Yleinen

Testissä älypuhelin Oukitel K12

Akun loppuminen kesken kaiken on puhelimissa yleinen ongelma. Hankkimalla Oukitel K12 puhelimen virta ei lopu heti kesken. Lisäksi puhelimen suorituskyky riittää vaativaankin käyttöön.       

Monelle meille luontoharrastajalle pitkäkestoinen akku on puhelimen tärkein ominaisuus. Seuraavaksi tärkeimpiä ominaisuuksia ovat suorituskyky, näytön koko, kameran laatu ja tallennusmuisti. Näiden puhelimen ominaisuuksien turvin monille metsästäjille, kalastajille, marjastajille, sienestäjille, retkeilijöille ja kaikille muillekin luonnossa viihtyville puhelin on tuonut uusia ulottuvuuksia harrastuksiin.

Testasimme Oukitel K12- puhelimen, joka on suositun Oukitel K10- puhelimen seuraaja. Vanhempi Oukitel K10 nousi maineeseen varsinkin metsästäjien keskuudessa juuri pitkäkestoisen akkunsa ansiosta. Uutuusmalli Oukitel K12 on loikannut reilun harppauksen eteenpäin myös muissakin ominaisuuksissa vanhempaan malliin verrattuna.

Artikkeli on tehty yhteistyössä e-ville.com distribution Oy:n kanssa. Puhelin on saatu käyttöön testaamista varten ja mielipiteet tuotteesta ovat henkilökohtaisia.

Ensivaikutelma

Ensimmäistä kertaa kädessä Oukitel K12 vaikuttaa isolta puhelimelta, varsinkin kun olen tottunut käyttämään pienempiä luureja. Oukitel K12- puhelimen ulkomitat ovat 163,5 x 75,4 x 14,5 millimetriä ja painoa puhelimella on 298 grammaa. 

Puhelimen fyysinen koko on seurausta pitkäkestoisesta akusta, mutta se ei ole kuitenkaan mielestäni ongelma. Se on valintakysymys, joko suuri puhelin ja pitkäkestoisempi akku tai pieni puhelin ja lyhytkestoisempi akku. Suuressa akussa virtaa riittää varmasti moneksi päiväksi, ja mikä parasta, sinun ei tarvitse kantaa mukana tilaa vieviä varavirtalähteitä.

Isosta puhelimesta koituu tietysti myös muutakin haittaa, sillä isokokoista luuria ei niin vaan pieniin taskuihin sujauteta. Puhelin mahtuu kuitenkin hyvin esimerkiksi retkeily- ja vaellushousujen reisitaskuihin, sekä muihinkin suurempiin taskuihin. 

Näitä suurempia puhelimia varten on onneksi saatavilla käteviä vyökoteloita sekä rannetelineitä, jolloin puhelimen mukana kuljettaminen ei ole ongelma. Esimerkiksi puhelin rannetelineessä voit kulkea molemmat kädet vapaana, ja puhelin on silti jatkuvasti käytettävissä. Ranneteline soveltuukin käyttöön muun muassa silloin, kun navigoit karttasovelluksen avulla ja tarvitset käsiä muuhun käyttöön. 

Painojakaumaltaan Oukitel K12- puhelin vaikuttaa erittäin onnistuneelta ja puhelimesta saa myös tukevan sekä pitävän otteen. Muutaman käyttökerran jälkeen Oukitel K12 alkoikin tuntua varsin mukavalta käyttää. Erityisesti helppokäyttöisyys sekä suurelta näytöltä mukava luettavuus ovat mielestäni myös tämän puhelimen parhaimpia ominaisuuksia.

Puhelimen runko on valmistettu magnesiumista ja lisäksi materiaalina on käytetty polykarbonaatti- muovia. Takakansi on Oukitel K10- puhelimen tavoin aitoa nahkaa, joka antaa puhelimelle ulkonäköä.  

Tehokas puhelimen käyttäminen vaatii käyttämään molempia käsiä. Puhelimen pyyhkäisynavigointi on helppokäyttöinen ja toimiva. 

Akunkesto huippuluokkaa!

Oukitel K12- puhelinta voidaan pitää akun kestoltaan yhtenä tämän hetken parhaimmista älypuhelimista. Suuresta 10 000 milliampeeritunnin (mAh) akusta on hyötyä kaikissa luontoharrastuksissa, joissa joudutaan käyttämään puhelimen virralle ahneita sovelluksia, sekä käyttämään puhelinta kylmissä olosuhteissa.

Erityisesti nopea ja jatkuva verkkoyhteys, korkearesoluutioinen näyttö ja videoiden sekä kuvien tallentaminen vaikuttavat merkittävästi akunkestoon. Ajan mittaan myös puhelimeen tallennetut tiedot ja ladatut sovellukset sekä muut ominaisuudet lyhentävät akunkestoa. Sen takia puhelimesta kannattaakin poistaa turhat sovellukset ja tiedostot, jolloin akun kapasiteetti riittää paremmin.

Oukitel K12 puhelimen 10 000 milliampeeritunnin akun kapasiteetti on moninkertainen verrattuna tavanomaisiin noin 3000 milliampeeritunnin akulla varustettuihin puhelimiin. Testin mukaan Oukitel K12 puhelimen akussa riittää virtaa valmiustilassa (paikalla SIM-kortti) jopa kuukaudeksi. Videoiden katseleminen suurimmalla äänenvoimakkuudella ja näytön kirkkaudella saa virran riittämään noin 14 tunniksi. Yksi puhelinta testannut metsästäjä käytti puhelinta tutkaohjelman karttasovellusten seuraamiseen kahdeksan täyttä päivää. Ei siis ole ihme, jos puhelimen edeltävä malli oli suosiossa varsinkin metsästäjien keskuudessa.

Puhelimella kuvatessa kannattaa muistaa samat asiat kuin millä tahansa muullakin kameralla kuvatessa. Lopputulos on aina kiinni kuvan valotuksesta, asemoinnista sekä tietysti kuvaajasta.

Erinomainen näyttö

Oukitel K12- puhelin on varustettu 6,3 tuumaisella näytöllä, jonka tarkkuus 2340 x 1080 pikseliä. DCI-P3-HDR-laajasävytoistoon kykenevässä OLED-näytössä on hyvä värintoisto- ja dynamiikka. Esimerkiksi suuren ja riittävän tarkan näytön ansiosta karttojen, kuvien sekä videoiden katseleminen on erittäin miellyttävää. Näytön ja puhelimen koon hyötysuhde on erinomainen, koska etukamera on sijoitettu huomaamattomaan pisaraloveen, joka vie suurta tilaa näytöltä.

Niin sovellusten käyttöön, kuin myös ohjelmien katseluun vaikuttaa suuresti puhelimen näyttö. Oukitel K12 näytöllä värit toistuvat kirkkaasti ilman häiritsevää heijastusta. Näytöltä on mielestäni mukava katsella erityisesti kuvia ja videoita, mutta myös lukea ja kirjoittaa. 

Näytöltä on mukava katsella erityisesti kuvia ja videoita, mutta myös lukea ja kirjoittaa. 

Puhelimen käyttäminen 

Oukitel K12- puhelimen käyttäminen onnistuu yhdellä kädellä, vaikka monelle se voi olla helpompaa kuitenkin molemmin käsin. Tehokas puhelimen käyttäminen kuitenkin vaatii käyttämään molempia käsiä. Kaiken kaikkiaan puhelimen pyyhkäisynavigointi on mielestäni helppokäyttöinen ja toimiva. 

Oikealla sivulla ovat virtapainike ja painikkeet äänenvoimakkuuden hallintaan. Ratkaisu on ainakin omaan käyttöön sopiva, sillä painikkeisiin pääsen käsiksi oikean käden peukalolla. Vasemmalta sivulta löytyy SIM-korttipaikka, johon on mahdollista saada SIM- kortin lisäksi myös MicroSD-muistikortti. Erillistä kuulokeliitäntää puhelimessa ei kuitenkaan ole, mutta kuulokkeiden käyttäminen onnistuu puhelimen mukana toimitetun kuulokeadapterin avulla. 

Puhelimen lukitus on avattavissa niin sormenjäljen, kasvojen tunnistuksen kuin lukituskuvion avulla. Puhelimen takana sijaitseva sormenjälkitunnistin toimii hyvin, eikä sormea tarvitse asettaa erityisen tarkasti. Kasvojen tunnistus toimii ongelmitta ja myöskin lukituskuvio on helppo ja nopea käyttää. Jokaisella tunnistustavalla puhelimen avaaminen ja käyttöönotto onnistui nopeasti ja ilman minkäänlaisia ongelmia. 

Puhelimen alaosassa sijaitsevat USB-C-liittimen lisäksi kaiuttimet sekä mikrofoni. Laittamalla USB-C- liittimeen 3.5 mm kuulokeadapterin onnistuu myös kuulokkeiden käyttäminen.

Käyttöjärjestelmä

Oukitel K12- puhelimessa on Android 9 käyttöjärjestelmä, joka tarjoaa parannetun käyttöliittymän, tehostetun turvallisuuden ja intuitiivisen navigoinnin aiempiin Android -versioihin verrattuna. Android 9 mukautuukin puhelimen käyttöön oppimalla käyttäjän mieltymyksiä. Näin puhelimen käyttäminen alkaa sujumaan jatkossa entistä jouhevammin.  

Oukitel K12- puhelimessa paikannukseen on käytettävissä GPS, AGPS ja GLONASS, joten puhelimella voi korvata myös navigaattorin toiminnot. Kaikki karttasovellukset toimivat puhelimessa hyvin ja sutjakkaasti.

Suorituskyky ja ominaisuudet

Oukitel K12- puhelimessa on riittävästi potkua, sillä Helio P35 kahdeksanydinprosessorin ja 6GB RAM-muistin avulla sovellukset toimivat yllättävän hyvin. Puhelimen tallennustila määrittää puhelimeen mahtuvien sovellusten, valokuvien ja videoiden määrän. Mitä enemmän on sisäistä muistia, sitä enemmän sovelluksia, kuvia, videoita siihen mahtuu. Puhelimessa on 64GB:n sisäinen tallennustila, joka on laajennettavissa MicroSD-kortilla 128GB:n saakka. Tällöin muistikortti vie kuitenkin toisen SIM-korttipaikan. 

Puhelimeen voidaan siis ladata monenlaisia sovelluksia ja pelejä. Yleisimmät älypuhelimille tarkoitetut pelit toimivat muutaman kokeilun perusteella ilman ongelmia. Metsästyksessä ja retkeilyssä hyödynnetään yhä enemmän karttaohjelmia, joista selviää kaikki tarpeelliset tiedot maastotyypeistä rajoihin ja polkuihin. Oukitel K12 soveltuukin loistavasti koirien avulla metsästävien puhelimeksi. Koiratutkaohjelmat kuten, b-bark, Ultracom ja Tracker toimivat puhelimessa loistavasti. Potku riitti hyvin useimpienkin sovellusten samanaikaiseen käyttämiseen.

Puhelimesta löytyy myös NFC-lähitiedonsiirtotekniikka, jonka avulla voidaan kytkeä kaksi laitetta sähkömagneettiseen induktioon, eli toinen laite toimii lukijana tai kirjoittajana ja toinen tunnisteena. Kun puhelin tuodaan toista laitetta lähelle, laitteiden välille syntyy yhteys. Tämä langaton yhteys muistuttaa Bluetooth- yhteyttä sillä erotuksella, että NFC:tä ei tarvitse kytkeä kuitenkaan erikseen päälle. 

Kamera toimii hyvin ja kuvien ottaminen on helppoa, mutta kameran automatiikalla on taipumusta ylivalotukseen. Parhaat kuvat saadaan säätämällä itse arvot kohdalleen kameran ominaisuuksista.

Kamerat ja kuvaaminen

Älypuhelimien kamerat ovat kehittyneet viime vuosina valtavasti ja puhelimilla on jopa mahdollista saada kohtalaisen laadukkaitakin valokuvia. Oukitel K12 puhelimessa on kaksi takakameraa 16MP Sony IMX298 + 2MP ja etukamera 8MP (QC8034). Puhelimen kamerat ottavat yhtäaikaisesti kuvan keskenään erilaisin ominaisuuksin. Puhelimella kuvatessa kannattaa muistaa samat asiat kuin millä tahansa muullakin kameralla kuvatessa. Lopputulos on aina kiinni kuvan valotuksesta, asemoinnista sekä tietysti kuvaajasta.

Oukitel K12- puhelimen kameroissa pikseleitä on riittävästi, mutta myös kameran aukko ja monet muut ominaisuudet vaikuttavat tietenkin kuvan laatuun. Suuremmalla aukolla pääsee paljon valoa kennoon, jolloin esimerkiksi hämäräkuvaus sujuu paljon paremmin, ja kuvista välittyy yksityiskohdat selkeästi. Mitä pienempi aukkoluku (f-luku), sen suurempi aukko. 

Kamera toimii hyvin ja kuvien ottaminen on helppoa. Kameran automatiikalla on taipumusta ylivalottaa kuvia varsinkin kirkkaassa auringonpaisteessa. Ongelmia näyttää tulevan myös kirkkaan auringonpaisteen ja jyrkkien varjojen yhdistelmissä. Ihanteellisissa kuvausolosuhteissa otetut kuvat näyttävät erittäin luonnollisilta ja sisältävät hyvin yksityiskohtia.

Perustilassa kameran asetuksista on mahdollista valita kuvan koko, valkotasapaino, ISO-herkkyys ja välkynnän esto. ISO-herkkyyttä voi säätää arvojen- 100- 1600 väliltä tai valita automaattisen, jolloin kamera huolehtii itse säätämisestä. Valkotasapainoksi voi valita automaattisen lisäksi hehkulamppuvalon, päivänvalon, loisteputkivalon, pilvisen, iltahämärän, varjon tai lämpimän loistevalon.

Puhelimen kamerasovelluksessa on useita kuvaustiloja, kuten perus kuva, Beauty, Bokeh, Mono (mustavalko) ja Pro-tila, joilla saadaan erilaisia kuvia. Jos haluat saada mahdollisimman laadukkaita kuvia, kannattaa käyttää Pro- tilaa. Pro-tilassa kamera antaa käyttäjän säätää muun muassa suljinajan, ISO-herkkyyden, valkotasapainon ja tietenkin tarkennuksen.

Bokeh-efektillä otettu valokuva auttaa korostamaan kuvan pääkohdetta. Boke-efekti, eli pehmeä taustasumennus, joka saadaan aikaan kuvaamalla kohde mahdollisimman suurella aukolla. Boke-efekti tuokin kuviin sopivasti pehmeyttä varsinkin kirkkaassa valaistuksessa. 

Peruskuvaustilassa on mahdollista valita seuraavia ominaisuusvaihtoehtoja: Pois käytöstä, yö, auringonnousu, juhlat, pysty, vaaka, yömuotokuva, teatteri, ranta, lumi, tasainen valokuva ja urheilu.

Kuvaustiloissa voi säätää valkotasapainoa, kuten automaattinen, hehkulamppuvalo, päivänvalo, loisteputkivalo, pilvinen, iltahämärä, varjo tai lämmin loistevalo. Ominaisuuksista löytyvät myös tärinänesto ja itselaukaisin (vaihtoehdot 2 tai 10 sekuntia) sekä Continuous shot (sarjakuvaus vaihtoehtoina 10 tai 20 kuvaa) Lisäksi on valittavissa automaattinen välkynnän esto, pois käytöstä valinta, 50 Hz tai 60 Hz vaihtoehdot.

Yleensä zoomia käytettäessä kuvanlaatu heikkenee huomattavasti, niin myös tämän puhelimen kameralla. Mahdollisuuksien mukaan kannattaisi siirtyä lähemmäksi kuvattavaa kohdetta, jolloin kuvista saadaan laadukkaampia. Puhelimen kameralla saa myös yllättävän tarkkoja lähikuvia, joiden laatu riittää jopa painotuotteisiin. Tietenkään puhelimella otettuja kuvia ei voi verrata laadukkailla järjestelmäkameroilla otettuihin kuviin. Kohtalaisten kuvausominaisuuksien lisäksi puhelimesta löytyvät myös tasoon nähden hyvät kuvanmuokkausominaisuudet. 

Pro-tilassa kamera antaa käyttäjän ”hienosäätää” muun muassa suljinajan, ISO-herkkyyden, valkotasapainon ja tietenkin tarkennuksen. 

Videokuvaus

Videokuvan laadun voi valita FHD 1920 x 1080, HD 1280 x 720, VGA 640 x 480 tai CIF 352 x 288. Videot kannattaa kuvata parhaimmalla Full HD resoluutiolla, jolloin kuva toistuu 1920 pikselin tarkkuudella leveyssuunnassa ja 1080 pikselin tarkkuudella pystysuunnassa. Videokuvaustilassa on mahdollista säätää ominaisuuksia samoilla ominaisuuksilla, kuin valokuvaustiloissa.

Videokuvauksessa tarkennus toimii luotettavasti, ja videokuva on riittävän tarkkaa. Myöskin valkotasapaino näyttää osuvan hyvin kohdalleen. Hämärissä kuvaan ilmestyy tavanomaista kohinaa. Myöskin videokuvauksessa kannattaa pyrkiä välttämään zoomin käyttöä, jolloin videon laatu pysyy parempana. Videoiden äänentoisto on kelvollinen ja sen kautta toistuvat puheäänet myös selkeästi. 

Niin sanotut ”omakuvat”, eli selfiet ovat tätä päivää. Niiden ottamiseen kännykkäkamera on parhaimmillaan. 

Lopuksi!

Puhelimen pitkäkestoinen akku mahdollistaa normaalikäytössä jopa viikkojen poissaolot latausmahdollisuuksien ääreltä. Monen metsästäjän ongelma onkin ollut koiratutkia käytettäessä juuri puhelimen akun virran loppuminen. Oukitel K12- puhelimen kanssa tämä ongelma on historiaa. Pitkäkestoisen akun lisäksi erittäin nopea suoritin ja kohtalaisen hyvät kuvausominaisuudet tarjoavat laatua erityisesti luonnonhelmassa viihtyvälle seikkailijalle. 

Mikäli tärkeimpiin valintakriteereihin kuuluu hyvä akunkesto, sekä hyvä suorituskyky kohtuullisen hyvillä valokuvaustoiminnoilla, Oukitel K12- puhelin on varmasti yksi markkinoiden parhaimmista hintaluokassaan. Suosittelemme puhelinta varauksetta.

Oukitel K12- puhelimen suositushinta 347,95 euroa. Halutessasi voit katsoa mahdollisen tarjouksen ja tilata puhelimen esimerkiksi TÄSTÄ. (oheinen linkki on mainoslinkki)

Varustukseen kuuluu latauslaitteen lisäksi USB-C-kaapeli, 3.5 mm kuulokeadapteri, USB-C – USB-A -sovitin, OTG adapteri, SIM-korttipaikan avaustyökalu, näytön suojakalvo, silikoninen takasuoja ja pikaopas. 

Oukitel K12 puhelimella on kahden vuoden suomalainen takuu. Takuukorjauspiste sijaitsee e-villen Suomi-varaston yhteydessä Mäntsälässä. 

Tekniset ominaisuudet pääpiirteittäin:

 • Käyttöjärjestelmä: Android 9
 • Näyttö: 6.3″ Full HD 2340x1080p, 19,5:9
 • Prosessori: 8-ydin, Helio P35 2.3GHz
 • GPU: IMG GE8320 @ 680Mhz (max)
 • RAM: 6GB
 • Sisäinen tallennustila: 64GB
 • Muistikorttipaikka: MicroSD Max 128GB (vie toisen sim-korttipaikan)
 • Takakamerat: 16MP Sony IMX298 + 2MP
 • Etukamera: 8MP (QC8034)
 • Videokuvaus: Full HD
 • Taajuudet: 
  • GSM: 850/900/1800/1900MHz 
  • 3G: 850/900/1900/2100MHz 
  • 4G: 800/1800/2100/2600MHz
 • Dual 4G Nano-SIM
 • WiFi 802.11 b/g/n/ 2.4GHz/5GHz 
 • Bluetooth 4.0
 • GPS / AGPS / GLONASS
 • OTG
 • Sormenjälkitunnistin takana
 • NFC
 • Kasvojentunnistin
 • Gyroskooppi, geomagneettinen anturi.
 • Ei sisällä erillistä 3.5 millin audioliitäntää.
 • Play-kauppa: Kyllä
 • Kielet: Monet kielet, suomi mukaan lukien.
 • Liitännät: Type-C, MicroSD-muistikortti, Dual SIM
 • Akku: 10000mAh (SCUD, integroitu, 5V/5A pikalataus)
 • Mitat: 163.5×75.4×14.5 milliä. 
 • Paino: 298 grammaa.

Käytetyt lähteet: e-ville.com, oukitel.com

Lumiukko luottaa myös Oukitel K12-puhelimeen. Puhelin on omiaan juuri kylmissä olosuhteissa pitkäkestoisen akkunsa ansiosta.
Puhelimen kameran automatiikka osaa tarkentaa kasvoihin, vaikka kuvassa olisi kaksikin henkilöä.
Oukitel K12- puhelimen takakannessa on aitoa nahkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *