka sisältää myös hunajaa, taatelia, mantelia, kaakaovoita ja kaikki raaka-aineet tietysti luomua. Patukka sisältää energiaa 208 kilokaloria, rasvaa 12,8 grammaa, josta tyydyttynyttä 3,2 grammaa. Hiilihydraattia 16,5 grammaa, josta sokereita 12,8 grammaa. Ravintokuitua on 3,5 grammaa, proteiinia viisi grammaa sekä suolaa 0,14 grammaa. 

Tässä patukassa maistuu manteli, taateli ja kaakao. Makua antavat lisäksi kurpitsan- ja seesaminsiemenet. Proteiinia on hieman enemmän muihin patukkoihin verrattuna. Tämä patukka jakoi eniten mielipiteitä, mutta yhden testimaistajan mielestä paras.

Puhdistamon raakasuklaat

Puhdistamon raakasuklaat ovat valmistettu käsityönä Suomessa maailman arvostetuimmasta sekä laadukkaimmasta alkuperäiskaakaosta, joka tulee Ecuadorista. Raakasuklaa eroaa maitosuklaasta muun muassa siten, että raakasuklaa on maidoton, gluteeniton, soijaton sekä luomu.

Raakasuklaaseen käytettävää kaakaota ei myöskään paahdeta yli 42 asteen, jolloin kaikki arvokkaat ravinteet säilyvät. Mitä vahvempi maku suklaassa on, sitä ravinnerikkaampaa se myös on. Puhdistamo on onnistunut yhdistämään tuotteisiin korkean kaakaopitoisuuden (70%) ja herkullisen pehmeän maun. 

Raakasuklaa – Mustikka 36 g

Mustikka ja laadukas raakasuklaa ovat erinomainen aisapari. Tässä herkussa on energiaa 210 kilokaloria, rasvaa 15,1 grammaa, josta tyydyttynyttä 3,24 grammaa. Hiilihydraattia 16,3 grammaa, josta sokereita 7,92 grammaa. Proteiinipitoisuus on 2,9 grammaa.

Puhdistamon Mustikka Raakasuklaa maistui kaikille testaajille. Hyvä välipala energiaa kuluttavan ulkoilun aikana.

Raakasuklaa – Villivadelma 36 g

Puhdistamon villivadelmalla maustettu herkullinen raakasuklaa on sekoitus kesäisen raikasta villivadelmaa ja luomukaakaota. Sisältää energiaa 209 kilokaloria, rasvaa 15,1 grammaa, josta tyydyttynyttä 3,24 grammaa. Hiilihydraattia 16,6 grammaa, josta sokereita 7,92 grammaa. Proteiinia patukasta löytyy 2,9 grammaa. 

Herkullinen villivadelma antaa raakasuklaaseen positiivisen säväyksen. Tämä patukka maistui kaikille testaajille. 

Raakasuklaa – Vanilja 36 g

Vanilja Raakasuklaa saa makunsa aidosta vaniljasta. Patukan energiamäärä on 209 kilokaloria, niin kuin suurimmassa osassa tämän tuoteperheen raakasuklaissa. Patukka sisältää rasvaa 15,1 grammaa, josta tyydyttynyttä 3,24 grammaa. Hiilihydraattia 16,6 grammaa, josta sokereita 7,92 grammaa. Proteiinia 2,9 grammaa.

Tässä patukassa herkullisen pehmeä yhdistelmä vaniljaa ja kaakaota. Yksi maukkaimmista raakasuklaapatukoista monien mielestä.

Raakasuklaa – Appelsiini 36 g

Appelsiini Raakasuklaa saa makunsa appelsiinin kuoresta puristetusta öljystä. Patukan energiamäärä on 209 kilokaloria. Rasvaa on 15,1 grammaa, josta tyydyttynyttä 3,24 grammaa. Hiilihydraattia 16,6 grammaa, josta sokereita 7,92 grammaa. Proteiinia 2,9 grammaa.

Raikas appelsiini sopii erinomaisesti kaakaon kanssa yhteen ja tuo sopivaa vaihtelua suklaan ystäville. Tämä patukka maistui kaikille.

Raakasuklaa – Tumma 36 g

Tumma Raakasuklaa maustamattomana tuo esiin alkuperäkaakaon laadun ja herkullisuuden. Energia patukasta löytyy 209 kilokaloria, rasvaa 15,1 grammaa, josta tyydyttynyttä 3,24 grammaa. Hiilihydraattia 16,6 grammaa, josta sokereita 7,92 grammaa. Proteiinia löytyy 2,9 grammaa. 

Tästäkään raakasuklaasta ei ollut huonoa sanottavaa. Maistui erinomaisesti kaikille, vai oliko syynä se, että luonnossa kaikki maistuu paremmalta. Suosittelemme!

Raakasuklaa – Minttu 33 g

Minttu Raakasuklaa poikkeaa muista Puhdistamon raakasuklaapatukoista huomattavasti pehmeämmän koostumuksensa ansiosta ja on maultaan lähellä maitosuklaata. Energiaa 197 kilokaloria, rasvaa 16,5 grammaa, josta tyydyttynyttä 13,2 grammaa. Hiilihydraattia 11 grammaa, josta sokereita 8,25 grammaa. Proteiinia on 2,3 grammaa ja suolaa 0,1 grammaa. 

Herkullinen mintun maku on saatu aidosta piparminttuöljystä ja lisäksi minttu on myös makeutettu kotimaisella hunajalla. Kaksi maistajista piti tätä tuoteperheen parhaimpana. 

Lopuksi!

Kiireinen elämänrytmi asettaa haastetta syömiselle ja järkeviä välipaloja ei aina tule otettua mukaan. Kiire ja nälkä on kuitenkin huono yhdistelmä.

Välipalapatukan valinnassa on tärkeä huomioida ravintoarvot ja patukan käyttötarkoitus. Patukat ovat helppo vaihtoehto välipalalle, kunhan muistat ottaa huomioon patukan sisältämät ravintoaineet. Proteiinia ja kuitua kannattaa suosia ja sokeria saisi olla korkeintaan 30 prosenttia kaikista hiilihydraateista. Rasvan tulisi olla tyydyttymätöntä eli hyvää pehmeää kasvirasvaa. Raakasuklaissa ei ole tietysti kuituja tavallisiin patukoihin verrattuna, mutta ne sisältävät kuitenkin terveellisiä antioksidantteja.

Tärkeä on muistaa syödä parin kolmen tunnin välein, jotta verensokeri pysyy tasaisena ja jaksat energisenä läpi päivän. Muista myös juoda vettä.

Käytetyt lähteet: Arctic Superfoods kotisivut, Leader Foods Oy:n kotisivut ja Puhdistamon kotisivut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *