Yleinen

Testasimme punkkisukat!

Punkkisukkien tarkoituksena on karkottaa puutiaiset sukalta sekä ehkäistä niiden kiipeäminen sukanvartta pitkin iholle.

Sukkien tehtävinä on suojata jalkoja sekä edistää jalkojen terveyttä. Hyvät sukat ovat oikean kokoiset, kiristämättömät, käyttötarkoituksen mukaan valitut sekä siirtävät kosteuden iholta tehokkaasti.

Sukat ovat tärkeässä roolissa myös puutiaisten torjunnassa. Veriateriaa himoitsevat punkit majailevat aluskasvillisuuden suojassa ja tarttuvat ohikulkevaan uhriinsa juuri sukanvarren korkeudelta.

Punkkisukkia käyttämällä voit ennalta ehkäistä puutiaisten tarttumisen ja vähentää riskiä sairastua niiden levittämiin vaarallisiin tauteihin.

Tehoaineena permetriini

Sukat sisältävät permetriiniä, joka karkottaa tehokkaasti punkkeja ja hyttysiä. Permetriini on synteettinen pyretroideihin kuuluva kemikaali, jonka toimivuus perustuu hyönteisten hermojärjestelmän tuhoamiseen.

Permetriini lisätään langan kuituun. Valmistajilla on eri nimityksiä omille käsittelyille, mutta idea on kaikilla sama. Karkotteen vaikutuksen luvataan kestävän noin 40-60 pesukertaa.

Sukkien testaaminen ja ominaisuudet!

Tarve punkkisukkien käytölle ajoittuu Suomessa yleensä huhtikuusta lokakuun loppuun. Puutiaiset aktivoituvat, kun ulkolämpötila on päivällä yli +5°C. Talvella punkkisukilla on käyttöä vain, jos matkustaa alueille, jossa punkeista tai hyttysistä voi koitua ongelmia.

Punkkisukkien valmistajia ei tällä hetkellä kovin montaa löydy. Saimme testattavaksi saksalaiset LINDNER-punkkisukat sekä hollantilaiset Care Plus BUGSOX ADVENTURE -sukatSukat eroavat toisistaan valmistusmateriaalin osalta, mutta kuidussa oleva karkoteaine on kummassakin sama. Mainittujen tuotemerkkien lisäksi punkkeja karkottavia sukkia valmistaa ainakin englantilainen Craghoppers.

Testasimme sukkia luontoharrastusten parissa. Hakeuduimme myös varta vasten alueille, jossa puutiaisia esiintyi tavallista runsaammin. Käytimme enimmäkseen sporttisandaalityyppisiä jalkineita, jolloin punkkisukkien ominaisuudet pääsivät parhaiten oikeuksiinsa.

Punkit pysyivät loitolla kummankin sukkamerkin osalta. Osa testissä mukana olleista käytti välillä tavallisia sukkia, jolloin ero tavallisten sukkien ja punkkisukkien välillä tuli esille selvästi. Tavallisia sukkia käyttäville puutiaiset tarttuivat, ja jouduimme poistamaan testin aikana noin kaksikymmentä punkkia. Punkkisukkia käyttäviltä ei tarvinnut poistaa yhtään punkkia.

Sukat karkottivat myös hyttysiä.Care Plus on kehittänyt sukat alkujaan malarian torjumiseen, mutta sama aine karkottaa myös punkkeja. Testasimme sukkia tarkoituksella myös hyttysiä vastaan. Hyttysen pistot vähenivät lähes kokonaan punkkisukkia käyttävillä, mutta tavallisia sukkia käyttävät kärsivät hyttysten pistoista.

Sekä LINDNER-punkkisukkia, että Care Plus BUGSOX ADVENTURE -sukkia suosittelemme varauksetta punkeilta ja hyttysiltä suojautumiseen. Sukkien muut ominaisuudet kannattaa huomioida käyttötarpeen mukaan.

LINDNER-sukissa on plussaa sukan varren pituus, jolloin varsi suojaa hyvin pitemmän aluskasvillisuuden alueilla. Miinuksena voidaan mainita sukkien kosteuden imeminen sisäänsä pitkäkestoisessa tai hikiliikunnassa, jolloin sukkien käyttömukavuus kärsii.

Sen sijaan Care Plus BUGSOX ADVENTURE -sukat soveltuvat hyvin hikiliikuntaan sekä pitkäkestoisempaan retkeilyyn. Ainoa miinus tulee pitkässä ruohikossa liikuttaessa lyhemmästä sukan varresta verrattaessa LINDNER-sukkaan.

Käytettäessä sukkia esimerkiksi Craghoppers NosiLife housujen kanssa, ei lyhemmästäkään sukanvarresta koidu kuitenkaan ongelmaa.

Lindner-punkkisukat pähkinänkuoressa!

Suositushinta 17.90€

Tekstiilien tutkimuslaitos Thuringian Institute of Textile Research Association TITK ja LINDNER® Saksa ovat yhdessä kehittäneet sukat suojaamaan punkkeja ja hyttysiä vastaan.

Pitkävartisten sukkien materiaali on 63 % puuvillaa, 20 % polyamidia, 12 % lyocellia ja 2 % elastaania. Sukat sisältävät myös hopeaa, joka on antibakteerinen ja estää epämiellyttävien hajujen muodostumista.

Sukkien päämateriaali puuvilla tuntuu iholla pehmeältä ja hengittää hyvin, mutta imee kosteutta sisäänsä. Polyamidi on tekokuitu, jolla saadaan sukkiin kulutuksen kestoa ja mittapysyvyyttä.

Sukissa on käytetty myös lyocellia, joka on selluloosamuuntokuitu. Se tuo sukkiin lujuutta sekä mittapysyvyyttä. Lyocell haihduttaa kosteuden iholta ja on luonnostaan antibakteerinen ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten. Elastaania käytetään tuomaan sukkiin istuvuutta ja joustoa.

Care Plus BUGSOX ADVENTURE -sukat pähkinänkuoressa!

Suositushinta 22.90 €.

Sukkia voitte tilata esimerkiksi *TÄSTÄ.

*Tähdellä merkatut sisältävät mainoslinkkejä, joiden kautta tilatuista ostoista saan pienen komission. Komission avulla ylläpidän tätä blogia.

HollantilainenCare Plus on kehittänyt tehokkaita ja vastuullisia terveydenhuollon tuotteita ja laitteita vuodesta 1992 lähtien. Valmistajan tuotevalikoimiin kuuluu myös hyönteisiä ja punkkeja karkottavat sukat.

Saumattomat sukat valmistetaan pääosin Coolmaxista ja bambusta. Kangas sisältää 38 % Coolmax-polyesteriä, 36 % bambuviskoosia, 21% polyamidia ja 5 % elastaania.

Sukissa käytetty Coolmax on nelikanavainen polyesterikuitu, joka ei ime kosteutta sisäänsä, vaan ollessa ihoa vasten siirtää kosteuden pois ihon pinnasta.Tämä ominaisuus perustuu kuidun nelikanavaiseen rakenteeseen, jonka vuoksi kuidun pinta-ala on 20 % suurempi normaaliin polyesteriin verrattuna. Kosteutta hylkivänä kuituna Coolmax hylkii myös hien mukana tulevaa likaa ja pysyy siten kauemmin puhtaana. Kuivana ja puhtaana pysyvä sukka jäähtyy lämpimällä säällä myös paremmin.

Sukissa käytetty viskoosibambu on hyvin hengittävää. Kuumalla säällä sukan hyvä hengittävyys pitää jalan myös viileämpänä. Kylmällä säällä sukan ilmava materiaali pystyy varaamaan lämpöä ja pitämään jalan lämpimänä. Viskoosibambu on myös luonnostaan antibakteerinen ja vastustaa hajujen syntymistä. Viskoosibambu sopii herkkäihoisille käyttäjille ja on allergisoimaton sekä biologisesti hajoava.

Kulutuksen kestoa ja mittapysyvyyttä sukkiin on saatu käyttämällä polyamidia, joka on myös tekokuitu. Elastaania käytetään tuomaan sukkiin istuvuutta ja joustoa.

Sukan Healthguard™-käsittely pitää punkit ja hyttyset loitolla. Sukat ovat mallia unisex, joten sama sukka sopii sekä naisille että miehille. Tuotevalikoimissa löytyy myös lasten koot.

Tutkimukset ovat osoittaneet karkotteen vähentävän hyttysten laskeutumista vaatteelle 45 % sekä puremia noin 90 %. Punkit myös hylkäävät materiaalin välittömästi jouduttuaan kosketukseen sen kanssa.

Sukkien pesu ja hoito 

LINDNER-punkkisukat voi pestä 30-asteessa. Valkaisun ja rumpukuivauksen käyttäminen on kielletty. Puuvillalle on ominaista kutistua hieman pesussa, mikä on myös syytä huomioida tuotetta ostettaessa.

Care Plus BUGSOX ADVENTURE -sukat voi pestä valmistajaan mukaan enintään 40 asteessa. Valkaisu ja rumpukuivaus kielletty. Silityslämpötila enintään 110 astetta. Kemiallisen pesun voi tehdä tetrakloorieteenillä.

Huomioi myös! 

Kaikille ei välttämättä sovi samanlaiset sukat, joten sukkia valitessa kannattaa huomioida ainakin nämä seikat:

Sukkamateriaaleista keinokuitu ja sekoitteet keräävät ja kuljettavat tehokkaasti hikoilun synnyttämää kosteutta ja pitävät jalkaterät kuivina. Ne pitävät jalkaterät lämpiminä kylmällä ja viileinä kuumalla. Keinokuituihin lisätyt hoitavat kuidut ehkäisevät ja hoitavat ihovaurioita ja estävät hajujen muodostumista.

Koon valinnassa kannattaa olla tarkkana, etteivät sukat ole liian pienet tai vastaavasti suuret. Yleensä kannattaa valita 1-2 numeroa kengänkokoa suurempi koko.

Huomioi myös sukan varsi, kiristääkö pohjetta vai onko liian löysä. Myös kutistumisvara kannattaa huomioida.

Muista tehdä punkkisyyni punkkisukista huolimatta!

Lisätietoja:

Lindner punkkisukkien maahantuoja:

Liike4k Oy

Puh. 040 530 7239

info@liike4k.fi

Care Plus- punkkisukkien maahantuoja:

Active Marin & Outdoor Oy

Puh. 020 541 4700

sales@marinoutdoor.com

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *