Terveys, Yleinen

Vertailussa punkinpoistovälineet!

Punkin irrottamiseen iholta on saatavilla monia erilaisia välineitä. Onko välineillä väliä? Otimme siitä selvää!

Oikeaoppinen punkin nopea poistaminen voi estää taudinaiheuttajan siirtymisen punkista ihmiseen. Punkki on hyvä saada poistettua ehjänä ja mieluiten ensimmäisellä yrityksellä.

Ei ole itsestään selvää, että kaikki punkin poistoon valmistetut välineet toimisivat yhtä hyvin. Vertailimme kahdeksaa erilaista punkin poistamiseen kehitettyä tuotetta.

Mikä on oikea tapa poistaa punkki? 

Punkin poistamiseen iholta on olemassa monenlaisia neuvoja, mutta vain yksi tapa on oikea.

Käytitpä sitten pinsettejä, punkkipihtejä, punkkikyniä tai punkkirautoja väline on saatava imukärsän tyveen mahdollisimman lähelle ihoa. Irrotusvaihe tapahtuu nostamalla punkki kohtisuoraan ylös. Ennen punkin irrotusta punkki jäädytetään, jolloin se ei voi enää oksentaa mahdollisia taudin aiheuttajia verenkiertoon. Jäädyttäminen kutistaa myös punkin imukärsää, jolloin se irtoaa myös helpommin.

Aikaisemmin ohjeena oli vetää punkki ihosta ruuvaavalla liikkeellä, joka aiheutti usein imukärsän katkeamisen ja jäämisen ihon sisään. Punkkia ei saa myös puristaa peräpäästä, sillä puhjennut punkki saattaa aiheuttaa tautiriskin.

Punkin poistamisen jälkeen puremakohta käsitellään desinfiointiaineella. Punkkia ei saa myöskään käsitellä paljailla sormilla.

Harjoitus tekee mestarin myös punkin poistamisessa. Aluksi uuden välineen käyttäminen vaatii harjaantumista, mutta kun käytön oppii, homma toimii paremmin kuin ”Strömsössä”.

Esittelemme viisi erilaista välinettä!

Punkin poiston onnistumiseen välineellä on ratkaiseva merkitys. Välineen lisäksi irrottamiseen vaikuttavat punkin koko, ja missä kohdassa se on kiinni iholla sekä kuinka kauan se on ollut kiinni ihossa.

Poistettiinpa punkki sitten millä välineellä tahansa, kannattaa se ensin jäädyttää. Jäätynyt punkki irtoaa aina helpommin ja joskus jopa itsestään. Suosittelen myös lukemaan aikaisemman kirjoitukseni: ”Lue paras tapa poistaa punkki iholta”.

Ennen käyttöä kaikki välineet on syytä desinfioida, jotta vältetään välineiden välityksellä tarttuvat tulehdukset.

Seuraavana punkinpoistoon tarkoitettuja välineitä!

Tick Remover punkinpoistotyökalu!

Helppokäyttöinen punkinpoistotyökalu, joka soveltuu hyvin aikuisten punkkien poistoon. Nymfien poistaminen ongelmapaikoista, kuten sormien tai varpaiden välistä ei tällä välineellä tahdo onnistua.

Positiivisena asiana mainittakoon, että tässä tuotepaketissa on huomioitu myös punkin poistamisen jälkeisen käsittelyn välineet.  Pakkauksessa on siis mukana desinfiointipyyhkeitä, jolla pistokohdan saa pyyhittyä punkin irrottamisen jälkeen.

Tick Remover käyttöohje:

 1. Pidä työkalu peukalon ja keskisormen välissä ja paina työkalun takaosaa etusormella, jolloin tartuntapää avautuu.
 2. Aseta tartuntapää huolellisesti punkin imukärsän juureen – mahdollisimman lähelle ihoa – ja sulje tartuntapää.
 3. Vedä punkki ylöspäin kohtisuoraan.
 4. Desinfioi purema-alue ja merkitse muistiin.

Suositushinta: 4,90 €

Saatavuus: Hyvin varustellut apteekit ja erikoisliikkeet

Tick Bar Punkkirauta

Punkkirauta on helppokäyttöinen työkalu punkkien poistamiseen. Punkkiraudassa ei ole liikkuvia osia ja punkki vain nostetaan sillä pois ihosta.

Punkkirauta soveltuu vain suurempien (aikuisten) punkkien poistoon. Pienempien nymfivaiheen punkkien poistoon punkkirauta on kelvoton, koska välinettä ei saa asetettua punkin alle. Valmistaja suositteleekin käyttämään esimerkiksi ohutkärkisiä pinsettejä pienten punkkien poistoon.

Punkkiraudan käyttöohje:

 1. Aseta punkkirauta ihoa vasten
 2. Liu’uta punkin alle
 3. Nosta punkki irti ihosta
 4. Desinfioi puremakohta ja punkkirauta

Punkkiraudan voitte tilata halutessanne *TÄSTÄ.

Suositushinta: 13.00 €

Valmistaja/markkinoija: Decem Pharma Oy

Saatavuus: Punkkirautoja on saatavilla apteekeista, eläinlääkäriasemilta ja lemmikkieläinliikkeistä.

 

Trix punkkilasso

Kuulakärkikynää muistuttava Trix punkkilasso on kätevä apuvälinen suurempien punkkien poistamiseen. Suurten ja keskikokoisten punkkien poistaminen onnistuu helposti ja nopeasti. Lassolla saa punkista pitävän otteen, jolloin punkki irtoaa ensimmäisellä yrityksellä. Punkkilasso on osoittautunut tällä hetkellä parhaimmaksi työkaluksi punkin poistamiseen. Halutessanne voitte tilata punkkilasson esimerkiksi *TÄSTÄ

Trix punkkilasson käyttöohje:

1. Desinfioi lasso.

2. Paina lasson nappi pohjaan, jolloin silmukka tulee esiin. Aseta se punkin ympärille niin lähelle ihoa kuin ikinä voit.

4. Päästä napista irti, jolloin silmukka kiristyy punkin ympärille. Ala pyörittää punkkilassoa kuin pyörittäisit kynää kädessäsi – siis oman akselinsa ympäri.

5. Desinfioi puremakohta ja punkkilasso.

Suositushinta: 10.40 €

Maahantuonti: Mediq Suomi Oy, PL 115, 02201 ESPOO

Saatavuus: Hyvin varustellut apteekit ja erikoisliikkeet kautta maan.

Punkinpoistaja SafeCard-kortti 

SafeCard-kortti soveltuu suurten ja keskikokoisten punkkien poistamiseen. Kaikista pienempien punkkien poistamiseen ahtaista paikoista kortilla poistaminen tuotti hankaluutta. Punkkien poistamisen helpottamiseksi SafeCardissa on suurennuslasi sekä pienempi hahlo, joka sopii nymfien poistoon.

Kortin käyttöohje:

 1. Desinfioi kortti.
 2. SafeCard viedään punkin alle ja kortin annetaan liukua rauhallisesti eteenpäin, ilman kääntämistä tai repimistä.
 3. Nosta punkki kohtisuoraan ylös.
 4. Desinfioi puremakohta ja kortti.

Patentoitu SafeCard-kortti on kuitenkin helposti mukana pidettävä, koska se on luottokortin kokoinen ja sitä voi säilyttää esimerkiksi lompakossa, jolloin se on tarvittaessa heti käsillä.

SafeCard-kortilla on CE-merkintä. Se on muotoiltu Tanskassa ja valmistettu samasta myrkyttömästä materiaalista kuin Lego-palikat.

Suositushinta: 5.90 €

Maahantuoja: Sirona Oy, Raumantie 1, 00350 Helsinki

Saatavuus: Hyvin varustellut apteekit ja kaupat

 

Antick punkinjäädyttäjä

Antick on lääketieteellis-tekninen tuote, joka jäädyttämällä tekee puutiaisesta nopeasti ja tehokkaasti vaarattoman ainutlaatuisen suukappaleen avulla, joka takaa oikean annostuksen ja tehon. Antick estää myös sellaisten nesteiden siirtymisen, jotka voivat sisältää tauteja aiheuttavia mikro-organismeja ja aiheuttaa niin sanotun välittäjälevitteisen tartunnan.

Käyttö-ohje

 1. Sijoita suihkuttimen suukappale puutiaisen keskikohdan päälle.
 2. Suihkuta 1-3 kertaa puutiaisen koosta riippuen.
 3. Poista puutiainen punkinpoistovälineellä

Ruotsalainen laatutuote – 100 annosta.

Suositushinta: 19.90 €

Maahantuonti: Comed Oy, Menotie 1B, 33470 Ylöjärvi, Finland

Jakelija Suomessa: Oriola Oyj, Orionintie 5, 02200 Espoo, Finland

Luen myös artikkeli ” paras tapa poistaa punkki iholta”. Pääset lukemaan artikkelin TÄSTÄ.

Lopuksi!

Oman kokemuksen pohjalta parhaiten punkin poistaminen onnistuu punkkilassoilla. Tuotteita on edellä mainitun Trix- punkkilasson lisäksi saatavilla myös monella muullakin tuotemerkillä.

Hyvä punkkilasso löytyy esimerkiksi *TÄSTÄ.

*Tähdellä merkatut linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *