Retkeily, Terveys, Yleinen

Vertailussa punkkikarkotteet!

Koska puutiaisten levittämien sairauksien määrä kasvaa maassamme, niiltä on hyvä pystyä suojautumaan tehokkaasti. Yksi keinoista suojautua on punkkikarkotteilla. 

Punkkikarkotteilla tarkoitetaan iholle tai vaatteisiin laitettavia aineita, jotka karkottavat punkkeja niin, että ne eivät pure tai puremat vähenevät huomattavasti.

Punkkien voimakas lisääntyminen on saanut hyönteiskarkotteiden valmistajat kehittämään paremmin punkkeihin tehoavia karkotteita, mutta uusien EU:n säädösten takia monien karkotteiden teho on kuitenkin laskenut.

Mihin karkotteiden teho perustuu? 

Punkit hakeutuvat iholle hengityksestä ja kehosta huokuvan hiilidioksidin ja lämmön sekä liikkeen perusteella. Punkki oleskelee aktiivisimmin kosteassa heinikossa ja pusikoissa. Siellä se odottaa sopivaa hetkeä tarttuakseen ohikulkevaan eläimeen tai ihmiseen.

Hyttysistä poiketen punkit eivät välttämättä pureudu heti ihoon kiinni, vaan voivat kulkea iholla pitkänkin matkan etsien sopivaa kiinnittymispaikkaa. Punkki valitsee paikan huolella, sillä sen on pysyttävä ihossa kiinni useita päiviä, kunnes on imenyt itsensä täyteen verta.

Karkotteiden teho perustuu ihmisen tuoksun peittämiseen. Karkotteet estävät siis punkkia aistimasta hengityksestä huokuvaa hiilidioksidia.

Kannattaako punkkikarkotteisiin luottaa?

Punkkikarkotteiden on todettu vähentävän huomattavasti punkkien tarttumista ihoon, mutta niiden teho ei aina ole ollut riittävä. Karkotteen tehokkuuteen vaikuttaa monet asiat, kuten esimerkiksi hikoileminen ja sääolosuhteet.

Karkotteita voidaan annostella suoraan iholle, vaatteille tai esimerkiksi hyttysverkkoihin.

Karkotteiden käytön lisäksi kannattaa huomioida myös asianmukainen vaatetus, jolloin karkotteen ja vaatetuksen yhteisvaikutuksella päästään yleensä parhaaseen lopputulokseen.

Punkkikarkotteiden tehoaineet! 

Monien hyönteiskarkotteiden tehoaineita on tutkittu paljon. Viime vuosina joidenkin hyönteiskarkotteiden turvallisuus on huolestuttanut tutkijoita, jonka vuoksi karkotteiden tehoaineiden pitoisuuksia on laskettu.

Punkkikarkotteissa on käytetty tehoaineena sekä synteettisiä eli keinotekoisesti valmistettuja että luonnollisia kemiallisia yhdisteitä.

Aktiiviaineiden lisäksi punkkikarkotteet sisältävät myös muita ainesosia. Yleensä tehoaineen pitoisuus tuotteessa on alle 40 % ja loppu koostuu muista ainesosista, jotka auttavat karkotteen levittymistä iholle. Lisäksi ne säätävät tehoaineen haihtumista iholta, imeytymistä iholle sekä vaikuttavat tuotteen tuoksuun ja siihen, miltä se tuntuu iholla.

DEET (N,N-dietyyli-m-toluamidi)

DEET on maailman tutkituin ja käytetyin iholle levitettävä karkote. Aine on kehitetty toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain armeijalle ehkäisemään hyönteisten levittämiä sairauksia.

DEET ei aiheuta ohjeiden mukaan käytettynä vaaraa ihmiselle. Sen aiheuttamat allergiset ihoreaktiot ovat harvinaisia, mutta se voi ärsyttää silmiä. Oireet häviävät, kun aine pestään pois.Haittapuolina voidaan pitää sen ominaishajua ja öljymäisyyttä.

Ranskalaisen tutkimuksen mukaan tutkijat selvittivät DEET:n vaikutuksia hyönteis- ja hiirimalleissa ja osoittivat, että kemikaali estää koliiniesteraasin toimintaa hermostossa. Lisäksi tutkimuksessa osoitettiin, että DEET:n käyttö voimistaa karbamaattiryhmään kuuluvien hyönteismyrkkyjen haitallisia vaikutuksia.

DEET-tuotteita ei saa käyttää alle kolmevuotiaiden lasten iholle. Heillä karkote laitetaan tarvittaessa vaatteisiin huomioiden kuitenkin riskin vaatteen vaurioitumisesta.

Vaatteissa teho säilyy pitempään kuin iholla. Käytössä on huomattava, että DEET-tuotteet sisältävät muovin pehmentäjää, joka voi aiheuttaa vaurioita keinokuituvaatteisiin ja vaatteiden muoviosiin.

Erä-lehdessä (8/2013) julkaistun tutkimuksen mukaan DEET- tuotteet pilaavat vaatteiden teknisiä kalvoja. Esimerkiksi GORE-TEX kalvo tuhoutui testin mukaan täysin. Kankaaseen laminoitu kalvo oli sulanut pois kokonaan.

IR3535

IR3535 on pitkään tutkittu, ja sitä voidaan pitää turvallisena laajaspektrisenä tehoaineena karkotteissa. Se on väritön ja lähes hajuton öljy, joka on tarkoitettu käytettäväksi iholle.

Verrattuna muihin hyönteiskarkotteiden vaikuttaviin ainesosiin, IR3535 on turvallinen käytettäväksi myös imeväisille, raskaana oleville ja imettäville naisille. Se on biologisesti hajoava ja täysin huonontunut ympäristössä hyvin lyhyessä ajassa.

Ikaridiini

Lääkeyhtiö Bayer kehitti ikaridiinin 1990-luvun taitteessa. Kansainvälisten testien perusteella Kuluttaja-lehti toteaa, että ikaridiini on DEETin jälkeen seuraavaksi tehokkain aine. Se pitää punkit, mäkärät, ja paarmat loitolla muutaman tunnin ajan, mutta hyttyset vähän kauemmin.

Ikaridiinistä ei ole kuvattu allergioita sekä ärsytysreaktiot ovat harvinaisempia kuin monilla muilla tuotteilla. Ikaridiinin on todettu Suomessa ja Ruotsissa laboratoriokokeissa ja Itävallassa kenttäkokeissa karkottavan tehokkaasti punkkeja.

Tuotteet, jossa käytetään ikaridiiniä eivät sovi kuitenkaan alle kolmevuotiaille lapsille. Ikaridiini ei vahingoita muovia tai keinokuitua.

Esimerkkejä punkkeihin tehoavista karkotteista 

Autan Protection Plus- karkote

Tuotteen vaikuttava aine on IKARIDIINI (picaridin, KBR 3023). Autan antaa valmistajan mukaan neljän tunnin suojan punkkeja vastaan. Tuotteet tehoavat myös hyttysiin, mäkäräisiin, paarmoihin sekä trooppisiin hyönteisiin.

Autan Protection Plus -karkote soveltuu metsään, kalaan, vaelluksille ja muihin vaativiin olosuhteisiin. Karkotetta suihkutetaan suoraan iholle ja siitä jää lievä sitruunan tuoksu.

Karkote ei vahingoita muovia tai keinokuitua. Ikaridiinista ei ole kuvattu allergioita, ja ärsytysreaktiot ovat harvinaisempia kuin esimerkiksi DEET-tuotteilla. Ikaridiinituotteet eivät sovi alle kolmevuotiaan lapsen iholle. Lasten vaatteet voi kuitenkin suihkuttaa tai käsitellä karkotteella.

Lisätietoja Oy Transmeri AB kuluttajapalvelu

Arkisin klo. 13.00-15.00 puh. 0800 92299

http://www.autan.fi

 

Care Plus® Anti-Insect DEET-spray 40%

Care Plus® Anti-Insect DEET-spray 40% on yksi markkinoiden tehokkaimmista hyönteiskarkotteista iholle. Se sopii trooppisiin kohteisiin (malaria, dengue ja keltakuume) ja Euroopan alueelle hyttysten, paarmojen ja punkkien karkottamiseen.

Lisätietoja maahantuojalta Active Marin & Outdoor Oy www.marinoutdoor.com

Halutessanne voitte tilata tuotteen * TÄSTÄ.

Free punkkikarkote

Hajuton ja tehokas Free punkkikarkote Active spray hyönteisten karkottamiseen iholta. Valmiste suojaa punkkeja, hyttysiä, paarmoja, hietasääskiä ja muita hyönteisiä vastaan. Tehoaika vaihtelee olosuhteiden mukaan, joten käsittely uusitaan tarvittaessa. Tehoaine IR3535, 20%. Sisältää iholle ystävällistä Aloe Veraa ja E-vitamiinia.

Voidaan sumuttaa vesipesun kestäville tekstiileille (testaa sopivuutta tekstiiliin huomaamattomassa paikassa). Hajuton kuivuttuaan.

Tuote soveltuu koko perheelle, niin pienille lapsille kuin vanhemmillekin. Mikä parasta, tuote on hajuton, eikä se ärsytä ihoa. Hajuttomat Free-karkotteet ovat saaneet oikeuden käyttää Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Allergiatunnusta. Tunnuksen käyttöoikeus koskee Free spray- ja aerosolituotteita.

Halutessanne voitte tilata tuotteen TÄSTÄ.*

Lisätietietoja Berner Oy

Kuluttajapalvelu Puh. 020 79100

kuluttajapalvelu@berner.fi
https://www.free-karkotteet.fi/tuote/free-punkkikarkote/

OFF! Teho pumppusuihke 100 ml

OFF! Teho on vaativiin olosuhteisiin kehitetty karkote, joka tehoaa myös punkkeihin. Karkottaa punkkien lisäksi hyvin hyttyset, paarmat ja mäkäräiset. Tuotetta on saatavissa kahdella tehoaineella.OFF! Teho pumppusuihke 100 ml tehoaineena ikaridiini ja OFF! Pehmeä tehosuihke 100 ml tehoaineena DEET.

OFF! on jo yli viisikymmentävuotta vanha kansainvälinen tuotemerkki, ja 80 % tuotteista valmistetaan Vantaalla Oy Transmeri Ab:n tehtaalla.

Lisätietoja Oy Transmeri AB kuluttajapalvelu

Arkisin klo. 13.00-15.00 puh. 0800 92299

http://www.off.fi

Halutessanne voitte tilata karkotteen *TÄSTÄ.

Huomioi myös nämä asiat karkotteen valinnassa!

Useiden eri testitulosten mukaan pelkästään karkotteen tehoa ajatellen ratkaisevinta on ollut karkotteen vaikuttava aine ja sen määrä. Mitä suurempi tehoainepitoisuus, sitä tehokkaammin hyönteiset ovat pysyneet loitolla.

Muista että hyönteiskarkotteita ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön. Karkote kannattaa pestä käytön jälkeen pois huolella.

Varo vaurioittamasta vaatteita DEET- tehoainetta sisältävillä karkotteilla.

Karkotteen käytöstä huolimatta kannattaa tehdä ”punkkisyyni” aina kun liikut paikoissa, jossa on punkkeja.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto muistuttaa, että hyttysiä, punkkeja ja muita ötököitä vastaan kannattaa suojautua turvallisesti käyttämällä hyväksyttyjä tuotteita sekä noudattamalla niiden käyttöohjeita.

Tehoainepitoisuudet tuotteissa:

Autan Protection Plus- karkote, tehoainen IKARIDIINI 20%

Care Plus® Anti-Insect DEET-spray 40%, tehoaine DEET 38,8%

Free punkkikarkote, tehoaine IR3535 20%.

OFF! Teho pumppusuihke 100 ml, tehoaine IKARIDIINI 20% ja vaihtoehtoisestiOFF! Pehmeä tehosuihke 100 ml, tehoaine DEET 25%

Käytetyt lähteet:

https://www.allergia.fi/kemikaalit/hyonteiskarkotteet/

http://hyonteismaailma.fi/torjunta/karkotteissa_kaytettavat_tehoaineet.html

*Kyseiset linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *